zupa z selera - 5925 przepisów (strona:96/395)

Rosół 303

figlami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4 Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz(...)niej sok do garnka, a pozostałości wyrzucamy. Warzywa, których nie będziemy jeść również wyrzucamy ( my robimy tak z porem, selerem i pietruszką). Marchewkę wyławiamy kroimy w kostkę i nakładamy na talerz. Dodajemy makaron i całość zalewamy gorącą zupą. Pyszności

Kolizje Smaków
Grochówka z kiełbasą 127

dodatkiem marchewki, ziemniaków i kiełbasy z dodatkiem majeranku. Sycąca i rozgrzewająca zupa grochowa. Grochówka podawana jest bardzo często na imprezach masowych typu festyny czy dożynki. Jednak najlepsza grochówka najczęściej kojarzona jest z wojskiem. Tradycyjna, polska zupa grochowa to zdecydowanie nr 1 w rankingu na rozgrzewające zupy. Piotrek najbardziej lubi gotować grochówkę z grochu niełuskanego podobnie jak to robi z wigilijną(...)grochu suszonego łuskanego ok. 150 g boczku wędzonego 2 kiełbasy wiejskie 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera – 1/4 całości 4 ziemniaki 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, papryka ostra, majeranek 2 łyżki oleju Sposób przygotowania zupy: Grochówka z boczkiem i kiełbasą. Zalewamy groch 1 litrem zimnej wody i odstawiamy do namoczenia na godzinę. Następnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kolorowa gęsta zupa warzywna 98

Dziś przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę warzywną. W sam raz na obiad w zimny dzień. Składniki: 2 szkl bulionu 3 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 4 średnie ziemniaki 3 łyżki zielonego mrożonego groszku 3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Myjemy i osuszamy marchewkę(...)garnka wlewamy bulion i wstawiamy na mały gaz. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy marchewkę w talarki, seler w plasterki a cebulę w drobną kosteczkę.Dodajemy do gotującego się bulionu. Następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę i dorzucamy do zupy razem z mrożonym groszkiem. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Przy końcu gotowania dodajemy kukurydzę i doprawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zupa szczawiowa 96

zimą. Mi ona przypomina też dzieciństwo.     Składniki: spora kość od schabu 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 garście szczawiu 1 łyżka masła sól, pieprz pieprz ziołowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki Czytaj dalej... Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zupa z dyni (z kurczakiem) 105

www.facebook.com/Di.gotuje       http://digotuje.blogspot.com  Uwielbiam zupę dyniową - bez względu na porę roku.  Odpowiednio doprawiona może być naprawdę przepyszna. . Czasami nie wszystkie warzywa rozdrabniam blenderem.  Bywa, że część miksuję, a resztę kroję. mięso drobiowe na wywar 1 kg dyni 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła(...)Mięso ugotować w osolonej wodzie - z dodatkiem listków laurowych. Miękkiego kurczaka odłożyć do miseczki. Do garnka wrzucić kawałki dyni, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Na maśle poddusić cebulę z porem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Miękkie warzywa dodać do zupy, a całość zmiksować blenderem. Wrzucić serek topiony, kawałki kurczaka oraz wlać mleko z jogurtem. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą

Di gotuje
Barszcz biały chrzanowy. Zupa chrzanowa na wędzonce z białą kiełbasą. 190

mnie mala szynka wędzona, może być wędzony boczek) - 25 dkg swojskiej cienkiej kiełbasy - 6 białych kiełbas parzonych - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek ( 3-4 ząbki ) - 3-4 łyżki tartego chrzanu - 180 gram śmietany 18%  do zup - 2 łyżki mąki - sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, - 2.5-3 litry wody Dodatkowo jajka ugotowane na twardo, posiekana

Kuchnia z widokiem na ogród
Grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną 127

Dzisiaj propozycja na zupę, która kojarzy mi się z późną jesienią i zimą. Zapraszam na pyszny, grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną.  Składniki: pół szklanki grzybów suszonych 2 skrzydełka z kurczaka + 2 udka 2 marchewki pietruszka 1/2 selera mały por 2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół) 5 ziaren pieprzu sól 10 dag kaszy(...)zbieramy szumowinę. Następnie na wolnym ogniu gotujemy 30 minut.  Po tym czasie dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, por, Vegetę, pieprz w ziarnach, sól i gotujemy 40 minut.  Wyjmujemy mięso i włoszczyznę.  Do zupy dodajemy pokrojone grzyby, wodę w której się gotowały oraz kaszę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę

Smak mojego domu
Zupa krem z pomidorów z ryżem 248

Zupa krem z pomidorów z ryżem... Soczyste, czerwone pomidory. Świeże jarzyny. I ryż. Gęsta, pyszna, pożywna. Polecam!   Składniki: 1,5 kg pomidorów; 3 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1,5 l zimnej wody; 200 g koncentratu pomidorowego; Sól; Pieprz; Natka pietruszki/pęczek szczypiorku; Ryż biały, długoziarnisty(...)szklanki (tj. około 27,5g) ryżu na talerz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki. Jarzyny włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić bulion do wrzenia. Ryż

Gospodyni Miejska
Zupa z młodej fasoli (fasolowa) 80

Póki jest sezon na młodą fasolkę - u mnie obowiązkowo musi być zupa fasolowa. Przeważnie robię ją w lżejszej wersji - bez zasmażki i śmietany, na żeberkach, bądź kościach schabowych. Jest bardzo syta, więc z powodzeniem może zastąpić obiad. Zresztą moja jest pełna mięska - uwielbiam takie zupowe, gotowane... mięso na wywar (użyłam kości schabowych, ale idealnie nadadzą się - wędzone(...)Dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę domowej przyprawy typu "vegeta". Podgotować z 20 minut i wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).   W międzyczasie cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zupę można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło (lub olej

Di gotuje
Zupa chrzanowa – kuchnia podkarpacka 115

jednak wolę wersję ze świeżą marchewką, pietruszką i selerem, dlatego pozwoliłam sobie dokonać małej zmiany. Przepisem podzieliły się panie w Koła Gospodyń Wiejskich w Komborni (gmina Korczyna). Można go znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Zupa chrzanowa - kuchnia podkarpacka Składniki: 4 l wody(...)ząbki czosnku sól, pieprz jarzyny: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera ugotowane jajka Do garnka z gotującą się wodą wkładamy obrane warzywa i boczek z kiełbasą (w całości). Gotujemy razem 10-15 minut, po czym wyciągamy warzywa i wędliny. Do powstałego bulionu wkładamy starty na tarce chrzan. Zupę podbijamy śmietaną wymieszaną z mąką, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Do zupy

Trzeci talerz
Szczawiowa z kluseczkami i chipsami 101

Zupa syta także można się nią najeść. Jak ktoś ma dostęp do szczawiu  dzikiego to zachęcam do zrobienia takiej zupy. Ja swój zebrałam na łące. Jest bardziej kwaskowy od szczawiu hodowlanego. 1 marchewka 2 garście szczawiu 1/4 korzenia selera 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 1 łyżka śmietany 18 % gęstej natka pietruszki 3 jajka 10 dkg boczku wędzonego sól(...)olej kluseczki: 1 jajko 1/3 szklanki mąki pszennej sól szczypta Marchewkę, seler obieram. Marchew kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam bulion, dodaję warzywa i gotuję około 10 minut. Szczaw myję, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy. Jajka gotuję na twardo. Boczek przesmażam na patelni na chipsy. Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól

wesoła kuchnia
Ryżanka (rosół z ryżem) 205

słowem ryżnaka jest szybkim rosołkiem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata )  2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)sól, pieprz   Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę

Di gotuje
Zupa warzywna 217

warzywna. Charakterystyką naszych zup warzywnych jest to :) że każda jest inna, - przez to o nich też mówimy że są wiosenne :) Zupy są lekki, pożywne I dodające energii zawsze na resztę dnia. Zaczynamy :) Składniki: 3-4 marchewki 1 pietruszki 1 seler 3-4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 mała główka kapusty 100 gr pieczarek sól, pieprz, paprika , 2-3 liście laurowe(...)kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki. Gotujemy dalsze 10-15 min. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem I paprika. I zupa gotowa :) Posypujemy świeżą natką pietruszki. Życze smacznego

Smaki Edyty
Kalafiorowa 149

skrzydełko - 3 liście laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego - 1 szt. świeżego kalafiora - 2 szt. marchewki - ćwiartka selera - makaron nitki - łyżka masła - łyżka śmietany - sól, pieprz do smaku Mój młodszy syn nie był w stanie zjeść kalafiora pod żadną postacią lecz ta zupa się przekonał, najpierw ukrywałam kalafiory dusząc mu je widelcem tak aby się nie zorientował i jak stwierdził(...)rosołowe z kury lub cielęce. Marchewkę, kalafiora, selera obieram i albo kroję w kostkę albo marchewkę i selera ścieram na tarce na największych oczkach. Gdy woda zaczyna wrzeć wrzucam wszystkie składniki do garnka. Gdy marchewka lub kalafior będą miękkie wyłączam zupę i odstawiam aby troszkę ostygła. Nigdy nie przyprawiam gorącej zupy, gdyż wtedy smak jest nierealny. Pamiętajmy, że nigdy

Tanio smacznie i prosto
zupa z kurczakiem i zielonymi szparagami 101

zapewnił jogurt naturalny, który nie warzy się podczas gotowania, jeśli doda się do niego mąkę ziemniaczaną, trochę soli i zahartuje się zupą. zupa z kurczakiem i zielonymi szparagami 4 łyżki oleju, 1 duża cebula, 1 nieduży seler, 1 czerwona papryka, 0,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 litra bulionu drobiowego, 2 duże ziemniaki, 2-3 udka kurczaka bez kości(...)zeszklij posiekane drobno cebulę i selera. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż minutę. Oprósz całość mąką i chwilę razem przesmaż. Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kurczaka. Gotuj 30 minut często mieszając, bo mąka lubi przywierać do dna. Ze szparagów odetnij główki, a resztę pokrój w cm plasterki, dodaj do zupy i gotuj około 4 minut. Jogurt

Eksperyment sobotni
Zupa krem dyniowo-serowa 163

razem inne oblicze zupy dyniowej - łagodna a jednocześnie wyrazista w smaku dzięki dodatkowi sera. Idealnie pasują do niej grzanki. U mnie tym razem na odmianę pszenne paluchy z odrobiną kminku.  Składniki: ok. 1,40 kg obranej dyni  ok 0,5 l bulionu + warzywa z bulionu (2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i por) 1 duża cebula(...)nagrzanego do 200 stopni i upiec do miękkości. Cebulę pokroić, podsmażyć razem z czosnkiem, dorzucić upieczona dynię, warzywa z bulionu (marchewki, pietruszki, seler, por), podlać bulionem, zblendować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem, chwilkę zagotować. Do gorącej zupy dodać starty ser żółty i zamieszać aż się rozpuści. Podawać posypaną odrobiną sera

Nie do chrzanu!
Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami. 124

wędzonego boczku. Wegetariańska wersja żurku jest równie smaczna jak ta z dodatkiem mięsa. Opiekane ziemniaki i cebulka z wędzoną papryką nadają zupie smakowitości. Składniki: 2 litry wywaru warzywnego (ugotowanego z: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 1 duża cebula, sól) 2-3 szkl. zakwasu (przepis tutaj ) 3 suszone grzyby 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki suszonego

Codziennik Kuchenny
Co Lila jadła w środę? 27 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 110

pewność, że szybko nie zgłodnieje. II Śniadanie 10:30 W przedszkolu na drugie śniadanie były jabłka i banany.  Zupa 13:30 Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną. W thermomixie miksuję umyte i obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por). Uwielbiam ten sprzęt za wygodę i oszczędność czasu, bo nie cierpię trzeć warzyw na tarce. Gotowe warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw 140

rukoli – krem grzybowy – zupa krem z marchwi i pomarańczy – zupa krem z kalafiora Przepis na: Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw: Składniki: 2 pietruszki 2 młode ziemniaki 1/3 selera 1 por tylko biała część 1 cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z czosnkiem i chilli Sól(...)warzywa i podsmażamy. Następnie zalewamy warzywa bulionem warzywnym (lub rosołem), wkładamy listki laurowe, rozgnieciony pieprz zielony, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Przed zmiksowaniem wyjmujemy z zupy listki laurowe. W między czasie na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy śmietanką kremówką. Mieszamy, ale już nie gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z dyni i sera koziego 130

Aromatyczna zupa, jesienna, z nutką imbiru. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1,2 l wrzątku 1 łyżeczka klarowanego masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 800 g miąższu dyni piżmowej 150 g sera koziego podpuszczkowego imbir mielony 2 łyżeczki koperku 1 szkl drobnego makaronu (np zacierki) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)wrzucamy makaron i gotujemy dalej, od czasu do czasu mieszając. Dynię obieramy, usuwamy miąższ i razem z serem kozim ścieramy na drobne wiórki (najmniejsze oczka na tarce). Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości makaronu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym imbirem. Podajemy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen