zupa z selera - 5925 przepisów (strona:55/395)

Zupa krem jarzynowa z warzyw rosołowych 93

Pożywna zupa z resztek z rosołu. Brzmi niezbyt apetycznie, lecz w rzeczywistości zupa jest wyśmienita. W jej skład wchodzą zmiksowane blenderem jarzyny gotowane w rosole oraz bulion. W celu uwydatnienia smaku dodałam także dodatkowe marchewki i czerwoną paprykę. Powstało sycące i smaczne cudo. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Zupa krem z warzyw z roso\u0142u","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)Zupa krem z warzyw z rosołu 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Zupa Trudność: Łatwe Porcje 6 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 110 kcal Kremowa zupa ze zmiksowanych jarzyn gotowanych w rosole, na bazie bulionu. Pożywna zupa z resztek, bardzo wartościowa i sycąca. Składniki: BULION JARZYNOWY 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula kawałek selera

ProstePesto.pl
W biegu: ostra zupa paprykowa 114

zupę krem, wtedy komosy nie dodajemy (ewentualnie tylko 1/4 szklanki). Przygotowanie proste i szybkie – w pół godziny mamy smaczną zupę. Do dzieła SKŁADNIKI: 1litr bulionu warzywnego 2 duże zielonej papryki 1 mała cukinia 0,5 średniego korzenia selera 1 pomidor 4 łodygi selera naciowego 2 małe cebule szalotki 2 ząbki czosnku 0,5 pęczka kolendry 1 łyżka czerwonej pasty(...)curry 1 szklanka komosy ryżowej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze części (ok. 4 cm, chyba, że planujemy zrobić krem, to na mniejsze). Z łodyg selera ściągamy nożem twarde łyka (jeśli odłamiemy delikatnie ręką najszerszą część łodygi i pociągniemy ku górze, to łyka łatwo odejdą). Cukinię obieramy ze skóry. Warzywa układamy w dużym garnku

Kuchnia w biegu
Zupa krem z białych szparagów 53

sposób na zupę krem. Dlaczego zupa krem? Kolega wspominał i tym razem właśnie on był moją inspiracją. W sieci można odnaleźć setki receptur. Ja przeczytałam cztery z nich, poszukałam najciekawszych metod, podstawowych zasad i mądrych wskazówek. Wszystko przeszło przed ważny filtr mojego podejścia do jedzenia: Geniusz tkwi w prostocie i rozpoczęłam gotowanie... Tak powstała... ta dammm... Zupa krem z białych(...)bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa sól morska do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do podania Zupa krem ze szparagów - przygotowanie: Szparagi umyj, usuń zdrewniałe części oraz twarde włókna. Do bulionu dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, selera w niewielkich cząstkach i szparagi w kawałkach długości ok 2 cm. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż szparagi

Gary Bez dna
Mix zup :) kalafiorowa i szpinakowa 88

wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała(...)wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr

ClauditteMissCooking
Vichyssoise 93

jest Vichyssoise? Jest to aksamitna zupa w stylu francuskim, w której wyraźnie czuje się delikatny smak śmietany. Zupa jest robiona na bazie odtłuszczonego bulionu z drobiu z dodatkiem porów, dymki i ziemniaków. Ja do mojej zamiast cebuli dodałam seler naciowy. Jako dodatek zrobiłam grzanki z bułki. Rozkoszujcie się widokiem a potem smakiem, ponieważ polecam(...)wszystkim     Składniki: 400 g ziemniaków 50 g masła (niesolonego) 280 g pora (biała część) 2 łodygi selera naciowego 150 g białego wina 850 ml bulionu z kurczaka sól morska biały pieprz 300 ml śmietany 18% (do zup) szczypiorek do podania         Wykonanie: Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Por oczyściłam

Kuchnia u Krysi
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 122

lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy dorodne buraczane korzenie, dopiero co zostały wykopane z ziemi i  w ich składzie znajduje się właśnie teraz, najwięcej cennych witamin(...)ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew  1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,5 l wywaru z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego

Miód i pieprz
Zupa krem ze szpinaku 144

porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być(...)ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę do gotowego bulionu: 750 g świeżego szpinaku 1 kostka sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie zapomniałam ile ona ma gram :)) 1 łyżka masła czosnkowego

ClauditteMissCooking
Zupa buraczkowa z ziemniakami 225

zupa buraczkowa. Buraczkową gotuję na wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe, 1 listek laurowy, 3 ziarna

Szybko Szybkowar
Zupa buraczkowa z ziemniakami 366

zupa buraczkowa. Buraczkową gotuję na wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe, 1 listek laurowy, 3 ziarna

Szybko Szybkowar
Kapuśniak na skrzydełkach 119

więc została nam druga połowa. Zupa na bazie skrzydełek z kurczaka wyszła bardzo smaczna. Dodatek w postaci kaszy jęczmiennej okazał się strzałem w dziesiątkę.    Składniki 1/2 główki kapusty białej 4 skrzydełka z kurczaka 1,5 l zimnej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 1 por (kawałek białej(...)ziela angielskiego. Mięso wyciągamy, a wywar przez gazę przepuszczamy do drugiego garnka. Do wywaru dodajemy pokrojone w talarki marchewki, w kostkę ziemniaki, kawałek pora, obrany seler i obraną, opaloną nad ogniem, pietruszkę. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zrobią się prawie miękkie. Posiekaną kapustę dodajemy do zupy razem z kaszą, kminkiem, mieszamy i gotujemy do miękkości

R'n'G Kitchen
Zupa kalafiorowa z lanym ciastem + film 87

zupę jest dość uniwersalny gdyż można ją podać również z makaronem i ziemniakami.     składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora ) 1 przypieczona cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior kość na zupę 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany pęczek posiekanego koperku sól lane ciasto 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej sól przepis Kalafior(...)dzielimy na mniejsze różyczki. W dużym garnku umieszczamy kość oraz podzielony na mniejsze części kalafior, dodajemy włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, przypieczoną cebulę, czosnek oraz ziarenka ziela angielskiego. Wszystko zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości warzyw. Gorący wywar doprawiamy solą. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego, lejącego

Smakowite Dania
Zupa kalafiorowa z lanym ciastem + film 101

zupę jest dość uniwersalny gdyż można ją podać również z makaronem i ziemniakami.     składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora ) 1 przypieczona cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior kość na zupę 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany pęczek posiekanego koperku sól lane ciasto 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej sól przepis Kalafior(...)dzielimy na mniejsze różyczki. W dużym garnku umieszczamy kość oraz podzielony na mniejsze części kalafior, dodajemy włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, przypieczoną cebulę, czosnek oraz ziarenka ziela angielskiego. Wszystko zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości warzyw. Gorący wywar doprawiamy solą. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego, lejącego

Smakowite Dania
Zupa orkiszowa 145

Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki.   Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler(...)naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym

prawdziwe jedzenie
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW 140

witaminy C niż pomarańcza  nawet po ugotowaniu? Zawierają dużo błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę

potrawyregionalne
Wiosenna zupa z groszkiem, fasolką szparagową i ziarnami zbóż (Minestrone con piselli, fagiolini e cereali) 112

świeże lub mrożonej) 1,5 l - 2 l wywaru warzywnego* 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1-2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy majeranek natka pietruszki s ó l, pieprz  * W zależności od tego, jak bardzo g ę stą zupę  chcemy  otrzymać. **** INGREDIENTI 1/2 bicchiere di farro 1/2 bicchiere di orzo(...)gambo di sedano 1-2 patate 2 spicchi d'aglio 3 cucchiai di olio d'oliva prezzemolo maggiorana sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przed przygotowaniem zupy, ziarna orkiszu i jęczmienia płuczemy zimną wodą. Obraną cebulę, ziemniaki i seler naciowy kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju szklimy cebul ę ,  drobno

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania