zupa z selera - 5925 przepisów (strona:82/395)

Pikantna zupa z pieczonych warzyw 124

sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem(...)jeszcze około minuty. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut). Ja połowę porcji miksuję i w ten sposób powstaje pyszna zupa krem z pieczonych warzyw. Pikantna zupa z pieczonych warzyw - wariant

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
krem selerowy 105

dania gotowe, które ze zdrowym odżywianiem mają do siebie tyle co piernik do wiatraka. Dzisiaj zaserwowałam wegańską zupę/krem z pora, o której wiele razy słyszałam, jednak styczności z nią nie miałam. Uznałam, że czas sprawdzić dlaczego jest tak zachwalana. SKŁADNIKI: średni seler 250 ml wody łyżka sosu sojowego kawałek tofu marynowanego w sosie tamari 1/2 marchewki kawałek pora kawałek(...)selera naciowego przyprawy:ziele angielskie, liść laurowy, chili, gałka muszkatułowa WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz tofu, gotujemy razem ok 20 min, następnie je blendujemy (wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie) tofu kroimy w kostkę, podajemy razem z zupą

healthy dreams
Lekka i szybka zupa z piersi kurczaka. 139

znowu dietetycznie i w dodatku szybko! Lekka i szybka zupa z piersi kurczaka. 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cm kawałek imbiru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ostra papryczka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zagotowujemy 1 litr wody mineralnej niegazowanej (lub zwykłej) w garnku. Kroimy kurczaka w drobną kostkę. Obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę(...)nacinamy po bokach tak, by po przecięciu w plasterki powstały kwiatki. Kroimy  selera i wycięte paseczki drobno, a pietruszkę i marchew w plasterki. Do gotującej się wody wsypujemy kurczaka, a po chwili warzywa i  jedną całą papryczkę. Siekamy drobno imbir i dodajemy do zupy. Dodajemy oliwę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Sprawdzamy

Gotuj Sam!
rosół z gęsi 129

Wczoraj mieliśmy okazję brać udział w V Festiwalu Rosołu. Nasz rosół z gęsi zajął III miejsce z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z

Kuchenne Wariacje
Flaczki z boczniaków 106

przypadnie Wam do gustu. Na blogu znajdziecie również inne przepisy i pomysły na zupy. W czasie, kiedy za oknem jest zimno, mroźno to zupy są idealne na rozgrzanie. Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 400 g boczniaków 2 l bulionu mięsnego 2 łyżki masła klarowanego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe ostra papryka majeranek sól(...)rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler, oraz por. Smażyć około 8 minut mieszając, na koniec dodać pokrojone w paski grzyby boczniaki, wlać bulion. Dodać pozostałe przyprawy i gotować do miękkości warzyw. W razie potrzeby możecie mąkę rozpuścić w małej ilości wody i wlać do zupy celem zagęszczenia. Flaczki z boczniaków

O kuchni z uczuciem
Zupa pomidorowa na żeberkach 175

ziarenka Liść laurowy - 2 liście Bazylia- 2 łyżeczki Vegeta- 5 dag Sól,pieprz- łyżeczka Cukier- łyżka Woda- 4 litry Sposób przygotowania; kroimy w kostkę cebulę, drobno czosnek, paprykę, marchewkę, seler na 4 części, pietruszkę,por. Do rozgrzanego na oliwie garnka wrzucamy naszą cebulę i czosnek. Gdy zarumieni się nasza cebulka, dodajemy korpus( umyty i oczyszczony) i żeberka podsmażając około(...)gotujemy z 30 min od czasu do czasu mieszając Zalewamy śmietanę naszą zupką, dobrze mieszamy i wlewamy całość do naszej zupy.  Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz słodzimy. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy seler i miksujemy blenderem . Najlepiej smakuje podane z ryżem. Smacznego

pichciszto
Kapuśniak 108

Kapuśniak na wędzonych żeberkach, jako zupa lub jako danie jednogarnkowe.  2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą(...)kostkę. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Pozostawioną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, marchewkę i podzielone na porcje żeberka włożyć do zupy i zagotować. Można dodać suszonego grzybka razem z włoszczyzną. Najlepszy jest następnego dnia :) zastawa

królestwo garów
Szkocka zupa porowa 175

goździki kilka gałązek natki pietruszki 3 listki laurowe pół łyżeczki tymianku kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 500-600g porów 1 łyżeczka cukru 50g brązowego ryżu sól, pieprz (najlepiej biały) masło do smażenia Jak zrobić szkocką zupę porową?  Kurczaka (pałki, udka lub porcje rosołowe) włożyć do garnka, dodać 1 pora obranego i pokrojonego(...)mniejsze kawałki, obrane marchewki, obraną cebulę nadzianą goździkami. Wsypać sól, pieprz, seler naciowy, liście laurowe, natkę pietruszki i tymianek. Wszystko zalać wodą - około 2 litrów, postawić na gazie i powoli gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.  Gdy kurczak będzie ugotowany, wyłowić go z rosołu i odłożyć do wystygnięcia. Rosół przecedzić. Gdy kurczak ostygnie, obrać mięso z kości

Codzienne Gotowanie
Rosołek wegański 139

intensywnie mieszając, czekając aż płyn odparuje. Dodać resztę składników ( tj. wodę, fasolę z puszki, grzyby, seler naciowy, koncentrat pomidorowy ), garnek przykryć i gotować rosół na małym ogniu przynajmniej 1 godz. a najlepiej 2-3 godz. Po tym czasie rosół przecedzić, warzywa dobrze odcisnąć, doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem. Można podawać z makaronem, posypać natką. Przygotowanie rosołu jest dość

Proste Potrawy
Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl 115

znać jak wyszło;). Jak w temacie, wzorowałam się na przepisie Sophie Dahl, który nieznacznie zmodyfikowałam. Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl Składniki (ok. 6 porcji): - 2 szklanki czerwonej soczewicy -1,5 litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku - 2 szklanki(...)rozgrzanym oleju podsmaż cebulę przez 5 minut, następnie dodaj seler naciowy, posyp kminem i podsmażaj kolejne 5 minut. Następnie dodaj cebulę i seler do garnka z soczewicą. Wlej sok z cytryn, wybierz liście laurowe i dopraw zupę solą, pieprzem i kolendrą. Zblenduj, kiedy zupa trochę przestygnie. Dodaj szpinak, trochę czosnku granulowanego, ponownie dopraw. Podgrzej i podawaj np. z ryżem basmati

Corner With Recipes
Zupa gulaszowa 174

domów, tyle przepisów i sposobów robienia. Każdy jest dobry i smaczny bo swój :) Oto moja wersja zupy gulaszowej SKŁADNIKI :  wołowina 400 g (użyłam zrazowej, ale równie dobrze może być gulaszowa ) ziemniaki 4 szt marchew 2 szt cebula 3 szt seler naciowy 2 gałązki  pietruszka korzeń 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka żółta 0,5 szt  pomidorki(...)jest rozgrzana wrzucam cebulę, potem czosnek i szklę - gdy mięso już przeszło obsypuję mąką ( zagęści nam to zupę ) - wrzucam do cebuli i obsmażam z każdej strony - dolewam ok 3 szklanek wody i tak duszę na średnim ogniu ok 15 minut - dorzucam seler naciowy, pietruszkę, marchew duszę kolejne 10 minut - na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie paprykę, pomidorki koktajlowe

Basia w kuchni
FLACZKI Z PIERSI KURCZAKA 202

łyżka przyprawy do flaków sól pieprz Sposób wykonania: Wodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej piersi kurczaka pokrojone w paseczki, marchew i seler. Gotuj 20 minut. Warzywa wyjmij, ostudź, pokrój w cienkie paski. Dodaj je do garnka. Zupę dopraw do smaku vegetą, przyprawą do flaków, solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Zupa ogórkowa z koperkiem 137

Tradycyjna, pyszna zupa z kiszonymi ogórkami i świeżym koperkiem. Smak dzieciństwa:) Składniki: 500 g żeberek wieprzowych pół selera 2 pietruszki 2 marchewki 6 ogórków kiszonych połowa pora 5 ziemniaków pół szklanki jogurtu naturalnego gęstego, np. Bakomy mały pęczek kopru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do garnka wrzucić warzywa i mięso, dolać zimnej wody, tak by delikatnie przykryło warzywa i mięso(...)Ziemniaki wrzucić obrane w kostkę 20 minut przed końcem. Po tym czasie wyjąć i ostudzić seler, marchewkę i pietruszkę, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić z powrotem, gotować 5 minut. Pokroić ogórki w drobną kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do 10 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny i posiekany drobno

Zasmakuj Kuchni
Zupa brokułowa z czosnkowymi grzankami 147

Zupa - krem z brokułów i dodatkiem warzyw, a do tego prażone migdały i czosnkowe grzanki. Harmonia smaku!. Płatki migdałów można kupić na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki; duży brokuł lub dwa małe ok. 2 litrów esencjonalnego bulionu 2-3 ziemniaki marchew 1/4 selera lub 1/2 pietruszki migdały w płatkach  oliwa z oliwek ocet Grzanki: 4-5 kromek chleba masło lub oliwa(...)ząbków czosnku 1. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Warzywa kroimy na drobno, brokuł wykorzystujemy w całości razem z środkiem. Pokrojony brokuł, marchew, ziemniaki i selera wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zasmażamy kilka minut, żeby podkręcić smak zupy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i od razu dodajemy ok. 2 łyżek octu jeśli zależy nam na intensywnym kolorze zupy. Gotujemy do miękkości, miksujemy, doprawiamy

Apetyczna babeczka