zupa z selera - 5925 przepisów (strona:88/395)

Zupa szpinakowa 169

witaminową, zawiera bardzo dużo żelaza, a przede wszystkim jest niskokaloryczny. Można przyrządzać go na mnóstwo sposobów. Dzisiaj prezentuję go w postaci bardzo delikatnej zupy. Składniki: -1 l wywaru z warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek korzenia selera, zielona część pora, 2 ziela angielskie) -50 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku -jedna duża cebula -łyżka masła  -pojemnik śmietany

Kulinarne przemyslenia
Babciny królik i duszona marchewka 164

ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 płaska łyżka słodkiej papryki sok z 1/2 cytryny 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 50 ml białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy do zup w płynie 2 łyżeczki koncentratu 2 płaskie łyżeczki mąki do zagęszczenia 2 łyżki śmietany 30% (użyłam jogurtu) 4 gałązki koperku 1 łyżka oleju sól, pieprz CZAS(...)myjemy, osuszamy i kroimy na części - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka

My Culinary Art
Kwaśnica na gęsinie. 89

Najsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna(...)soli Przygotowanie rosołu z gęsi: Korpusy z gęsi  umyć,   przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować. Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i dodać obrane  marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę  (w łupinach, przekrojoną do połowy),  liście laurowe, ziele angielskie, pieprz . Dodać 1 łyżeczkę  soli . Gotować rosół przez

Codziennik Kuchenny
Zupa z czerwonej soczewicy na wędzonce z ziemniakami. Sycąca, zimowa zupa. 128

czerwonej soczewicy w moim wykonaniu bardzo przypomina smakiem grochówkę, ale jest bardziej delikatna i lekkostrawna. Kolejna zupa doskonała na zimowe dni, pożywna i sycąca. Polecam :) Składniki - 20 dkg boczku surowego wędzonego - laska cienkiej podwędzanej kiełbasy - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3-4 ziemniaki - 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU ) - 2 ząbki czosnku - cebula - 2,5-3 litry(...)liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojone w słupki marchew, pietruszkę seler, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie do zupy dodaję przepłukaną na sicie soczewicę, roztarty majeranek i kminek, domową wegetę. Całość gotuję jeszcze około 15 minut, tak aby warzywa były

Kuchnia z widokiem na ogród
Tradycyjna zupa ogórkowa 167

dodaj do niego ziemniaki i gotuj do miękkości, następnie do całości dodaj przecier ogórkowy (lub ogórki pokrojone w plasterki). Ponownie dopraw zupę, szczególnie solą - ziemniaki "wciągną" ją z wywaru podczas gotowania. Z włoszczyzny wybierz całą marchew i połowę selera oraz pietruszki. Marchew pokrój w talarki, seler i pietruszkę pokrój w kostkę lub przeciśnij przez kratkę do warzyw - dodaj całość

Garniec Magalie
Zupa z czerstwego chleba 55

Zupa z czerstwego chleba włoska zupa chlebowa. Zupa z czerstwego chleba przepis, który przyda się każdemu zwłaszcza przed wypłatą albo gdy lodówka świeci pustkami. Smaczna, pożywa jest nie tylko polską specjalnością, podobną zupę o nazwie pancotto (co dosłownie oznacza gotowany chleb) zjesz we Włoszech. To jedno z najstarszych dań kuchni chłopskiej,  które przetrwało do dziś w niemal niezmienionej formie(...)oregano i posypać startym na tarce parmezanem. Najważniejsze jest to, aby nam wszystkim smakowała. Prosta chłopska zupa z czerstwego chleba.   Zupa z czerstwego chleba około 300 g czerstwego chleba 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 duża marchewka mały kawałek selera, około 70 g 2-3 łyżki oliwy  1 liść laurowy 1,5 litra wody lub bulionu

Cztery Fajery
Barszcz czerwony z fasolką 87

zmieniała z upływem czasu, do zupy nie dodajemy pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach. Składniki: 150 g fasoli 1 kg buraczków porcja rosołowa 3 skrzydełka 20 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty (suszone warzywa i przyprawy) sól do smaku 1 marchewka 1 pietruszka pół selera pół pora pół kilo ziemniaków(...)międzyczasie, na bieżąco, jeśli zachodzi potrzeba, zbieramy szumowinę. Po 30 minutach od zagotowania się wywaru, dodajemy włoszczyznę: por, seler, marchewkę, pietruszkę. Po kolejnych 30 minutach wyciągamy włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałeczki i ponownie wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy odcedzoną fasolę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do zmięknięcia ziemniaków. Chwilę przed całkowitym

Smak mojego domu
Zupa botwinka 138

więc trzeba to wykorzystać :-). W związku z tym dziś na blogu jedna  z bardziej kolorowych polskich zup: botwinka. Zupa botwinka Składniki: 3 nóżki kurczaka 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 1 1/2 litra wody pęczek botwinki szczypta kwasku cytrynowego 1 mały kubek śmietany sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę(...)selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek. Po 4-5  minutach dodajemy pokrojone w paski liscie botwinki. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilę. Przyprawiamy. W osobnej misce mieszamy śmietanę z odrobiną

Kulinarne przygody Gatity
Zupa śmietankowo-kalafiorowa z zielonym groszkiem 140

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle smaczna, delikatna i taka śmietankowa... Lubię takie! A Wy?   mięso na wywar (u mnie z kurczaka) 400g kalafiora 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego, może być w puszce) 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora + 1 łyżeczka masła 2 łyżki natki(...)sól, pieprz Opcjonalnie: prażona cebulka   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew pietruszkę, selera oraz podduszonego na maśle pora. Około 10 minut przed końcem gotowania się zupy - dodać różyczki kalafiora oraz mrożony groszek. (Korzystając z groszka w puszce - należy dodać go na samym końcu.) Obie śmietany rozmieszać z odrobiną zimnej

Di gotuje
Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym 130

rozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w zupie - tak robię i zawsze jest smacznie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 małego selera (lub 1/4 dużego) 3 marchewki 1 papryka 1/2 pora kilka ziemniaków 1/2 bloczka (50g) serka topionego z papryką 2 liście laurowe 3-4 ziarna(...)laurowymi i zielem angielskim. Po tym czasie wrzucamy seler i 2 marchewki pokrojone w półplasterki, a jedną startą na grubych oczkach tarki. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Por siekamy (u mnie była to zielona część). Dorzucamy do zupy. Po kilku minutach dodajemy serek topiony i mieszamy

Kolorowy Przepisownik
Zupa wiosenna 166

Niestety nie mogliśmy się już doczekać nowalijek wiosennych ,więc zrobiliśmy zupę z dostępnych w sklepach produktów. Choć to namiastka wiosny ,zupa smakuje delikatnie i wybornie. Składniki 500 g żeberek 2 marchewki pietruszka mały seler 2 pomidory mała główka kapusty kilka ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego mała puszka zielonego groszku koperek sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)zagotowałem. Zmniejszyłem płomień ,zebrałem szumowiny. Marchew ,pietruszkę i seler pokroiłem w drobną kostkę. Dodałem do wywaru mięsnego razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami ,sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną kapustę. Gotowałem do miękkości mięsa ,po czym je wyciągnąłem z zupy ,ostudziłem i pokroiłem na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso

R'n'G Kitchen
Zupa "śmieciówa jesienna" 114

których można przygotować pyszne danie, jedyne w swoim wydaniu. Dla mnie stało się to okazją do ugotowania aromatycznej i rozgrzewającej zupy. Składniki : 2 marchewki (u mnie pomarańczowa i biała) kalarepka pomarańczowy burak pół kalafiora lub romanesco kawałek selera pietruszka ok. 3 cm świeżego imbiru wrzątek natka fenkuła pół łyżeczki kozieradki sól pieprz olej do smażenia Warzywa obrać. Korzeniowe pokroić(...)garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Na olej wrzucić marchew, seler, pietruszkę, kalarepkę, imbir i kozieradkę. Lekko podsmażyć. Do warzyw dodać kostkę z buraka. Wymieszać. Do garnka wlać wrzącą wodę. Powinno być jej tyle, by jej powierzchnia znajdowała się ok. 2 cm nad warzywami. Zupę gotować do miękkości warzyw. Dorzucić cząstki kalafiora lub romanesco.  Doprawić do smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 106

jarzynowy)\r","2 marchewki\r","1 pietruszka\r","kawa\u0142ek selera\r","3 ziemniaki\r","2 garstki \u0142azanek lub innego makaronu\r","2 ziela angielskie, 2 listki laurowe\r","s\u00f3l, pieprz do smaku\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","natka\r","ewentualnie \u015bmietana do podania"],"name":"Zupa ze \u015bwie\u017cych grzyb\u00f3w, zupa grzybowa","cookTime":null,"prepTime":null(...)u015bci makaronu.\r","Ewentualnie zabielamy \u015bmietan\u0105.\r","Podajemy z natk\u0105 pietruszki. "]} Drukuj Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa Składniki 300 g dowolnych świeżych grzybów 1 średnia cebula 1,5 l wywaru (mięsny lub jarzynowy) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 2 garstki łazanek lub innego makaronu 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku

Mieszam w Garnku
Wiosenna zupa z selerem naciowym 62

Niby proste składniki, a jednak to połączenie sprawia, że zupa zyskuje ciekawy smak. W dużej mierze jest to zasługa selera naciowego i ziół, ale prawdziwą kropką nad i jest dodatek jogurtu naturalnego, który dodatkowo podkreśla jej walory smakowe

Z Hrabiną w kuchni
Zupa z boćwiny 70

kraju jest mało popularna. Botwinka, to liście buraka ćwikłowego, korzeniowego, wyrywane wczesną wiosną i z niej przyrządza się wspaniałą, obowiązkową na naszym stole,   zupę <3 Boćwina jest liściasta lub łodygowa. Podobnie jak z selerem korzeniowym i naciowym. Jak zwykle wszystkie nowe produkty poznajemy jedząc na świeżo. W smaku bardzo zbliżona do botwinki, może mniej intensywna. Dzisiaj zrobiliśmy coś

R'n'G Kitchen