zupa z selera - 5925 przepisów (strona:109/395)

Zupa ogorkowa z ryzem 172

pol kurczaka  2 marchewki  1 pietruszka  kawalek selera  1 por  1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki   warzywko  8

Klaudynkowa kuchnia
Zupa ogórkowa 89

Zupa ogórkowa jest smaczną, treściwą i bardzo dobrze znaną zupą, którą lubi większość osób. Wielu z nas kojarzy się ona z dzieciństwem i wracamy do niej z dużym sentymentem. Smak zupy ogórkowej w dużej mierze zależy od ogórków kiszonych, których użyjemy. Najlepsze są te domowe lub te z beczki, które można kupić w sklepie na wagę. Zupa ogórkowa może być(...)poniższy przepis i chętnie do niego wrócicie. Zobacz też: Krupnik z grzybami Krupnik tradycyjny – jak ugotować? Zupa pomidorowa Rosół – jak ugotować? Przepis na zupę ogórkową Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki porcja rosołowa marchewka pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta ziaren pieprzu 3 ziemniaki łyżka masła

Kuchnia Bazylii
Zupa rybna z pstrąga. 261

pewnie menu na święta macie już ustalone...  Wybaczcie też dość krótkie i zwięzłe opisy... Czas mnie goni, tęsknie już za Bąbelkiem.... Zupa rybna z pstrąga. Składniki dla 4 - 6 osób: 3 pstrągi; 2 marchewki; pietruszka; kawałek selera; biała część pora; liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; kilka ziaren pieprzu; sól. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy(...)wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Pstrągi filetujemy. Głowy, kręgosłupy i ogony płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się warzyw. Gotujemy 10 - 15 min. Zupę przecedzamy na gęstym sicie lub przez gazę. Filety pstrąga delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na odrobinie oliwy na patelni. Kroimy w paski. Ugotowane warzywa tniemy "w plasterki". Ja swoją

Miksturownik
Zupa grzybowa 147

babuni, która zawsze ma ich zapas :) Ostatnio znowu dostałam "garstkę", więc postanowiłam ugotować zupkę. Składniki: kawałek mięsa lub porcja rosołowa - według gustu, 5 średnich marchewek , 3 średnie pietruszki , ćwiartka średniego selera , pół średniego pora , średnia cebula , ok. 3 łyżki masła , ok. 1 szklanka suchych grzybów , 6 ziaren ziela angielskiego , 3 liście laurowe , sól i pieprz do smaku. Grzyby namoczyć(...)ziele angielskie, liście laurowe i ugotować  na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko poddusić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa ziemniaczana na boczku 152

Zupa nie należy do lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz(...)będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać  Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z brukselki po Roterdamsku 103

wywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 3 dag · pomidor · marchewka · pietruszka · seler 1/4 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino białe wytrawne 4 łyżki · sól · cukier · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup i potraw w płynie  Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać

Camilla w kuchni
Krupnik z kaszą jaglaną 150

ilość kaszy 1/2-1 szkl. Jeśli bardzo lubisz gęste zupy i dużą ilość kaszy, dodaj 1 szkl. Jeśli kasza ma być dodatkiem w zupie, dodaj 1/2 szkl. Drukuj Krupnik z kaszą jaglaną Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 udka 1 grubszy plaster schabu 2-3 l wody kawałek pora kilka łodyg selera 3 ziemniaki sól, pieprz do smaku(...)ziemniaków), pokrojone w kostkę. Po ok 20 min, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i przepłukaną kilkukrotnie wodą, kaszą jaglaną. Gotujemy do miękkości. Mięso wyjmujemy, obieramy i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/krupnik-kasza-jaglana/ MieszamWGarnku     Artykuł Krupnik z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
GRZYBOWA 160

grzybki to gotuje się albo bigos albo zupę grzybową.  Bigos był nie tak dawno, więc padło na zupę grzybową. Składniki: suszone grzyby (ok 100g na duży garnek) 1  marchew 1 pietruszka  kawałek selera 2 małe cebule  liść laurowy sól pieprz ziele angielskie łyżka mąki pszennej słodkiej śmietany 30%  masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz(...)odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane grzyby

Walijskie Pichcenie
Zupa buraczkowa... 211

Zupa buraczkowa... Potrzebne będą: żeberka wieprzowe goleń wołowa 2 marchewki 2 pietruszki korzeń pół selera por 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 kg buraków ziemniaki 2 łyżki octu 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku sól koper ew. trochę śmietanki Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek(...)ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Zupa z wędzonym łososiem i pęczakiem 95

podniebienie:) Składniki 300 g wędzonego łososia 1,5 litra bulionu warzywnego ugotowanego ze świeżych warzyw 1 szklanka pęczaku 2 łodygi selera naciowego 2 pory 1 cebula 1 pęczek rzodkiewek 3 ząbki czosnku kawałek skórki pomarańczowej zielona … Czytaj dalej Zupa z wędzonym łososiem i pęczakiem

gotuj ze mną
Zupa po lasowiacku – kuchnia podkarpacka 316

Zupa po lasowiacku - podkarpacki blog kulinarny Jest taki typ zup, które nazywam męskimi, ponieważ są gęste i syte. Po takiej zupie nikt nie odchodzi od stołu głodny. Zupa po lasowiacku jest delikatna i świeża dzięki białej kapuście i marchewce, jednak ziemniaki i boczek sprawiają, że jest co jeść. Dodatkową zaletą tego dania jest łatwa dostępność składników przez cały rok. Polecam(...)cebula pół główki słodkiej kapusty 2–3 ziemniaki kminek 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy włoszczyzna (np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera) liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła sól i pieprz Zupa po lasowiacku - podkarpacki blog kulinarny Boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną

Trzeci talerz
OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH Z RYŻEM 133

chociaż wyraźnie kwaskowa. Zawsze dolewam do zupy sok z ogórków, ponieważ bardzo lubię kwaśne zupy. Ogórkowa to także jedna z nielicznych zup, które zabielam śmietaną :)) Składniki: 5-6 ogórków kiszonych 2  marchewki 1  pietruszka kawałek selera biała część pora 60 dkg.żeberek wieprzowych 1/2 szkl. soku od ogórków koperek sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku(...)posiekany czosnek  i  gotować, aż warzywa i mięsko będą miękkie. Kiedy mięso będzie już miękkie (można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce ogórki oraz 200g wypłukanego ryżu. Gotujemy aż ryż stanie się miękki czyli ok 15 minut. Następnie doprawiamy zupę solą, ew. sokiem od ogórków (ja lubię ogórkową

Walijskie Pichcenie
Zupa rumfordzka 121

pochodzi od amerykańskiego działacza społecznego B.T Rumforda. Na polskich ziemiach pojawiła się na początku XIX w. Gęsta ,wysokokaloryczna i prosta w przygotowaniu zupa rumfodzka jest bardzo smaczna. Składniki 1 i 1/2 szkl grochu 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) 50 g ryżu 4 ziemniaki 500 g wędzonej słoniny sól cukier Przygotowanie Groch gotujemy i miksujemy. Jarzyny gotujemy(...)razem z wywarem dodajemy do zmiksowanego grochu. Dodajemy ryż i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Słoninę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do zupy

R'n'G Kitchen
Zupa krem z marchewki 205

Marchewkę mogę zjadać kilogramami. Za jej wartościowe właściwości bardzo ją cenię, więc postanowiłam zrobić pełnowartościową zupę, która znakomicie rozgrzewa i syci na długo. :) Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 małe ziemniaki  1 skrzydełko z kurczaka pieprz papryka ostra mielona jarzynka liść laurowy  2 ziela angielskie  1,5l wody kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa(...)myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy warzywa będą stawać się miękkie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu z zupy wyjmuje ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełko. Całość miksujemy na gęsty krem. Do podania polecam kiełki rzodkiewki. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zupka w 25 minut 160

być szybką gdyż mięso potrzebuje czasu aby oddało cały swój smak i wzbogaciło zupę, ale możecie i spróbować wersji z mięskiem. Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią najeść :) Składniki na 2 osoby około 700 ml wody 1/2 średniej marchewki 1/2 średniej pietruszki kawałeczek selera kawałeczek pora łyżka natki pietruszki łyżeczka warzywka np takiego bez soli 4-5 łyżek kaszy(...)wodę i dodajemy od razu warzywko, kostkę rosołową lub bulion oraz natkę pietruszki oczywiście posiekaną. Dodajemy także nasz kawałek selera oraz por. 2. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą do tond aż woda będzie czysta. Następnie dodajemy ją do zupy. Doprawiamy zupkę i co jakiś czas ja mieszamy. 10 minut przed końcem gotowania dosypujemy kasze mannę ( jeśli zupka jest już

Gotowanie...to proste !