Domowa przyprawa uniwersalna jest doskonałym dodatkiem do rosołu, sosów czy zup. Przyprawa z powodzeniem zastąpi Wam dobrze znane przyprawy sklepowe. Do jej zrobienia będziecie potrzebowali marchewki, pietruszki, natki pietruszki, selera, liści selera, pora, soli, cukru oraz kurkumy. Warzywa przygotować najlepiej w suszarce do żywności – czas suszenia to około kilka godzin w temperaturze 70 stopni. Przy zakupie suszarki , w instrukcji
Kuchnia Bazyliizupy robię od kilkudziesięciu lat i aż dziw, że do tej pory przepisu na nią nie opublikowałam. Używanie flaków zawsze mnie przerażało, a ich długie gotowanie odstręczało. Znalazłam więc cudowny zamiennik, który w zupie prezentuje się podobnie, a zaoszczędza sporo czasu. Dla mnie pełni podobną rolę, jak rosół dla zdrowotności dla typowego Polaka. Składniki : 3 marchewki pietruszka kawałek selera(...)zaczną pachnieć, wlać ok. litra wody. Dorzucić pora w całości i ewentualnie suszone chili, doprowadzić do wrzenia i pogotować ok. 5 minut. Boczniaki oczyścić i pokroić wzdłuż. Dorzucić do zupy. Gotować jeszcze ok. 10 minut od momentu ponownego zawrzenia, do momentu gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupy doprawić ją solą i dodać majeranek. Podawać z pieczywem na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodziebędą miękkie). Zupy możemy podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi ziarnami. Dzisiejsza zupa ma lekko ostry smak, dzięki dodatkowi musztardy. Zupę przygotowuje się w kilka chwil, więc jest idealna dla osób zabieganych. Polecam! Krem z selera i ziemniaków Składniki na 6 porcji: 2 cebule 4 duże ziemniaki 1 seler 1 por 1,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól
Smak mojej kuchnidoczekać kiedy będę miała trochę więcej wolnego i teorię zamienię na praktykę. Odrywając się na chwilę od lektury, podaję zległy przepis na zupę szczawiową z jajkiem. Składniki: 1 słoiczek szczawiu 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe ziele angielskie, szczypta majeranku i kolendry 2 kostki rosołowe sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek(...)innego mięsa 200 ml śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę W międzyczasie przygotować ziemniaki: Obrać i pokroić w kostkę. Gdy wywar będzie
Na słodko lub wytrawniejest to idealne danie jednogarnkowe i doskonała zupa na chłodniejsze dni. Ribollita najlepiej smakuje następnego dnia, na co zresztą wskazuje sama nazwa zupy. Ribollita po włosku znaczy odgrzewana. Składniki: 2 cebule 2 marchewki 2 plastry selera korzennego, albo 2 łodygi naciowego 3 ząbki czosnku Puszka czerwonej fasoli (250 g) Puszka pomidorów (400 g) Szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki ostrej(...)liście laurowe 200 g jarmużu Czerstwa ciabatta, albo 3-4 kromki suchego chleba Sól do smaku Tarty parmezan (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej oliwę w głębokim garnku. Marchew i selera obierz i posiekaj w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę. Pokrój cebulę (również w kostkę) i dodaj do warzyw w garnku. Zamieszaj, zmniejsz ogień, przykryj i duś 10 minut
Niedzielny kucharzmnie 8 sztuk jedna bardzo duża marchewka (może być więcej) pół selera 1 duża biała cebula z zielonymi piórami kawałek selera naciowego świeży pomidor 3 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 30% kasza orkiszowa lub Twoja ulubiona pół szklanki natka pietruszki do zupy i trochę do dekoracji słomka ptysiowa pełna nasion BRZEŚĆ Umyj
Z Kuchni Do Kuchniznakomita porcja błonnika i witamin. Wypróbujcie też moje Gorące dania i Sałatki i surówki . Moje propozycje zup: Rosołek z vegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa(...)półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut. Zupa botwinkowa z włoszczyzną zdjęcie Przepis jest tutaj Zupa dyniowa z kiszonym ogórkiem zdjęcie Przepis jest tutaj
To co kochamwyjątkowo pyszna zupa uwielbiana przez moje dzieci Jadłam pierwszy raz w restauracji i tak mnie zaintrygowała, że postanowiłam odtworzyć. Choć nie przepadam za zupami a już zupy krem średnio mi smakują, to ta jest wyjątkowa. O wyrazistym smaku, podana z popcornem robi wrażenie. Dodatkowo podałam chrupki chlebowe, paprykowe Bake rolls które stanowią doskonałe dopełnienie. Zupę ostatnio podawałam na rodzinnym obiedzie(...)gotowy papcorn Marchew, pietruszkę, seler, por, ziemniaki, pokroić na mniejsze części zalać 1l wody ugotować rosół. Czosnek, cebulę posiekać, zeszklić na oleju dodać do rosołu.Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć pietruszkę, seler części pora. Dodać kukurydzę z puszki i wszystko razem zmiksować na gęsty krem. Można dodać 2 puszki kukurydzy, jeżeli lubimy bardzo gęstą, zupę krem. Doprawić do smaku przyprawami
gotuj ze mnąbabci. Klasyczna zupa na ogórkach kiszonych z ziemniakami i włoszczyzną. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Zupy i sosy" Biblioteczki Poradnika Domowego. 4 ogórki kiszone 1 szklanka wody spod ogórków 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)majeranku 5 szklanek wody Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w słupki, cebulę, selera obrać. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do zupy razem z majerankiem. Mąkę wymieszać ze śmietanką, dodać odrobinę wody spod ogórków. Resztę wody dodać do zupy. Dobrze rozmieszaną
Czerwony Gupiklekki krem. Wyszedł przepyszny, a topinambur na pewno na długo zagości w mojej kuchni:) Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa kalafiora i topinambura (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 1/2 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 szklanki bulionu drobiowego 3/4 szklanki mleka, najlepiej(...)masła, po czym dodaj seler, czosnek i cebulę i smaż do zeszklenia, około 6 minut. Wlej bulion wraz mlekiem i doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Następnie dodaj kalafior, topinambur i tymianek i ponownie zagotuj, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości, przez około 30 minut. Wyłów i wyrzuć tymianek. Zmiksuj zupę na gładki krem
karmelowyTakie resztkowe surówki/sałatki czy dania obiadowe bywają najlepsze, bo odkrywcze Dzisiaj sałatka z pora, selera, pieczarek i wielu innych dodatków. Nie macie jakiegoś składnika? Nic straconego, pomińcie go lub zastąpcie innym, tym jaki macie właśnie pod ręką. Sałatka z pora z selerem konserwowym, dzięki dodatkom nie ma zbyt ostrego, tak charakterystycznego dla pora smaku. Do sałatki dodałam również(...)paseczki jajka, ser, paprykę, szynkę, ogórka kroimy w kosteczkę a pieczarki w półplasterki. Dodajemy kukurydzę i selera. Mieszamy. Sos Składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku, polewamy sałatkę. Artykuł Sałatka z pora, selera konserwowego, pieczarek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWarzywa z zupy można zagospodarować. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 seler 2 jajka 1 mała puszka groszku konserwowego 1 mały słoiczek kaparów 3 łyżki posiekanego lubczyku 1 łyżeczka musztardy koperkowej 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane marchewki, por, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podobnie jajka. Groszek i kapary osączamy z zalewy. Wszystkie składniki
R'n'G Kitchenniż cytrusy - w 100 g ziela około 200 mg żucie natki pietruszki usuwa zapach czosnku z oddechu Przepisy z pietruszką 1) ZIELONA LEMONIADA 2) ZUPA Z PIETRUSZKI I GRUSZKI 3) FRYTKI Z WARZYW SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO I SERA PLEŚNIOWEGO
Kuchnia MagdaLenyzupa krem z marchewki i imbiru. Delikatnie słodka z imbirową nuta. Kolejna propozycja zupy krem na moim blogu. Oj chyba pojawi się niebawem sporo zup, kremów na blogu :) Składniki (2 porcje): - 6 marchewek - 1 mały seler - 1 duża pietruszka - 1 litr bulionu - 1 łyżka masła - świeży imbir (gruby plaster 2-3cm) - sól, pieprz Warzywa i imbir obrać i pokroić
CookYourselfczosnkowymi grzankami, ptysiowym groszkiem i paluszkami grissini. Można posypać ją delikatnie świeżo posiekanym zielonym koperkiem, dodać kleks kwaśnej śmietany. Bardzo delikatna i pyszna wiosenna zupa. SKŁADNIKI 2 pęczki świeżego szczawiu 1 marchewka 1 pietruszka ½ małego selera 4-5 średnich ziemniaków 1 średnia cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 2 kostki bulionu cielęcego lub domowy rosół 1,5l wody
Karo in the Kitchenpuszka kukurydzy 4 średnie marchewki do smaku: sól, pieprz, musztarda, majonez PRZYGOTOWANIE Ziemniaki ugotować bez obierania, zostawić do ochłodzenia. Jajka ugotować na twardo. Korzeń selera, pietruszki i marchewki obrać i ugotować (wywar można wykorzystać do zupy). Schłodzone ziemniaki obrać, tak samo jajka. Wszystkie składniki pokroić w kostkę (od Was samych zależy, czy wolicie większą, czy też mniejszą) i wrzucić
Passions hobbies lifemiejsce, które zdecydowanie polecam to restauracja przy Hotelu Senator w sercu starówki. Genialne wino, z tego oczywiście rejonu, Demeter oraz kapitalne jedzenie - jak np. zupa chrzanowa z jabłkiem, czosnkowa z estragonem i poniższe: Risotto z selerem i filetem ze szczupaka Grillowane warzywa z balsamico Spaghetti z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i peccorino - może nie węgierskie ale przyzwoite Reasumując - jedzienie naprawdę dobre
Right Behind The Kitchenjednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy, ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam
Smaki EwyPara unosi sie nad zupa jak mgła(...)Składniki 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 2 kawałki selera naciowego 1 ząbek czosnku szczypta płatków chili garść jarmużu 1 szklanka soku pomidorowego 2 -3 czubate łyżki kaszy jaglanej 200g ugotowanej białej fasoli lub 1/2 puszki fasoli białej konserwowej 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku-u mnie sól odkwaszająca organizm,przepis tutaj Wykonanie
w mojej kuchniRosół jest definitywnie na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o zupy. Zawsze co niedziele koniecznie musi być rosół :) Potrzebujemy: pół niedużego selera por pietruszkę (natkę i korzeń) 2 marchewki 1 mała cebula porcja rosołowa sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, magi i kostka rosołowa Do garnka wrzucam 3 ziela angielskie i liść laurowy, zalewam 2l zimnej wody
Kolejny blog o gotowaniu