Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna i sycąca zupa. Z dużą ilością warzyw, bo taką lubię najbardziej. Ma piękny kolor dzięki dodania dużej ilości buraków
Marta Gotujemój mąż uwielbiamy domowy krupnik. Jest to bardzo pożywna, sycąca zupa, pełna pysznych dodatków. Kasza jęczmienna, staropolsko zwana krupami to główny składnik domowego krupnika. Jest to dodatek, którego dodajemy według własnego upodobania, jedni wolą jeśli zupa była gęsta, mięsista, by po włożeniu łyżki stała ona w zupie są też tacy co jedzą domowy krupnik jako typowe pierwsze danie i wolą(...)dokładnie w zimnej wodzie. Zalać 3 litrami zimnej wody, dodać mięso i posolić. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować pod przykryciem przez około godzinę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler, całą cebulę. Gotować około 2 godziny. Wyciągnąć mięso z zupy, obrać je z kości i włożyć ponownie do zupy. Nakładać na talerze, na gotową porcję posypać
To Musisz Wiedziećzalega w czeluściach lodówkowych. I choć warzywa bywają wtedy nie pierwszej świeżości, to nadal idealne są na pożywną zupę jarzynową . Składniki na 6 porcji: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula - duża 2 marchewki - średnie 2 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki - średnie 1 batat - średni 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano(...)garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną w małą kosteczkę cebulę oraz szczyptę soli i podsmażyć ok. 4 minuty, aż będzie przezroczysta. Dodać pokrojone w większą kostkę: marchew, seler i pietruszkę oraz 1/4 łyżeczki soli i dusić pod przykryciem przez ok. 12 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie i nabiorą głębokiego, złotego koloru - można dolać kilka łyżek wody
Grunt to przepis!mniemam wołową. Zatem oto lista rzeczy przydatnych: kość karkowa (około 0,5 kg) kapusta pekińska 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku papryczka chili (żeby zupa mocy nabrała) pietruszka por seler ziele angielski liść laurowy śmietana natka pietruszki (do ozdoby) ziarno sezamu Najpierw gotujemy kości żeby wywar zrobić. Ja gotowałem przez około 45 minut, żeby cały smak wyszedł(...)szum tym zupa będzie smaczniejsza. W sumie to jest najbardziej żmudna część tej zupy. Po wygotowaniu kości wyciągamy je i wrzucamy warzywa, czyli pokrojoną w talarki cebulę, pokrojone w plasterki ziemniaki, również w plasterki pokrojoną marchew, zgnieciony bokiem noża czosnek, papryczkę chili, pietruszkę, selera, pokrojonego w plastry pora, dwa liście laurowe, parę kulek ziela angielskiego i doprawiamy solą i pieprzem
Marder&Marder Manufacturedbających o linię. Można się nią nasycić i nie bać się że przybędą nam zbędne kilogramy. składniki na 6 porcji kość na zupę, żeberko lub udko z kurczaka włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera i pora ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 6 średnich ziemniaków 3/4 szklanki kaszy manny kilka ziaren czarnego pieprzu posiekana natka pietruszki sól przepis Marchew kroimy(...)seler na mniejsze kawałki. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Na suchej patelni podpiekamy cebulę. W dużym garnku umieszczamy kość na zupę, żeberko lub udko, dodajemy pokrojoną włoszczyzną marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, czosnek oraz przypieczoną cebulę i ziemniaki, wszystko zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Następnie wywar doprawiamy ziarenkami czarnego pieprzu oraz solą i gotujemy
Smakowite DaniaKrem z brokuła to bardzo smaczna i pyszna zupa. Pachnie czosnkiem i warzywami, w formie kremu smakuje rewelacyjnie. Dzisiaj podałam ją z chipsami z selera, kleksem śmietany i posypałam kiełkami. Wyszła pyszna i lekka. SKŁADNIKI : 400 g brokułów 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku 2 ząbki(...)różyczki, warzywa obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy całe warzywa i chwilkę podpiekamy. Następnie wlewamy bulion, przykrywamy garnek i gotujemy zupę około 25 minut. W miedzy czasie przygotowujemy chipsy z selera. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy ją do smaku. Zupę lekko studzimy i blendujemy mikserem aż będzie gładka jak krem
Kulinarne Fantazje Marioliprzyjemnym smaku. Pierwszy raz ugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichy skladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore kawalki. Por myjemy(...)gotujemy przez 30 minut. Miekkie warzywa miksujemy niezbyt dokladnie, w zupie moga pozostac grudki. Dodajemy pozostale maslo, smietane oraz sol i pieprz i posiekana natke selera. Przed podaniem talerz mozemy udekorowac posiekanym szczypiorem. Zupa najlepsza jest z pieczywem. Smacznego
Przysmaki KarolkiZUPA CHRZANOWA Składniki: - 1/4 selera - pół pora - 2 pietruszki - 150g korzenia chrzanu - 2 małe ziemniaki - 2 średnie cebule - 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego w słoiku - 1 litr wywaru z szynki gotowanej - 1 litr wywaru z kiełbasy białej i surowej - 3 białe kiełbasy - 2 kiełbasy surowe - 4 łyżki śmietany - 3 liście laurowe - 5 ziaren pieprzu czarnego - 5 ziaren ziela angielskiego - przyprawa "Kucharek(...)smaku Sposób przygotowania: Przygotowujemy wywary z szynki oraz kiełbasy. Do garnka wkładamy obrane seler, por, pietruszki, korzeń chrzanu oraz cebule. Dodajemy liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie oraz odrobinę przyprawy "Kucharek". Całość gotujemy do miękkości warzyw dodając w czasie gotowania nasze wywary. Ugotowane miękkie warzywa wyciągamy do miseczki z odrobiną wywaru, zaś z samego wywaru usuwamy ziarna i liście przypraw
Mentor SmakuJestem amatorką zup. Uwielbiam je! Bez zupy nie ma obiadu, a wręcz jak dla mnie na zupie obiad może się zaczynać i kończyć. Mogą być gęste lub rzadkie, kremowe lub klarowne, zabielane, z zasmażką, na mięsie, wodzie, mleku, z warzywami, mięsem, rybą, owocami, podawane na ciepło lub zimno... Ich różnorodność jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. Pewne jest jedno(...)dodatku dobrze przyprawiony. Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę, papryczkę chilli i seler, przesmażamy chwilę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Zupa powinna lekko "pyrkotać", nie może gotować się zbyt gwałtownie. Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawę do ryby
Taste Of My Dayaromatycznych przypraw, ponadto jest wegetariańska - mogą jej zatem jeść wszyscy! Zobacz równie inne przepisy na ----> zupy Zupa z czerwonej soczewicy - przepis: Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180 g) 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1/4 większego lub 1/2 mniejszego selera biała część pora 1 duża lub 2 małe cebule 1 puszka pomidorów mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)laurowe po 1/2 łyżeczki kminku, tymianku, estragonu i imbiru w proszku 2 łyżki oliwy 2 litry gorącej wody Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić? Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać pokrojony drobno por. Pietruszkę, seler i marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do podsmażanych wcześniej warzyw, przemieszać. Dodać przyprawy
Moje Qulinariawspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek. Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi Składniki: pół sporego selera średnie jabłko nieduża garstka rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie) 5-6 połówek orzechów włoskich
Aromatyczne Podróżewłoski • 2 pietruszki • 1 seler • 4 ziemniaki • 1 cebula • pęczek koperku • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. • Seler i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, bulwę kopru włoskiego też pokroić(...)kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pietruszkę, seler i koper włoski. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz i gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec wsypać koperek. • Zupę zmiksować na gładki krem. • Dolać śmietankę, doprawić
To co kochamzimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo/do posypania po wierzchu: Grzanki; 150 g sera gorgonzola. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki. Ząbek czosnku obrać. Cebulę obrać, przekroić na pół, i każdą połówkę opiec nad ogniem (w przypadku kuchenki gazowej) lub na suchej patelni(...)kostkę. Groszek konserwowy odcedzić na sicie z zalewy. Zalewę wylać. Gorgonzolę drobno pokruszyć. Ćwiartkę z kurczaka/skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra). Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez
Gospodyni Miejskatrzeba w jednym talerzu. Mnie ta zupa smakowała bardzo, a na drugi dzień jeszcze bardziej. Tak to już z dobrymi zupami jest - smacznego! :) Składniki: 400 g piersi lub polędwiczek z indyka 150 g brązowego ryżu 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 3 garście krojonego jarmużu 2 pomidory 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego(...)czosnek i mieszając smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę selera, marchewkę i paprykę oraz zioła. Dusić razem kolejne 5 minut. Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut, lub do miękkości warzyw. Zupę podawać gorącą. Najlepiej smakuje po odgrzaniu
zadanie-gotowanie