zupa z selera - 5925 przepisów (strona:109/395)

Zupa pieczarkowa 1580

obranych, bo jak wszyscy wiemy, warzywa mają różną wielkość dlatego tak lepiej odmierzyć dokładną ilość.  Przepis:  2,5 l zupy  Składniki: 1 kg pieczarek 100 g korzenia pietruszki  150 g marchwi 400 g selera pęczek koperku 2 cebule 500 ml śmietany kremówki 2 kostki grzybowe BIO, lub zwykłe, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie sól, pieprz(...)ziela angielskie i wlewamy 2 litry wody. Nastawiamy na małym ogniu i gotujemy przez około 30 minut, pod koniec gotowania dodajemy kostki grzybowe.  5. Kiedy warzywa zmiękną do zupy dodajemy usmażone pieczarki, dodajemy około 1 łyżeczkę lubczyku, pokrojony koperek. Wlewamy do zupy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze przez około 10 minut gotujemy.  6. Do talerzy nakładamy

Mój pomysł na
Zupa przedszkolaka 306

zupa jarzynowa, której w wersji bez śmietany nigdy by nie tknął… O ja biedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej(...)Wrzucić do garnka. Gotować ok. 20 minut. 3. Umyć i rozdrobnić kalafior. Wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut. Gdy wszystko już zmięknie – dodać przyprawy. 4. Rozlać zupę do talerzy i lekko zabielić śmietanką. Gotowe

Mama z miasta
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z czosnkiem 200

odsłona zupy pomidorowej na moim blogu, tym razem ze świeżych pomidorów z dodatkiem koncentratu, natki pietruszki czosnku.  Składniki na 3 porcje zupy: 1 duże udko z kurczaka lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 pietruszka ½ dużego selera kawałek pora nać pietruszki 3 ząbki czosnki 3 listki laurowe czarny pieprz 1 łyżeczka soli 1 kg pomidorów 1 łyżeczka cukru 2 łyżki(...)się na wierzchu. W tym czasie musimy sparzyć  pomidory i obrać  ze skórki, wykrawamy zielone części, a następnie miksujemy. Ale uwaga! Pomidory miksujemy razem z warzywami z zupy, wszystkimi lub tymi ulubionymi. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przelewamy wszystko do bulionu warzywno mięsnego. Zaprawiamy rozmieszaną śmietaną z mąką. Możemy wyjąć udko z zupy przed włożeniem pomidorów. Doprawiamy

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą. 177

Kolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony,  domowa wegeta - łyżka masła - łyżka(...)grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy fasolkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Co jeść w pracy? Zupa tajska z kurczakiem, pieczarkami i makaronem. 885

proszku, by zalać ją wrzątkiem i zjeść coś ciepłego, lub zamawiacie np. chińszczyznę prawda? Ta zupa to połączenie obu tych propozycji, bo mamy i danie orientalne i pikantną zupę, tyle że domową a co za tym idzie - zdrowszą. Wystarczy napełnić lunchbox w postaci termosu i cieszyć się smakowitym posiłkiem podczas ciężkiego dnia pracy.  Zapraszam po przepis! Jest to prosta(...)pieprz ziołowy, sól wg uznania 300 ml mleka kokosowego sok wyciśnięty z połowy limonki 2 litry wody po kilka gałązek natki lubczyku, selera, pietruszki oraz jeden liść laurowy Wykonanie: Makaron ugotować al dente. W garnku na zupę zagotować dwa litry wody, dodać natki oraz liść laurowy. Gotować na małej mocy palnika. Jednocześnie na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na niego najpierw

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa z młodej kapusty 125

prosta w przygotowaniu i nie pochłania wiele naszego czasu. Jak ugotować zupę z młodej kapusty?  Składniki na ok. 2,5 litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty  - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście(...)gotować aż warzywa i mięso będą bardzo miękkie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki - gotować do miękkości. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną kapustę oraz przesmażoną kiełbasę - gotujemy. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub sok z pomidorów. Zupkę doprawić do smaku. Na talerzu, kto lubi posypuje koperkiem. Dlaczego warto jeść kapustę? Kapusta to kolejne warzywo, które powinniśmy spożywać i podawać

Pani domowa
Zupa krem pomidorowo cukiniowa z grzankami 113

była z grzankami, a dla nas z owocami morza . Jeden i drugi dodatek świetnie się skomponowały ze sobą smakowo. Jako pierwsza zupa z grzankami. Składniki: ok 1 kg mięsa (ja lubię łopatkę), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, sól, pieprz do smaku, grzanki. Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso i gotujemy

Państwo Wojtczuk gotują
Zupa rybna wigilijna – kuchnia podkarpacka 101

brzegu Sanu – w miejscowości Zgoda. Zupę tę podaje się w postaci rybnego wywaru zaciągniętego żółtkiem, ugotowanego na warzywach korzeniowych. Do przygotowania zupy rybnej można użyć głów lub innych części ryb. Zamiast ryb rzecznych można wywar ugotować na karpiu lub innym gatunku słodkowodnym. Zupa ma delikatny smak warzyw korzeniowych z subtelnym rybnym aromatem. W Zgodzie zupę rybną na Wigilię podaje się(...)innym drobnym makaronem. Za przepis bardzo dziękuję Pai Uli ze Zgody oraz jej synowej, Aleksandrze Małek, która mi go przekazała. Zupa rybna wigilijna - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g ryby (mogą być głowy karpia) włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 1 cebula 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól 1 łyżeczka masła 1 żółtko Do garnka

Trzeci talerz
Zupa pomidorowa na filecie z ziemniakami 173

znam nikogo kto jadałby zupę pomidorową z ziemniakami zamiast makaronu czy ryżu. Pomyślałam - dlaczego nie?;) I wyszło pysznie! Zupę ugotowałam na filecie, który rozdrobniłam po ugotowaniu. 1 duży filet z kurczaka 3 marchewki  1 pietruszka 1/4 selera 1 por 3 łyżki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka mąki 1 łyżka śmietany  2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 kulek(...)ziela angielskiego vegeta, sól, pieprz  1. Marchew, seler, pietruszkę i por ścieramy na dużych oczkach tarki. Por kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. 2. Z zupy wyciągamy filet, za pomocą dwóch widelców rwiemy

Szefowa kuchni
Obiad w kolorze słońca czyli zupa z cukinii i fasolki szparagowej 196

kurkumie. Jest elegancka, bez dwóch zdań, unikalna dzięki walorom smakowym i słonecznej barwie. No i nie mogę zapomnieć też, że zdrowa! ZUPA Z CUKINII I FASOLKI SKŁADNIKI: bulion warzywny z tradycyjnych warzyw: 3 marchewki, 2 pietruszki korzeń, kawałek selera, cebula, 1/2 pora, ząbek czosnku, ziele angielskie, ze 3 liście laurowe 1 cukinia średniej wielkości około 1/2 kg fasolki szparagowej

W Kawiarence
Zupa ogórkowa 215

startych ogórków dodałam łyżkę smalcu i przez chwilę podsmażyłam je na patelni. Wtedy ogórki nie mają takiego "surowego" smaku i zupa jest o wiele smaczniejsza.  2 skrzydełka z kurczaka 2 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 0,5 selera 4-5 ogórków kiszonych 1 cebula mąka smalec sól pieprz 4 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrzydełka(...)lekki wywar. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, wrzucić do niej starte warzywa i chwilkę poddusić, aby nabrały zapachu cebuli. Następnie wrzucić do wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce i podsmażyć na smalcu. Wrzucić do zupy i gotować całość, aż warzywa

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kapuśniak na wędzonce 115

family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Popełniliśmy przepyszną zupę, która dzień po przygotowaniu jest jeszcze lepsza. Składniki: 1 wędzony ogon wieprzowy 1 kg wędzonych kości wieprzowych 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 400 g ziemniaków 6 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego 4 łyżki kaszy pęczak(...)zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Wędzonki i warzywa wyjmujemy. Marchew kroimy w plasterki, seler w dużą kostkę, mięso oddzielamy od kości. Wrzucamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami i kaszą. Gotujemy kwadrans na średnim palniku. Kapustę kroimy, wrzucamy do zupy, wlewamy kwas z kapusty kiszonej. Gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie al’ dente. Do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Najlepsza pomidorowa 176

jednej porcji się nie kończy! 1,5 l wody 1 ćwiartka z kurczaka 1 kostka rosołowa 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do zup 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 marchewki 1 korzeń pietruszki (duży) 1/4 korzenia selera 1 liść pora (zielona część) 1 cebula dymka Liście natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki koncentratu(...)liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołowa i przyprawę uniwersalną. Gotujemy do miękkości mięsa i warzywa na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do miseczki odlewamy trochę zupy, dodajemy mąkę i śmietanę. Energicznie mieszamy i przelewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Wyjęte z zupy warzywa i mięso  kroimy, przekładamy do zupy. Podajemy z ulubionymi dodatkami

VioletoweKucharzenie
Zupa selerowo- fenkułowa z jabkiem 110

zarumieniły. Seler kroimy w drobną kostkę, pietruszkę w półplasterki. Dodajemy do cebuli. Dusimy około 10 minut. Fenkuł kroimy w paski w dodajemy do pozostałych warzyw. Po kilku minutach zalewamy wodą (ja zawsze zalewam wrzątkiem- szybciej doprawiamy, dodajemy starte na tarce jabłko. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10-15 minut aż warzywa będą odpowiedniej miękkości. Zupę podałam z tostami

greenscarf
ZUPA OGÓRKOWA 110

buntować się na jedzenie inne, niż serwuję mu na co dzień. W ramach rekompensaty zaserwowałam mu  moją ulubioną zupę ogórkową. SKŁADNIKI:     2-3 skrzydełka lub 2 kostki rosołowe 2-3 marchwek 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 małego pora odrobina suszonego lubczyku ziemniaki ogórki kiszone + woda z nich mała śmietana 12 % ziarenka smaku sól, pieprz(...)tarce na grubych oczkach. Seler pokroić w drobną kostkę a por w małe piórka. Z tak przygotowanych warzyw ugotować wywar na skrzydełkach lub kostkach rosołowych doprawiając ziarenkami smaku, lubczykiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aby lekko zmiękły. Ogórki kiszone zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do gotującej się zupy wlewając jeszcze ok. 1 szklankę

Kuchnia w opałach