warzyw, które wystarczy tylko połączyć z wywarem i ma się szybką, konkretną zupę. Byłam sceptycznie nastawiona do takich gotowców, ale po przeczytaniu składu zupy, który okazał się być nie taki straszny ( kalafiory, ziemniaki, pietruszka, selery, cebula, masło, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański, cukier, olej roślinny rzepakowy, przyprawy, woda) postanowiłam ją wypróbować . Połączyłam ją z moim wywarem, dodałam warzyw, coś do smaku
Bernika - moj kulinarny pamietnikkomórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi. Składniki: 10-15 szt.pieczarek bulion włoszczyzna cebula śmietana do zupy łyżka masła ziele angielskie,liście laurowe sól,pieprz makaron bądź ziemniaki Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, bulion, liście i pokrojone kawałki selera. Dodałam kawałek pora(...)część pokroiłam w paseczki. Pokroiłam cebulę w kostkę i podsmażyłam ją na patelni. Na tarce o grubych oczkach starłam marchew,pietruszkę i kawałek selera. Warzywa podsmażyłam na maśle. Podsmażoną cebulę i warzywa dodałam do zupy. W czasie gdy warzywa się gotowały zajęłam się pieczarkami. Umyłam je,obrałam,pokroiłam na paseczki, i podsmażyłam na patelni na masełku. Podzieliłam
potrawyregionalnemakaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 200 g przecieru pomidorowego kawałek kapusty włoskiej kawałek selera(...)sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem
Moja smaczna kuchniaogórki starte na zupę, dwa opakowania/woreczki do ziemniaków wlać rosół (zostawić 1 szklankę do śmietany), wlać ogórki, dodać z rosołu pokrojone marchewki, seler, pietruszkę, gotować z 10 minut mąkę wymieszać ze śmietaną, rosołem i wlać do zupy mieszając do zagotowania, dodać pieprz mielony - zupa ogórkowa z koprem ma wyborny smak i zapach...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwarzyw? Ja tak robię. Można zrobić puree np. z groszku, marchewki... Dzisiaj zrobiłam puree z selera. Co Wy na to? Lubicie seler? Sam, jako warzywo nie jest zbyt smaczny. Co innego jeśli dodaje smaku w zupie. Ale, odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak selera doskonale równoważy się
Kuchnia u Krysimnie zdecydowanie tak :). Gdy pojawiają się w sklepie pierwsze młode buraczki nie mogę się oprzeć żeby tej zupy nie ugotować. Lubicie? Oto jak ja ją przyrządzam: Składniki: jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki 3 marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu (u mnie drobiowy na dwóch udkach z kurczaka) kilka kropli(...)soku z cytryny szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku ząbek młodego czosnku kilka łodyżek koperku 100 ml śmietanki 18% do zup Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy brzydkie liście i wyrzucamy. Resztę kroimy na 2-3 cm kawałki. Obieramy ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę. Pokrojoną botwinkę zalewamy 2 szklankami wody, skrapiamy cytryną i gotujemy na maleńkim ogniu do miękkości. Do większego garnka wlewamy
Mama z miastaugotowanie najlepszej Zupy z botwiny to żaden problem. Botwinka. Przepis krok po kroku Składniki: 1 porcja rosołowa (ja użyłem 2 skrzydełek i szyjki z kurczaka) 1,5 l wody 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 niewielkie marchewki 1 korzeń pietruszki ćwiartka korzenia selera jedna cebula 1 łyżka masła(...)posypania Botwinkę pokrój: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, liście posiekaj dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, pokrój w drobną kostkę. Rzadko ucieram warzywa do zupy na tarce, wolę jak mają swoją strukturę. Do garnka wlej wodę. Dodaj porcję rosołową (ja użyłem skromnej ilości mięsa, botwinka powinna być
kuron.com.plWszelkiego rodzaju zupy uwielbiam! szczególnie te, gdzie jest mało składników, ta pachnie selerem, jest kremowa i bardzo smaczna! Składniki: 1/2 kg selera naciowego 1 mała cukinia 3 ziemniaki 1 cebula 100 serka topionego śmietankowego 2 łyżki klarowanego masła 1,5 litra bulionu drobiowego-domowego sól morska do smaku gałka muszkatołowa do smaku pieprz świeżo mielony do smaku kilka plastrów(...)kroimy w kostkę, tak samo cukinię, cebulę i seler naciowy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą , gałką i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, gotujemy 5 minut, po czym zupę miksujemy na gładki krem. Plastry boczku kroimy
Wanilia i Kardamonzupę z brokuła i pora. Idealnie sycąca zupa w typie zup kremów warzywnych. Jako, że u mnie trwa faza na pora, musiał i on zawitać w zupie. Aż sama się dziwię, bo kiedyś mogłam miesiącami nie kupować pora, a teraz zjadamy kilka porów tygodniowo. Okazało się nawet, że mój mąż, który do niedawna nie odróżniał pora od selera, lubi
Mieszam w Garnkuziółko, nie dość że parzy, to jeszcze smakiem swoim nie powala. Ale jest na to sposób jakim jest dodanie czegoś aromatycznego. Ostatnio ugotowałam taką sobie zupę. Zupa pokrzywowo-warzywna pęczek młodych pokrzyw 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 niewielka pietruszka (korzeń) kawałek korzenia selera 1 łyżka masła sklarowanego lub oleju 1 łyżeczka kurkumy w proszku sól(...)czym dodałam 3 szklanki wody, posoliłam. Można też użyć bulionu. Podgotowałam warzywa do miękkości, dodałam liście pokrzywy. Pogotowałam jeszcze 5 minut. Zmiksowałam blenderem , dodałam śmietankę hartując ją uprzednio. Doprawiłam zupę solą i pieprzem do smaku. Podałam w miseczkach ozdabiając bratkami. Takie śliczne malutkie bratki mam w tym roku.....idealne do dekorowania potraw. Miałam Wam jeszcze napisać o moim
Gotuj Sam!moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek na wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej czwórki. Zapraszam... Składniki: 1 udko z kurczaka 1 seler 1 marchew 3 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren(...)sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu łyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem
Czerwień i błękitTradycyjna polska zupa. Składniki 2 udka kurczaka marchewka pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej garść listków majeranku sól pieprz Przygotowanie Kaszę jęczmienną opłukałem, zalałem wodą (pół szklanki), odstawiłem. Umyte udka włożyłem do garnka, zalałem wodą. Dodałem pokrojone: w talarki marchewkę, pietruszkę w słupki(...)kawałki seler, por w całości, listek laurowy, ziele angielskie oraz posiekany czosnek. Gotowałem 20 minut. Dodałem następnie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę wraz z wodą, w którą była zalana. Gotowałem pół godziny. Wyjąłem udka, oddzieliłem mięso od kości, zdjąłem skórę, pokroiłem, wrzuciłem do zupy, dodałem połowę majeranku, gotowałem 10 minut, doprawiłem solą i pieprzem. Zupę podałem posypaną majerankiem
R'n'G Kitchensoczewicą z warzywami i pomidorami, u mnie ugotowana na mięsku, ale równie dobrze smakuje bez niego. Polecam gorąco. Składniki: 2 szklanki soczewicy mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek) pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler i por kilka ziemniaków puszka pokrojonych pomidorów (400 ml) cebula 3 ząbki czosnki łyżka oliwy 3 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka curry łyżeczka czerwonej
na moim stole...pszennej ½ szklanki mąki kukurydzianej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki masła ⅓ łyżeczki soli trochę pieprzu ½ pęczka szczypiorku ZUPA: 4 udka z kurczaka 4 marchewki 4 łodygi selera naciowego dwa małe pory pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 3 ziarnka pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy(...)dodać marchewkę, seler, pietruszkę, jeden umyty por i jedną łodygę selera, ziele, ziarna pieprzu i listki laurowe. Wywar gotować ok 40 minut. W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki. W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone
Cooking for Emilyzupy użyłam Kapusty kiszonej Orzech oraz przypraw od firmy Becla. Zapraszam :) Składniki : 1 udko z kurczaka 2 marchewki pęczek włoszczyzny do zupy 1 łyżka Suszonego lubczyku Becla 1 łyżka suszonego selera Becla 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kawałek selera i pora około 6 ziemniaków 2 litr y wody 1 szklanka Kiszonej(...)około 30 minut, następnie dodajemy ziemniaki, wlewamy resztę wody i gotujemy aż mięso i ziemniaki zmiękną.Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.Mięso wyciągamy z zupy i kroimy w paseczki. Przekładamy z powrotem do zupy. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili