zupa z selera - 5925 przepisów (strona:66/395)

Umbryjska zupa z soczewicy i prawdziwków 157

suszonych prawdziwków (można też oczywiście dać świeże grzyby) 1 szklanka wrzątku 2 łyżki oliwy Monini DOP Umbria + więcej do polania gotowej zupy 1 biała cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub listki oderwane z gałązek świeżego) 4 szklanki gorącej(...)oliwy i dodaj cebulę, marchewkę, selera naciowego oraz czosnek. Dorzuć listki laurowe i suszony tymianek. Wszystko wymieszaj i smaż ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Teraz dodaj posiekane grzyby i smaż razem jeszcze 3 minuty. Do garnka wlej wywar z grzybów, 4 szklanki gorącej wody, kieliszek czerwonego wina i dorzuć zieloną soczewicę. Dopraw zupę solą i pieprzem. Wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa pomidorowa z passatą / przecierem pomidorowym 190

podać ją z makaronem lub ryżem. Jeśli okaże się za kwaśna trzeba ją dosłodzić, wszystko zależy od passaty jaką użyjemy - ja lubię kwaśne zupy i nigdy nie dosładzam. 300g żeberek 1 l passaty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 1 por 1 cebula 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz(...)mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, natkę pietruszki, cebulę i por drobno siekamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy kolejne 40 minut. 3. Wlewamy passatę Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Szefowa kuchni
Zupa kremowa z białych warzyw 151

rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – szczypta gałki muszkatołowej(...)Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć

To co kocham
Zupa dyniowa z pomarańczą 113

zrobienia zupy dyniowej z pomarańczą . Jak każda zupa dyniowa, tak i ta jest łatwa i prosta do wykonania, a o bogactwie smaku decydują dodane podczas gotowania przyprawy. Tym razem oprócz standardowych przypraw: imbiru i chili dodaliśmy także kozieradkę, kardamon, kolendrę i kminek, co w połączeniu z sokiem z pomarańczy nadało zupie głębszego smaku i bogatszego aromatu. Składniki na zupę dyniową(...)wycisnąć sok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w garnku z olejem. Dodać wszystkie przyprawy, chwilę podsmażać. Wrzucić marchewkę, pietruszkę oraz seler, wlać 2 litry wody lub wywaru warzywnego, gotować 10 minut, po czym wsypać pokrojoną dynię. Zupę gotować do czasu, aż warzywa będę miękkie. Odstawić z ognia, zblendować. Dolać sok pomarańczowy, wsypać skórkę z pomarańczy, wymieszać i doprawić

niecodziennikpary
Barszcz ukraiński 227

Hej! Jedną z najbardziej przez nas ulubionych zup jest barszcz ukraiński. Zupa w sam raz na zimowe dni, z różnymi warzywami. Czasem tak się rozpędza z

Tylko pysznie
Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia 169

niezbyt duży świeży karp  - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy sól do smaku 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 bułka namoczona w mleku 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 niedużego selera 15 cm pora 2-3 średnie listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 150 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%) mały(...)majerankiem. Po zdjęciu z ognia dodać śmietankę i resztę posiekanej zielonej pietruszki. Przed podaniem można dodać pokrojoną drobno marchewkę (lub dodatkowo pietruszkę i seler) z wywaru. W przypadku, kiedy (z różnych powodów) nie chcemy gotować zupy na głowach, można przygotować najpierw wywar z samych warzyw i przypraw. Po przecedzeniu go, ugotować w nim pulpety. Taki wywar jest jednak znacznie mniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Egzotyczna zupa z sosem sojowym. 138

Uwielbiam takie smaki i bardzo Wam polecam. Warzywa takie jak marchew, seler, por, korzeń pietruszki oraz mięso pokroić w cienkie słupki. Dodać je do zupy. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, również dodać do zupy. Chili przeciąć na pół, wyjąć nasionka i błonki. Pokroić drobno i do zupki hop Wlać sos sojowy, sok z cytryny. Dodać pędy bambusa razem

Kuchnia Pokoleń
Rosół drobiowy 299

mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach). Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki, por, seler, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, aż do zagotowania(...)pieprzem do smaku. Rosół podawać gorący, z makaronem i pokrojoną marchewką, posypany natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l czystej, przecedzonej zupy z dodatkiem marchewki. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić 4 dużymi udkami lub innymi częściami kurczaka np. skrzedłkami. Rosół należy gotować na bardzo małym ogniu , przez około 4 godziny. Świeży lubczyk

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa z własnych ogórków 130

ogórków. Od czasu do czasu warto pokusić się o przygotowanie zupy właśnie w ten sposób. Składniki: 2 ½ l wody Ok 25 gram mięsa do zupy 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek selera Ogórki kiszone ( słoik 1 l ) Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Gęsta kwaśna śmietana Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy pozostałe przyprawy(...)Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy razem ok 15 minut. Ogórki również ścieramy na tej samej tarce co marchew. Dodajemy ostatnie do gotującej się zupy.  Nigdy nie wylewamy zalewy ze słoika, posłuży nam ona do doprawienia zupy. Doprawioną zupę gotujemy jeszcze

Smaki Ewy
Rosół 157

zupy. Jest on lubiany w mojej rodzinie i chętnie zjadany bez narzekania, że znowu ugotowałam zupę. Składniki:        1 kg kury rosołowej      2-3 marchewki      pietruszka      seler      por      liść laurowy, ziele angielskie

Amatorka kuchenna
Zupa w stylu azjatyckim. 369

kosteczek z pieczonego drobiu. Polecam, bo jak na zupę z resztek jest naprawdę zajedwabista, jak to zwykł mówić mój Mąż. Składniki na zupę w stylu azjatyckim kości z pieczonego drobiu woda 1 marchewka 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por (biała część) 1-2 łyżki sosu sojowego 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do dań kuchni(...)mięciutki i baaardzo nam w tej zupie smakował) kilka łyżek siekanego szczypiorku kilka listków rukoli      Kości (ja użyłam gęsich, więc było ich dużo, około 1 kg) zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. W tym czasie marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki

Rozpustne gotowanie
Krupnik na wędzonce 223

Krupnik na wędzonce... Pyszna i niezwykle armomatyczna zupa. Kasza jęczmienna w towarzystwie wędzonego boczku. Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką. Zapraszam i życzę smacznego! Składniki: 400 g wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1 pietruszka; 1/4 selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej; 4 średnie ziemniaki(...)natki pietruszki; Sól; Pieprz; 2 litry zimnej wody.   Sposób przygotowania: Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Por, marchewkę, selera i piertuszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę

Gospodyni Miejska
Czwartek: Włoska zupa – minestrone 196

licząc dwóch łyżek oliwy dodanych na początku oraz tłustości oddanej do wywaru przez rąbek parmezanu, będącego częścią bouquet garni. Zupa świetnie smakuje z posiekaną i dodaną tuż przed podaniem bazylią. Składniki: 2 łyżki oliwy 1 marchew 1 gałązka selera naciowego lub kawałek korzennego Biała rzepa – 10 centymetrowy kawałek wystarczy (lub mała bulwa czarna) 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku(...)Wstawiamy do środka umytą paprykę. Pieczemy 20 minut. Paprykę można też upiec w mikrofali (5 minut), albo wrzucić do zupy surową razem z pozostałymi warzywami. Krok 2 Marchew siekamy w krążki, cukinię w półksiężyce, a rzepę i selera naciowego w kostkę (tak samo paprykę, jeśli jej nie pieczemy). Wlewamy do garnka dwie łyżki oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy na nią posiekane

Niedzielny kucharz
Barszcz prawie ukraiński 253

Może to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała(...)jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć.  Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki

Jemy Pijemy
Wiosenna zupa z białymi szparagami 174

Może Ameryki tą zupą nie odkryłam, ale chciałam się z Wami podzielić tym, co szczególnie wiosną lubię najbardziej. Proste, nieskomplikowane smaki. Uwielbiam wiosenne nowalijki, stragany uginające się od świeżych warzyw i ziół. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę!     Składniki: pęczek(...)warzywnego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Szparagi dodajemy do gotującej się zupy

Smakowity Blog Kulinarny