wymieszać do połączenia składników. Formować małe kuleczki. W garnku rozgrzać olej, smażyć pulpeciki na złoty kolor. Następnie wyjąć z garnka, tłuszcz zostawić, będą się smażyć pozostałe składniki. Zupa 2 marchewki pół selera 1 mała cebula 1 duża papryka czerwona 2 łyżki przecieru pomidorowego 0,5 l passaty pomidorowej (mogą być 2 puszki pomidorów krojonych) 1 l wrzątku pół szklanki czerwonej
Mój pomysł naPyszny domowy rosół z makaronem to podstawa obiadu niedzielnego w moim domu. Do tego jeszcze rolada , modro kapusta i śląski łobiod momy gotowy. Składniki
magiczna kuchnia KasiJak wykorzystać warzywa z rosołu? Zawsze robiąc rosół wyjadałam jedynie marchewki bo jedynie one same w sobie mi smakują. Z racji tego iż staram się
CzarnawisienkaKrem w porów - wersja 2 bez ziemniaków Składniki: 5 porów (biała, długa część) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pasternak seler - korzeń (niewielki kawałek
nietadietaduża pietruszka - sól - pieprz - ziele angielskie - pieprz czarny ziarnisty Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku. 1. Mięso gotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa
Apetyczna babeczkaNo i kolejna zupka..jakos nie mam kiedy opisac innych przepisow..Moja córka lubi kwaśne zupki, więc taka przypadła jej do gustu i co raz o
Moje domowe kucharzenieDziś ponoć święto marchewki, więc jest oczywiście ..zupka marchewkowa.. około 1 kg marchewek bulion 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por kilka ziemniaków 2
Moje domowe kucharzeniewarzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę
e-PrzepisyKulinarnewarzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę
e-PrzepisyKulinarneawotella . Główne składniki hummusu to ugotowana ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSkładniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy puszka pomidorów z puszki 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej własnej roboty- klik ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pora pokrojonego w
Moja Galeria Smakupieprzu przygotować bulion warzywny. Warzywa i łupinki wyciągnąć ,marchew pokroić w talarki. Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki ,pokrojony w słupki seler ,zacierki i gotować jeszcze 30 min. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy marchew oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą ,pieprzem i odrobiną vegety
R'n'G Kitchenfarszem grzybowym. bardzo polecam. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki (na ok 1,5 - 2 l zupy) włoszczyzna bez kapusty (seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula) 500 g buraków 10 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego mały kawałek liścia laurowego 4 szklanki wody 50 - 80 g suszonych prawdziwków
Stare Garywypróbować, szczególnie teraz gdy piękne, polskie jabłka można kupić w bardzo przystępnych cenach :) Zupa jablkowa z jalowcem Składniki : 1 łyżeczka owoców jałowca 2-3 nasiona zielonego kardamonu 2 nasiona ziela angielskiego kawałeczek laski cynamonu kilka gałązek natki pietruszki 3 duże jabłka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego 250ml cydru(...)drobną kostkę, zmiażdżony czosnek, seler naciowy drobno pokrojony, jabłka pokrojone w kostkę oraz imbir starty na tarce. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez 10 minut. Dolać bulion i cydr oraz wszystkie przyprawy: jałowiec, kardamon, cynamon, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. Gdy zupa przestygnie odłowić wszystkie "ziarenka", laskę
Codzienne Gotowaniedzień. składniki dla sześciu, ośmiu osób wywar drobiowy 2 udka kurczaka 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 2-3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki kawałek korzenia selera 1 niewielki brokuł(...)zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew pokrojone w kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz brokuła podzielonego w różyczki ( jeżeli zupa ma być bardziej treściwa, to dodajemy do niej również, ugotowane kawałki kurczaka). Zupę
Miód i pieprzkremową zupę. Warto przygotować sobie taką zupę i popijać na drugie śniadanie czy na obiad – znakomita porcja błonnika i witamin. Po inne przepisy w poście warzywno – owocowym odsyłam was do zakładki „ Dieta dr Dąbrowskiej „ PRZEPIS NA ZUPĘ Z CUKINII Z MIĘTĄ Składniki na zupę z cukinii z miętą: 2 cukinie 1 duża cebula 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego(...)mrożonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty świeżej sól pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano Jak zrobić zupę z cukinii z miętą: Cebulę, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól. Zalewamy wodą (ok 1-1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie na minimalne, gotujemy wywar
Dorota Smakujebrukselki (świeżej lub mrożonej) 1 podudzie kurczaka kostki rosołowe 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 4 średnie ziemniaki łyżka masła 3-4 łyżki mąki sól pieprz Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam. Zaczynamy(...)obrać z gorszych listków z zewnątrz. W dużym garnku zagotować 3 - 3,5 litra wody. Wrzucić do niej brukselkę. Następnie obrać marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać do brukselki. Umyć mięso z drobiu. Dodać do zupy. Całość doprawić kostkami rosołowymi wg uznania. Gotować wszystko na małym ogniu około 1 godziny. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ponownie zagotować
Świat Domowej Kuchnizupa zdecydowanie nadaje się na całkowity obiad, jest treściwa, mocno warzywna, z dużą ilością dyni i przypraw. Na zupę wybieram dynię Hokkaido, jest słodka, soczysta i co ważne, nie trzeba jej obierać. To duży plus, wygoda, jest szybciej. Zupa z dynią i warzywami jest sycąca, taka w sam raz na kilka dni do odgrzania, nawet do pracy. Przepis jest(...)parę obiadów, w zależności od liczebności rodziny. To świetna propozycja na treściwą zupę dla gości. Zupa z dynią i warzywami SKŁADNIKI: 1 dynia Hokkaido, u mnie waga 1450 g 600 g ziemniaków (około 5 sztuk średnich) 3 cebule 4 marchwie 2 pietruszki 1 ćwiartka selera 2,5-3 l aromatycznego bulionu świeżo zmielony pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka
Zasmakuj KuchniZupa będąca połączeniem zupy orientalnej, warzywnej i rybnej, lekki i sycący mariaż tradycji oraz "nowoczesności" :) Składniki: por 2 łodygi selera naciowego cebula marchew 2 duże ziemniaki natka pietruszki imbir trawa cytrynowa liść laurowy łyżka ziaren kolendry szczypta gałki muszkatołowej ziele angielskie 100 ml śmietany sól, pieprz 200 g świeżego łososia cytryna / limonka - do podania Wykonanie: Trawę cytrynową kroimy w cząstki(...)cebulę, por i seler naciowy. Przesmażamy do zeszklenia na oliwie. Również przekładamy do garnka, zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarna kolendry i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy przez ok godzinę, następnie po wyjęciu trawy, liści i ziela blendujemy "niedbale", tzn. tak, by zupa zagęściła się
Taste Of My Daypryndzy łodcedzić [17] ). Dejcie tam teraz te prziprawy- noprzōd dejcie mani [18] , a na kōniec mogecie jeszcze trocha tego czy tamtego dociepnōnć, żeby Wōm potyn [19] niy pedzieli, że zupa bōła za słōnoł. Cuzamyn [20] to tam sie niy musi dugo warzić- sprołwćcie [21] czy groch i marchew sōm miynke [22] , a jak bandōm, to mōmy to fertich [23] . Moja(...)starego piyrwy [26] Smacznego! [1] zostało [2] opłaciło [3] ugotować [4] prostego [5] obiad [6] marnować czasu [7] danie jednogarnkowe [8] będziecie [9] kawałki kiełbasy [10] boczek wędzony [11] seler i por [12] dużo [13] dawniej [14] raz [15] nie ma się wzdęć [16] pokrojoną [17] wcześniej odcedzić [18] mniej [19] później [20] razem [21] sprawdźcie [22] są miekkie
Chop w kuchni