coś dla siebie. Polecam! Pikantna zupa z kukurydzy Zupa dyniowo - marchewkowa Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy Zupa dyniowa w pięciu smakach Krem z selera Mulligatawny Krem z selera z kokosem i chilli Zupa marchewkowa z soczewicą Zupa marchewkowa z masłem orzechowym Ostra zupa kukurydziana z nachosami Indyjska zupa kalafiorowa Pikantna zupa z pieczonej papryki Ostra zupa z ciecierzycy Zupa bananowa
Codzienne GotowanieDzisiaj mamy dla Was pyszną zupę krem cebulową o słodkim a zarazem lekko ostrym smaku :) Składniki na zupę: – 5 dużych cebuli (ok. 900g) – 2 łodygi selera naciowego – 1 mały por – 2 łyżki masła – 250 ml wody – 1/4 łyżeczki imbiru – 1/4 łyżeczki mielonego kminku – sól – pieprz
Kuchenne Wariacjefalse MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 30 min. Zestawiamy z ognia i studzimy. Przestudzoną zupę blendujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do zupy dodajemy jarzyny, gotujemy do ich miękkości, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do zupy dodajemy makaron, mieszamy
R'n'G Kitchenprzemycić tam trochę warzyw, ziół oraz kaszę jaglaną. Zrezygnowałam również z wywaru drobiowego. Stworzyłam wegetariańską zupę pomidorową z fasolką szparagową (zieloną i żółtą), z dodatkiem marchewki, selera naciowego i ziemniaczków. Zupę przyprawiam tymiankiem, oregano, słodką papryką i świeżą bazylią. Na końcu każdy talerz gorącej zupy pomidorowej dekoruję świeżymi listkami bazylii i kleksem chudej, słodkiej śmietanki. Porcje dla dorosłych dodatkowo oprószam
Moja Delicjaduże albo niezbyt dobrze założone i marszczyły się na nogach, tworząc okrągłe fałdki. Raz po raz słyszało się komendę: “podciągnij selery!” 😉 Odkąd zaczęłam samodzielnie gotować, traktuję selera jako dodatek do zupy albo do surówki […] Artykuł Fusilli ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i selerem – omnomnom… pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkazupa wzmacniająca, zaraz zobaczycie dlaczego. Generalnie jest to zupa PRAWIE BEZ GOTOWANIA, połączenie ugotowanej soczewicy i zmiksowanych surowych warzyw oraz przypraw. Ciekawi?? A więc, w celu uzyskania 2 litrów zupy: - wstawiamy na ogień garnek z 1,5 L WODY, czekamy aż się zagotuje i wtedy - wsypujemy do wrzątku pół łyżeczki KURKUMY , zostawiamy na moment. Przygotowujemy SOCZEWICĘ CZERWONĄ(...)będzie zmiksować wszystko za jednym zamachem z ugotowaną już "zupą", a jeśli ktoś nie ma takiego, trzeba zblendować to wszystko jakoś na raty :) np. marchewkę z częścią zupy, przelać do garnka, potem seler, cebulę, czosnek z imbirem i przyprawami z resztą zupy i dolać do garnka, i w razie potrzeby całość chwileczkę podgrzać. Na talerzu posypujemy zupę kiełkami brokuła
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEposiłku, który jest sycący i pyszny w smaku. Obowiązkowo do zupy należy dodać koncentrat pomidorowy, który świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 opakowanie boczniaków (250 g) 2 mniejsze marchewki 1 mała pietruszka 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1/4 kawałka selera 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz 2-3 kulki(...)rozgnieść. Seler obrać. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z marchewką oraz pietruszką. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie zalać 4 szklankami wody. Dodać seler, rozgnieciony ząbek czosnku, listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć boczniaki
Ugotowaćmożna stosować wymiennie, jeśli ktoś woli. Zupa i tak wyjdzie pyszna, pod warunkiem, że nie pominiemy dodatku świeżego imbiru. To podstawa w tej zupie! 6-8 porcji -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego - 1 duża cebula -3-4 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą(...)awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w mała kostkę cebulę oraz marchew i selera pokrojonych w plasterki. Dusimy około 5 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i po chwili, gdy zacznie pachnieć wlewamy gorący
Simple DishMój mąż jest smakoszem różnego rodzaju dań mięsnych, ale uwielbia też zupy. Do jego ulubionych należą grochówka i flaki, ponieważ są one sycące i rozgrzewające. Gotuję je przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Do takich zup można również zaliczyć zupę gulaszową, która za sprawą dużej ilości mięsa jest sycąca, a dodatek papryki i ostrej pasty sprawia, że jest ona lekko pikantna(...)Garnek wstawić na gaz, przykryć i gotować około 20 minut. Pomidora sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka z gotującą się zupą. 4. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w półtalarki. Po 20 minutach gotowania się zupy, dodać warzywa. Można w razie potrzeby dolać jeszcze wody, aby warzywa
Danka Pichcigotowania zup kremów nie dodaje rosołu, bo rosół to dodatkowe kalorie i ma dość intensywny smak, a lubi jak kremy warzywne smakują warzywami. Racja, ta smakuje warzywami i fakt, rosół zmienił by jej smak i była by dużo cięższa, a tak mamy świetny krem :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 porcji: 2 duże ziemniaki 2 pietruszki 1/2 selera 1/2 kalafiora(...)muszkatołowej Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, by zakryć warzywa i gotujemy. Umyty kalafior oraz oczyszczone, obrane cebule i kalarepę kroimy w grubą kostkę. Na patelni na łyżce masła podsmażamy cebulę, która zdejmujemy, gdy się zezłoci. Dokładamy drugą łyżkę masła i wrzucamy kalafior (dobrze, żeby mocno się zarumienił, bo to doda zupie smaku), oraz pokrojoną kalarepę
kruche babeczkiZupa wyszła przepyszna, mąż się zachwycał. Powiedział że taka zupa może być codziennie. Bardzo proste i szybkie danie. Wykonanie w thermomix na dole. Do garnka wlać wodę dodać marchew, korzeń pietruszki, łodygę selera, natkę pietruszki, vegetę, słodką paprykę w proszku, kurkumę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki(...)dodać do zupy. Gotować kolejne 10 minut. Dodać serek i śmietanę. Zmiksować zupę blenderem na gładką masę. Podawać z bułką, grzankami itp Zupa pyszna polecam. Thermomix do naczynia wlać wodę, dodać marchew, korzeń pietruszki, seler naciowy, natkę pietruszki, kurkumę, paprykę słodką, sól, pieprz, gotować temperatura 100 C, czas 15 minut, obroty 1 dodać brokuł, gotować 100 C, czas 10 minut
Kuchnia Pokoleńśmietaną. Podany z jajkiem i białym serem. Polecam! Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe; 2,5 litra zimnej wody; 2 czubate łyżki chrzanu(...)osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie
Gospodyni MiejskaJesień, czas na ciepłe zupy. Potrzebujemy: 1 średnia bulwa selera 1 średnia marchewka 4 suszone grzyby np. podgrzybki, kozaki 3 łyżki śmietany 12% kulki ptysiowe 1 łodyga selera naciowego 1,5 litra wody sól i pieprz Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę również obieramy i kroimy w większe kawałki. Warzywa wkładamy do garnka i dodajemy suszone grzyby. Całość(...)zalewamy około 1,5 litra wody i gotujemy do miękkości. Blendujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy drobno posiekanym selerem naciowym. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/foto relacja z mojego gotowania, która mam nadzieje pomoże Ci w przygotowaniu zupy prowansalskiej . Spróbuj także: Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia Dietetyczna zupa z botwinki botwinka buraki jajko Zupa krem z selera i gruszki seler ruszka
Fit&Fast Kitchenśniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy
Moje Kuchenne Rewelacje