Warming soup for autumn Jesienna , rozgrzewająca zupa jabłkowa Składniki. 1 seler mały 2 jabłka winne 1/2 cytryny-sok 1 porcja włoszczyzny 2 łyżki masła 100 ml śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżeczka imbir świeży natka pietruszki Wykonanie. Z włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego ugotować esencjonalny wywar. Jabłka i seler obrać, zetrzeć na tarce na łezkach i skropić(...)cytryną. Masło stopić w rondlu , dodać starte jabłka i seler, dusić 10 minut. Mieszać, aby masa się nie przypaliła. Zalać wywarem z włoszczyzny ,dodać imbir, gałkę muszkatołową i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne
Kulinarny karnet Christopherazapraszam na czerwony krem z buraka. Zupa jest pożywna, mimo braku białka pochodzenia zwierzęcego. Pasuje do obecnej aury na dworze - przyciąga wzrok kolorem i rozgrzewa zziębnięte ciało. W trakcie jej przygotowania można zająć się innymi domowymi pracami, które zazwyczaj zostawiamy na sobotę. Składniki (na 4 porcje) : 2-3 buraki ziemniak marchew pietruszka kawałek selera cebula czerwona 2 ząbki czosnku(...)grubą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Do garnka wrzucić buraki, ziemniak, pietruszkę, seler i marchew. Obsmażyć. Dodać cebulę i czosnek. Gdy uwolni się zapach obu warzyw, wlać ok. 1,5 l wody. Zagotować. Do wrzącej zupy wrzucić liście laurowe i zmniejszyć moc palnika. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liście laurowe. Lekko schłodzoną zupę
Weekendy w domu i ogrodzieZupa krem z białych warzyw z bazyliowymi grzankami i kiełkami 🌱🌷 Dlaczego warto ją zrobić dowiecie się ze stories. Można zrobić ją również w wersji #vegan 💛 Składniki: 1 duży seler 2 średnie pietruszki 1 por (biała część) 1/2 główki kalafiora 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml mleka (można zrobić na roślinnym) 2 łyżki masła (lub oleju) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)Wrzucamy resztę warzyw i smażymy przez 5 min. Wlewamy wodę lekko ponad poziom warzyw. Gotujemy przez 20 min z przyprawami. Na końcu blendujemy i dolewamy mleko, jeżeli wolimy rzadszą zupę dolewamy więcej mleka
CzarnawisienkaSkładniki: -1 ćwiartka z kurczaka -1 marchewka -1 pietruszka - kawałek selera -1 cebula -1/2 pora -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1/2 l przecieru pomidorowego płynnego np. domowy przecier lub puszka pomidorów bez skórki -1 łyżka keczupu łagodnego np. domowy keczup -1,5 l wody -pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę(...)mięso. Wlewamy przecier lub zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy keczupem, solą oraz pieprzem. Jeżeli lubicie w zupie dodatek warzyw to zlecam marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można podać solo
Kulinarne przemysleniaTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wpierw przesmażyć marchew na maśle klarowanym- dołożyć do zupy, potem przesmażyć krótko pietruszkę- dodać do zupy Dodać również umytego i podzielonego na drobne różyczki kalafiora oraz liście selera - ugotować do miękkości warzyw, posolić do smaku Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, bazylią ewentualnie łyżką lub dwiema ostrego keczupu. Kto lubi ostrą zupę może dodać
Proste PotrawyBardzo prosta i pyszna zupa brokułowa. Idealna na jesień, kolorowa, z dodatkiem warzyw, które podkreślą smak i sprawią, że nasz talerz będzie prezentował się radośnie! Składniki · - około 1 l wody · 1/2 kg brokułów · 350 g piersi(...)Pęczek natki pietruszki · 4 łyżki chudej śmietany (na przykład do zup – 9%) · sól, pieprz, świeża bazylia Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, pora przepłucz i pokrój w krążki. Pień brokułowy (bez różyczek) pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę
Z Kuchni Do Kuchnikoperkiem Zupa kalafiorowa z koperkiem Składniki na 4 porcje: 1 mały kalafior 3 litry bulionu 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 średnie ziemniaki ½ selera liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz koperek 100 ml śmietana Zupa kalafiorowa z koperkiem Wykonanie: Warzywa obrać opłukać. Marchew, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem, dodać
Pomysłowa kuchniaUwielbiam jego smak po podgrzaniu na maśle, więc i w tej zupie nie mogło go zabraknąć, choć cena ostatnio mnie przeraża. Podobnie jak cena mleka, które znów zdrożało, choć pod koniec 2017 roku zapowiadano, że pozostanie bez zmiany. Składniki (na 3 porcje): 25 cm pora ziemniak marchew seler (wielkości ziemniaka) pietruszka łyżka masła łyżka oleju do smażenia 3 ząbki(...)rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki pora. Zeszklić. Do pora dorzucić kostkę ziemniaka i selera. Wymieszać. Warzywa zalać wrzątkiem (ok. 0,8 litra). Dorzucić marchew i pietruszkę w całości oraz liść laurowy i suszoną papryczkę chili. Całość gotować do miękkości warzyw. Wyjąć marchew, chili, liść laurowy i pietruszkę. Zupę zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Do gorącej zupy
Weekendy w domu i ogrodzieZabielana gęstą, homogenizowaną śmietaną i podana z tłuczonymi ziemniaczkami. Ziemniaczki najpierw gotujemy, rozgniatamy na puree i mieszamy z podsmażoną cebulką. Ugotowaną marchew, pietruszkę i seler można drobno pokroić, mięso oddzielić od kości i podawać w zupie. Aby barszcz miał intensywny rubinowy kolor, nie może gotować się na dużym ogniu, a tylko lekko mrugać. Pomoże też dodanie do ugotowanej zupy(...)lubczyku oraz sok z cytryny. Odstawiamy z ognia. Wyjmujemy mięso oraz ugotowane warzywa. Cebulę i por wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę lub plastry. Ponownie wkładamy do zupy. Śmietanę przekładamy do miseczki, lekko solimy i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy gorącą zupę. Przelewamy do garnka z zupą, mieszamy. Po dodaniu śmietany, zupę możemy podgrzać
cool and mintyzupy tak samo jak ja – to nie zwlekajcie i od razu sprawdźcie zawartość swojej lodówki. Zupy krem lubię najbardziej, są sycące i śmiało mogą stanowić danie główne w ciągu dnia. Dzięki nim możemy przemycić do diety sporą ilość warzyw, a zatem ogrom witamin i minerałów. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z białych warzyw z wykorzystaniem selera(...)koncentratu bulionu warzywnego ) – 1 duży seler – 1 duża pietruszka – 1 duży ziemniak – 1 cebula – 1 por – tylko biała część – 1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – 2 szczypty gałki muszkatołowej – liść laurowy, ziele angielskie – sól, pieprz Dodatkowo: orkiszowy groszek ptysiowy, skyr naturalny, słonecznik Seler, pietruszkę, ziemniaka obieramy i kroimy
Be Fit Be Strongliście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • opcjonalnie 2 kostki bulionu warzywneg • 2 łyżki oleju • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: • Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. • Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę. i smażyć przez chwilkę. • Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie(...)bulion. • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane liście selera i gotować do miękkości warzyw. • Do ugotowanej zupy wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować. • Posypać posiekaną natką pietruszki
To co kochamogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch , przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej(...)grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou . Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa do smażenia rozmaryn, tymianek, liść laurowy sól, pieprz, płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody
Chilli Czosnek i Oliwawymieszać do połączenia składników. Formować małe kuleczki. W garnku rozgrzać olej, smażyć pulpeciki na złoty kolor. Następnie wyjąć z garnka, tłuszcz zostawić, będą się smażyć pozostałe składniki. Zupa 2 marchewki pół selera 1 mała cebula 1 duża papryka czerwona 2 łyżki przecieru pomidorowego 0,5 l passaty pomidorowej (mogą być 2 puszki pomidorów krojonych) 1 l wrzątku pół szklanki czerwonej
Mój pomysł naPyszny domowy rosół z makaronem to podstawa obiadu niedzielnego w moim domu. Do tego jeszcze rolada , modro kapusta i śląski łobiod momy gotowy. Składniki
magiczna kuchnia KasiJak wykorzystać warzywa z rosołu? Zawsze robiąc rosół wyjadałam jedynie marchewki bo jedynie one same w sobie mi smakują. Z racji tego iż staram się
CzarnawisienkaKrem w porów - wersja 2 bez ziemniaków Składniki: 5 porów (biała, długa część) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pasternak seler - korzeń (niewielki kawałek
nietadietaduża pietruszka - sól - pieprz - ziele angielskie - pieprz czarny ziarnisty Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku. 1. Mięso gotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa
Apetyczna babeczkaNo i kolejna zupka..jakos nie mam kiedy opisac innych przepisow..Moja córka lubi kwaśne zupki, więc taka przypadła jej do gustu i co raz o
Moje domowe kucharzenieDziś ponoć święto marchewki, więc jest oczywiście ..zupka marchewkowa.. około 1 kg marchewek bulion 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por kilka ziemniaków 2
Moje domowe kucharzeniewarzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę
e-PrzepisyKulinarnewarzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę
e-PrzepisyKulinarneawotella . Główne składniki hummusu to ugotowana ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSkładniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy puszka pomidorów z puszki 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej własnej roboty- klik ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pora pokrojonego w
Moja Galeria Smakupieprzu przygotować bulion warzywny. Warzywa i łupinki wyciągnąć ,marchew pokroić w talarki. Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki ,pokrojony w słupki seler ,zacierki i gotować jeszcze 30 min. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy marchew oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą ,pieprzem i odrobiną vegety
R'n'G Kitchenfarszem grzybowym. bardzo polecam. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki (na ok 1,5 - 2 l zupy) włoszczyzna bez kapusty (seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula) 500 g buraków 10 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego mały kawałek liścia laurowego 4 szklanki wody 50 - 80 g suszonych prawdziwków
Stare Gary