zupa z selera - 5925 przepisów (strona:106/395)

Zupa ziemniaczana po bułgarsku 104

już jest baza na pyszną zupę ziemniaczaną. Może się gotować jak jest, można nadać jej charakteru przez dodatki. Ja wymyśliłam sobie zupę ziemniaczaną po bułgarsku – dodałam paprykę czerwoną i chili a także paprykę w proszku, pomidory i przyprawiłam czubrycą zieloną i tadaaam – fajna zupa gotowa! Polecam! PRZEPIS ZUPA ZIEMNIACZANA PO BUŁGARSKU Składniki na zupę ziemniaczaną po bułgarsku: 700g ziemniaków(...)cebula 1 ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 100g korzenia selera 2 papryki czerwone 1 puszka pomidorów siekanych 1/2 papryczki chili świeżej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czubricy zielonej sól pieprz 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 3 łyżki oleju Jak zrobić zupę ziemniaczaną po bułgarsku: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie

Dorota Smakuje
Żurek wielkanocny 153

też obiadowej! U mnie zawsze na bogato, w chlebie, z jajkiem, białą kiełbaską i rzeżuchą. Smakowitych świąt życzę!!! Składniki na 4,5 litra zupy: 200 g boczku surowego wędzonego 500 g kiełbasy białej surowej 200 g selera 140 g marchewki 70 g korzenia pietruszki 130 g ziemniaków 170 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 litr domowego zakwasu na żurek(...)patelni, przesmażamy na łyżce masła pozostałe pokrojone warzywa, które potem przekładamy do garnka. Wszystko razem gotujemy, sprawdzając by warzywa pozostały chrupiące, nie rozgotowane. Na koniec wlewamy do gotującej się zupy zakwas do żurku, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plastry, gotowanym jajkiem, zabielając odrobiną śmietanki. Artykuł Żurek wielkanocny pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Świąteczny rosół z kaczki 194

alternatywę i przygotować rosół z kaczki. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki Szponder wołowy lub bulionetka wołowa Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, pęczek lubczyku, cebula, por, sałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy ok. kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego (można zastąpić bulionetką). Jeżeli(...)gotuje, zbieramy małym sitkiem szumowiny, które pływają na powierzchni. Po 10 minutach od zagotowania wody zmniejszamy gaz i dodajemy włoszczyznę. Ja dodaję marchew, pietruszkę korzeń i natkę, pęczek lubczyku, seler, cebulę (konieczne opaloną na gazie) i kawałek sałaty. Takie gotowe zestawy z włoszczyzny znajdziecie w każdym sklepie. Na taki garnek dodaję jedno duże opakowanie. Jeżeli lubicie bardziej słodki smak – dodajcie

MarcinChef
Zupa fasolowa. Fasolówka. 171

Rozgrzewająca, sycąca zupa fasolowa- idealna na jesienną, deszczową pogodę. Składniki: 1 pasek żeberek (ok. 1 kg), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 250 g fasoli Jaś, 200 g boczku surowego wędzonego, 2 cebule, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku. Przygotowanie:  Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień dolewamy(...)minut. W drugim garnku gotujemy bulion na żeberkach i włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler) z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Po godzinie wyjmujemy z bulionu mięso i warzywa, a dodajemy fasolę. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i cebulkę. Po zarumienieniu dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem

Aga w kuchni
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 137

Pyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania! Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej: 2 litry wody 500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa 1 pietruszka 1 marchewka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szczypta soli szczypta pieprzu 5 dużych ogórków kiszonych  woda z ogórków  2 ziemniaki 2 łyżki śmietany(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny. 2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki

My Culinary Art
KREM BROKUŁOWO-POROWY 125

jesiennego klimatu, a pikantny smak (dużo pieprzu i czosnek) zachwyci najbardziej wybrednych. Krem z brokułów należy do moich ulubionych zup, jest lekki, pyszny i bardzo zdrowy.      SKŁADNIKI 1 brokuł, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera 2 ząbki czosnku, pęczek koperku, jogurt naturalny, 1 łyżka oleju, sól, 2 szkl. bulionu drobiowego pieprz, 2 liście laurowe(...)łyżki masła, czosnek granulowany WYKONANIE Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem, dodajemy  pieprz, ziele i liście laurowe.gdy  warzywa zmiękną, dodajemy brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości, następnie wyjmujemy pieprz, ziele i liście laurowe. Zupę blendujemy, uzupełniamy wodą w zależności od tego jaką chcemy uzyskać

słodki bratek
Brak tytułu 230

pomidorowa. Wszak to wtorek, a nie czwartek - ale nic mi innego do głowy nie przyszło.. Taka pomidorowa na szybko. POMIDOROWA ZUPA - przepis 1,5 l wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron

kolorowotorcikowo
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka 152

lekka zupa jarzynowa z klopsikami. Zupa ta jest świetna na upalne dni oraz gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: Zupa: mięso lub kość do ugotowania wywaru 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 pęczek koperku 1 liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki kozieradki lubczyk ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki kurkumy sól pieprz Klopsiki: ½ kg mielonego mięsa z indyka(...)ści i przypraw. 2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać je do wywaru, zagotować. 3. Koperek posiekać i gdy wywar zacznie się gotować dodać go do zupy. Gotować ok 20 min. 4. Przygotować klopsiki: Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy mięso można ją zmielić. Do mięsa dodać bułkę, jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić mięso

Mama Gotuje
WŁOSKA ZUPA MINESTRONE 72

minus 2 st niestety umieram. Staram się więc rozgrzewać zupami. Jedną z takich zupa jest właska minestrona. Aromatyczna, syta i rozgrzewająca zupa prosto z Włoch. Składniki: 1 l bulionu 10 dag zielonego groszku z puszki 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 pory 10 dag kapusty włoskiej 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka makaronu Arc Pol świderki(...)ugotować al dente Cebulę, marchewkę, seler naciowy kroimy w kostkę. Kapustę włoską szatkujemy. Na patelni z oliwą dusimy pokrojone warzywa.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać 2 minuty. Kiedy zmiękną dodać pomidory z puszki i zalać bulionem.  Gotować 15 minut. Dodać pokrojonego pora oraz groszek. Przyprawić solą, pieprzem. Gotować 20 minut. Zupę podawać z ugotowanym makaronem

Kuchnia w oparach
Włoska zupa pomidorowa z pomidorów z puszki 544

dodatkiem wódki. Polskie zupy najczęściej gotuje się na wywarze jarzynowym (włoszczyzna), mięsnym albo jarzynowo-mięsnym. Włoskie zupy i sosy powstają na bazie soffritto – przesmażonych na oliwie drobno pokrojonych warzyw. To trio łatwe do zapamiętania – w kolorach włoskiej flagi – seler, cebula i marchew. Marchew i cebulę obieramy i drobno kroimy. Myjemy seler i paprykę – kroimy w drobniutką kostkę. Czosnek obieramy(...)płatów ciasta przed wycięciem z niego pierożków.   . SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje zupy 1 puszka pomidorów w pasacie pomidorowej (400g) 800ml rosołu drobiowego albo jarzynowego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki sosu Worcester 50ml wódki 2 duże ząbki czosnku 30g cebuli 100g marchwi 150g selera naciowego 150g papryki czerwonej sos Tabasco lub Sriracha – do smaku sól cukier

Karo in the Kitchen
Zupa Kalafiorowa z Komosą Ryżową | Zupa Bezglutenowa 214

przyrządzona przez osoby które nie tolerują glutenu. Polecam wypróbować przepis bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna. Do przygotowania zupy kalafiorowej będziemy potrzebować: na wywar warzywny: około 2,5 litra wody marchew (około 200 g) korzeń pietruszki (około 100 g) kawałek korzenia selera (około 100 g) kawałek pora (około 60 g) 1/2 cebuli (około 60 g) kilka gałązek koperku 2 małe

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa pomidorowa z imbirem 102

zupa pomidorowa w nieco odświeżonej  wersji. Dodatek imbiru i oregano bardzo ożywił smak zupy i podkreślił smak pomidorów. Zupa pomidorowa z imbirem najsmaczniejsza jest ugotowana na wywarze drobiowym i z przecieru ze świeżych pomidorów. Zimą pomidorówkę robię na bazie passaty pomidorowej, gdyż pomidory dostępne w sklepach nie mają zbyt dobrego smaku ani aromatu. Zupa pomidorowa jest chyba najszybszą zupą(...)zrobienia pomidorowej z dodatkiem imbiru, który dodaje przyjemnej świeżości. Ilość porcji: 2 litry Czas przygotowania: 50 minut Składniki na zupę pomidorową z imbirem: 700 ml passaty pomidorowej  2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego litr wywaru drobiowego 2 marchewki 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka tymianku łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru

Gotuj w domu
rosol -wolnowar 106

Składniki pó ł kurczaka 2 łodygi seler   ćwiartka seler korzeń 4-6 marchewka 1 cebula upieczona w skórce 1 g łówka czosnku nie obranego 1

mojej kuchni
Leczo wegańskie z selerem naciowym 129

Leczo wegańskie z selerem naciowym jest kolejnym przykładem kuchni zero waste - jedynego z nielicznych kulinarnych trendów ostatnich lat, któremu poddaję się bez wahania. Wykorzystując resztki tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa bieda 125

Zupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w lodówce, osamotnioną marchewkę, jakiś kawałek selera czy pół kubeczka śmietany albo przecieru pomidorowego. Wyrzucić jedzenie szkoda, zostawić na dłużej już nie można, bo się zepsuję więc.... zróbmy sobie bieda zupę. Zupa bieda za każdym

Cztery Fajery
rosol -wolnowar 169

Składniki pó ł kurczaka 2 łodygi seler   ćwiartka seler korzeń 4-6 marchewka 1 cebula upieczona w skórce 1 g łówka czosnku nie obranego 1

w mojej kuchni
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 175

cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Barszcz grzybowy 129

1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera, 1 duża cebula, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, 60 g grzybów suszonych, 1

królestwo garów
Zupa bieda 184

Zupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w lodówce, osamotnioną marchewkę, jakiś kawałek selera czy pół kubeczka śmietany albo przecieru pomidorowego. Wyrzucić jedzenie szkoda, zostawić na dłużej już nie można, bo się zepsuję więc.... zróbmy sobie bieda zupę. Zupa bieda za każdym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapuśniak z mięsem mielonym i okrą 105

Pyszna zupa lekko zagęszczona okrą. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ziemniaki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1/2 małej główki białej kapusty 3-4 suszone grzyby 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka strąków okry kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach

R'n'G Kitchen
Domowy sok warzywno-owocowy – z buraka, selera, marchewki i jabłek 159

wrzucamy do sokowirówki. Sok przechowujemy w lodówce do 2 dni. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-sok-warzywno-owocowy-buraka-selera-marchewki-jablek/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy sok warzywno-owocowy – z buraka, selera, marchewki i jabłek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krupnik 122

zimną wodą, przykrywamy i zagotowujemy, następnie wsypujemy kaszę jęczmienną, zagotowujemy mieszając, następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem, dodajemy opłukane i posiekane natki pietruszki i selera, dodajemy jarzynkę w proszku, przykrywamy i gotujemy na małym płomieniu, aż zupa zrobi się lekko kleista. Ćwiartkę wyjąć, drobno pokroić mięso i ponownie dodać do garnka z zupą, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Solianka 141

kwaśnej śmietany i plasterkiem cytryny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam. Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziecie  na moim blogu w zakładce ZUPY. Smacznego! Składniki: 600 g karkówki bez kości 1 czerwona papryka kawałek selera 2 średnie marchewki 1 mała pietruszka 1 łyżka kaparów 12 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule

O kuchni z uczuciem
Zupa krem z warzyw korzeniowych :) 168

gęsta, sycąca, delikatna, w 100% wegańska. Aktualnie należy do moich najlepszych zup, które swoją drogą jadam niemalże codziennie. Bo kto nie lubi zup? 😂😄 Składniki (4 porcje): 750 g włoszczyzny (2 duże marchewki, duży kawałek selera, kawałek pora, 2 średnie pietruszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku  3 średnie ziemniaki  1 łyżka oleju kokosowego lub innego 1 łyżka bulionu warzywnego

Zdrowie na języku :P
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 206

cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
LEKKI KRUPNICZEK ODKWASZAJĄCY ORGANIZM :) 118

SKŁADNIKI 4-5 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku

Mała w garnku miesza
Domowe wywary bez dodatku chemii ! 141

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek

Menu Zdrowia
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 142

cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Wywary to podstawa - domowe wywary bez dodatku chemii ! 130

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek

Menu Zdrowia
Co Lila jadła w środę? 30 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 138

motylki czyli chleb z ogórkiem i papryką. II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z bananem, pyłkiem pszczelim i kaszą jaglaną. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa. II Danie 16:00 Pstrąg i frytki z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, cukinii i batatów.  Podwieczorek 17:30 Domowy budyń z wanilią. Tutaj>>> jest przepis na budyń czekoladowy. Ten zrobiłam podobnie

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Flaki z boczniaków 147

Potrawa wyglądająca jak flaki, a która nimi nie jest. Warta spróbowania! Post Flaki z boczniaków pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .

Pancook
jarzynowa zupa krem 132

składniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Biały barszcz na zakwasie i śmietanie 155

małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej. Stąd własnie różnica między tymi dwiema zupami :) Składniki: 3-4 średnie marchewki 2-3 średnie pietruszki połówka niewielkiego selera mała cebula ok. 10 cm pora 2 średnie liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu majeranek, sól ok. 500 g wędzonki

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZUPA GRZYBOWA ZABIELANA 150

sobie ma.Zapach lasu i pieca na ,którym się suszyły.Poprostu cud natury:).Dziś podzielę się przepisem na moją pyszną , zabielaną śmietaną , zupę grzybową.Zapraszam!.  8 dag.suszonych GRZYBKÓW po 1 Marchewce i pietruszce 1/2 selera 1 cebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy ziele angielskie 10 dag.kaszy perłowej 150 ml.śmietany sól i pieprz ************************************** Grzyby opłukać,zalać 1 litrem wody

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa ogórkowa na wędzonych nóżkach 100

2 wędzone nogi wieprzowe, marchewka, pietruszka, kawałek selera, 2-3 ząbki czosnku, cebula, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 500 g ogórków kiszonych, Włoszczyznę

królestwo garów
Klasyczny domowy rosół drobiowy 120

dwie, trzy godziny na gazie aby z gotowanych kości wydobyć cenne minerały, wartości odżywczo-wzmacniające oraz aromat ze szpiku. Skład: (na 3 litry zupy) - 3 korpusy drobiowe - duży pęczek świeżej włoszczyzny (3 marchewki, 2 pietruszki, seler wraz z liśćmi) - 1 cebula - makaron / np. spaghetti - pęczek natki pietruszki - 6 ziaren ziela angielskiego - 4 liście laurowe - pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól

upichcona
Gałki z kury w galarecie 185

Składniki pół kury z rosołu 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 cebule 3 żółtka 2 łyżki oleju 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 5 dag rodzynek 4 łyżeczki żelatyny warzywna przyprawa do zup cukier pieprz sól Przygotowanie   Cebulę obrałem, posiekałem, zeszkliłem na oleju. Bułkę namoczyłem w mleku. Z kury usunąłem kości i skórę, a mięso zmieliłem

R'n'G Kitchen
Kultowa sałatka świąteczna - wersja podstawowa 401

sałatki jarzynowej. I tu w końcu przejdę do tematyki wpisu... opiszę elementarną wersję sałatki zrobioną z warzyw, na których powstała nieco wcześniej przepyszna zupa serkowa . Składniki (na niewielką salaterkę): 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 jajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej części pora sól, pieprz łyżka oliwy

Kuchnia po mojemu
Zupa Cytrynowa 152

warta tego by ją zrobić. Jest kwaśna i pyszna, polecam. Składniki: woda mięso na wywar 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 por suszony imbir szczypta kozieradki kurkuma sól pieprz 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cytryna na około 2l. zupy śmietanka 30% ugotowany ryż Wykonanie: Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia

Mama Gotuje
Minestrone i Węgry (1) 146

line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tę tradycyjną zupę włoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula

Qlinarnie i Qlinarnie
Rosół drobiowy mieszany z indyka i kurczaka. 173

zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane(...)garnka, zalewam zimną wodą, solę i gotuję na wolniutkim ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu. Cebulę opalam nad palnikiem i wraz z porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa krem z dyni z imbirem 202

Myślę, że każdy z was, w chłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Zupa krem z dyni z imbirem 227

Myślę, że każdy z was, w chłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Barszcz ukraiński 301

pewno nie chodziło jej o dzisiejszy zamiennik prawdziwej zupy.  Aby więc kultywować rodzinne tradycje ugotowałam dziś barszcz ukraiński, kolejną ulubioną zupę w moim domu. Barszcz ukraiński Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu   ( na bazie  warzywnej pasty bulionowej ) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku(...)dodajemy buraki i kwasek cytrynowy, pamiętajmy, żeby kwasek dodawać z burakami. Ma on na celu zachowania ładnego koloru buraków, ale gdybyśmy go dodali wcześniej, ziemniaki nie ugotowałyby się. Zupę gotujemy na średnim ogniu jeszcze około 15 minut, dodajemy całą zawartość puszki  z fasolką i zalewą.  Na koniec dodajemy śmietanę i przyprawiamy, posypujemy koperkiem. insertCookd

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania