barszcz ukraiński podany jako zupa krem smakuje równie rewelacyjnie, a może nawet i lepiej, a wygląda obłędnie. Dlatego zachęcam do wyopróbowania przy najbliższej okazji. Składniki: pasek żeberek (u mnie ok. 1/2 kg) kawałeczek wędzonki (u mnie mała kostka tylko dla smaku) 5 średnich buraczków (najlepiej tych podłużnych) 4 średnie marchewki 1 cebula 1/4 selera 1 pietruszka 2-3 ziemniaki(...)dodajemy warzywa i gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat buraczany, majeranek, zioła prowansalskie, starty czosnek i fasolkę. Gotujemy jeszcze 5 min. Gdy zupa jest gotowa wyjmujemy mięso (ja wyjęłam też seler i pietruszkę ale spokojnie można zostawić) i całość blendujemy. Do podania można dorzucić grzanki czosnkowe. Smacznego
Mama z miastamamy z głowy zapach tak intensywny i wielogodzinne gotowanie kindziuka 2 marchewki 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 seler korzeń Smalec 2 -3 łyżki Mąka (w zależności jak chcemy zagęścić zupę) 4 kostki wołowe np.knor Pieprz ,czerwona papryka,liść laurowy,ziele angielskie,majeranek Nie pisze ilości ponieważ każdy ma swój smak(...)marchew przeciętna pietruszka na pół i seler *W miedzy czasie kroimy w drobna kostkę cebule i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu musimy ja spalić delikatnie Dzięki temu zapach i smak wzmocniony Dodajemy do garnka i wrzucamy kostki wołowe Wszytko gotujemy około 30 min Teraz zagęszczamy zupę *Na gorąca patelnie dajemy smalec i mąkę
Viola cooks with passionZupa na poprawę samopoczucia;-) Niskokaloryczna, bajecznie pomarańczowo-żółta i zdrowa. Czego trzeba więcej! I naprawdę jest bardzo prosta w wykonaniu. Składnki: kawałek dyni około 0,5 kg. 2 szt.marchewki 1 szt. pietruszki 2 ziemniaki średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy listek laurowy,parę ziarenek ziela angielskiego nać selera 1 litr bulionu pieprz i sól(...)wlałam litr bulionu. Gotowałam warzywa do miękkości. Zeszkliłam na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodałam do zupy. Przyprawiłam zupę curry, kurkumą, solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu wyjęłam z niej nać selera, ziele i listek. Wszystko zmiksowałam blenderem. I tak naprawdę to moja pomarańczowa zupka gotowa! Wystarczy ją przelać do miseczki, dodać odrobinę śmietany
potrawyregionalneśmietany ukwaszonej, i oczywiście całe mnóstwo świeżo posiekanego koperku 👍👌 Mięso, na którym gotuję wywar zawsze obieram i wrzucam ponownie do zupy. Składniki: bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz majeranek pęczek koperku 1 łyżka mąki ukwaszona śmietana(...)Wykonanie: Gotujemy bulion z kurczaka lub indyka. Pod koniec gotowania dorzucamy do gotującego się mięsa startą na oczkach lub pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec zaciągamy zupę łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną majeranku roztartego w dłoniach. Na koniec dodajemy śmietanę 18% i dużo
Walijskie Pichcenieszczawiu to samo zdrowie. Szczaw wzmaga apetyt, pobudza trawienie, usprawnia pracę wątroby i nerek, pomaga przy schorzeniach serca. Działa też bakteriobójczo i moczopędnie. Wegetariańska zupa szczawiowa Składniki na 4 porcje: 1 marchewka (ok. 100 g) ¼ selera (ok. 50 g) ½ dużej pietruszki (ok. 60 g) 5 małych ziemniaczków (ok 350 g) 175 g szczawiu ze słoiczka (pół słoiczka) lub szczawiu świeżego(...)Jeśli wolimy bardziej rozcieńczone zupki, użyjmy 6 szklanek wody (1500 g). 7 łyżek śmietany 18 % (100 g) 4 jajka Wykonanie: Marchewkę, seler oraz pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy warzywa, mieszamy, przesmażamy warzywa na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 2-3 minuty. Podsmażone warzywa
KulinarneImpresje.plużyliśmy wody – dodajemy soli. Gotujemy ok. 50-60 min. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę paprykę i wrzucam do cały czas, delikatnie gotującej się zupy. Kroję w kostkę resztę włoszczyzny (marchew, pietruszkę, seler – korzeń) oraz ziemniaki. Dodaję warzywa (ziemniaki nieco później), łyżeczkę mielonej papryki, troszkę pikantnej przyprawy (ostra papryka, lub pastę chilli) majeranek i gotuję ostatnie
Ugotuj to sam ...pyszna i rozgrzewająca zupa :) Polecamy Wam prostą i szybką w wykonaniu zupę gulaszową :) Składniki na zupę gulaszową: – 400 g polędwiczki wieprzowej – 3 papryki różnego koloru – 3 średnie ziemniaki – 1 marchewka – 2 łodygi selera naciowego – 1 l wody lub bulionu – 1 cebula
Kuchenne Wariacjetrzeba używać śmietany. Zupa jest zatem zdrowsza, a w przypadku pieczarkowej śmietana nie zabija smaku grzybów. Zupę najlepiej jest przygotować wieczorem, a następnego dnia zmiksować, zagotować i podawać. Składniki (na 3 porcje): 0,7 l wody 2 ziemniaki 2 marchewki pietruszka kawałek selera ok. 8 cm pora chili (u mnie suszone) liść laurowy ok. 200 g pieczarek łyżka oleju(...)potem gotować do miękkości na palniku o małej mocy. Pieczarki pokroić na kawałki i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Grzyby przełożyć do garnka z warzywami. Część zostawić do dekoracji. Zupę zagotować, wyłączyć palnik. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć. Na patelni po smażeniu pieczarek obsmażyć z różnych stron chleb pokrojony w kostkę. Z zupy wyjąć pietruszkę, jedną marchewkę (można użyć
Weekendy w domu i ogrodziekilku składników zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem zupa lekko orientalna na bazie karkówki wieprzowej. Pożywna i smaczna. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści(...)łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchenprzyrządzać do sałatek, pęczotta, lubię wzbogacać nim zupy by były gęściejsze i bardziej treściwe. Ugotujcie od razu większy garnek zupy i zawekucjcie, będzie czekała sobie w lodówce na szybki i pyszny obiad. Lubicie zbierać grzyby? Jakie jest wasze ulubione danie z grzybów? PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ Z PĘCZAKIEM Składniki na zupę grzybową z pęczakiem: 800g ziemniaków 2 łyżki kaszy pęczak(...)łyżki masła liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 100 ml śmietanki Jak zrobić zupę grzybową z pęczakiem: Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy posiekaną łodygę selera, pęczak, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą (ok 1-1,5l). Gotujemy ok 15 min od momentu kiedy woda
Dorota SmakujeKrótka historia warzywnej Zupy z kurczakiem Warzywna Zupa z kurczakiem, czyli Gentse Waterzooi, to jedno z najlepszych dań kuchni Belgijskiej, robionych z… ryby. Bez wątpienia oczekujesz na wyjaśnienie, tej zagadki i nieścisłości, oczywiście postaram się ją rozwiązać. Przede wszystkim musimy wyjaśnić nazwę dania, która swoje korzenie ma od flamandzkiego słowa „zooien” co znaczy(...)było w nich już żadnych ryb i dlatego, zupa z ryby w rezultacie został zupą z kurczaka. Godne uwagi jest to, że oryginalną wersję zupy z rybą, można zjeść w nadmorskich miastach, chociażby jak Brugia. Na koniec życzę Ci smacznego. 👥 – 3-4 ⏰ 60-70 minut 🇧🇪 – Belgia Warzywna Zupa z kurczakiem i potrzebne składniki 3-4 piersi
RafalCookprzepis na pyszny, rozgrzewający obiad. Polecam zatem sycącą i aromatyczną zupę z fasolką, pomidorami, ziemniakami i kiełbasą. Smaczny, pożywny i prosty obiad dla całej rodziny. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną siekaną zieleniną. Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 2 wędzone kiełbasy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 2 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 3 pomidory (lub puszka(...)czasie przecedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liść laurowy, majeranek, paprykę mieloną, chilli oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość zagotowujemy *** *** Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około pół godziny *** *** Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki *** *** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i również dodajemy
Blog z Apetytemwywrze mięsnym i każdy dostaje wkładkę do swojej porcji :) Ale równie dobrze ta zupa smakuje przygotowana na bulionie warzywnym. Składniki: 300g-400g mięsa wieprzowego z łopatki 200g czerwonej soczewicy 1-2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka, korzeń kawałek selera pół strąka czerwonej papryki 4 ziemniaki 200g pomidorów w całości z puszki wraz z częścią(...)pieprz, maggi do smaku Przygotowanie: W garnku ugotować mięso z przyprawami do miękkości. W osobnym garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło na nim podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, seler, pietruszkę, paprykę w kosteczkę. Razem chwilę podsmażać na maśle. Zalać wcześniej przygotowanym wywarem mięsnym w odpowiedniej ilości aby zupa nie było
W garach u GosiDziś kolejny przepis z cyklu nie ma jak u mamy :) Na obiad proponuję pyszną i lekką zupę grysikową. Mniam! Zupa grysikowa Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, udko z kurczaka, 3-4 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Wykonanie: Warzywa i udko obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Do wywaru dodajemy ziele angielskie i liść laurowy(...)kaszę mannę. Kaszę mannę gotujemy do miękkości. Wystudzone warzywa musimy starkować na dużych oczkach tarki, udko obrać z mięsa i pokroić na małe kawałeczki. Warzywa i mięso dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego
paapilotkaaZostało nam sporo rosołu, więc trzeba było coś wymyślić by wszystkie produkty zagospodarować. Do tego rjażenka (tzw. pieczone mleko) i wyszła mega zupa. Składniki: 1 duża kalarepa 1 duży seler 3 marchewki 1,5 litra rosołu drobiowego 1 mała puszka groszku konserwowego 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2 łyżki masła ghee 2 łyżki mąki 500 ml rjażenki sól, pieprz(...)dodajemy groszek wraz z zalewą, posiekany szczypior i koperek. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, powoli dodajemy rjażenki. Podgrzewamy, cały czas mieszając, dolewamy bulionu. Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy i podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen