zupa z selera - 5925 przepisów (strona:116/395)

Zupa z fasolki szparagowej 106

Taka zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy(...)mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy na małe kawałki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki. Zupę zagęszczamy mąką rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekana natkę pietruszki

Bajeczna Kuchnia
Zupa krem z cukinią, rzeżuchą i płatkami kokosa 164

pokroić w ćwierć plasterki. Marchew i selera obsmażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Warzywa oprószyć kurkumą, mieszając smażyć minutę. Dodać ziemniaki i cukinię, zalać taką ilością gorącej wody, aby warzywa były przykryte.  Ugotować do miękkości. Do warzyw dodać solidną garść rzeżuchy – im więcej, tym zupa będzie ostrzejsza – całość zmiksować.  Doprawić

Kuchenne zapiski Edyty
Rosół z kaszą jaglaną 127

wierzchu więc zebrałam je łyżką. Tak gotowałam ok. 15 minut po tym czasie dodałam pokrojoną w sporą kostkę marchew,pietruszkę i seler. Wsypałam sól do smaku,pieprz ziołowy,cebulę przypiekłam nad płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Rosół gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kaszę ugotowałam osobno,nałożyłam porcje na talerze,posypałam natką i nalałam

Kolorowa kuchnia Elki
krem z białych szparagów 117

Jeśli lubicie szparagi, ta zupa będzie dla Was idealna! Gęsta, kremowa i pyszna. W mojej wersji naprawdę wyjątkowa, dzięki delikatnym kluseczkom z twarogu. Bardzo polecam. składniki: pęczek białych szparagów 1,5 l bulionu (polecam drobiowy) 2 ziemniaki cebula kawałek korzenia selera 2 łyżki oliwy natka pietruszki po szczypcie soli i białego pieprzu kluseczki: 200 g twarogu włoskiego jajko(...)rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Szparagi obrać, odłamać twarde, zdrewniałe końcówki, pokroić na ok 2 cm kawałki. Dodać do zupy, gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Ser rozkruszyć, dodać

6niebo
Rosołek z lanymi kluseczkami 126

najbardziej chyba właśnie za te kluseczki. Im większe tym lepiej ;) Do zrobienia kluseczek użyłam niezastąpionej mąki od Młynomag :) Zupę podałam w miseczce od Porcelany Bogucice "Malta" . Rosołek: 1 porcja rosołowa lub 2 udka 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera, cebula, kawałek zielonej części pora 2 ząbki czosnku  liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku maggi(...)wody, zagotować. Wrzucić porcję rosołową lub udka, obrane marchewki, pietruszkę, selera, czosnek, cebulę (proponuję ją przypalić nad płomieniem) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Z wywaru wyjąć wszystkie warzywa i mięso. Marchew pokroić w talarki i przełożyć  z powrotem do zupy. Rosołek przyprawić do smaku. Kluseczki: Jajka rozbełtać. Ja to robię w dużym

Smakołyki Asi
Urodzinowe robótki i rozgrzewający krem z pieczonej marchewki 144

będzie...? Od czapek wróćmy z powrotem do pogody. Jako, że zrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wywar mięsny na Zupę / Consume soup 169

chowam do lodówki lub zamrażam. - dwie średnie marchewki - jedna średnia lub dwie małe pietruszki - połowę pora - połowę małego selera - jedna cebula - 2-3 liście laurowe - 5-6 ziaren ziela angielskiego - sól,pieprz - jedno udko od kurczaka - kawałek kości wieprzowej na zupę. Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić np. tylko drób. Wszystko czyścimy, myjemy i zalewamy

Pasje Jolki
Biała zupa kalafiorowa z twistem 142

Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 1/2 litra wody 1 mała cebula 1 średni kalafior 1 łyżka masła 1 mały seler 2 małe pietruszki 1 jabłko (kwaskowe) 1/4 łyżeczki białego pieprzu 2 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany (12% do zupy) bagietka do serwowania Kroimy wszystkie składniki w dużą kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy

mecooks
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 346

Ciężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja na jesień i zimę, gdy rosół już się znudzi a my mamy ochotę na coś bardziej treściwego. Mięso kurczaka oczyszczamy z kawałków kości, tłuszczyków i błonek. Z podudzi zdejmujemy całą skórkę i wyrzucamy(...)pietruszki 2 średnie marchewki biała część średniego pora ¼ średniego selera 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 litry wody 1-2 niskosodowe kostki rosołowe o smaku kurczaka sól świeżo mielony pieprz ½ łyżeczki kurkumy 10 łyżek słodkiej śmietanki do zup 30% 50g masła 4-5 pełnych łyżek mąki pszennej makaron/zacierka/ryż do podania obowiązkowo

Karo in the Kitchen
Zupa ziemniaczana z wołowiną i świeżymi pomidorami 112

drugi dzień po przygotowaniu, zupa zmieni kolor na delikatnie czerwony (przez dodatek pomidorów).   Składniki na 6 porcji: co najmniej 0,5 kg miękkiej wołowiny bez kości 1,5 l wody 1 kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem) 1 mały por (tylko jasna część) 1 cebula 3 małe marchewki 1/4 kawałka selera 3 duże pomidory, np. malinowe 1/2 opakowania(...)Pomidory naciąć, sparzyć wrzącą wodą, pozbawić skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanej wołowiny dodać warzywa (ziemniaki, marchewkę, pora, selera oraz cebulę). Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować, aż do miękkości warzyw. Następnie dodać pomidory i ewentualnie zupę mocniej doprawić. Gotować jeszcze kilka minut. Na sam koniec wlać zahartowaną śmietanę (do śmietany wlać odrobinę gorącej zupy oraz całość

Ugotować
NICEJSKA ZUPA WIOSENNA 104

już za miesiąc. Pomału zaczynają u nas królować lekkie potrawy. Sezon przedwiosenny zaczynamy lekką ale sycącą zupą z mnóstwem warzyw. Zupę podaje z makaronem pełnoziarnistym arc Pol Składniki: 1 łyżka oliwy 1/2 ząbka czosnku 1/2 cebuli 1/2 łodygi selera naciowego 1/2 marchewki 80 g ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego 1 duży dojrzały pomidor 100 g zielonej fasolki 1/2 pęczka bazylii(...)minutach do marchewki i selera. Dolać bulion. Przyprawić solą i pieprzem. Fasolkę zieloną pokroić i dodać do warzyw. Gotować na małym ogniu. przez ok 15 minut. Po tym czasie dodać połowę listków bazylii. Pozostałe listki bazylii zblendować razem czosnkiem, orzeszkami pinii i solą. Dolać oliwę, zmiksować Dodać ser. Wymieszać.   Do zupy dodać pokrojoną cukinię. Gotować przez ok 15 minut

Kuchnia w oparach
Zupa krem z dyni 84

Uwielbiam zupę dyniową za jej delikatność, łagodność i idealnie kremową konsystencję. Mogłabym ją jeść o każdej porze roku! Odpowiednio doprawiona jest naprawdę przepyszna. Czasami, aby była bardziej treściwa dodaję do niej mięso z kurczaka, na którym gotowałam bulion. Pychotka! 1 kg dyni 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera   1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2,5 szklanki(...)natka pietruszki słodka śmietanka Dynię należy obrać, usunąć z niej pestki i pokroić w kostkę. Natomiast obraną marchew, pietruszkę i selera pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa. Całość podsmażyć dodatkowe 3-4 minut i zalać bulionem

Di gotuje
Zupa szczawiowa z jajkiem 149

Składniki : słoiczek 350 gramowego przecieru szczawiowego marchew, pietruszka, seler mały, kawałek pora liść laurowy, sól, 3 ziarnka pieprzu płaska łyzeczka cukru śmietana 1/4 kostki rosołowej drobiowej jajka, płaska łyżka mąki, kilka kropel maggi Przygotowanie: Do garnuszka wlać 1 i 1/2 litra wody, zagotować i włożyć obraną włoszczyznę, przyprawy Gdy warzywa będą miękkie wlać szczaw, zamieszać i ponownie zagotować - około(...)czasie ugotować 2 jajka Doprawić zupę do smaku maggi, "zatrzepką" z mąki, kostką rosołową oraz cukrem, jeśli zupa będzie za kwaśna Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany Jeśli ugotujemy sobie do zupy makaron lub ziemniaki, będziemy mieć pełne danie :) A skwareczki z kiełbasy też nie będą do pogardzenia

Proste Potrawy
Jesienna zupa na rozgrzewkę 131

przepis na pyszną zupę którą wczoraj zrobiłam, a po której już nie ma śladu     Najpierw przygotowałam bazę do zupy, tzn. wywar wołowo-warzywny.         Składniki: 400 g mięsa wołowego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli          Wykonanie: Mięso umyłam(...)około 1 godzinę.   Sprawdziłam, że mięso jest już miękkie (za pomocą patyczka), wyjęłam je z ganka a wywar przecedziłam.   Kiedy już miałam bazę do mojej zupy, przygotowałam pozostałe składniki zupy :     1,5 l wywaru (baza) pokrojone mięso z ugotowanego wywaru 2 papryki 3 pomidory (można dodać z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku

Kuchnia u Krysi
OGÓRKOWA 118

gotuję 20 minut.  Dodaję pokrojoną w półplasterki marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i pietruszkę oraz selera w całości.  Gotuję kolejne 25 minut.  Dodaję ogórki i koperek, doprawiam do smaku solą i pieprzem.  Do zupy wlewam zahartowaną wcześniej śmietanę

JejKuchnia