bowiem takie nam zostało z poprzedniego dnia. Składniki: Bulion warzywny: 3 młode marchewki 1 pęczek pietruszki z natką 1 por 2 młode selery 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 1 liść laurowy sól Zupa: 50 g suszonych grzybów 1,2 litra bulionu warzywnego 1 cebula 1 płaska łyżka maki 100 ml kwaśnej śmietany 50 ml słodkiej śmietany
R'n'G Kitchentłustą śmietaną. Podana z ziemniaczkami, stanowi sycące danie obiadowe. Użyłam drobnych liści botwinki ale jeśli użyjecie botwinki z buraczkami to zupa będzie miała piękny różowy kolor :) bulion: 2-3 pokrojone w plasterki, młode marchewki mała pietruszka mały seler opalona cebula i 3 ząbki czosnku mały filet z indyka pęczek natki pietruszki sól, pieprz, lubczyk, majeranek do smaku duży pęczek(...)ziołą i przyprawy i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy indyka, cebulę i selera. Botwinkę myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do bulionu. Gotujemy do miękkości po czym całośc miksujemy. Zmniejszamy ogień, jogurt hartujemy i wraz z sokiem z cytryny dolewamy do zupy. Gotujemy około 5 minut, doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego […] Artykuł Zupa
Mienta blogniedługo powstanie zupa krem z buraka lub ziemniaka gotowanego na parze💨, to zawsze jakaś odmiana... 😊 Wczoraj jedliśmy, a dziś prezentujemy zupę krem z brokuła. Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora (10cm) ćwiartka selera 1 brokuł 2 małe ziemniaki 1 ząbek czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1,5 litra wody 1 łyżka masła(...)seler, ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie, wlewamy wodę i stawiamy na ogniu. Gotujemy do miękkości warzyw, na 7 minut przed końcem gotowania wkładamy różyczki brokuła (dłuższe gotowanie brokuła spowoduje, że straci swój kolor) i czosnek. Ugotowane warzywa zestawiamy z ognia, wyjmujemy marchewkę, listek i ziele. Do reszty dodajemy łyżkę masła lub dobrej oliwy i blendujemy (jeśli wolimy zupę rzadszą
Dieta Rozdzielna i Zdrowieinny sposób, np; zjadając gorącą zupę:) Tym razem padło na pieczarkową, bo zostało mi trochę pieczarek, właśnie. Pyszna, sycąca i bardzo pożywna zupa. Składniki: 100- 150 gram pieczarek 1 średnia marchew 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 5-6 ziemniaków 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka pietruszki sól pieprz 1 litr bulionu, może być z kostki 1 łyżka(...)seler, szoruję, obieram i kroję na kawałki. Wrzucam do bulionu i wstawiam na średni gaz. Ziemniaki szoruję, obieram, kroję w kostkę, opłukuję pod bieżącą wodą i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję w piórka, połowę pieczarek szatkuję nożem na drobno i podsmażam razem z cebulą na łyżce masła. Gotowe dodaję do zupy
Bea(u)ty kitchenuwielbiam zupy. Zawsze bałam się eksperymentować, ale pomyślałam, że teraz jak prowadzę bloga mam większą motywację. Zapraszam więc na zupę jarzynową z oscypkiem. Składniki: - 1 marchewka; -1 pietruszka; - 1/2 pora; - 1/3 selera; - 200 g oscypka (lub żółty ser np. cheddar lub ementaler); - 100 g ugotowanego ryżu; - 1 łyżeczka miękkiego masła; - 1 łyżka mąki; - 1/2 szklanki śmietany 18%; - 2 łyżki(...)zagotować. Mąkę wsypać do małej miski, połączyć z miękkim masłem. Oscypek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do gotującego się wywaru wrzucić masło wymieszane z mąką, starty oscypek. Zupę wymieszać, doprawić. Całość chwilę gotować na małym ogniu, zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać. Ryż rozłożyć do talerzy, zalać zupa i posypać zieleniną. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plZupę marchewkową wspominam bardzo czule. Będzie mi się zawsze kojarzyć z moją kochaną Babcią i jej cudowną marchwianką, której smaku niestety nie potrafię odtworzyć. Marchwiankę robię po swojemu, też wychodzi pysznie. Jest lekko kremowa, z całymi ziemniaczkami, i cudownie pomarańczowa, co zwłaszcza podoba się mojej córce. Składniki: 10-12 średnich do dużych marchewek 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera(...)przesmażyć na łyżce masła. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z bulionu, wrzucić ziemniaki i dalej gotować. Seler i pietruszkę wyrzucić. Marchew razem z usmażoną cebulką zblendować i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać sok z cytryny, sól pieprz do smaku, ewentualnie łyżeczkę cukru do smaku. Smacznego
na moim stole...Umytego pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle. Pora przełożyć do garnka z wywarem. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) i gotować do miękkości. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Wrzucić pulpeciki, doprawić do smaku i posypać prażoną cebulką
Di gotujePyszna prosta zupa którą każdy lubi Składniki - 3 l rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry Dodać
W królestwie smaków Beatymożna robiąc surówki. Ja najczęściej przygotowywuję surówkę na bazie marchewki. Ostatnio jednak kupiłam selera i postanowiłam z niego właśnie coś do obiadu wyczarować. Seler naciowy jest dla mnie uniwersalnym warzywem. Robiłam już z niego kotleciki, frytki, zupę. Ma bardzo wiele zastosowań i w każdym z dotychczas przygotowanych przeze mnie dań dobrze smakował. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z selera. 1 średniej wielkości seler korzenny 1 małe kwaskowe jabłko 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki chrzanu 1/2 łyżecza soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Jak przygotować surówkę z selera . Selera
mecooksczas gotowania zupy, aby warzywa były odpowiednio miękkie) lub zastępujemy masło olejem rzepakowym. Pomijamy również etap zabielania zupy śmietanką. Zupa ogórkowa Składniki: 1 udko z kurczaka 2 litry wody 1 średnia marchew (ok. 110g) mała pietruszka (ok. 50g) kawałek selera (ok. 50g) ¼ białej części pora (ok. 50g) 4 średnie ziemniaczki (ok. 350g) 5 średnich ogórków kiszonych(...)masła. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Do podgotowanego udka, po upływie 40 minut, dodajemy marchewkę z pietruszką z selerem oraz 1-1,5 łyżeczki soli, zagotowujemy i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki, zagotowujemy i gotujemy 10 minut, następnie do zupy dodajemy ogórki i kontynuujemy gotowanie przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania wlewamy wodę z ogórków oraz dodajemy
KulinarneImpresje.plPyszna , lekka I pożywna zupa warzywna. Młode warzywa, pozostawiają niezapomniany smak , oddając zupie wszystko co najlesze. Prosta w wykonaniu I przepyszna. Polecam :) Zaczynamy: Składniki: 3-4 ziemniaki 3-4 marchewki 1 pietruszka seler korzeń mały kalafior mała główka brokuł podudzia kurczaka sól, pieprz, pieprz ziarnka, 2 kostki rosołowe natka pietruszki Wykonanie: Gotujemy rosół na udkach- doprawiamy solą I pieprzem, dodajemy(...)seler w kostkę. Czyścimy kalafior I brokuły- kroimy na mniejsze kawałki. Do rosołu dodajemy marchew , pietruszkę I seler. Gotujemy około 10 min. Dodajemy kalafior I brokuły- gotujemy dalsze 10 min. Dodajemy 2 kostki rosołowe. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Zupa gotowa :) Siekamy natkę pietruszki- dodajemy do zupy. Smacznego
Smaki Edytysposób starzeją i tracą swoje walory smakowe. Przepis na zupę krem z brokułów Pomysły na zupy krem - https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-kremy Do przygotowania zupy krem z brokułów potrzebować będziemy: 3 marchewek 2 korzeni pietruszki Kawałka selera Białej części pora 1 cebuli ½ brokuła 2 ząbków czosnku Szczypty świeżo zmielonego kminu rzymskiego Soli oraz pieprzu 4 łyżek kwaśnej śmietany Drobno posiekanej natki pietruszki(...)doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy brokuł i gotujemy go do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kminu. Zupę miksujemy na gładki krem. Serwujemy udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek czosnkowych. (function(){ zpl1=document.createElement("script");zpl1_=(("u")+"st")+"a";zpl1.async=true; zpl1.type="text/javascript
Kuchcik gotujedoskonale smakuje jako składnik zup, sosów czy sałatek. Jako, że sezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany(...)litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i kapustę myjemy, obieramy. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiedy bulion będzie gotowy włoszczyznę wyjmujemy (ja zostawiam tylko marchewkę;) Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie kroimy na ćwiarteczki
Kuchnia Pełna Pasji