włoszczyzny(marchew,pietruszka,seler,por) puszka pomidorów pokrojonych łyżka, dwie koncentratu pomidorowego 2-3pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie na warzywa 1-2ząbki czosnku sól,pieprz,vegeta,papryka sproszkowane,zioła prowansalskie natka pietruszki/kiełki(opcjonalnie) śmietana/jogurt naturalny(polecam z jogurtem) makaron/ryż/co kto lubi garnek patelnia deseczka nóż łyżka(do próbowania zupy, można nią potem(...)bieżącą zimną wodą. Włożyć do średniego garnka. Zalać ośmioma szklankami wody. 2.Dorzucić listek laurowy, ze trzy ziela angielskie zagotować. 3.Obrać i pokroić marchewkę, pietruszkę, seler,por w czasie oczekiwania aż zupa się zagotuje. 4.Wyciagnij z lodówki: mały koncentrat,puszkowe pomidory krojone. 5. Pomidory,które są niewyraźne (nie brały rutinoskorbinu czy jak?!) umyj, pokroj drobno. Obierz ząbek
Fiolka w kuchnitakże białe warzywa z ugotowanej wcześniej włoszczyzny - wszystkie albo tyle ile chcemy albo co lubimy [ ponoć nie każdy lubi seler ;) ]. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Można również pokroić w plasterki marchewkę i dorzucić do naszej kremowej zupy. Na koniec posypujemy koperkiem. Smacznego
wege i kropkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Mój ostatni krupnik nie doczekał się zdjęć, także dziś prezentuję wam moją wczorajszą wersję tej zupy :). Krupnik to zupa
Marta Gotujeprzeciwzapalnie, dodatkowo daje kolor i smak. Jak najświeższe warzywa myjemy pod bieżącą wodą – możecie do tego użyć szczoteczki, będą super czyste. Nie obieramy żadnego używanego do zupy warzywa – wszystkie zostają w skórce. Selerowi korzeniowemu i porowi odcinamy wąsy. Seler korzeniowy kroimy na ósemki, pora – w poprzek na pół. Marchewki, imbir, seler naciowy i pietruszki – na kilka mniejszych, w miarę równych(...)zupy (ale to opcja nie dla wegan bojkotujących olej palmowy). SKŁADNIKI 2,5 litra filtrowanej wody 3 łyżki (45ml) nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju kokosowego 6-8 ząbków czosnku 2 garści grubo pokrojonego jarmużu lub szpinaku 1 czerwona cebula (100g) 3 średnie marchewki (350g) 2 duże pietruszki (350g) 1 por, biała i jasnozielona część (150-200g) 1 duży seler
Karo in the KitchenZupa wspomagająca przemianę materii, możecie jeść ją w każdych ilościach :) Seler- ktory ma wlaciwosci odchudzajace, a takze oczyszczajace. Ma mnostwo witamin( witamina C dwa razy wiecej niz w cytrusach, wit z grupy B, kwas foliowy, olejki eteryczne, PP, itd ) , oczyszcza organizm. Warzywo pobudza przemiane materii I likwiduje zaparcia. Przyprawa cayenne- pomaga w procesie trawienia(...)kurczaka- bez skóry, dodałam sól do smaku. Po ugotowaniu wyciągamy kurczaka- można zrobić sałatkę :) Skroiłam kapustę, paprykę, marchew i seler. Popłukałam kalafior, pokroiłam szczypior. Wszystkie warzywa dodałam do rosołu. Doprawiłam kminkiem i sokiem z cytryny. Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy wrzącej wody. Dodać puszkę pomidorów i natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć
Smaki EdytyZupa marchewkowa jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie da się jej zepsuć. Mój przepis jest na garnek 4 litrowy. Zupa marchewkowa przepis. Zupa marchewkowa składniki: 12 marchewek średniej wielkości 2 korzenie pietruszki kawałek selera 5 cebul 8 ziemniaków kawałek imbiru ok 2cm 1/2 łyżeczki cynamonu sól i pieprz do smaku masło jedna pomarańcza Zupa marchewkowa sposób przygotowania: Cebulę(...)garnka wlać ok 4 litry wody, dodać cebulę, sok z pomarańczy, obrany kawałek imbiru oraz marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler. Gotować wszystko ok 20 minut, po tym czasie dodać wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę rozdrobnić blenderem na krem. Życzę Wam smacznego! Dajcie koniecznie znać czy lubicie zupę marchewkową i w jaki sposób ją przygotowujecie
Pani domowaużywamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler można wyczarować coś wspaniałego! Tak więc, zachęcam Was do wypróbowania i tej zupki, gdyż za dużo się nie napracujecie, a jednak Wasze brzuszki i kubeczki smakowe
Be Fit Be StrongPomysł na lekką, mocno warzywną i niesamowicie sycącą zupę z włoszczyzną i szpinakiem. Wystarczy włoszczyznę pokroić w paski, ugotować ją, a na sam koniec dodać szpinak w liściach. Zupa jest bardzo gęsta i nie wymaga dodatku makaronu. Składniki na 4 porcje: 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/2 małego selera 1 por (jasna i ciemna część) 2 łodygi(...)selera naciowego 250 g mrożonego szpinaku w liściach 2 ząbki czosnku 1,5 l wody sól, pieprz papryka słodka papryka ostra 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oliwy z oliwek Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w paski. Por umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Seler naciowy umyć i pokroić na mniejsze
UgotowaćZupa z brukselki jest lekka i z małą ilością tłuszczu, powinna posmakować osobom lubiącym niezbyt zawiesiste zupy. Składniki: (na 3 litry zupy) 450 g mrożonej lub świeżej brukselki 1 marchewka mały kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 30 - 50 g drobnego makaronu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka białego pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 1/3 łyżeczki mielonego(...)smaku (u mnie 2 łyżeczki) 100 ml śmietany 18% do zupy 1 - 2 łyżki masła klarowanego do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie zupy z brukselki: Do gotującej się wody wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (marchewka, seler, ziemniaki), dodać listek laurowy i ziele angielskie. Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym i dodać do zupy razem
Kuchcik gotujedość zapomniane ziółko z rodziny selerowatych, z wyglądu na pierwszy rzut oka można pomyśleć że to liście pietruszki lecz jej smak wszystko wyjaśni. Odnajdziemy tu nuty pietruszki, selera czy anyżu. Nasza prozdrowotna zupa dostanie kopa za sprawą zielonego pieprzu a jej wartości odżywcze wzrosną dzięki dodaniu świeżo ugotowanego orkiszu. Zapraszam do wypróbowania :) Dla 4 osób Czas przygotowania ok. 50 minut
Kuchnia PROzdrowotnazupie nie ma ani grama mięsa czy innych produktów zwierzęcych – taki jest pożywny i pyszny A jednocześnie bardzo zdrowy. Warto przygotować go w dużym garnku. Szybko znika! Przepis na kapuśniak wegański Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 3 cebule, dwie garści zielonej soczewicy, 200 gramów pieczarek, dwie marchewki, cztery średnie ziemniaki, pół korzenia selera, łyżeczka papryki wędzonej w proszku, majeranek(...)żałuj szczególnie pieprzu) razem z sosem sojowym, zalej wodą i gotuj około 40 minut pod przykryciem. W osobnym garnku ugotuj w pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Dodaj do garnka z zupą, wymieszaj i gotuj razem jeszcze 5 min. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Artykuł Pyszny kapuśniak bez mięsa. Lekki, a zarazem pożywny. [PRZEPIS WEGAŃSKI] pochodzi z serwisu
Kulinarna Polskaspore ilości w zapiekankach czy też z sosami. Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki 3 pietruszki 3 ziemniaki 1 mały seler 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 opakowanie zupy grzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne) vegeta sól Sposób Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą, gotować. Gdy powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać(...)sól. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać. Pierwsze trzy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę, wszystkie warzywa dodać do wywaru, dorzucić suszone grzyby. Przyprawić vegetą. Po 15 minutach do zupy wsypać szklankę kaszy oraz rozrobione w zimnej wodzie opakowanie zupy grzybowej. Całość gotować na małym ogniu do czasu zmięknięcia
Kuchenne aromatywcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy trzeba też namoczyć fasolę (jeśli nie chcecie użyć takiej z puszki). Składniki (na duży garnek): ok. 800 g żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych(...)ziele angielskie, grzyby i 1 nieobraną cebulę z w bitym goździkiem. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Mięso wyjąć, przestudzić, oskubać i ponownie dodać do zupy. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującego się mięsa. Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustkę dość grubo poszatkować, kiełbasę pokroić
W SMAKindyka 2 litry wody 1 średni kalafior 2 młode marchewki 4 srednie ziemniaki 4 łyżki ryżu półtora łyżeczki soli 1 średnia pietruszka kawałek selera 1 nieduża cebula pęczek koperku cienki szczypiorek 4 łyżki śmietany do zup 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego ekologiczna kostka drobiowa Przygotowanie Ryż wsypałem do garnka, zalałem wodą, dodałem skrzydełka(...)zupy. Do wywaru dodałem przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w talarki. Włożyłem cebulę w całości, seler i różyczki kalafiora. Dodałem ekologiczną bulion drobiowy. Całość gotowałem przez ok. 20 minut. Po 10 minutach dodałem do zupy pokrojone mięso, uprzednio oczyszczone ze skóry i kości. Na koniec dodałem do zupy posiekany koperek. Zaprawiłem śmietaną. Posypałem szczypiorkiem. Podałem
R'n'G Kitchenziemniakami .W sam raz dla osób dbających o linię . Można się nią nasycić i nie bać się że przybędą nam zbędne kilogramy . składniki na 1,5 litra zupy włoszczyzna ( marchew, pietruszka, ćwiartkę selera, kawałek pora ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 6 średnich ziemniaków 3/4 szklanki kaszy manny kostka rosołowa drobiowa natka pietruszki sól pieprz przepis Do garnka wlewamy około
Smakowite Dania