zupa pomidorowa w nieco odświeżonej wersji. Dodatek imbiru i oregano bardzo ożywił smak zupy i podkreślił smak pomidorów. Zupa pomidorowa z imbirem najsmaczniejsza jest ugotowana na wywarze drobiowym i z przecieru ze świeżych pomidorów. Zimą pomidorówkę robię na bazie passaty pomidorowej, gdyż pomidory dostępne w sklepach nie mają zbyt dobrego smaku ani aromatu. Zupa pomidorowa jest chyba najszybszą zupą(...)zrobienia pomidorowej z dodatkiem imbiru, który dodaje przyjemnej świeżości. Ilość porcji: 2 litry Czas przygotowania: 50 minut Składniki na zupę pomidorową z imbirem: 700 ml passaty pomidorowej 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego litr wywaru drobiowego 2 marchewki 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka tymianku łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru
Gotuj w domuSkładniki pó ł kurczaka 2 łodygi seler ćwiartka seler korzeń 4-6 marchewka 1 cebula upieczona w skórce 1 g łówka czosnku nie obranego 1
mojej kuchniLeczo wegańskie z selerem naciowym jest kolejnym przykładem kuchni zero waste - jedynego z nielicznych kulinarnych trendów ostatnich lat, któremu poddaję się bez wahania. Wykorzystując resztki tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w lodówce, osamotnioną marchewkę, jakiś kawałek selera czy pół kubeczka śmietany albo przecieru pomidorowego. Wyrzucić jedzenie szkoda, zostawić na dłużej już nie można, bo się zepsuję więc.... zróbmy sobie bieda zupę. Zupa bieda za każdym
Cztery FajerySkładniki pó ł kurczaka 2 łodygi seler ćwiartka seler korzeń 4-6 marchewka 1 cebula upieczona w skórce 1 g łówka czosnku nie obranego 1
w mojej kuchnicotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja
lady-och-mistrzyni.blogspot.com1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera, 1 duża cebula, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, 60 g grzybów suszonych, 1
królestwo garówZupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w lodówce, osamotnioną marchewkę, jakiś kawałek selera czy pół kubeczka śmietany albo przecieru pomidorowego. Wyrzucić jedzenie szkoda, zostawić na dłużej już nie można, bo się zepsuję więc.... zróbmy sobie bieda zupę. Zupa bieda za każdym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna zupa lekko zagęszczona okrą. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ziemniaki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1/2 małej główki białej kapusty 3-4 suszone grzyby 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka strąków okry kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach
R'n'G Kitchenwrzucamy do sokowirówki. Sok przechowujemy w lodówce do 2 dni. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-sok-warzywno-owocowy-buraka-selera-marchewki-jablek/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy sok warzywno-owocowy – z buraka, selera, marchewki i jabłek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzimną wodą, przykrywamy i zagotowujemy, następnie wsypujemy kaszę jęczmienną, zagotowujemy mieszając, następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem, dodajemy opłukane i posiekane natki pietruszki i selera, dodajemy jarzynkę w proszku, przykrywamy i gotujemy na małym płomieniu, aż zupa zrobi się lekko kleista. Ćwiartkę wyjąć, drobno pokroić mięso i ponownie dodać do garnka z zupą, doprawić do smaku
Camilla w kuchnikwaśnej śmietany i plasterkiem cytryny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam. Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziecie na moim blogu w zakładce ZUPY. Smacznego! Składniki: 600 g karkówki bez kości 1 czerwona papryka kawałek selera 2 średnie marchewki 1 mała pietruszka 1 łyżka kaparów 12 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule
O kuchni z uczuciemgęsta, sycąca, delikatna, w 100% wegańska. Aktualnie należy do moich najlepszych zup, które swoją drogą jadam niemalże codziennie. Bo kto nie lubi zup? 😂😄 Składniki (4 porcje): 750 g włoszczyzny (2 duże marchewki, duży kawałek selera, kawałek pora, 2 średnie pietruszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 łyżka oleju kokosowego lub innego 1 łyżka bulionu warzywnego
Zdrowie na języku :Pcotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSKŁADNIKI 4-5 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku
Mała w garnku mieszaWarzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek
Menu Zdrowiacotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja
lady-och-mistrzyni.blogspot.comWarzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek
Menu Zdrowiamotylki czyli chleb z ogórkiem i papryką. II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z bananem, pyłkiem pszczelim i kaszą jaglaną. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa. II Danie 16:00 Pstrąg i frytki z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, cukinii i batatów. Podwieczorek 17:30 Domowy budyń z wanilią. Tutaj>>> jest przepis na budyń czekoladowy. Ten zrobiłam podobnie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPotrawa wyglądająca jak flaki, a która nimi nie jest. Warta spróbowania! Post Flaki z boczniaków pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .
Pancookskładniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniamałych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej. Stąd własnie różnica między tymi dwiema zupami :) Składniki: 3-4 średnie marchewki 2-3 średnie pietruszki połówka niewielkiego selera mała cebula ok. 10 cm pora 2 średnie liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu majeranek, sól ok. 500 g wędzonki
Codzienna kuchnia niecodziennasobie ma.Zapach lasu i pieca na ,którym się suszyły.Poprostu cud natury:).Dziś podzielę się przepisem na moją pyszną , zabielaną śmietaną , zupę grzybową.Zapraszam!. 8 dag.suszonych GRZYBKÓW po 1 Marchewce i pietruszce 1/2 selera 1 cebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy ziele angielskie 10 dag.kaszy perłowej 150 ml.śmietany sól i pieprz ************************************** Grzyby opłukać,zalać 1 litrem wody
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki2 wędzone nogi wieprzowe, marchewka, pietruszka, kawałek selera, 2-3 ząbki czosnku, cebula, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 500 g ogórków kiszonych, Włoszczyznę
królestwo garówdwie, trzy godziny na gazie aby z gotowanych kości wydobyć cenne minerały, wartości odżywczo-wzmacniające oraz aromat ze szpiku. Skład: (na 3 litry zupy) - 3 korpusy drobiowe - duży pęczek świeżej włoszczyzny (3 marchewki, 2 pietruszki, seler wraz z liśćmi) - 1 cebula - makaron / np. spaghetti - pęczek natki pietruszki - 6 ziaren ziela angielskiego - 4 liście laurowe - pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól
upichconaSkładniki pół kury z rosołu 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 cebule 3 żółtka 2 łyżki oleju 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 5 dag rodzynek 4 łyżeczki żelatyny warzywna przyprawa do zup cukier pieprz sól Przygotowanie Cebulę obrałem, posiekałem, zeszkliłem na oleju. Bułkę namoczyłem w mleku. Z kury usunąłem kości i skórę, a mięso zmieliłem
R'n'G Kitchensałatki jarzynowej. I tu w końcu przejdę do tematyki wpisu... opiszę elementarną wersję sałatki zrobioną z warzyw, na których powstała nieco wcześniej przepyszna zupa serkowa . Składniki (na niewielką salaterkę): 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 jajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej części pora sól, pieprz łyżka oliwy
Kuchnia po mojemuwarta tego by ją zrobić. Jest kwaśna i pyszna, polecam. Składniki: woda mięso na wywar 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 por suszony imbir szczypta kozieradki kurkuma sól pieprz 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cytryna na około 2l. zupy śmietanka 30% ugotowany ryż Wykonanie: Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia
Mama Gotujeline-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tę tradycyjną zupę włoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula
Qlinarnie i Qlinarniezostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane(...)garnka, zalewam zimną wodą, solę i gotuję na wolniutkim ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu. Cebulę opalam nad palnikiem i wraz z porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję
Kuchnia z widokiem na ogródMyślę, że każdy z was, w chłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyMyślę, że każdy z was, w chłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisypewno nie chodziło jej o dzisiejszy zamiennik prawdziwej zupy. Aby więc kultywować rodzinne tradycje ugotowałam dziś barszcz ukraiński, kolejną ulubioną zupę w moim domu. Barszcz ukraiński Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku(...)dodajemy buraki i kwasek cytrynowy, pamiętajmy, żeby kwasek dodawać z burakami. Ma on na celu zachowania ładnego koloru buraków, ale gdybyśmy go dodali wcześniej, ziemniaki nie ugotowałyby się. Zupę gotujemy na średnim ogniu jeszcze około 15 minut, dodajemy całą zawartość puszki z fasolką i zalewą. Na koniec dodajemy śmietanę i przyprawiamy, posypujemy koperkiem. insertCookd
Kulinarne przygody Gatitypol kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8
Klaudynkowa kuchniaZupa ogórkowa jest smaczną, treściwą i bardzo dobrze znaną zupą, którą lubi większość osób. Wielu z nas kojarzy się ona z dzieciństwem i wracamy do niej z dużym sentymentem. Smak zupy ogórkowej w dużej mierze zależy od ogórków kiszonych, których użyjemy. Najlepsze są te domowe lub te z beczki, które można kupić w sklepie na wagę. Zupa ogórkowa może być(...)poniższy przepis i chętnie do niego wrócicie. Zobacz też: Krupnik z grzybami Krupnik tradycyjny – jak ugotować? Zupa pomidorowa Rosół – jak ugotować? Przepis na zupę ogórkową Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki porcja rosołowa marchewka pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta ziaren pieprzu 3 ziemniaki łyżka masła
Kuchnia Bazyliipewnie menu na święta macie już ustalone... Wybaczcie też dość krótkie i zwięzłe opisy... Czas mnie goni, tęsknie już za Bąbelkiem.... Zupa rybna z pstrąga. Składniki dla 4 - 6 osób: 3 pstrągi; 2 marchewki; pietruszka; kawałek selera; biała część pora; liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; kilka ziaren pieprzu; sól. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy(...)wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Pstrągi filetujemy. Głowy, kręgosłupy i ogony płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się warzyw. Gotujemy 10 - 15 min. Zupę przecedzamy na gęstym sicie lub przez gazę. Filety pstrąga delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na odrobinie oliwy na patelni. Kroimy w paski. Ugotowane warzywa tniemy "w plasterki". Ja swoją
Miksturownikbabuni, która zawsze ma ich zapas :) Ostatnio znowu dostałam "garstkę", więc postanowiłam ugotować zupkę. Składniki: kawałek mięsa lub porcja rosołowa - według gustu, 5 średnich marchewek , 3 średnie pietruszki , ćwiartka średniego selera , pół średniego pora , średnia cebula , ok. 3 łyżki masła , ok. 1 szklanka suchych grzybów , 6 ziaren ziela angielskiego , 3 liście laurowe , sól i pieprz do smaku. Grzyby namoczyć(...)ziele angielskie, liście laurowe i ugotować na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko poddusić
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa nie należy do lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz(...)będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 3 dag · pomidor · marchewka · pietruszka · seler 1/4 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino białe wytrawne 4 łyżki · sól · cukier · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać
Camilla w kuchniilość kaszy 1/2-1 szkl. Jeśli bardzo lubisz gęste zupy i dużą ilość kaszy, dodaj 1 szkl. Jeśli kasza ma być dodatkiem w zupie, dodaj 1/2 szkl. Drukuj Krupnik z kaszą jaglaną Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 udka 1 grubszy plaster schabu 2-3 l wody kawałek pora kilka łodyg selera 3 ziemniaki sól, pieprz do smaku(...)ziemniaków), pokrojone w kostkę. Po ok 20 min, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i przepłukaną kilkukrotnie wodą, kaszą jaglaną. Gotujemy do miękkości. Mięso wyjmujemy, obieramy i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/krupnik-kasza-jaglana/ MieszamWGarnku Artykuł Krupnik z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugrzybki to gotuje się albo bigos albo zupę grzybową. Bigos był nie tak dawno, więc padło na zupę grzybową. Składniki: suszone grzyby (ok 100g na duży garnek) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule liść laurowy sól pieprz ziele angielskie łyżka mąki pszennej słodkiej śmietany 30% masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz(...)odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane grzyby
Walijskie PichcenieZupa buraczkowa... Potrzebne będą: żeberka wieprzowe goleń wołowa 2 marchewki 2 pietruszki korzeń pół selera por 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 kg buraków ziemniaki 2 łyżki octu 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku sól koper ew. trochę śmietanki Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek(...)ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego
Pelusiowa Kuchniapodniebienie:) Składniki 300 g wędzonego łososia 1,5 litra bulionu warzywnego ugotowanego ze świeżych warzyw 1 szklanka pęczaku 2 łodygi selera naciowego 2 pory 1 cebula 1 pęczek rzodkiewek 3 ząbki czosnku kawałek skórki pomarańczowej zielona … Czytaj dalej Zupa z wędzonym łososiem i pęczakiem
gotuj ze mnąZupa po lasowiacku - podkarpacki blog kulinarny Jest taki typ zup, które nazywam męskimi, ponieważ są gęste i syte. Po takiej zupie nikt nie odchodzi od stołu głodny. Zupa po lasowiacku jest delikatna i świeża dzięki białej kapuście i marchewce, jednak ziemniaki i boczek sprawiają, że jest co jeść. Dodatkową zaletą tego dania jest łatwa dostępność składników przez cały rok. Polecam(...)cebula pół główki słodkiej kapusty 2–3 ziemniaki kminek 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy włoszczyzna (np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera) liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła sól i pieprz Zupa po lasowiacku - podkarpacki blog kulinarny Boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną
Trzeci talerzchociaż wyraźnie kwaskowa. Zawsze dolewam do zupy sok z ogórków, ponieważ bardzo lubię kwaśne zupy. Ogórkowa to także jedna z nielicznych zup, które zabielam śmietaną :)) Składniki: 5-6 ogórków kiszonych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 60 dkg.żeberek wieprzowych 1/2 szkl. soku od ogórków koperek sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku(...)posiekany czosnek i gotować, aż warzywa i mięsko będą miękkie. Kiedy mięso będzie już miękkie (można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce ogórki oraz 200g wypłukanego ryżu. Gotujemy aż ryż stanie się miękki czyli ok 15 minut. Następnie doprawiamy zupę solą, ew. sokiem od ogórków (ja lubię ogórkową
Walijskie Pichceniepochodzi od amerykańskiego działacza społecznego B.T Rumforda. Na polskich ziemiach pojawiła się na początku XIX w. Gęsta ,wysokokaloryczna i prosta w przygotowaniu zupa rumfodzka jest bardzo smaczna. Składniki 1 i 1/2 szkl grochu 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) 50 g ryżu 4 ziemniaki 500 g wędzonej słoniny sól cukier Przygotowanie Groch gotujemy i miksujemy. Jarzyny gotujemy(...)razem z wywarem dodajemy do zmiksowanego grochu. Dodajemy ryż i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Słoninę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do zupy
R'n'G KitchenMarchewkę mogę zjadać kilogramami. Za jej wartościowe właściwości bardzo ją cenię, więc postanowiłam zrobić pełnowartościową zupę, która znakomicie rozgrzewa i syci na długo. :) Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 małe ziemniaki 1 skrzydełko z kurczaka pieprz papryka ostra mielona jarzynka liść laurowy 2 ziela angielskie 1,5l wody kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa(...)myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy warzywa będą stawać się miękkie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu z zupy wyjmuje ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełko. Całość miksujemy na gęsty krem. Do podania polecam kiełki rzodkiewki. Smacznego
Truskawkowa Fiestabyć szybką gdyż mięso potrzebuje czasu aby oddało cały swój smak i wzbogaciło zupę, ale możecie i spróbować wersji z mięskiem. Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią najeść :) Składniki na 2 osoby około 700 ml wody 1/2 średniej marchewki 1/2 średniej pietruszki kawałeczek selera kawałeczek pora łyżka natki pietruszki łyżeczka warzywka np takiego bez soli 4-5 łyżek kaszy(...)wodę i dodajemy od razu warzywko, kostkę rosołową lub bulion oraz natkę pietruszki oczywiście posiekaną. Dodajemy także nasz kawałek selera oraz por. 2. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą do tond aż woda będzie czysta. Następnie dodajemy ją do zupy. Doprawiamy zupkę i co jakiś czas ja mieszamy. 10 minut przed końcem gotowania dosypujemy kasze mannę ( jeśli zupka jest już
Gotowanie...to proste !