zupa z selera - 5925 przepisów (strona:78/395)

Domowe wywary bez dodatku chemii 134

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek, opłucz(...)angielskiego Sposób przygotowania: Umyj i namocz grzyby. Oczyść i umyj  marchew, pietruszkę, seler i por. Warzywa i grzyby zalej wodą. Gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotowy wywar przecedź. UWAGA ! Gotowane grzyby możesz wykorzystać do pierogów lub zup

The Slow Life Wife
Zupa gulaszowa + film 165

Zupa gulaszowa z mnóstwem warzyw to pyszny, sycący i pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest to prosta w przygotowaniu choć nieco czasochłonna zupa, która doskonale smakuje podana z pieczywem i z powodzeniem może zastąpić danie główne.  składniki na 5 porcji 50 dag mięsa wieprzowego 400 g kukurydzy konserwowej z puszki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)minut na silnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, marchewkę, przekrojony kawałek selera oraz pietruszkę i wszystko gotujemy. Po 20 minutach do zupy dodajemy pokrojone ziemniaki, paprykę,  pieczarki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystko mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania gdy mięso będzie już

Smakowite Dania
Kotlety z selera z żółtym serem 249

miękkości – widelec powinien się w niego wbić bez trudu, ale seler nie może się rozpadać. Odcedzamy z bulionu – znowu parami – seler. Bulion czy rosół po takim gotowaniu dalej jest smaczny, nie trzeba go wylewać – zróbcie na nim zupę. Ser żółty kroimy na tyle plastrów, ile mamy par kotletów. Wkładamy po pojedynczym plasterku między dwa kawałki selera, zostawiamy do całkowitego wystudzenia

Karo in the Kitchen
Zupa z kaszą bulgur 139

Szybka, zdrowa i bardzo sycąca zupa z kaszą bulgur, polecam. Składniki: 100 g kaszy bulgur ok 1,5 L bulionu drobiowego 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 cebula olej do podsmażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler pokroić w paseczki, liście(...)małym ogniu. W tym czasie ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Gdy nasza kasza będzie gotowa przełożyć ją do zupy, dodać fasolę osączoną z zalewy, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i posypać pokrojonymi liśćmi selera. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Muffinki z selerem i słonecznikiem. 165

Muffinki z selerem i słonecznikiem. Edyta Guhl. ,, W niedzielę nie ma nas w domu“, tym hasłem animują lokalne gazety do ruchu na świeżym powietrzu. Na przekór

dolcevitainmykitchen
Grzybki- muchomorki. Hit z lat 80-tych. 126

Grzybki- muchomorki. Edyta Guhl. Pewnego starszego mężczyznę zapytano, dlaczego zawsze wybiera sobie młode dziewczyny na przyjaciółki. Odpowiedział: ,, Bo są tak cudownie...nieskomplikowane. „ Mój dzisiejszy przepis jest

dolcevitainmykitchen
ZUPA SELEROWA Z POREM 126

Składniki ok 350 g pora ok 300 g (waga po obraniu) selera masło klarowane do smażenia 3 szkl wody gałązki tymianku (kilka), liście laurowe sól morska, pieprz świeżo zmielony szynka wędzona (szwarcwaldzka, prosciutto, etc) krem chrzanowy dymka Przygotowanie Najpierw zróbcie chipsy z szynki wędzonej. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Plastry szynki połóżcie pojedynczo na papierze do pieczenia, pieczcie około(...)stronę, dopieczcie przez kolejne 5 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, wystudźcie, pokruszcie. Dymkę umyjcie i posiekajcie. Teraz zupa: Pory umyjcie, pokrójcie na grube plastry. W rondlu rozgrzejcie masło klarowane, dodajcie pokrojone pory i smażcie, aż lekko zmiękną. W czasie smażenia oprószcie je solą.  Seler umyjcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę, dołóżcie do podsmażonego pora. Wrzućcie gałązki tymianku, 2-3 liście laurowe

OliveandThyme
Zupa brokułowa na maśle, z ciecierzycą i selerem naciowym 128

zupy. Zdecydowana większość z tych zup powstała z tego, co miałam akurat pod ręką lub przy okazji robienia innych potraw. Mało to oryginalne, ale najważniejsze, że wychodzą smaczne dania. Dzisiejsza zupa powstała w podobny sposób: z tego, co wpadło mi w rękę, kiedy chciałam szybko zrobić obiad.  Składniki: 1 średni brokuł 15 cm średniego pora 3 łodygi selera naciowego(...)minuty. Następnie dodać brokuły, wlać wodę w ilości takiej, aby była około 2 cm powyżej poziomy warzyw. Po około 3-4 minutach dodać seler naciowy. Całość posolić do smaku i gotować do odpowiedniej dla siebie miękkości. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić pieprzem, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbuj także:  Kremowa zupa ziemniaczano-porowa Zupa z ciecierzycy i awokado

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 172

kiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje(...)Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić boczniaki po kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce) Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić

greenscarf
Zupa z soczewicy 192

Zupa z soczewicy popularna na całym świecie i podawana na różne sposoby. Zazwyczaj wegetariańska ale można wzbogacić ją skrzydełkami z kurczaka czy innym kawałkiem ulubionego mięsa. Bardzo pożywna ale jednocześnie lekka.  Polecam! Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1,5 litra wody marchewka pietruszka kawałek selera puszka pomidorów w puszce pół dużej czerwonej papryki lub cala mała 2 ząbki czosnku(...)posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz ewentualnie pół kostki rosołowej Wykonanie: Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć na kilka minut. Odcedzić. Cebulę, marchew, pietruszkę, seler i paprykę drobno pokroić. W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. Do warzyw dodać: czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę, imbir i kurkumę

Pysznie & Pięknie
Wegańska zupa z młodych warzyw 189

żeby zrobić wściekłą minę, a tylko dwa żeby wyciągnąć środkowy palec. Na stres najlepsze jest gotowanie. Stres redukują warzywa. Mam dla was antystresową zupę. Czystą, mocno aromatyczną i wegańską. Potrzebujemy: 2 młode marchewki 1 młody seler 1 młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka(...)szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (cebulę i czosnek drobniej). Jeśli macie fioletowe ziemniaki ugotujecie je osobno bez obierania, strasznie farbują wodę i ręce. Dodacie je na końcu do zupy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i odcinamy główki. Główki odkładamy, a łodygę kroimy na grubsze

ladykitchen
Zupa krem grzybowy 93

kompletnie orientacji w terenie. Kosz podgrzybków dostałam od szwagra Irka, zamroziłam kilka torebek i użyłam właśnie do tej zupy. Składniki: • 500 g podgrzybków (świeże lub mrożone) • 1 cebula • 1 marchewka, pietruszka, kawałek selera • 1 łyżka masła • 3 liście laurowe • sól, pieprz do smaku • 100 g serka topionego śmietankowego • pęczek natki pietruszki • kilka łyżek śmietanki słodkiej(...)kostkę, zeszklić na maśle, dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. • Zalać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy i grzyby. • Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki. • Zmiksować zupę na gładki krem. • Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym

To co kocham
70. Słodka zupa rybna z rodzynkami 170

głowy karpia 1 marchew,  1/4 selera, 1  pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę  włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość(...)zależy od indywidualnych upodobań) i pieprz. Zupę zaciągamy mąką i śmietaną. Na końcu do smaku dodajemy sok z cytryny. Podajemy z rodzynkami, można też przed podaniem posypać kolorowymi ziołami

Jadło i czytadło
Domowe flaki wołowe 89

cukinią ** Ryba pieczona na ryżu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 1 kg flaków wołowych (surowych w płacie lub pokrojonych i obgotowanych) 1,5 litra wywaru mięsnego, bulionu lub rosołu 3 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku pół łyżeczki imbiru mielonego pół łyżeczki mielonej(...)ugotować zupę. * Flaki pokrojone, ugotowane i oczyszczone (mrożone lub z lodówki) – wystarczy jeszcze podgotować 1-2 razy po 10 minut zmieniając wodę, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, a później przygotować zupę. Ugotowane i pokrojone flaki włóż do rondla, zalej wywarem mięsnym, wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj około 20 minut. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę i seler starte

Kulinarny S.O.S.