zupa z selera - 5925 przepisów (strona:39/395)

Grochówka 211

pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody. Całość gotować przez 20 minut. Groch umyć pod bieżącą, zimną wodą. Czosnek obrać. Ziemniaki obrać, umyć(...)smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i groch będą miękkie. Do ugotowanej zupy dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam grochu łupanego - połówki. Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy. Zupę można także ugotować

Gospodyni Miejska
Wegański biały krem z grzankami i "Świąteczna kafejka" 164

którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej ani odrobiny białka i tłuszczu zwierzęcego. Atutem jest tu też krótki czas przygotowania całego dania. Składniki (na 3 porcje): 2 spore ziemniaki 2 pietruszki kawałek selera duża cebula 3 ząbki czosnku sól biały pieprz(...)kromki czerstwego pieczywa olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić ziemniaki, seler i pietruszkę. Obsmażyć, ale nie dopuścić do zrumienienia. Do warzyw dodać cebulę i czosnek. Wymieszać. Gdy w kuchni poczujecie zapach podgrzewanej cebuli i czosnku, wlać wodę. Powinno być jej tyle, by warzywa były całkowicie zanurzone

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z dyni 134

radosna, pełnia szczęścia w domu Poproszę tak zawsze! Zupa krem z dyni Hokkaido podana z pestkami dyni i kiełkami rzodkiewki, które świetnie przełamują słodycz marchwi i dyni. SKŁADNIKI: 3 dynie Hokkaido, u mnie były małe, wyszło razem ok. 2,560 kg 3 duże marchwie 2 duże pietruszki 1 duża cebula 1 seler 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe

Zasmakuj Kuchni
Barszcz ukraiński 177

garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy go na małym ogniu przez godzinę zbierając powstającą szumowinę. Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po godzinie możemy wyciągnąć mięso i wykorzystać go np. do pierogów. Buraki obieramy i dwa z nich(...)małym ogniu około 30 minut. Po około 20 minutach dorzucamy przecier pomidorowy. Z gotowego barszczu możemy usunąć warzywa, które wrzuciliśmy w całości (marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i kilka buraków) miały one tylko oddać swój smak zupie. Barszcz ukraiński podajemy z gotowanymi ziemniakami, kleksem śmietany i natką pietruszki. Ja uwielbiam dodawać do barszczu jeszcze jajko na twardo. Smacznego Artykuł Barszcz ukraiński

PatiGotuje
Boliwia - Zupa z orzeszków ziemnych i masy innych dziwnych rzeczy (Sopa de mani) 90

może to niektórych zniechęci, ale podobno ta zupa smakuje jak grochówka. No niestety jest w tym chyba ziarno prawdy. To połączenie smaków faktycznie ma coś wspólnego z grochówką... Jest więc to w pewnym sensie przepis na wegańska grochówkę. Co może zaskakiwać to dość niespodziewane połączenia, jakie mają tu miejsce, czyli masło orzechowe z groszkiem oraz frytki z ryżem i makaronem(...)łyżeczką cukru. Wrzucamy obrany groszek cukrowy i gotujemy przez około 2-3 minuty. 8) Mieszamy zupę w garnku i sprawdzamy czy makaron jest miękki. Wyjmujemy seler naciowy. Gotowy groszek cukrowy odcedzamy i dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. 9) Siekamy natkę pietruszki. Zupę podajemy w głębokich talerzach posypaną natką pietruszki i frytkami. Życzymy smacznej grochówki z orzechami i frytkami

Roślinożerni urlopowicze
Krem z kalafiora 161

Hej! Zupa krem z białych warzyw rozpieści nasze podniebienia. Jest tak smaczna, że trudno obojętnie przejść koło niej. Można ją doprawić według swojego smaku, bo jest

Tylko pysznie
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree 508

czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree pochodzi z serwisu

PysiaGotuje.pl
Harira - marokańska zupa z limonkami. 158

urozmaicone. Myślę, że wszyscy na tym korzystają :) P.S. Maciek prosił, abym dopisała, że zupa mu bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g ugotowanej ciecierzycy(...)pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, dusić przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku

zadanie-gotowanie
Polska zupa szczawiowa. 166

siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych(...)zalewamy zimną wodą, żeby nie zrobiły się czarne. Po tych 30 minutach do wywaru dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, por i gotujemy kolejne 20 minut, następnie wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany i umyty szczaw. Gdy wszystkie składniki zupy już się ugotują rozpuszczamy mąkę w kilku łyżkach wody i wlewamy do zupy, zagotowujemy, zabielamy śmietana

Rozpustne gotowanie
Zupa pomidorowa z podsmażanym koncentratem 180

wodą, osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, osuszyć. Marchewki pokroić w słupki. Por i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć porcję rosołową, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i pęczek natki pietruszki (w całości). Zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół ma jedynie pyrkać) przez około(...)marchewkami. Wymieszać i gotować razem przez krótką chwilę (około 5 minut). W międzyczasie, do śmietanki wsypać 2 łyżki mąki i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wlać 1 - 2 chochle ciepłej zupy i ponownie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Podawać gorącą, z makaronem/ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką

Gospodyni Miejska
Kapuśniak z młodej kapusty 180

Składniki : połowa małej główki kapusty 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne kawałek pora i selera mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber Przygotowanie : Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę(...)kolejności kapustę , pietruszkę i cebulę -  posolić i zamieszać - gotować chwilę Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy Dosmaczam mielonym pieprzem oraz ociupiną kostki rosołowej ( ale niekoniecznie ) Już na talerzu można dodać

Proste Potrawy
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ 192

niektórzy, mogą kręcić nosem na warzywa, za którymi nie przepadają lub mleko (mnie również nie podobał się ten pomysł), to od razu uspakajam, w zupie są one niewyczuwalne. Przeraziła mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię jak i wspomniane wyżej mleko. Wszystko razem stworzyło idealną całość. Zupa bardzo zaskakująca swym smakiem, oczywiście w sensie pozytywnym. Przepis znaleziony tutaj . Porcja

Smaczne Zdrowe
Flaczki drobiowe z udek 191

równie smaczne. Nie wszyscy czują się komfortowo spożywając krowi żołądek, dlatego takie flaczki są świetną alternatywą. Zupa jest bardzo smaczna, w smaku nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji. [the_ad id="7001"] Składniki: 4 duże udka 2 średnie marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora około 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki papryki słodkiej po kilka liści laurowych, ziela angielskiego(...)sól. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, przyprawy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej

e-PrzepisyKulinarne
Krem z cebuli 103

podana z grzankami i natką z parmezanem. Na bazie tych składników po dodaniu większej ilości ziemniaków otrzymuję zupę krem z ziemniaków. Pachnąca cebulą i lubczykiem, pyszna! gorąca i na co dzień Składniki: ok. 2 l wody lub bulionu 6 cebul połowa selera 4 ziemniaki 2 pietruszki 4 kulki ziela, 3 liście laurowe sól, świeżo zmielony pieprz, suszony lubczyk, ostra

Zasmakuj Kuchni
Zupa z ciecierzycy 168

rodzince bardzo posmakowała. Już mam kilka pomysłów na kolejne potrawy z ciecierzycą w roli głównej. A tym razem zapraszam na zupę :) Zupkę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice . 250g ciecierzycy 400g schabu 1 duża marchewka kawałek selera 2-3 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka suszonej kolendry 2 ziarenka ziela ang. liść laurowy łyżeczka słodkiej papryki(...)cały czas gotować na małym ogniu. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy ok 5 min. pokrojone w słupki marchew i selera oraz pokrojony w plasterki seler naciowy i posiekany czosnek. Warzywa dodajemy do zupy. Dodajemy koncentrat, kolendrę i gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki

Smakołyki Asi