zupa z selera - 5925 przepisów (strona:89/395)

Czwartek: Krem z pieczonych batatów 109

zwyłego kartofla, mniej kaloryczny i stanowi prawdziwą kopalnię witamin z grupy A i B, a upieczony charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C. Nasza zupa krem zrobiona jest właśnie z pieczonych batatów, z dodatkiem selera i warzyw z bulionu. Jest bardzo łatwa do przyrządznia, smaczna i pożywna. Składniki: 3 średniej wielkości słodkie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1/2 średniej wielkości selera

Niedzielny kucharz
Co jeść jesienią? 114

dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki, kardamon, kurkuma i cynamon, ale także miód, imbir, Odżywianie jesienią powinno uwzględniać

365 dni dookoła kuchni
Zupa kalafiorowa 83

Pyszna i zdrowa, rozgrzewająca tradycyjna zupa kalafiorowa. Składniki: 1,5 l wody 2 marchewki połowa selera 1 pietruszka 1 cebula 250 g mniejszych kwiatów kalafiora mały pęczek szczypioru i koperku łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka Przygotowanie: Wszystkie warzywa obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do wody razem

Zasmakuj Kuchni
Domowa bulionetka warzywna, bez chemii i innych niezdrowych dodatków 196

słoiczki 100ml i zapas powinien Wam starczyć spokojnie na 3-4 miesiące, intensywnego gotowania zup, ponieważ wystarczy 1 łyżka domowej kostki do zupy i voila :) Składniki: - 500 g marchewki - 250g pietruszki - 250g selera - 2 łyżki soli - 1/3-2/3 łyżeczki pieprzu - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 2 ziarna jałowca - 2 łyżki oleju - 100ml wody - natka pietruszki, lubczyk świeży Przygotowanie w Tefal

CookYourself
Surówka z marchewki 129

przepisu, nie ma dla mnie kompletnego obiadu, w którym jest ziemniak i kotlecik bez dobrej surówki. Dzisiejsza propozycja jest równie tania jak surówka z selera , ale zrobiona mniej klasycznie. Jeśli lubisz smak znany z zupy krem z marchewki, to surówka z marchewki również Ci posmakuje! Nie bój się dodatku soku z pomarańczy i cynamonu. Nie dominują one nad marchewką. Surówka

Blendman
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 20.05.2016 r. 125

postów na blogach, możecie wpisywać swoje szybkie sposoby na...  bezpośrednio na grupie. A poniżej przepisy z ubiegłego piątku :) Chłopski garnek Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym Makaron z jagodami Spring rollsy warzywno-kwiatowe Zupa z botwiny Zupa szczawiowa z chrzanem Lekka sałatka z serem pleśniowym Mleko z orzechów laskowych Antipasto - i love it! Imbirowy napój na przeziębienie Makaron

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa przyprawa uniwersalna 118

Przepyszna kompozycja warzyw i przypraw w słoiku  bez chemii super dodatek do zup i mięs Składniki • 1 duży por • 5 marchewek • 1 seler • 3 pietruszki • 1 duża główka czosnku • duży pęczek ziół lubczyk pietruszka,koper • 4 łyżki soli grubej morskiej • 1 łyżka pieprzu • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. Por i cebulę pokroić

W królestwie smaków Beaty
Zupa brokułowa 154

lodówce zalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..! Składniki: 1 brokuł 1/2 średniej marchewki 1/4 pietruszki plaster selera 1 średni ziemniak susz warzywny przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka

Truskawkowa Fiesta
Kokosowo-cytrynowa potrawka z kurczaka 158

manewr, bo po południu planowany był grill, a wiadomo, że potrawy z grilla mają zdecydowane smaki ;) Danie polecam również dla dzieci.  ----------------------  Podobne: Zupa kokosowa z soczewicą Kurczak w kokosie i zatarze z selerem Penne w sosie carbonara

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem szparagowo-selerowy 77

Nie uwierzycie. Ja jeszcze nie mogę uwierzyć... Mieszkam w województwie, któremu grozi depopulacja. Młodzi ludzie, dzięki podwójnemu obywatelstwu, zaczęli stąd wyjeżdżać jeszcze przed magicznym majem 2004

bistro mama
Bulion warzywny z pieczarkami 144

Buliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których(...)Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Jakich

Moja Delicja
Zupa z pieczonych warzyw 172

książkę. Wstajesz tylko kila razy, by coś tam wyłączyć, dołożyć, przemieszać, doprawić.... A resztę czasu masz tylko dla siebie. To jak, robisz dziś zupę ? Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 1/4 selera 3-4 ziemniaki 1/2 główki czosnku 1 l bulionu drobiowo-warzywnego  2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki  ( u mnie Appetita(...)szybko" - gotujcie wywar nie krócej niż 2 godziny. Wszystkie warzywa umyć, marchewki, seler i ziemniaki obrać ze skóry. Bakłażana, cebulę i papryki przekroić na pół, marchew, ziemniaki i seler pokroić w mniejsze kawałki. Między warzywami poukładać nieobrane ząbki czosnku. Całość lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatur 180 stopni C na godzinę. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika

kolorowotorcikowo
Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 213

przygotować warzywne frytki. Mój sposób ich przygotowania znajdziecie w przepisie Wywar warzywny, czyli prosta baza do zup (dieta dr Dąbrowskiej) Do przygotowania wywaru będziecie potrzebować: 2 litry wody 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 małe cebule lub 1 duża 2 ząbki czosnku ½ korzenia selera ½ łodygi pora przyprawy: 4 ziarna ziela(...)angielskiego, 2 liście laurowe, kurkuma, pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, sól himalajska Wykonanie krok po kroku: 1. Marchewki, pietruszki oraz seler myjemy, obieramy i kroimy w paski. Jeśli zamierzamy całość zblendować, przygotowując w ten sposób warzywną zupę krem, można zetrzeć je na tarce warzywnej o dużych oczkach. 2. Cebule obieramy i kroimy w kawałki 3. Czosnek obieramy i kroimy

Okiem Blondynki by McBlondi
Zupa krem z topinamburu 81

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to warzywo o ziemniaczano-orzechowym smaku, z wyglądu podobny jednak do mini selera lub imbiru. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ja dzisiaj postawiłam na rozgrzewającą zupę. Gęsty krem z topinamburu z rozmarynem, prażonymi orzechami włoskimi i świeżą natką pietruszki oraz dodatkiem oliwy truflowej to zupa wyjątkowa, którą polecam dla całej rodziny, ponieważ topinambur

wyzwania kuchenne