zupa z selera - 5925 przepisów (strona:94/395)

Lekka zupa z kurczakiem 139

Składniki: 1 filet z kurczaka 1/3 kapusty pekińskiej 1 marchewka kawałek pora, zielona część 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka ostrej pasty z … Czytaj dalej Lekka zupa z kurczakiem

czarrna od kuchni
Lekka zupa z kurczakiem 133

Składniki: 1 filet z kurczaka 1/3 kapusty pekińskiej 1 marchewka kawałek pora, zielona część 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka ostrej pasty z … Czytaj dalej Lekka zupa z kurczakiem

czarrna od kuchni
Zupa krem 87

porcje: 150 g zielonego groszku (może być mrożony) 1 1/2 łyżki masła mała cebula 50 g pokrojonego w kostkę selera 50 g posiekanego pora łyżka mąki 600 ml bulionu 100 ml śmietany sól, pieprz do smaku Zupa krem z zielonego groszku Wykonanie: Rozdrobnione warzywa (oprócz groszku) poddusić na maśle (1 łyżka) dodać bulion tak aby zakryły warzywa i gotować przez

Pomysłowa kuchnia
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 138

buraki czerwone 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru kawałek selera   1,5 do 2 litrów  wywaru warzywnego lub mięsnego sól i pieprz  do smaku śmietana do zup Moje uwagi: już na talerzach do każdej porcji dodałam po 2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej, która oprócz wielu właściwości

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapuśniak z młodej kapusty z mięsem mielonym. 128

dodatkiem innych wiosennych warzyw. Tym razem ugotowałam bardziej sycącą i pożywna wersję z dodatkiem mielonego mięsa. Zupa wyszła bardzo gęsta, spokojnie wystarczy na jednodaniowy wiosenny obiad. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - 0.40 dkg mielonego mięsa ( u mnie z udźca indyka) - 2 marchewki - kawałek selera - 4 ziemniaki - cebula - 2 ząbki czosnku - sól, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta , liść laurowy, ziele angielskie(...)zalewam ok.2,5 litrami wody. Dodaję listek laurowy i ziele angielskie, poszatkowaną kapustę, pokrojone w większą kostkę ziemniaki, marchewkę z selerem pokrojoną w słupki. Całość gotuję jeszcze jakieś 15-20 minut do miękkości warzyw i ziemniaków. Gotową zupę posypuję koperkiem i ewentualnie dosalam do smaku. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Krupnik z pęczakiem 64

Krupnik z pęczakiem to tradycyjna polska zupa, którą najczęściej gotuje się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to ma się ochotę na takie gęste, gorące zupy. Do naszego krupniku użyliśmy wędzonego boczku, który nadał potrawie wyjątkowo aromatycznego i wyrazistego smaku, oraz kaszy pęczak, która zagęściła zupę i uczyniła ją treściwą. Taki krupnik ugotowaliśmy sobie na dwa dni i dobrze było wracać(...)domu, wiedząc, że czeka na nas pożywna i rozgrzewająca zupa. Składniki na krupnik z pęczakiem 500 g boczku wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 100 g kaszy pęczak 4 ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Zupa grzybowa (na domowym rosole) 140

rosołu 3 garście suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1/4 szklanki śmietany 18% 2 szklanki wrzątku ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz […] Artykuł Zupa grzybowa (na domowym rosole) pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Zupa porowa na drobiowych sercach i wątróbce 127

Najlepsza zupa na podrobach, jaką kiedykolwiek jadłam. Naprawdę sycąca, smaczna i prosta. A najbardziej lubię w niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3 500g kurzych serduszek 500g tychże wątróbek 2 marchewki 1 pietruszka 1 duży/2 mniejsze pory 2 nieduże ziemniaki niewielki kawałek korzenia selera seler naciowy nać pietruszki kopiasta łyżeczka posiekanego koperku przyprawa warzywna sól, pieprz Serduszka kroimy na połowy(...)powinny być już lekko miękkie, dorzucamy więc do nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę. Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała tak dobrze, ugotowana na zwykłych

Kuchenna Kontrrewolucya
zupa z indykiem i ala pierogami 132

Składniki: rosół-bulion Resztki indyka, kości 1 cebula, grubo posiekana 2 marchewki, drobno posiekane 1 łodyga selera, drobno posiekana 1 mały pęczek ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia i pietruszką woda zupa 2 łyżki masła 1/2 szklanki (70 g) posiekanej marchewki 1 średnia cebula, posiekana 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżki mąki 4 szklanki (1 litr, około 1 litra) bulion

w mojej kuchni
Zupa jarzynowa z młodą kapustą, kalafiorem i koperkiem 133

zupę zawsze robię na początek sezonu na młode warzywa:). Pachnie wiosną i jest miłą odmianą po typowo zimowych, cięższych zupach. 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 młodej kapusty 2 młode marchewki 1 pietruszka  2 łodygi młodego selera naciowego 3 młode ziemniaki  1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy(...)kostkę, koperek siekamy.  2. W dużym garnku gotujemy udo z kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, seler naciowy, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą

Szefowa kuchni
Zupa z zielonych szparagów z mlekiem kokosowym 101

sklepie kupiłam szparagi. Pomysł na zupę zrodził się później, kiedy kupiłam mleko kokosowe. Przygotowałam więc zupę krem ze szparagów z dodatkiem mleka kokosowego i podałam z groszkiem ptysiowym. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka oleju lub oliwy ½ puszki(...)mleka kokosowego sól i pieprz Szparagi, selera i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać olej lub oliwę, mleko kokosowe i dobrze rozprowadzić w zupie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym

Czerwień i błękit
Zupa z kiszonego kalafiora 103

spróbujecie kiszonego kalafiora, to zapragniecie go stosować do różnych potraw. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, dodatkach do dań głównych i w zupach, które kochamy <3 Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (mały) 3 średniej wielkości ziemniaki 2 pętka kiełbasy myśliwskiej 2  liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 słoik (500 ml) kiszonego kalafiora(...)zimną wodą (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy sól (1/4 łyżeczki), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Kalafior odcedzamy, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości pozostałych warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podajemy z posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Żurek tradycyjny wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem. 182

Żurek to tradycyjna zupa wielkanocna, wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt. W niektórych domach podawany jest już na śniadanie wielkanocne, w innych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi(...)garnka, zalewam wodą, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz. Następnie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, cebulę i czosnek w całości. Kiedy warzywa są już miękkie do zupy wlewam zakwas, dodaję śmietanę i gotuję jeszcze około 5 minut, na końcu zupę doprawiam majerankiem.Z gotowego żurku wyjmuję wędzonki i kiełbasę, kroję w plasterki

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz z puree i boczkiem 145

wspomnienia. Było pysznie! Pamiętajcie by kupić dobrej jakości zakwas buraczany. Te tańsze są zazwyczaj dużo gorszej jakości i negatywnie wpływają na smak zupy.  Barszcz: 2 udka z kurczaka 1 kg buraków 2 marchewki 1 pieruszka 1/4 selera 1 cebula 1 por 250 ml zakwasu buraczanego 150g śmietanki 12-18% 5 liści laurowych 5 kulek ziela angielskiego majeranek, sól, pieprz(...)wrzucamy do garnka (możemy pokroić na kawałki por, seler i pietruszkę, choć ja tego nie robię, na końcu je wyciągam). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujemy przez około 1 godzinę.  2. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas a po chwili śmietankę (do śmietanki wlewamy najpierw kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i dopiero wtedy przelewamy do garnka

Szefowa kuchni
Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką 143

wykorzystałam do ugotowania zupy pomidorowej w formie kremu. Dodałam do niej również wędzoną paprykę w proszku, która jeszcze bardziej podkreśliła smak pomidorów. Zupę podałam z ugotowanym ryżem. Składniki: 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek selera puszka krojonych pomidorów bez skórki ok. 700 ml passaty pomidorowej ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru mięsnego (użyłam bulionu(...)słodką i wędzoną w proszku. Obrane i pokrojone na kawałki marchew i selera zalać bulionem. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pomidory z cebulą i czosnkiem, sok z pomidorów i passatę. Gotować około 10 minut, dodać zioła, chili, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Zupę zmiksować. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając

Czerwień i błękit
Zupa krem z selera naciowego 85

Bossko, lekko ,smacznie   Składniki 1 kg selera naciowego 1 łyżka masła 1 l bulionu cielęcego 20 g pasków grzybów mun 100 g drobnego makaronu sól

R'n'G Kitchen
Zupa z kapustą włoską. 235

Składniki: 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 1 mała główka kapusty włoskiej 2 l bulionu mięsnego

O kuchni z uczuciem
Zupa szpinakowa 133

zeberka szpinak  2 marchewki  1 pietruszka  kawalek selera por  3 zabki czosnku  6 ziarenek pieprzu  4 ziarenek ziela angielskiego 3

Klaudynkowa kuchnia
Kremowa Jarzynowa 124

zwykłe i te nieco zabielane śmietaną... a co jeśli tej śmietany jest dużo ?  No to wtedy mamy kolejną pyszną zupę jarzynową śmietankową :) Składniki: 5 L bulionu drobiowo - wołowy 3 duże ziemniaki 2 liście pory 1/3 selera 1 średnia pietruszka 1 ząbek czosnku 1 cebula Mieszanka warzyw: marchew, kalafior, brokuł ( polecam świeże) 2 -3 łyżki śmietany 18% sól , pieprz, kucharek(...)Wykonanie: Mając już wcześniej przygotowany bulion kroimy w kostkę: ziemniaki, liście pory, seler, pietruszkę, czosnek, cebulę i dodajemy mieszankę warzyw: kalafior, brokuł i marchewkę. Warzywka gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki i mieszanka będzie miękka.  Do osobnej miski dodajemy śmietanę i około szklankę zupy i mieszamy ze sobą dwa składniki ( dla zwolenników zaklepywania zup, + 1,5 łyżki mąki pszennej

W Moim Magicznym Domu