zupa z selera - 5925 przepisów (strona:99/395)

Najlepsza zupa pomidorowa – bo królowa jest tylko jedna ! 125

mróz za oknem. Co ważne – wykonuje się bardzo szybko. Przecier jest idealny zarówno do zupy pomidorowej jak i do spagetti. NAJLEPSZA ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI: domowy przecier pomidorowy /przepis poniżej/ tradycyjne warzywa: 2 marchewki, por, cebula, mały seler, 2 pietruszki /korzeń/ pół garści ziół prowansalskich łyżeczka lubczyku w proszku / bardzo lubię korzeń z lubczyka w proszku/ sól i pieprz

W Kawiarence
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 146

wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr(...)blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  przyprawą chilli i orzechami włoskimi.  Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr

ClauditteMissCooking
Kapuśniak 189

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty i warzyw gotowana na wywarze z żeberek wieprzowych. Bardzo sycąca i pożywna, podawana samodzielnie lub z pieczywem.   Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g żeberek wieprzowych 2 kiełbasy 2 marchewki pietruszka 1/2 selera cebula kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżka suszonego majeranku sól, pieprz przecier pomidorowy lub passata - ewentualnie Żeberka(...)angielskie i zagotować. Usunąć szumowiny, nadal gotować na średnim ogniu około pół godziny. Kapustę odcisnąć, grubo pokroić.  Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i razem z kapustą dodać  do gotującej się zupy. Po około 10 minutach zmniejszyć ogień. Kiełbasę pokroić w półksiężyce, a cebulę drobno posiekać. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Gdy wytopi się

wyzwania kuchenne
Zupa ogórkowa 208

prowadzili coś z branży wellness. To co było nie typowe dla większości ludzi, a oni stosowali to: talerz ciepłej, lekkiej zupy na śniadanie...😄 Najlepiej ogórkowej... 😋 Składniki: 2 - 2,5l rosołu lub bulionu 2 marchewki 1 pietruszka  1/4 selera 1/3 pora 5 ogórków kiszonych (średniej wielkości) 6 - 7 ziemniaków (może być więcej) 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)garnka, a do niego obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler, drobno poszatkowany por. Dokładamy listek laurowy, ziele angielskie i stawiamy na kuchni. Gotujemy ok. 15 min. a później dokładamy ziemniaki. Gdy ziemniaki są na wpół miękkie wkładamy potarte ogórki (jeśli lubimy zupę mocno kwaśną to możemy dodać więcej ogórków) i gotujemy jeszcze z 10 minut, doprawiamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną 164

również suszone grzyby, bo zawsze do zup na rosole je dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień ! Składniki: 3-4 udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 2 średnie kremowe ziemniaki(...)minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Zupę podawać gorącą. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy

Czerwień i błękit
Hiszpańska zupa z cicierzycą 163

łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz czarny Przygotowanie : Cebulę, selera i papryka pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano dodać wędzona paprykę, chili oraz szafran, zamieszać i smażyć przez ok. pół minuty Dodać osączoną ciecierzycę, zamieszać i smażyć ok. minuty, dodać pomidory, bulion Doprawić solą i pieprzem, gotować całość ok. 8-10 min. Zupę podawać z natką

Proste Potrawy
Zupa pomidorowa 125

mieso z koscia 2 srednie marchewki  1 pietruszka  kawalek selera  1 por  1 zabek czosnku  koncentrat pomidorowy  smietana  jarzynka  pieprz w ziarnach  ziele angielskie  lisc laurowy makaron Mieso myjemy wkladamy do garnka i zalewamy woda  Jak sie zagotuje to odlac wode zalac znow i postawic na ogien(...)chwilke gotujemy  Wylaczamy palnik i znow odlewamy zupe do miski i dodajemy ze 4 - 5 lyzek smietany  Mieszmy to co w misce i powoli wlewamy do zupy ciagle mieszajac  Zupa juz jest gotowa  Gotujemy makaron wedlug przepisu na opakowaniu  Zupe podajemy ciepla z makaronem  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Zupa jarzynowa z kalarepką 127

tarce Do garnuszka wrzucić ziemniaki i cebulę oraz pieprz ziarnisty i liść laurowy - gotować Dołożyć pokrojoną fasolkę, buraczek i seler, a marchew i pietruszkę oraz pokrojony czosnek przesmażyć na oleju ( wpierw marchew, potem pietruszkę i czosnek), dodać do zupy- gotować Na końcu gotowania dodać pokrojoną kalarepkę, doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym i papryką- gotować do miękkości warzyw Już

Proste Potrawy
BARSZCZ ZABIELANY Z WARZYWAMI I JAJKIEM 126

jeszcze o plasterki chorizo.  Zabielona śmietaną, bo barszczyk uwielbiam zabielany.  Jeśli nie lubicie kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem :-)))  Składniki : 1 żeberko wędzone 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 4 ugotowane buraki 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki koperek pieprz czarny sól liść laurowy ziele(...)laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę,ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku

Walijskie Pichcenie
Indyjska zupa warzywna 80

Żółty krem warzywny, który warto podawać z ryżem jaśminowym lub smażonym tofu. Tak jak wiele moich zup, także ta wymaga podsmażenia składników na woku. POTRZEBUJEMY: Duży ziemniak lub batat Seler 2 marchewki 2 pietruszki Dużą cebulę 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego Przyprawy: kumin, kurkuma, sól, pieprz, papryka PRZYGOTOWANIE: Kroimy czosnek i cebulę oraz ziemniaka/batata na kawałki. Podsmażamy(...)reszta przypraw według uznania). Mieszamy i zalewamy bulionem. Całość powinna się dusić na małym ogniu od 20 do 30 minut. Po odstawieniu z ognia, możemy zblendować całość. Do tej zupy idealnie nadaje się ryż jaśminowy lub smażone tofu (najlepiej pokrojone w drobną kostkę długo smażone na małym ogniu, by przypominało grzanki). Artykuł Indyjska zupa warzywna pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Zupa grzybowa 106

gęstszej konsystencji. W taki zimowy czas smakuje wybornie. Kosztujcie! Smacznego!   Składniki bulion 2-3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera, pora i kapusty włoskiej 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 2 rozgniecione ząbki czosnku zupa grzybowa 400 g suszonych grzybów 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietanki kremówki 1,5 łyżki mąki pszennej 1 cebula 3 łyżki masła

Raj dla Podniebienia
Krem z pomidorów z mozzarellą 119

miękną i są cudowną niespodzianką przy każdym kęsie. Dodatkowego smaku dodaje także ubita śmietana, którą wykańczam danie. Mnóstwo potasu oraz smaku - zupa idealna! :) Zupa krem z pomidorów: 3 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g) 4 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki przecieru pomidorowego 700 ml passaty pomidorowej(...)bazylii 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek śmietana kremówka (30%) do ubicia (według uznania) 1 kulka mozzarelli Cebulę kroimy w ósemki, czosnek i seler w kostkę. Do rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich suszone pomidory i smażymy kilka

Cooking Monster
SAŁATKA JARZYNOWA, NASZA ULUBIONA ORAZ SPOSÓB NA DŁUŻSZĄ ŚWIEŻOŚĆ 179

także bardzo wyrazisty, konkretny, lekko pikantny smak. Warzywa na sałatkę gotuję już obrane, dodaję do nich natkę, liście pora i selera naciowego. Warzywa mają smak rosołowy, a ja mam dodatkowo bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Taki bulion jest również pyszny do wypicia sam. Jeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej wersji sałatki, polecam naszą, może przypadnie Wam również(...)Dodaję łodygi selera, zielone liście pora, gałązki natki pietruszki, zalewam wodą źródlaną lub filtrowaną, doprowadzam do wrzenia, solę do smaku i gotuję pod przykryciem ok.30-40 minut, do miękkości warzyw. Następnie odlewam gorący bulion w słoiki, zakręcam i odstawiam do przestudzenia. Po wystudzeniu odstawiam do lodówki lub do zamrażarki i mam gotowy bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Ugotowaną marchew

Smaczne Zdrowe
Kremowa zupa z cukinii i zielonej fasolki szparagowej 195

włoskich ziół 1 łyżka majeranku szczypta gałki muszkatołowej po pół pęczka natki pietruszki i koperku sól i pieprz Cukinię, selera i pora umyć. Cukinię pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem

Czerwień i błękit
Zupa krem z suszonych grzybów 115

małego pietruszka, 1 sztuka grzyby suszone, 2 szklanki makaron, 1/2 opakowania sól, pieprz, ziele angielskie kostka rosołowa, 1 sztuka śmietana, 100ml 12% mąka pszenna, 2 łyżki Przygotowanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. W osobnym garnku gotujemy suszone grzyby przez co najmniej 1,5godz. Z gotowego już(...)Warzywa wyciągamy, kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dodajemy ugotowane grzyby, całość blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody, mąką pszenną i zaklepujemy zupę. Ponownie doprowadzamy na chwilkę do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente i podajemy z kremem

Gotowanie moimi oczami