właściwie jest tradycyjna zupa jarzynowa, ale dodałam do niej rzodkiewkę i ostrą, małą papryczkę. Lubimy zupy o zdecydowanym smaku:) Składniki : 2-3 ziemniaki spora garść fasolki szparagowej 4-5 rzodkiewek mała ostra papryczka marchew, mała pietruszka, kawałek pora i selera 5-6 łyżek zielonego groszku konserwowego z puszki sól, pieprz, liść laurowy, świeży koperek, suszony majeranek i tymianek ewentualnie(...)łyżka dobrej śmietany- dodana już do zupy na talerzu Przygotowanie: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę, cebulę i selera podobnie Fasolkę pokroić na kawałki, jeśli marchew duża to połowę też pokroić w kostkę, a resztę zetrzeć i przesmażyć na oleju Do wrzątku wrzucić ziemniaki, pokrojonego selera, cebulę, pietruszkę, część marchewki, papryczkę i fasolkę, posolić-gotować Gdy warzywa będą prawie miękkie
Proste Potrawychrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki czosnku(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Pory obieramy, odkrawamy końce i zielone części, kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyciskamy do zupy ząbki czosnku. Blendujemy za pomocą ręcznego blendera przez
Poezja smakugoleni wołowej ( lub innej części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz ponadto do zupy 400 g zielonego groszku ( o tej porze roku mrożonego) 1 marchewka 1 cebula 3 średnie ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka domowego(...)maggi pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona
Miód i pieprzdobrą historią. Tak jest z włoską zupą weselną, daniem z ciekawą legendę. Zupa jest popularną potrawą w Stanach i we Włoszech. Amerykanie nazywają ją właśnie zupa weselna, wedding soup i dorobili do niej opowieść, że zupa podawana jest pannie młodej i panu młodemu na początku obiadu weselnego, żeby mieli siłę przetrwać całonocną imprezę. Zupa rzeczywiście jest sycącą, składa się bowiem(...)typu baby) ½ szklanki makaronu orzo, lub dowolnego drobnego makaronu 1 litr rosołu drobiowego Tarty parmezan do posypania zupy Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od zupy. Rozgrzej w garnku łyżkę oleju. Wysyp na niego pokrojoną cebulę. Smaż 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchew i selera, zamieszaj i smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Dodaj starty czosnek, przesmaż przez minutę
Niedzielny kucharzbułki tartej 4 łyżki parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 małe jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Zupa 1 duża marchewka obraną i pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego, obranego o pokrojonego w kostkę o objętości podobnej jak krojonej marchewki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 drobno posiekane(...)makaronu orzo, lub dowolnego drobnego makaronu 1 litr rosołu drobiowego Tarty parmezan do posypania zupy Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od zupy. Rozgrzej w garnku łyżkę oleju. Wysyp na niego pokrojoną cebulę. Smaż 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchew i selera, zamieszaj i smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Dodaj starty czosnek, przesmaż przez minutę, a potem zalej
Niedzielny kucharzrobienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna typu vegeta 1 łyżka mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany do zup 2 łyżki pokrojonego koperku Mięso wkładamy do garnka, dodajemy(...)łyżkę przyprawy uniwersalnej, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2-2,5 litrami wody. Gotujemy 45 minut, następnie dokładamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Kapustę i por drobno kroimy i dodajemy do zupy, gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, a do zupy dodajemy mąkę rozpuszczoną w śmietanie i koperek, zagotowujemy i doprawiamy przyprawą uniwersalną
Rozpustne gotowanieGotujemy ją na łopatce wieprzowej lub/oraz na karczku, u mnie dzisiaj wersja z samą łopatką. *500g łopatki wieprzowej * 2 duże marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * sol, pieprz * 400g kiszonej kapusty (im więcej tym bardziej kwaśna zupa) * kawałek wędzonego boczku * 2 ziemniaki Mięso pokrojone na duże kawałki (najlepiej na 2-3 części) gotujemy w wodzie przez 30 minut(...)pietruszkę, ziemniaki i seler. Do gotującego się mięsa wkładamy przekrojone na pół marchew oraz pietruszkę, seler wkładamy w całości. Przyprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Do gotującej się zupy, po 1 godzinie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy kolejne 30 minut. Ugotowane ziemniaki dorzucamy do zupy
Klasyka Gotowaniakolejna zupka..zupki królują w moim domu i będą jeszcze królować dłuższy czas...wcześniej też gotowałam zupy,ale nie tyle teraz i szukam nowych pomysłów, żeby nam się nie znudziły ciągle takie same..tym razem zrobiłam krupnik ale w wersji pomidorowej, z dodatkiem selera naciowego. 2-3 żeberka puszka pomidorów 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kilka(...)dodać przyprawy i gotować.W między czasie obrać i pokroić ziemniaki i seler, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.Przełożyć do garnka z żeberkami.Dodać pomidory,kaszę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.Wyjąć żeberka , usunąć kości,a mięsko pokroić i dodać do zupy
Moje domowe kucharzeniewciągają :) polecam przygotować je w domu do zup lub podjadania. SKŁADNIKI : 1-2 spore selery olej do głębokiego smażenia sól, ostra papryka(...)posypujemy solą i ostrą papryką. Druga część szatkowanego selera pieczemy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, do momentu kiedy są jaśniutko brązowe, odsączamy je z tłuszczu i wykładamy na talerz wyłożony papierem śniadaniowym lub innym. Kiedy całkowicie wystygną posypujemy solą i przekładamy do miseczki. Chipsy można użyć do posypania zup lub do podjadania same, są bardzo smaczne. Polecam
Kulinarne Fantazje Mariolikoniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na krem. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera naciowego oraz szynki parmeńskiej. Dla uzyskania lepszego smaku, kawałki szynki parmeńskiej możemy podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. **** PREPARAZIONE Pulite gli asparagi
La grande e la piccola cuocaochrony... ********** KREM CURRY Z KALAFIORA /autorski;/ na ok. 1,5 litra zupy 1 średni kalafior 3/4 litra bulionu warzywnego (użyłam domowego bulionu) ugotowana marchew, seler i cebula z bulionu* szklanka śmietanki 12% do zup szklanka mleka pieprz, sól łyżeczka lubczyku spora łyżeczka curry Kalafior myję, dzielę na małe różyczki i dodaję do garnka z bulionem i jarzynami. Całość gotuję
W kuchni Karmel-itkiFasolę dokładnie płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i ostawiamy na kilka godzin (ja zwykle namaczam rano przy śniadaniu, a zupę gotuję po południu). Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy, selera myjemy pod bieżącą wodą. Marchewkę i selera kroimy w plastry, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka z wodą wsypujemy przepłukaną fasolę, delikatnie solimy, dodajemy(...)wygotuje, to dolewamy więcej tak, aby fasola cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie, dodajemy pokrojone ziemniaki oraz selera i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dolewamy wody według uznania, tak aby uzyskać żądaną konsystencję. My lubimy gęstą zupę rybną . Następnie dodajemy połamane w rękach arkusze nori i marchewkę i gotujemy na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie
Lamarida.plTaka zupa skutecznie rozgrzewa, jest bardzo aromatyczna i zniewala swoim smakiem. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru(...)rosołu drobiowego 200 g groszku mrożonego szczypiorek makaron estragon sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Teraz bierzemy się za zupę. Rosół zagotowujemy, a w międzyczasie przygotowujemy warzywa. Więc: Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko podsmażamy na suchej patelni, wlewamy sos, dodajemy starty imbir i lekko podsmażamy. Zalewamy rosołem, wrzucamy groszek. Gotujemy przez chwilę
R'n'G Kitchenłyżki ryżu sól, pieprz i posiekany lubczyk do smaku (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki klopsików mieszamy, doprawiamy i formujemy z mięsa klopsiki wielkości orzecha włoskiego. zupa: 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (pominęłam) 1/2 małego selera korzeniowego 1 pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu
Dzieje kuchennej Wiewióry