zupa z selera - 5925 przepisów (strona:68/395)

Krem z zielonych szparagów 177

szansy na zapamiętanie tego smaku na kolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także szparagi z decy dowanie do takiej zupy muszą wylą dować.  Skła dniki: pęczek szparagów ( 500g) 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera naciowego pół cebuli ząbek czosnku 100 ml gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz sól zioła prowansalskie (ok pół łyżeczki) szczypta chilli 2 liście(...)Szparagi delikatnie obieramy i o dcinamy główki. Po 15 - 20 minutach gotowania ziemniaków do garnka wrzucamy ło dyżki szparagów, cebulkę, selera naciowego i gotujemy przez około 10 minut do miękkości. Wywar warzywny miksujemy i dolewamy delikatnie zaprawiony zupą jogurt naturalny. Przyprawiamy solą, pieprzem, solą, chilli oraz ziołami. Główki szparagów sparzamy i po dajemy razem z kremem. Smacznego

ChilliJemy
Zupa marchwiowa z kolendrą ( krem marchewkowy ) 171

Wiadomo - są gusta i guściki. Ja jednak pozostanę przy zupach kremowych. Lubię tą gładką strukturę, gęstą, aromatyczną. A jak chcę pochrupać - posypuję zupę prażonymi nasionami lub zajadam ją z grzanką ;) Składniki: * 350 g marchwi * 100 g selera * 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego * 1 łyżka masła * 1 łyżka oliwy z oliwek * 1 łyżeczka ziaren kolendry * 1 łyżeczka kminku lub lepiej(...)moździerzu lub zmielić w młynku do kawy.  Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż  marchew i seler zaczną się rumienić. Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną. Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry. Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry

kolorowotorcikowo
Szkocka grochówka 149

Polecam! Szkocka grochówka Składniki: Na wywar: 1 wędzona giczka wieprzowa 2-3 marchewki 2 pietruszki por łodyga selera naciowego kawałek selera cebula 2 ząbki czosnku 2-3 goździki kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe Na zupę: 2 marchewki kawałek brukwi 2 ziemniaki cebula 150g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka melasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny(...)selera można odłożyć do przygotowania sałatki warzywnej , zrobiona na bazie warzyw z takiego wywaru będzie niezwykle smaczna. Wywar przecedzić i ostawić. *Ja gotowałam wywar w wolnowarze przez noc (około 10-12 godzin na trybie Low), wydaje mi się, że taki wywar (rosół) z wolnowara jest o wiele smaczniejszy i bardziej esencjonalny. Polecam wypróbować to urządzenie. Przygotowanie zupy W garnku rozgrzać

Codzienne Gotowanie
Zupa jarzynowa z brokułami, kalafiorem, fasolką szparagową i marchewką 354

pożywna, zdrowa, a zarazem lekka. Czas przygotowania: 60 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na zupę jarzynową (na garnek o poj. 5l): 2 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 seler 1 szklanka fasolki szparagowej 1 szklanka brokuł 1 szklanka kalafiora 4 średnie ziemniaki 5 liści laurowych 5 ziele angielskie sól, pieprz(...)natka pietruszki PRZYGOTOWANIE zupy jarzynowej: Do garnka wkładamy kurczaka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Z powierzchni zbieramy tworzący się szum. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy i kroimy plastry. Warzywa dodajemy do gotującego się kurczaka. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, kalafiora, brokuły i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu

kulinarnyJa
Tradycyjna zupa ogórkowa. 88

udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały por 5 ziemniaków 5 ogórków kiszonych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany do zup 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu przyprawa uniwersalna typu Vegeta      Mięso wkładamy do garnka, zalewamy około(...)oczkach: marchewki, pietruszkę i seler oraz pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy pokrojony w plasterki por, następnie po około 10 minutach wyjmujemy mięsko i dodajemy, również starte na tarce o grubych oczkach, ogórki kiszone. Gotujemy około 15 minut, po tym czasie mieszamy słodką śmietanę z mąką i zagęszczamy zupę. Zagotowujemy i przyprawiamy przyprawą uniwersalną

Rozpustne gotowanie
Umbryjska zupa z soczewicy i prawdziwków 118

suszonych prawdziwków (można też oczywiście dać świeże grzyby) 1 szklanka wrzątku 2 łyżki oliwy Monini DOP Umbria + więcej do polania gotowej zupy 1 biała cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub listki oderwane z gałązek świeżego) 4 szklanki gorącej(...)oliwy i dodaj cebulę, marchewkę, selera naciowego oraz czosnek. Dorzuć listki laurowe i suszony tymianek. Wszystko wymieszaj i smaż ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Teraz dodaj posiekane grzyby i smaż razem jeszcze 3 minuty. Do garnka wlej wywar z grzybów, 4 szklanki gorącej wody, kieliszek czerwonego wina i dorzuć zieloną soczewicę. Dopraw zupę solą i pieprzem. Wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa pomidorowa z passatą / przecierem pomidorowym 158

podać ją z makaronem lub ryżem. Jeśli okaże się za kwaśna trzeba ją dosłodzić, wszystko zależy od passaty jaką użyjemy - ja lubię kwaśne zupy i nigdy nie dosładzam. 300g żeberek 1 l passaty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 1 por 1 cebula 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz(...)mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, natkę pietruszki, cebulę i por drobno siekamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy kolejne 40 minut. 3. Wlewamy passatę Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Szefowa kuchni
Zupa kremowa z białych warzyw 114

rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – szczypta gałki muszkatołowej(...)Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć

To co kocham
Zupa dyniowa z pomarańczą 68

zrobienia zupy dyniowej z pomarańczą . Jak każda zupa dyniowa, tak i ta jest łatwa i prosta do wykonania, a o bogactwie smaku decydują dodane podczas gotowania przyprawy. Tym razem oprócz standardowych przypraw: imbiru i chili dodaliśmy także kozieradkę, kardamon, kolendrę i kminek, co w połączeniu z sokiem z pomarańczy nadało zupie głębszego smaku i bogatszego aromatu. Składniki na zupę dyniową(...)wycisnąć sok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w garnku z olejem. Dodać wszystkie przyprawy, chwilę podsmażać. Wrzucić marchewkę, pietruszkę oraz seler, wlać 2 litry wody lub wywaru warzywnego, gotować 10 minut, po czym wsypać pokrojoną dynię. Zupę gotować do czasu, aż warzywa będę miękkie. Odstawić z ognia, zblendować. Dolać sok pomarańczowy, wsypać skórkę z pomarańczy, wymieszać i doprawić

niecodziennikpary
Barszcz ukraiński 195

Hej! Jedną z najbardziej przez nas ulubionych zup jest barszcz ukraiński. Zupa w sam raz na zimowe dni, z różnymi warzywami. Czasem tak się rozpędza z

Tylko pysznie
Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia 113

niezbyt duży świeży karp  - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy sól do smaku 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 bułka namoczona w mleku 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 niedużego selera 15 cm pora 2-3 średnie listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 150 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%) mały(...)majerankiem. Po zdjęciu z ognia dodać śmietankę i resztę posiekanej zielonej pietruszki. Przed podaniem można dodać pokrojoną drobno marchewkę (lub dodatkowo pietruszkę i seler) z wywaru. W przypadku, kiedy (z różnych powodów) nie chcemy gotować zupy na głowach, można przygotować najpierw wywar z samych warzyw i przypraw. Po przecedzeniu go, ugotować w nim pulpety. Taki wywar jest jednak znacznie mniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Egzotyczna zupa z sosem sojowym. 106

Uwielbiam takie smaki i bardzo Wam polecam. Warzywa takie jak marchew, seler, por, korzeń pietruszki oraz mięso pokroić w cienkie słupki. Dodać je do zupy. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, również dodać do zupy. Chili przeciąć na pół, wyjąć nasionka i błonki. Pokroić drobno i do zupki hop Wlać sos sojowy, sok z cytryny. Dodać pędy bambusa razem

Kuchnia Pokoleń
Rosół drobiowy 260

mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach). Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki, por, seler, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, aż do zagotowania(...)pieprzem do smaku. Rosół podawać gorący, z makaronem i pokrojoną marchewką, posypany natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l czystej, przecedzonej zupy z dodatkiem marchewki. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić 4 dużymi udkami lub innymi częściami kurczaka np. skrzedłkami. Rosół należy gotować na bardzo małym ogniu , przez około 4 godziny. Świeży lubczyk

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa z własnych ogórków 99

ogórków. Od czasu do czasu warto pokusić się o przygotowanie zupy właśnie w ten sposób. Składniki: 2 ½ l wody Ok 25 gram mięsa do zupy 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek selera Ogórki kiszone ( słoik 1 l ) Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Gęsta kwaśna śmietana Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy pozostałe przyprawy(...)Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy razem ok 15 minut. Ogórki również ścieramy na tej samej tarce co marchew. Dodajemy ostatnie do gotującej się zupy.  Nigdy nie wylewamy zalewy ze słoika, posłuży nam ona do doprawienia zupy. Doprawioną zupę gotujemy jeszcze

Smaki Ewy
Rosół 124

zupy. Jest on lubiany w mojej rodzinie i chętnie zjadany bez narzekania, że znowu ugotowałam zupę. Składniki:        1 kg kury rosołowej      2-3 marchewki      pietruszka      seler      por      liść laurowy, ziele angielskie

Amatorka kuchenna