liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. 3. Przygotowujemy zasmażkę: masło
Szefowa kuchninawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na bulion: 2-3 litry wody ćwiartka z kurczaka 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera pól cebuli kilka ząbków czosnku ziele angielskie liście laurowe garść suszonych grzybów 1 opakowanie zupy Miso Oyakata Kurczaka myjemy, warzywa obieramy i w całości wrzucamy do wody, dodajemy grzyby oraz przyprawy i gotujemy
Cynamonowe szczęścienajlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa cienko obieramy i kroimy w duże kawałki – pietruszkę i marchew wystarczy przekroić na pół, selera – na ćwiartki. Cebulę kroję(...)miękkie. Po ugotowaniu z wywaru wyjmuję warzywa i grzyby –pietruszkę zjadam, grzyby, seler i marchew zostawiam – kroję marchew w grubsze plasterki, seler – w większe zapałki, grzyby w cienkie paski. Odkładam je na później do miseczki – dodam je do zupy na koniec. Po ugotowaniu wywaru mięso z wędzonego żeberka powinno bez problemu odchodzić – oddzielam fragmenty mięsa od kości, kroję
Karo in the KitchenMamy mroźne dni od jakiegoś czasu, idealnym daniem będzie zupa sycąca i rozgrzewająca mianowicie grochówka na wędzonych kościach. Uwielbiam, zwłaszcza jak sama ugoruję. Składniki: 3 l wody ok. 350 g wędzonych kości ( miałam ze schabu) 500 gram grochu łuskanego 4 ziemniaki 3 marchewki starte seler starta pietruszka starta sól pieprz biały mielony do smaku(...)majeranek 2 łyżki Wykonanie: Do garnka wkładam umyty groch i kości wędzone, wlewam wodę. Gotuje koło godziny. Teraz dodaje marchew seler i pietruszkę startą na tarce na grubych wiórkach. Ziemniaki kroje w kostkę i myje dodaje do zupy. Teraz przyprawiam solą jeśli zbyt mało słone i pieprzem do smaku. Kiedy zupa prawie jest gotowa dodaje majeranek. Mieszam chwile i gotowe
Różowa kuchniabezsenności, działa przeciwzapalnie, witamina A poprawi ostrość wzroku. Zupę przygotowałam na wywarze z jarzyn i podałam z jajkmi ugotowanymi na twardo, zabieloną śmietaną. Dodatek śmietany i jajka niweluje negatywny wpływ kwasu szczawiowego. Składniki na 4 porcje: około 150-200 g szczawiu 1 łyżka masła + 1 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula 1 łyżka mąki(...)zimnej wody) w tym czasie dokładnie opłukać i odsączyć z nadmieru wody szczaw. Obciąć ogonki. Szczaw drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Podsmażenie szczawiu na maśle da zupie świetnego smaku wywar przecedzić, dodać podsmażony szczaw. Na patelni powtórnie rozgrzać masło, dodać 1 łyżkę mąki i zrobić jasną zasmażkę. Wymieszać z gorącą zupą. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis, który widziałam na blogu Kasia Weganka . Składniki: 2-3 litry bulionu szklanka ciecierzycy 2 marchewki pietruszka korzeń selera cebula przecier pomidorowy- ja miałam własnoręcznie robiony z wcześniej sparzonych i duszonych pomidorów. Jeśli nie chcecie dodawać kupionego przecieru, możecie do zupy dodać 3-4 sparzone i rozdrobnione pomidory. 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn Ciecierzycę gotujemy
Czerwona Porzeczkażurek? Ale taki domowy, z białą kiełbaską, z jajkiem! Niektórym ta zupa zapewne kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Ale... to dobra zupa na każdą okazję! Jest pyszna i pożywna! Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 300 g białej kiełbasy surowej 500 ml zakwasu na żur (w butelce) 6 jajek ugotowanych na twardo 3-4 ząbki czosnku(...)kroimy w plasterki. Pietruszkę i seler w kosteczkę. Umieszczamy pokrojoną włoszczyznę w garnku. Zalewamy 1,5 litrami wody. Dodajemy kiełbasę, przyprawy oraz do smaku sól. Gotujemy przez 45 minut. Po 45 minutach wyjmujemy kiełbasę. Zakwas mieszamy w butelce i wlewamy do żurku. Z kiełbasy zdejmujemy skórkę i kroimy w plasterki i ponownie umieszczamy w zupie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Gotuj z Mąkąbardzo szybko i łatwo ją przygotować. Jeśli zostaje mi bulion na przykład po rosole, to tylko dosypuję kaszę i dodaję ziemniaki zupa gotowa w 20 minut. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawełek selera 1 cebula 5 ziemniaków 4 łyżki kaszy pęczak 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie(...)obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj pęczak i gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną pietruszką. Smacznego
KukuleczkiRozgrzewająca zupa ziemniaczana- idealna na chłodne, zimowe dni. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 marchewki ½ selera 1 litr bulionu warzywnego 200 gram śmietany 10 dag topionego sera 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki 3 łyżki oleju Składniki na tościki: 4 kromki chleba 10 dag żółtego sera 1 łyżeczka masła Wykonanie tościków: Pieczywo posmarować masłem , obłożyć(...)plastrami żółtego sera, zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8 minut i po lekkim przestudzeniu pokroić. Wykonanie zupy: Obrane warzywa pokroić razem z ziemniakami i przełożyć do rondla z roztopionym masłami olejem. Dusić przez chwilę, mieszając, po czym wlać bulion, przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie odstawić, dodać topiony serek, zmiksować, zaciągnąć
Tradycyjna KuchniaZupa grzybowa z pesto Aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca, sycąca – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Pesto bazyliowe to włoska pasta z bazylii, orzechów, oliwy, sera dojrzewającego. Ma niesamowicie bogaty smak i aromat. Świetnie podbija smak wielu dań, będąc tą kropką nad i, wzmacniając go i odmieniając zarazem. Spróbujcie tu poeksperymentować. Słoiczek pesto w lodówce może stać bardzo długo. Ugotujcie od razu(...)ulubione danie z grzybów? Wszystkie przyprawy potrzebne do przygotowania zupy znajdziecie w świetnych cenach tutaj . PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ Z PESTO Składniki na zupę grzybową: 0,5-1kg świeżych grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki, borowiki) 2 łyżeczki pesto bazyliowego 800g ziemniaków 1 cebula kawałek pora 3 marchewki pietruszka łodyga selera naciowego 2-3 łyżki masła klarowanego liść laurowy
Dorota SmakujeWłaśnie ostatnio naszła mnie ochota na pomidorową z ryżem i brukselkę. Postanowiłam to połączyć w jednej zupie, która naprawdę wyszła przepyszna. Zresztą robiłam już podobną - klik . Polecam! mięso na wywar 1/2-3/4 szklanki ryżu (wg gustu) 400g kapustki brukselki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wg smaku) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)Ugotować wywar mięsny z dodatkiem przypraw, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora, selera) i oczyszczoną brukselkę (lub mrożoną). Ryż opłukać po bieżącą wodą i po 5-10 minutach dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wmieszać koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekaną
Di gotujemarchewki, ćwierć korzenia selera, kopiasta łyżka papryki wędzonej w proszku, 1 dojrzały pomidor, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz, olej. Zrób tak: cebulę posiekaj, boczniaki pokrój wzdłuż w paski przypominające flaczki, razem przesmaż na oleju, dodaj starte marchewkę oraz seler, a także posiekany czosnek, smaż wszystko jeszcze około 3 minut, dodaj paprykę, wymieszaj, zalej wodą (zupa powinna być dość gęsta), dopraw
Kulinarna Polska/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą. Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. (Wikipedia) mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka(...)wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. (Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.) Doprawić do smaku. (Zupę można zabielić śmietaną lub dodać
Di gotujeOstatnio lenistwo nas dopadło, co nie znaczy że nie gotujemy…po prostu kolejne posty czekają w kolejce, bo pisać się nie chce. Oto zupa na szybko z mięsnym akcentem. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 200 g metki cebulowej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 małego kalafiora 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki śmietany(...)wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy ¼ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz kaszę. Gotujemy do miękkości kaszy. Następnie wymieszaną z mąką, zahartowaną z niewielką ilością zupy, dokładnie mieszamy. Dodajemy do zupy, dokładnie łącząc, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchensię nie tylko z prezentów ale z tego że możemy spotkać się z bliskimi. Zupa wigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego(...)kroję w paski. W garnku przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę
wesoła kuchnia