charakterystycznej goryczce musztardy. Z jajkiem i opcjonalnie boczkiem jest bardzo sycąca i rozgrzewająca , w sam raz na zimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa) – może być jeden(...)zupa nadaje się także na pożywne śniadanie (jak masz dość jajecznicy czy sałatek). Ze względu na ziemniaki i inne warzywa, zupa ta nie jest niskowęglowodanowa i nie mieści się w diecie SCD , choć jeśli zamiast ziemniaków użyjesz więcej selera, marchwi i podobnych warzyw, to będzie mieć dużo mniej węglowodanów i będzie też dozwolona na diecie SCD. W przypadku diety FODMAP
PaleoSMAKnacią, pietruszka z natką, 2 ziemniaki 500 ml wody przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Zupa krem z cukinii - składniki Wykonanie: Zaczynamy od bulionu warzywnego. Dokładnie myjemy marchewkę, seler, pietruszkę, natkę z pietruszki i ½ natki selera. Przekrawamy na połowę i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, kroimy i dorzucamy do pozostałych warzyw. Zalewamy ½ litra(...)wody i dodajemy 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Zupa krem z cukinii Z ugotowanego bulionu wyciągamy liść laurowy, ziele angielskie i nać z selera i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Białą cześć pora kroimy w półplasterki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy
Pyza i Surówkasól morska kilka listków natki pietruszki kilka listków natki selera koperek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki wrzucamy do około 1 litra wody zaczynając od tych, które gotują się najdłużej, a kończąc np. na koperku :) Gotujemy odpowiednio długo i doprawiamy do smaku. Jeśli jest za gęsta zawsze można uzupełnić wodą ;) Uwielbiam spontaniczne zupy! ...bo gdy tak intuicyjnie zapełniam garnek, sama się sobie
wege i kropkamięsa wołowego z goleni lub szpondra 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 kawałek korzenia selera 1 marchewka 1 cebula 1 pietruszka (korzeń) zupa 10 kiszonych ogórków 3 łyżki oleju 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki łodyga selera naciowego 3-4 dymki 100 ml słodkiej śmietany 12% domowe maggi sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Do garnka(...)się robi przy risotto. Następnie do garnka dodajemy bulion ( odcedzony przez durszlak) obrane i pokrojone marchewki, oraz posiekany seler, gotując przez dwadzieścia minut. W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki. Starte ogórki dokładamy do zupy, razem ze słodką śmietaną i mięsem z bulionu. Zupę ponownie zagotowujemy, doprawiamy magii, solą ( jeżeli jest taka potrzeba) oraz pieprzem. Zupę
Miód i pieprzSelerowa zupa krem z dodatkiem prażonego słonecznika polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o swoją linię. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu - zaledwie 30 min. i zupka gotowa! Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. Dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: C, B kompleks, E, kwas(...)pietruszki Wykonanie: Selera, jabłko, ziemniaka i cebulę obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy tymianek i podsmażamy około 5 min. W garnku podgrzewamy bulion. Podsmażone warzywa przenosimy z patelni do garnka z bulionem. Gotujemy około 20 min. Następnie blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta
Kuchnia MagdaLenypomysłowe. Stąd obfitość różnego rodzaju sytych zup zagęszczanych roślinami strączkowymi, a później, ziemniakami. Groch, fasola czy soczewica były traktowane jako „mięso dla ubogich”. Zastępowały w codziennych posiłkach składniki, których brakowało w ubogich chłopskich kuchniach. Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub schabu 3-4 pory 400 g soczewicy włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka) 50 g masła majeranek kilka listków świeżego(...)rozmarynu tymianek 5-6 suszonych śliwek sól, pieprz do smaku Umyte i osuszone mięso wkładamy do 3 litrów wrzącej wody i chwilę gotujemy. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler oraz opłukaną soczewicę. Zupę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Następnie wyjmujemy mięso z wywaru i kroimy je w kostkę o boku 1 cm . Ponownie wrzucamy je do zupy
Trzeci talerzzyskuje na jakości. Smak i kolor zupy zależy również od doboru warzyw. Można wybrać dowolne warzywa sezonowe. Ja postawiłam na piżmową dynię, seler i paprykę. Warzywa zmiksowane z kokosowym mlekiem i delikatnie doprawione przyprawami stanowią podstawę dobrej zupy. w zupie są również ważne dodatki. Może to być mięsna wkładka, pokruszony ser owczy lub grillowany halloumi. Nasiona, orzechy, natka pietruszki(...)wypieki. Dzisiaj upiekłam cynamonowe ślimaczki . Zupa na obiad, drożdżowe ślimaczki na deser…Powiem, popołudnie zleciało mi dzisiaj szybko i intensywnie! Przepis na zupę Składniki: na 4 porcje 1 mała dynia, piżmowa 100 g selera 1 czerwona papryka 6 ząbków czosnku 400 ml kokosowego mleka 400 ml drobiowego bulionu 1 łyżka soku z limonki sól do smaku 150 g halloumi
codojedzenianajlepszych zup jakie jadłam. Uwielbiam zupy pod wszelką postacią, ale ta szczególnie skradła moje serce. Gęsta, sycąca. Idealna propozycja na obiad, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy to posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Dodatek ziemniaków z boczkiem sprawia, że jedząc to danie łyżka po łyżce odpływam i jestem w niebie... Składniki: 2 średnie selery 2 duże marchewki 2 cebule(...)przygotowania: Seler obieramy i kroimy w plastry. Obraną marchew także kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni. Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy ketchup i przyprawy. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Razem smażymy do czasu aż boczek i talarki się zrumienią. Zupę wlewamy
Pobite gary Barbarypowiedzieć, że ta zupa jest jedną z moich ulubionych zup a zarazem i pyszniejszych jakie jadłam w życiu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 500 gr wołowiny 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler 1 duża cebula 250 gr pieczarek 100 gr grzybów(...)pokojone grzyby leśne i pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, estragon, sól, pieprz i paprykę. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż wołowina będzie miękka (około półtorej godziny). Kiedy mięso jest już prwie miekkie dodajemy zacierkę, przecier pomidorowy i śmietanę do zupy. Gotujemy przez kolejnych około 10 minut (zacierka musi być miękka). Serwujemy
mecookszupę przygotowałam w szybkowarze. Jeżeli nie macie szybkowara to przygotujcie ją w tradycyjnym garnku. Pamiętajcie tylko o tym, że czas gotowania będzie o wiele dłuższy (około 2 godzin, tj. do miękkości grochu). Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera(...)kostkę. Z boczku odciąć skórę i pociąć boczek w grubszą kostkę. Na dno szybkowaru wsypać boczek, dodać skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na sam koniec dodać obrane ząbki czosnku i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie. Całość posypać solą, pieprzem i majerankiem. Do garnka wlać 1,5 l wody. Pokrywę
Ugotowaćdaje możliwości eksperymentowania ze składnikami, ośmiela :) Zapewne klasyczne zupy dla wielu z Was to też przysłowiowa "bułka z masłem", jeśli tak, kremy mogą okazać się przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny, 0,5 l sól, pieprz(...)smażymy, najlepiej pod przykryciem. Po 15 - 20 minutach dodajemy seler. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw o właściwościach "wzdymających" jak kapusta, fasola, etc. Nadal gotujemy. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, dodajemy bulion. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystudzenia. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Ostygniętą zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, które możecie przygotować sami
Taste Of My Daydzień smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po ugotowaniu. Toskańskie cavolo nero zamieniłam na dostępny u nas jarmuż, ale i włoska kapusta sprawdziłaby się w tej zupie. Jako bazę użyłam lekko skarmelizowanych jarzyn. Szczególnie seler naciowy w czasie smażenia pachnący niczym maggi, w połączeniu z marchewką, cebulą, rozmarynem i tymiankiem oddały do zupy tyle smaku, że nie potrzebowałam dodawać już bulionu(...)pomodoro . Można do niech wykorzystać czerstwy chleb zarówno biały jak i ciemny - natarty czosnkiem i skropiony oliwą będzie przepyszny. Ribollita - toskańska zupa z kapustą i fasolą Składniki / na 4 porcje: 1 średnia cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego oliwa 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 puszki (po 400 g) białej fasoli 1 puszka pomidorów sól
Chilli Czosnek i OliwaProponuję nie miksować całości groszku, 100 g można zostawić do podania. Groszek w całości urozmaica fakturę zupy. Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone cebule oliwa 300 ml bulionu drobiowego 2 listki laurowe 800 g mrożonego zielonego groszku 700 ml wody 150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią - może być Lazur) 3 łyżki białego octu winnego szczypta gałki muszkatołowej sól(...)szczypta cukru Wykonanie: Posiekany seler, cebulę i listki laurowe przesmażamy na oliwie, podlewamy bulionem i krótko gotujemy Warzywa zalewamy wodą, dodajemy groszek i gotujemy 20 - 30 min. Następnie dodajemy ser, a jak się rozpuści to doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Wyławiamy listki laurowe i całość miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy możemy dolać trochę wody
IMPRESJA SMAKUBardzo aromatyczna zupa krem pomidorowa, a to za sprawą dużej ilości warzyw i ziół. Świeża bazylia i oregano są doskonałym dodatkiem do pomidorów. Do jej przygotowania wykorzystałam bazylię i oregano wprost z mojego ogródka. SKŁADNIKI 1,5 kg pomidorów 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 2 marchewki 2 czerwone papryki 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 2 pełne garście liści(...)WYKONANIE Pomidory umyć, obrać ze skóry (w tym celu należy przed obieraniem sparzyć skórę pomidora) i wyciąć stwardniałą część. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać i pokroić w krążki. Korzeń selera obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Czosnek obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa umieścić w dużym garnku, dodać liście laurowe
Passions hobbies lifeWyjątkowa zupa.. Bez mięsa, bez pietruszki i selera.. za to pełna subtelnej słodyczy. Lekka zupa na pierwsze danie. Jest bardzo prosta i w wykonaniu i w składzie, jednak wygląda i smakuje wykwintnie. Polecam spróbować.. Warto. Ilość porcji: około
AniaGotuje.pl