zupa z selera - 5925 przepisów (strona:100/395)

Zupa pomidorowa 110

mieso z koscia 2 srednie marchewki  1 pietruszka  kawalek selera  1 por  1 zabek czosnku  koncentrat pomidorowy  smietana  jarzynka  pieprz w ziarnach  ziele angielskie  lisc laurowy makaron Mieso myjemy wkladamy do garnka i zalewamy woda  Jak sie zagotuje to odlac wode zalac znow i postawic na ogien(...)chwilke gotujemy  Wylaczamy palnik i znow odlewamy zupe do miski i dodajemy ze 4 - 5 lyzek smietany  Mieszmy to co w misce i powoli wlewamy do zupy ciagle mieszajac  Zupa juz jest gotowa  Gotujemy makaron wedlug przepisu na opakowaniu  Zupe podajemy ciepla z makaronem  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Zupa jarzynowa z kalarepką 112

tarce Do garnuszka wrzucić ziemniaki i cebulę oraz pieprz ziarnisty i liść laurowy - gotować Dołożyć pokrojoną fasolkę, buraczek i seler, a marchew i pietruszkę oraz pokrojony czosnek przesmażyć na oleju ( wpierw marchew, potem pietruszkę i czosnek), dodać do zupy- gotować Na końcu gotowania dodać pokrojoną kalarepkę, doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym i papryką- gotować do miękkości warzyw Już

Proste Potrawy
BARSZCZ ZABIELANY Z WARZYWAMI I JAJKIEM 114

jeszcze o plasterki chorizo.  Zabielona śmietaną, bo barszczyk uwielbiam zabielany.  Jeśli nie lubicie kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem :-)))  Składniki : 1 żeberko wędzone 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 4 ugotowane buraki 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki koperek pieprz czarny sól liść laurowy ziele(...)laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę,ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku

Walijskie Pichcenie
Indyjska zupa warzywna 68

Żółty krem warzywny, który warto podawać z ryżem jaśminowym lub smażonym tofu. Tak jak wiele moich zup, także ta wymaga podsmażenia składników na woku. POTRZEBUJEMY: Duży ziemniak lub batat Seler 2 marchewki 2 pietruszki Dużą cebulę 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego Przyprawy: kumin, kurkuma, sól, pieprz, papryka PRZYGOTOWANIE: Kroimy czosnek i cebulę oraz ziemniaka/batata na kawałki. Podsmażamy(...)reszta przypraw według uznania). Mieszamy i zalewamy bulionem. Całość powinna się dusić na małym ogniu od 20 do 30 minut. Po odstawieniu z ognia, możemy zblendować całość. Do tej zupy idealnie nadaje się ryż jaśminowy lub smażone tofu (najlepiej pokrojone w drobną kostkę długo smażone na małym ogniu, by przypominało grzanki). Artykuł Indyjska zupa warzywna pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Zupa grzybowa 92

gęstszej konsystencji. W taki zimowy czas smakuje wybornie. Kosztujcie! Smacznego!   Składniki bulion 2-3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera, pora i kapusty włoskiej 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 2 rozgniecione ząbki czosnku zupa grzybowa 400 g suszonych grzybów 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietanki kremówki 1,5 łyżki mąki pszennej 1 cebula 3 łyżki masła

Raj dla Podniebienia
Krem z pomidorów z mozzarellą 108

miękną i są cudowną niespodzianką przy każdym kęsie. Dodatkowego smaku dodaje także ubita śmietana, którą wykańczam danie. Mnóstwo potasu oraz smaku - zupa idealna! :) Zupa krem z pomidorów: 3 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g) 4 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki przecieru pomidorowego 700 ml passaty pomidorowej(...)bazylii 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek śmietana kremówka (30%) do ubicia (według uznania) 1 kulka mozzarelli Cebulę kroimy w ósemki, czosnek i seler w kostkę. Do rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich suszone pomidory i smażymy kilka

Cooking Monster
SAŁATKA JARZYNOWA, NASZA ULUBIONA ORAZ SPOSÓB NA DŁUŻSZĄ ŚWIEŻOŚĆ 164

także bardzo wyrazisty, konkretny, lekko pikantny smak. Warzywa na sałatkę gotuję już obrane, dodaję do nich natkę, liście pora i selera naciowego. Warzywa mają smak rosołowy, a ja mam dodatkowo bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Taki bulion jest również pyszny do wypicia sam. Jeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej wersji sałatki, polecam naszą, może przypadnie Wam również(...)Dodaję łodygi selera, zielone liście pora, gałązki natki pietruszki, zalewam wodą źródlaną lub filtrowaną, doprowadzam do wrzenia, solę do smaku i gotuję pod przykryciem ok.30-40 minut, do miękkości warzyw. Następnie odlewam gorący bulion w słoiki, zakręcam i odstawiam do przestudzenia. Po wystudzeniu odstawiam do lodówki lub do zamrażarki i mam gotowy bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Ugotowaną marchew

Smaczne Zdrowe
Kremowa zupa z cukinii i zielonej fasolki szparagowej 144

włoskich ziół 1 łyżka majeranku szczypta gałki muszkatołowej po pół pęczka natki pietruszki i koperku sól i pieprz Cukinię, selera i pora umyć. Cukinię pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem

Czerwień i błękit
Zupa krem z suszonych grzybów 103

małego pietruszka, 1 sztuka grzyby suszone, 2 szklanki makaron, 1/2 opakowania sól, pieprz, ziele angielskie kostka rosołowa, 1 sztuka śmietana, 100ml 12% mąka pszenna, 2 łyżki Przygotowanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. W osobnym garnku gotujemy suszone grzyby przez co najmniej 1,5godz. Z gotowego już(...)Warzywa wyciągamy, kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dodajemy ugotowane grzyby, całość blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody, mąką pszenną i zaklepujemy zupę. Ponownie doprowadzamy na chwilkę do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente i podajemy z kremem

Gotowanie moimi oczami
Zielono mi, czyli wiosenna zupa z zielonego groszku 127

pożywieniem (osoby mięsożerne dostarczają aminokwasy egzogenne głównie poprzez spożycie mięsa). Zupa z zielonego groszku Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego, bulionu lub 1,5 kostki ekologicznego bulionu warzywnego o obniżonej zawartości soli rozpuszczonej w 1,5 litra gorącej wody 1,5 marchewki (ok. 130 g) kawałek selera (ok. 55 g) kawałek pora (ok. 100 g) ½ dużej cebuli (ok.70(...)półksiężyce oraz seler starty na tarce o dużych oczkach, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pozostałe pół opakowania mrożonego groszku, ponownie zagotowujemy i gotujemy przez kolejne 15 minut. Po upływie 15 minut dodajemy zblendowany groszek, pieprz oraz jeśli jest to konieczne doprawiamy zupę solą. Serwujemy gorącą zupę

KulinarneImpresje.pl
Żurek z grzankami 147

ogień. Cebulę opiec na ogniu, dodać do wody. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera obrać , umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu . Gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas i gotować jeszcze z 5 min. Dodać

Gaździnka warzy
Zupa Pochlapka – kuchnia podkarpacka 123

przypadek, ponieważ te proste zupy gotowane były zwykle na niczym, a konkretniej na wodzie po ogórkach kiszonych, na kwasie z kiszonej kapusty, czy na warzywach korzeniowych, czyli na prostych, tanich składnikach, które były dostępne przez cały rok. Rzadziej wywar przygotowywano na resztkach żeberek, kościach, czy też okraszano zupę skwarkami. I choć wspomniane zupy są bardzo smaczne, czego dowodzi sam fakt(...)zupa na wywarze warzywnym, gotowana z warzyw korzeniowych, kapusty i ziemniaków. Zupa doprawiona jest przecierem pomidorowym i zagęszczona zasmażką. Jest to danie pochodzące z okolic Strzyżowa, z miejscowości Niewodna w gminie Wiśniowa. Przepisem podzieliły się gospodynie z KGW Niewodna w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska LGD”. Zupa Pochlapka

Trzeci talerz
Zupa z żółtej fasoli i kalafiora 82

większa można tutaj dać upust swojej wyobraźni 🙂 Składniki 500 g żółtej fasoli 1 mały kalafior 1 marchew 1 pietruszka 1 seler 3-4 ziemniaki 1 szyjka z indyka 1 skrzydło z indyka sól, pieprz Mięso … Czytaj dalej Zupa z żółtej fasoli i kalafiora

gotuj ze mną
Zupa kalarepa z kapustą na kaczce 112

młodą kapustę. Obowiązkowo musi być dużo koperku który mogę jeść łyżkami. Polecam gotować zupę na wywarze z kaczki, ma ona wtedy fajny smak. 1 szkielet od kaczki 2 skrzydła, szyjka od kaczki 1/2 główka kapusty młodej 4 ziemniaki 1 kawałek por 1 pietruszka korzeń 1 plaster selera 2 marchewki 1 kalarepa 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, koper świeży(...)ziele angielskie i gotuję. W między czasie obieram marchewkę i kroję w kostkę, kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję. Warzywa przekładam do garnka i gotuję razem. Zupę gotuje około godziny na wolnym ogniu. Na końcu doprawiam solą dodaję koper świeży

wesoła kuchnia
Najlepsza pomidorowa pod słońcem! 167

wymieniane uśmiechy i mrugnięcia okiem. Jacy my byliśmy wtedy szczęśliwi. Życzę Wam takiego szczęścia i takich obiadów, jakie serwowała nam Babcia. Zupa pomidorowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 litry wody 2 kości ( mogą być wieprzowe) 3-4 marchwie całe 1 seler 1 cała cebula 1 pietruszka kawałek pora w całości 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 przecier pomidorowy (mogą(...)opakowanie makaronu sól, pieprz, bazylia/pietruszka vegeta Do garnka wrzucić kości, marchew, seler, cebulę, pietruszkę, pora, nać zieleniny, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 1 - 1,5h na wolnym ogniu.  Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojonego w cząstki pomidora. Podsmażyć. Warzywa i mięso z zupy przecedzić przez durszlak.  Do wywaru dodać przesmażone z cebulą pomidory i przecier

Kuchnia smaków