jesiennego klimatu, a pikantny smak (dużo pieprzu i czosnek) zachwyci najbardziej wybrednych. Krem z brokułów należy do moich ulubionych zup, jest lekki, pyszny i bardzo zdrowy. SKŁADNIKI 1 brokuł, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera 2 ząbki czosnku, pęczek koperku, jogurt naturalny, 1 łyżka oleju, sól, 2 szkl. bulionu drobiowego pieprz, 2 liście laurowe(...)łyżki masła, czosnek granulowany WYKONANIE Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem, dodajemy pieprz, ziele i liście laurowe.gdy warzywa zmiękną, dodajemy brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości, następnie wyjmujemy pieprz, ziele i liście laurowe. Zupę blendujemy, uzupełniamy wodą w zależności od tego jaką chcemy uzyskać
słodki bratekpomidorowa. Wszak to wtorek, a nie czwartek - ale nic mi innego do głowy nie przyszło.. Taka pomidorowa na szybko. POMIDOROWA ZUPA - przepis 1,5 l wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron
kolorowotorcikowolekka zupa jarzynowa z klopsikami. Zupa ta jest świetna na upalne dni oraz gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: Zupa: mięso lub kość do ugotowania wywaru 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 pęczek koperku 1 liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki kozieradki lubczyk ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki kurkumy sól pieprz Klopsiki: ½ kg mielonego mięsa z indyka(...)ści i przypraw. 2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać je do wywaru, zagotować. 3. Koperek posiekać i gdy wywar zacznie się gotować dodać go do zupy. Gotować ok 20 min. 4. Przygotować klopsiki: Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy mięso można ją zmielić. Do mięsa dodać bułkę, jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić mięso
Mama Gotujeminus 2 st niestety umieram. Staram się więc rozgrzewać zupami. Jedną z takich zupa jest właska minestrona. Aromatyczna, syta i rozgrzewająca zupa prosto z Włoch. Składniki: 1 l bulionu 10 dag zielonego groszku z puszki 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 pory 10 dag kapusty włoskiej 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka makaronu Arc Pol świderki(...)ugotować al dente Cebulę, marchewkę, seler naciowy kroimy w kostkę. Kapustę włoską szatkujemy. Na patelni z oliwą dusimy pokrojone warzywa.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać 2 minuty. Kiedy zmiękną dodać pomidory z puszki i zalać bulionem. Gotować 15 minut. Dodać pokrojonego pora oraz groszek. Przyprawić solą, pieprzem. Gotować 20 minut. Zupę podawać z ugotowanym makaronem
Kuchnia w oparachdodatkiem wódki. Polskie zupy najczęściej gotuje się na wywarze jarzynowym (włoszczyzna), mięsnym albo jarzynowo-mięsnym. Włoskie zupy i sosy powstają na bazie soffritto – przesmażonych na oliwie drobno pokrojonych warzyw. To trio łatwe do zapamiętania – w kolorach włoskiej flagi – seler, cebula i marchew. Marchew i cebulę obieramy i drobno kroimy. Myjemy seler i paprykę – kroimy w drobniutką kostkę. Czosnek obieramy(...)płatów ciasta przed wycięciem z niego pierożków. . SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje zupy 1 puszka pomidorów w pasacie pomidorowej (400g) 800ml rosołu drobiowego albo jarzynowego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki sosu Worcester 50ml wódki 2 duże ząbki czosnku 30g cebuli 100g marchwi 150g selera naciowego 150g papryki czerwonej sos Tabasco lub Sriracha – do smaku sól cukier
Karo in the Kitchenprzyrządzona przez osoby które nie tolerują glutenu. Polecam wypróbować przepis bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna. Do przygotowania zupy kalafiorowej będziemy potrzebować: na wywar warzywny: około 2,5 litra wody marchew (około 200 g) korzeń pietruszki (około 100 g) kawałek korzenia selera (około 100 g) kawałek pora (około 60 g) 1/2 cebuli (około 60 g) kilka gałązek koperku 2 małe
Uwaga Babcia Gotujezupa pomidorowa w nieco odświeżonej wersji. Dodatek imbiru i oregano bardzo ożywił smak zupy i podkreślił smak pomidorów. Zupa pomidorowa z imbirem najsmaczniejsza jest ugotowana na wywarze drobiowym i z przecieru ze świeżych pomidorów. Zimą pomidorówkę robię na bazie passaty pomidorowej, gdyż pomidory dostępne w sklepach nie mają zbyt dobrego smaku ani aromatu. Zupa pomidorowa jest chyba najszybszą zupą(...)zrobienia pomidorowej z dodatkiem imbiru, który dodaje przyjemnej świeżości. Ilość porcji: 2 litry Czas przygotowania: 50 minut Składniki na zupę pomidorową z imbirem: 700 ml passaty pomidorowej 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego litr wywaru drobiowego 2 marchewki 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka tymianku łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru
Gotuj w domuSkładniki pó ł kurczaka 2 łodygi seler ćwiartka seler korzeń 4-6 marchewka 1 cebula upieczona w skórce 1 g łówka czosnku nie obranego 1
mojej kuchniLeczo wegańskie z selerem naciowym jest kolejnym przykładem kuchni zero waste - jedynego z nielicznych kulinarnych trendów ostatnich lat, któremu poddaję się bez wahania. Wykorzystując resztki tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w lodówce, osamotnioną marchewkę, jakiś kawałek selera czy pół kubeczka śmietany albo przecieru pomidorowego. Wyrzucić jedzenie szkoda, zostawić na dłużej już nie można, bo się zepsuję więc.... zróbmy sobie bieda zupę. Zupa bieda za każdym
Cztery FajerySkładniki pó ł kurczaka 2 łodygi seler ćwiartka seler korzeń 4-6 marchewka 1 cebula upieczona w skórce 1 g łówka czosnku nie obranego 1
w mojej kuchnicotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja
lady-och-mistrzyni.blogspot.com1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera, 1 duża cebula, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, 60 g grzybów suszonych, 1
królestwo garówZupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w lodówce, osamotnioną marchewkę, jakiś kawałek selera czy pół kubeczka śmietany albo przecieru pomidorowego. Wyrzucić jedzenie szkoda, zostawić na dłużej już nie można, bo się zepsuję więc.... zróbmy sobie bieda zupę. Zupa bieda za każdym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna zupa lekko zagęszczona okrą. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ziemniaki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1/2 małej główki białej kapusty 3-4 suszone grzyby 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka strąków okry kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach
R'n'G Kitchen