zupa z selera - 5925 przepisów (strona:27/395)

Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku 139

kuchni zaczyna się czas na kremowe zupy, rozgrzewające przyprawy i pieczenie warzyw. Zapraszam na zupę krem z białych warzyw, która przynosi przyjemne ciepło w najchłodniejszy jesienny wieczór. Podana z zieloną oliwą pietruszkową rozgoni chmury!  Serdecznie polecam przygotowanie do tej zupy grzanek np. z ziołowym masłem... Góry ziołowych grzanek do wyczyszczenia talerzy! Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową(...)czipsami z wędzonego boczku Składniki na ok. 6-8 porcji: łyżka masła  2 ząbki czosnku 3 małe ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/2 pora (biała część) 1/2 małego kalafiora 8 pieczarek 700 ml bulionu lub rosołu (przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj , przepis na rosół znajdziesz tutaj ) szklanka mleka 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka startego korzenia

Gary Bez dna
Rosol z rosolu z wczoraj 165

kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI:  ok. 1 l rosołu  1 średnia marchew  mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi  ok. 1 l wody  seler - tyle ile marchwi  1/2 łyżeczki mielonego imbiru  5 cm skórki z imbiru  2 łyżki grzybów mung*  sól(...)miał bardzo intensywny aromat. Doprowadzamy szybko do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min, max. 1 h. Po tym czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu, wciąż gotując. Po 15 min lub dłużej, jeżeli warzywa jeszcze nie zmiękły, dodajemy grzyby i bambusa.  Makaron dorzucamy dopiero na końcu. Jeśli

Kuchnia od dwojga
Zupa grzybowa 158

pysznej grzybowej zupy. Ja zdecydowałam się na konkretniejszy wywar mięsno-warzywny, ale uwierzcie mi, że warto. Nie żałowałam też natki pietruszki, bo mam jeszcze schowaną pod choiną na ogródku. SKŁADNIKI 250 g kości wołowej z żeber 150 g kości wieprzowej 1 udko z kurczaka 2 pełne garście suszonych grzybów 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 1 duża(...)włączyć palnik. Marchewki, korzeń pietruszki i korzeń selera ostrugać. Cebulę obrać z łupin. Do gotującego się około 20 minut wywaru dodać marchewki, pietruszkę, przekrojoną na pół cebulę i seler. Gotować nadal około 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć wszystko z wywaru, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (około 7 minut

Passions hobbies life
Rosół drobiowy (z szybkowaru) 217

ugotowania rosołu. Zupę wraz z obraniem warzyw przygotujecie w niecałą godzinę! Pomimo tego, że rosół gotuje się pod wysokim ciśnieniem – wyjdzie klarowny, intensywny i niesamowicie smaczny. Rosół z poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania  kremu kukurydzianego .  Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka  (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna  (marchew, por, seler, pietruszka

Ugotować
Najtańsza wigilia 154

prawie 6 :) Tym razem cel był prosty. Zrobić to jak najtaniej. Zupa grzybowa Tu będą potrzebne grzyby, w które należało się zaopatrzyć wczesną jesienią i wysuszyć. Istotne było tu, żeby kapelusze były w całości. Jak ktoś tego nie zrobił, to mogą być pieczarki. Składniki: - marchewka - pietruszka - cebula - seler - kapelusze grzybów (patrz wyżej) - ziemniaki (opcjonalnie) - olej Składniki: Marchewkę i pietruszkę trzemy(...)jest istotne w tej kwestii. Istotne jest to, że jest to bardziej greckie danie niż gdyby był w nim dorsz. No i dużo tańsze :) Składniki: - seler i pozostałe warzywa wyjęte z zupy - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Starte warzywa mieszamy z koncentratem i przykrywamy nimi plasterki selera. Pierogi z kapustą i grzybami Danie z cyklu - podaruj sobie odrobinę luksusu. Pierogi potrafią być

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa kalafiorowa 174

zupy mają strasznie długie zęby .A ja kocham zupy,  a najbardziej rosołek :)  Ale zaraz po rosołku , drugie miejsce ma Zupka Kalafiorowa :) Składniki:  1 kalafior  4 ziemniaki  2 skrzydełka    listek laurowy   ziele angielskie   2 marchewki   1 pietruszka   kawałek selera   śmietana 18% ( ok 4 łyżeczek)   sól, pieprz   vegeta(...)rozdzielam na mniejsze różyczki, obieram i kroję ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę .  Dodaję liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotuję przez chwilę. Do zupy wrzucam ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler . Po około 10 min gotowania dodaję kalafiora i gotuję do miękkości (ok. 12 minut). Doprawiam vegetą i pieprzem.  Następnie zahartowuję zupę . Do osobnego naczynia odlewam  odrobinę

Domowa Kuchnia u Mamy
Zupa Grzybowa z Ziemniakami 252

przygotować zupę. Do przygotowania zupy będziemy potrzebować: około 2 l wody około 600 g grzybów około 700 g ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera (około 70 g) 1 cebula natka pietruszki do posypania zupy na talerzu 1 łyżka masła olej do smażenia do zabielenia zupy: 4 łyżki śmietany(...)łyżki mąki pszennej około 100 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Zupa grzybowa z ziemniakami Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na zupę: Obrane, oczyszczone i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki) kroję w drobną kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki. Oczyszczone i dokładnie umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Przygotowanie zupy

Uwaga Babcia Gotuje
Fit zupa krem z 3 warzyw 143

importowane, a co za tym idzie - naszpikowane konserwantami czy środkami, które pomagają im przetrwać podróż, a które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Do naszej zupy użyliśmy ziemniaków, kalafiora i korzenia selera. Istna bomba odżywcza! Każde z tych warzyw ma w swoim składzie ogromne ilości wartościowych związków. My postanowiliśmy wymienić jedynie te, których jest najwięcej lub naszym zdaniem są najważniejsze(...)odchudzania. polecany jest także ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych.  ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka, 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól, pieprz

Kuchnia od dwojga
Kalafiorowo fasolowa z pęczakiem 136

Lekka warzywna zupa z kalafiorem i fasolką w roli głównej. Pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia takie zupy zaciągała zasmażką. Chciałam sobie przypomnieć smaki dzieciństwa. Zupę tak naprawdę ugotujecie w 30 minut. Kurczaka i kalafior dodaje na końcu bo one szybko dojdą, a kalafior lubię jak jest chrupiący  a nie rozgotowany. zupa: 1 cebula 1 kawałek selera korzeń(...)różyczki małe, fasolkę kroję na trzy części. Marchewkę na plastry. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę drobno. W garnku na oleju przesmażam cebule, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej chwile przesmażam. Wlewam wodę,dodaję fasolkę,pęczak liść laurowy, ziele angielskie. Zupę gotuję na wolnym ogniu około 25 minut. Pod koniec dodaję

wesoła kuchnia
Kapuśniak na żeberkach z młodej kapusty 181

lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach.  Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem) 2,5 l wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 por  kawałek selera 1 cebula sól, pieprz 2 listki(...)wędzone żeberka i warzywa (marchewkę w całości, pietruszkę, seler, cebulę oraz pora). Całość posolić oraz popieprzyć. Ponownie gotować około 1 godziny (do miękkości warzyw) . Po upływie czasu dodać pokrojone ziemniaki i startą marchewkę. Gotować kilka minut. W międzyczasie kapustę umyć, usunąć głąba i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie do zupy dodać pokrojoną młodą kapustę. Garnek przykryć pokrywką i gotować

Ugotować
Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą 156

warzyw z dodatkiem niebieskiego sera. Pyszna kombinacja smaków, obok której ciężko przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie. Składniki (ok. 1,5 l gotowej zupy): 1 (110 g) cebula kawałek (50 g) pora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki (750 ml) bulionu 1/3 szklanki śmietanki kremówki

Fitsweet.me
najlepsza zupa z leśnych grzybów 146

zupę ugotować. składniki  dla sześciu  osób wywar 2 podudzia kurczaka 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) szczypta lubczyku sól, pieprz zupa 700-800 g oczyszczonych grzybów 150 ml słodkiej śmietany (najlepiej 30%) 1 marchew kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)kawałki grzyby. Całość smażymy przez 10-15 minut, delikatnie soląc i pieprząc. W oddzielnym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, dodając kolejno, pokrojone w drobna kostkę, seler, marchew i korzeń pietruszki. Warzywa smażymy przez minutę ( doda to zupie dodatkowego smaku) i dodajemy do nich jęczmienną kaszę. Całość jeszcze przez chwilę smażymy, a później zalewamy bulionem ( bulion przecedzamy na sicie, wygotowane warzywa odrzucamy

Miód i pieprz
Fasolowa zupa z koprem włoskim (fenkułem) czyli Zupowy Wtorek odc.92 207

zupa to fenkułowo-fasolowa wariacja wg Jamiego Olivera ale trochę po mojemu.  Z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie". Fasolowa zupa z koprem włoskim (fenkułem) 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 bu;lwy fenkułu oliwa marchewka pietruszka kawałek selera i pora 1 puszka białej fasoli grzanki: jajko 50 g drobno startego cheddara szczypta płatków chili 100 g czerstwego białego chleba(...)pietruszkę, seler i por. Wlewamy 3 szklanki wrzącej wody oraz fasolę wraz z zalewą. Zagotowujemy. Pyrkoczemy ok 20 minut. Jeśli nie macie ochoty na smak marchewki, pietruszki, selera i pora w zupie możecie w tym momencie je wyjąć. Blendujemy całość i doprawiamy solą oraz pieprzem. Robimy grzanki. Jajko roztrzepujemy z serem i płatkami chili. Kawałki chleba zanurzamy w jajku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem selerowo-szpinakowy z jajkiem 187

czosnku - smażyć około 3-5 minut aż nieco zmięknie. Selera zalać bulionem, dodać szpinak i cukier - gotować do momentu aż seler będzie miękki. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny. Doprawić do smaku. Gotową zupę zblendować na krem. Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Wigilijna zupa grzybowa 168

czerwony barszcz na zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Wigilijna zupa grzybowa Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 40 minut + moczenie grzybów Składniki: 2000 ml wody 2 szklanki   suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki spory kawałek selera 1 duża cebula 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka(...)rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do garnka z namoczonymi grzybami. Warzywa obieramy, kroimy na pół i wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmujemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera, ziarenka pieprzu, ziela i listki. Resztę dokładnie blendujemy. Zupę, jeśli uznacie za stosowne, dosmaczamy. Podajemy z łazankami lub czystą, bez żadnych dodatków, tylko posypujemy natką

Kulinarne przygody Gatity