zupa z selera - 5925 przepisów (strona:35/395)

Zupa z fasolką szparagową 205

Składniki : około 1 garści fasolki szparagowej po 1 marchwi i pietruszce kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki olej do smażenia majeranek, sól, pieprz prawdziwy mielony, zioła prowansalskie, natka liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie : Umyte warzywa oprócz pora zetrzeć na tarce, a pora, ziemniaki i fasolkę pokroić Na wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę(...)przesmażyć na kilku łyżkach oleju, ( mieszać ),gdy olej przybierze kolor marchewki przełożyć ją do zupy, podobnie zrobić ze startą pietruszką- smażyć oddzielnie, dołożyć do zupy Dodać do zupy pokrojonego w drobną kostkę selera i pora w półpierścienie- wymieszać, zagotować tak by wszystkie składniki były miękkie- trwa to dość krótko Doprawić do smaku ziołami, pieprzem, posypać natką pietruszki

Proste Potrawy
Prowansalska zupa z soczewicy 203

Przepisy jakie już wykorzystałam to: Pikantna zupa z dyni z imbirem i kardamonem Śródziemnomorska zupa rybna Zupa "opróżnij lodówkę" Teraz kolej na Prowansalską zupę z soczewicy . Jak piszą autorzy, zupa ta dowodzi, iż francuskie potrawy mogą być lekkie i nie zawierać śmietany. Supergwiazdą w tym przepisie jest soczewica ! Idealnie nasyca, przy okazji dostarczając wysokiej ilości błonnika i pozostawia poczucie zjedzenia(...)wspomnieć o szczodrym dodatku ziół prowansalskich , które dodają niesamowitego wprost aromatu. Składniki na 6 porcji: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula - duża 2 marchewki  - średnie 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich - w oryginale było tylko 1 i 1/2 łyżeczki; ale co mi tam, lubię zioła prowansalskie :) 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Grunt to przepis!
Zupa Gulaszowa 177

łopatki wieprzowej. Wymyśliłam, że dziś zrobię zupę gulaszową. Długo się gotuje, ale co tam,jest niedziela, mam czas i co? I mam obiad na dwa, trzy dni z głowy ;) Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 200 g pieczarek 4 średnie cebule 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera 1/2 szklanki oleju 3 łyżki koncentratu(...)posiekać, zeszklić na oleju i wraz z mięsem przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą (3 litry) i wstawić do gotowania. Paprykę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Do zupy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, kostkę warzywną, marchewkę, pietruszkę i seler. Po 45 minutach dorzucić ziemniaki, paprykę i pieczarki,oraz przeciśnięty przez praskę czosnek

Blondynka Gotuje
Barszcz ukraiński 163

litra wody (część odparuje w trakcie gotowania). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ponad godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kosteczkę. Do gotującej się zupy dodać kolejno por,pietruszkę, seler, marchew. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Fasolę przepłukać

MarciochaKucharzy
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 327

mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Domowe wędliny Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony(...)słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany

Kulinarne przygody Gatity
Czwartek: Marokańska zupa z bobu 112

witaminy, bo jest w niej mnóstwo warzyw. Szczególną rolę odgrywa jedno z nich, mianowicie rzepa, która nadaje bobowi, łagodnemu z natury, ostrości i charakteru. Marchew dodaje słodyczy, seler aromatu, a ziemniak konsystencji. Zupa jest treściwa i aromatyczna, a przy tym delikatna jak wiosenna mgiełka i słodka jak pierwsze pocałunki… Jak widać po konsumpcji łatwo popaść w grafomanię, ale też(...)minut, mieszając. Dodaj marchewki, selera, ziemniaka, rzepę i smaż kolejne 5 minut. Wsyp do warzyw bób, zalej wodą lub bulionem, wrzuć bouquet garni, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Krok 2 Wyciągnij bouquet garni, przypraw białym pieprzem i kurkumą. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Posól do smaku. Dodaj wody jeśli zupa jest za gęsta. Smacznego! Artykuł Czwartek: Marokańska

Niedzielny kucharz
Marokańska zupa z bobu 125

witaminy, bo jest w niej mnóstwo warzyw. Szczególną rolę odgrywa jedno z nich, mianowicie rzepa, która nadaje bobowi, łagodnemu z natury, ostrości i charakteru. Marchew dodaje słodyczy, seler aromatu, a ziemniak konsystencji. Zupa jest treściwa i aromatyczna, a przy tym delikatna jak wiosenna mgiełka i słodka jak pierwsze pocałunki… Jak widać po konsumpcji łatwo popaść w grafomanię, ale też(...)minut, mieszając. Dodaj marchewki, selera, ziemniaka, rzepę i smaż kolejne 5 minut. Wsyp do warzyw bób, zalej wodą lub bulionem, wrzuć bouquet garni, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Krok 2 Wyciągnij bouquet garni, przypraw białym pieprzem i kurkumą. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Posól do smaku. Dodaj wody jeśli zupa jest za gęsta. Smacznego! Artykuł Marokańska zupa

Niedzielny kucharz
Flaczki w rosole, czyli zupa z odzysku 120

szklanki bulionu/wywaru rosołowego  600-800 g flaczków wołowych, ugotowanych i umytych. wołowa porcja rosołowa (najlepiej taka z kością, to doda dodatkowego smaku i aromatu naszej zupie) świeża młodziutka włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek i kapusta włoska przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina suszonego imbiru, sól, pieprz dodatkowo dodałam jeszcze(...)Przed dodaniem ich do bulionu należy je ponownie bardzo dobrze opłukać. Flaki zalewamy bulionem. Gotujemy w bulionie około dwóch godzin aż staną się takie delikatne i miękkie. Dodajemy do zupy pokrojone warzywa wyżej wymienione w przepisie. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i starty świeży imbir uczynią danie aromatycznym

ClauditteMissCooking
Zupa pieczarkowa i "Napisz na priv" 153

gotować od czasu do czasu. Na tygodniu naszło mi na wspominki i nabrałam ochoty na zupę w maminym stylu, czyli ze śmietaną. A że wciąż nie przechodzi mi smak na pieczarki, głównym składnikiem były właśnie one. Składniki : ziemniak marchew pietruszka kawałek selera mała cebula lub szalotka 4 spore pieczarki łyżka lub dwie śmietany (18%) sól pieprz suszony lubczyk Potrzebną ilość(...)śmietany przełożyć do szklanki. Trzymać w pobliżu kuchenki. Obrać warzywa. Ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić marchew, pietruszkę, seler (ja dałam przekrojone wzdłuż, ale można pokroić dowolnie) i ziemniaki. Zalać wodą w objętości ok. 1,5 l. Doprowadzić do wrzenia. Pieczarki pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do garnka, gdy zagotuje się woda z warzywami. Ponownie doprowadzić do wrzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem marchewkowy z imbirem 185

Pomysł na tę zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym makaronem dwujajecznym. Jeżeli pominiemy imbir, zupka świetnie nada się dla maluszków :) Składniki (dla dwóch osób): 400 ml wody 4 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 mały seler 1 por 2 małe pietruszki(...)liście laurowe, doprawiamy curry, pieprzem, solą i ostrą papryką. Całość zalewamy 400 ml wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu. 2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe, por, seler i pietruszkę, resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy śmietaną 18% i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Zupa pieczarkowo-porowa 173

być bardzo smaczne. Zupa pieczarkowo-porowa jest gęsta, smaczna i sycąca. W dodatku jest wegetariańska. Polecam ten prosty przepis, bo zupa smakuje znacznie lepiej niż wygląda ;-) SKŁADNIKI 3 duże pory 400 g pieczarek 1 łyżka masła 1 korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 3 średnie marchewki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 g makaronu świderki (u mnie świderki(...)warzywami) sól, pieprz WYKONANIE Wszystkie warzywa i pieczarki umyć. Marchewki i korzeń pietruszki ostrugać i pokroić na mniejsze kawałki. Seler obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Tak przygotowane warzywa przełożyć do dużego garnka, dodać odcięte liście porów i osobno białą część, liście laurowe i ziele angielskie, po czym zalać wodą i postawić na średnim ogniu. Gotować około

Passions hobbies life
Rozgrzewające zupy 183

Warming soup for autumn Jesienna , rozgrzewająca zupa jabłkowa Składniki. 1 seler mały 2 jabłka winne 1/2 cytryny-sok 1 porcja włoszczyzny 2 łyżki masła 100 ml śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżeczka imbir świeży natka pietruszki Wykonanie. Z włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego ugotować esencjonalny wywar. Jabłka i seler obrać, zetrzeć na tarce na łezkach i skropić(...)cytryną. Masło stopić w rondlu , dodać starte jabłka i seler, dusić 10 minut. Mieszać, aby masa się nie przypaliła. Zalać  wywarem z włoszczyzny ,dodać imbir, gałkę muszkatołową i  gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne

Kulinarny karnet Christophera
Wegańska zupa-krem z buraka i "Serce z kryształu" 198

zapraszam na czerwony krem z buraka. Zupa jest pożywna, mimo braku białka pochodzenia zwierzęcego. Pasuje do obecnej aury na dworze - przyciąga wzrok kolorem i rozgrzewa zziębnięte ciało. W trakcie jej przygotowania można zająć się innymi domowymi pracami, które zazwyczaj zostawiamy na sobotę. Składniki (na 4 porcje) : 2-3 buraki ziemniak marchew pietruszka kawałek selera cebula czerwona 2 ząbki czosnku(...)grubą kostkę.  W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Do garnka wrzucić buraki, ziemniak, pietruszkę, seler i marchew. Obsmażyć. Dodać cebulę i czosnek. Gdy uwolni się zapach obu warzyw, wlać ok. 1,5 l wody. Zagotować. Do wrzącej zupy wrzucić liście laurowe i zmniejszyć moc palnika. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liście laurowe. Lekko schłodzoną zupę

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem z białych warzyw 125

Zupa krem z białych warzyw z bazyliowymi grzankami i kiełkami 🌱🌷 Dlaczego warto ją zrobić dowiecie się ze stories. Można zrobić ją również w wersji #vegan 💛 Składniki: 1 duży seler 2 średnie pietruszki 1 por (biała część) 1/2 główki kalafiora 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml mleka (można zrobić na roślinnym) 2 łyżki masła (lub oleju) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)Wrzucamy resztę warzyw i smażymy przez 5 min. Wlewamy wodę lekko ponad poziom warzyw. Gotujemy przez 20 min z przyprawami. Na końcu blendujemy i dolewamy mleko, jeżeli wolimy rzadszą zupę dolewamy więcej mleka

Czarnawisienka
Klasyczna pomidorowa 150

Składniki: -1 ćwiartka z kurczaka -1 marchewka -1 pietruszka - kawałek selera -1 cebula -1/2 pora -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1/2 l przecieru pomidorowego płynnego  np. domowy przecier  lub puszka pomidorów bez skórki -1 łyżka keczupu łagodnego  np. domowy keczup -1,5 l wody -pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę(...)mięso.           Wlewamy przecier lub zmiksowane  pomidory z puszki. Doprawiamy keczupem,  solą oraz pieprzem.  Jeżeli lubicie w zupie dodatek warzyw to zlecam marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można podać solo

Kulinarne przemyslenia