zupa z selera - 5925 przepisów (strona:38/395)

Tosty "mumie" i zupa krem z brokułów 166

śmiech czarownicy :D Sympatyczne tosty,które robią się w mig oraz aromatyczna brokułowa, intensywnie zielona niczym włosy Beetlejuice'a ;) Tak na marginesie, pamięta ktoś ten film?:)) Składniki: Zupa: litr bulionu kawałek korzenia selera dwie łodygi selera naciowego marchewka cebula nieduży brokuł ząbek czosnku koperek sól, pieprz czosnek granulowany Tosty: chleb tostowy ser żółty ketchup czarne oliwki Zupa: Wszystkie warzywa kroimy

Czerwona Porzeczka
Zupa rybna z wędzonym łososiem 195

zjeść zupę rybną. Oczywiście jak wielu z Was znam kilka wersji takiej zupy: i z pomidorami, i z papryką lub zabielana śmietaną. U mnie tym razem z wędzonym łososiem.  I muszę przyznać, że to jedna z lepszych wersji jakie jadłam. Składniki: 300g fileta z dorsza 300g wędzonego fileta z łososia 1 duża marchewka 1 młoda cukinia kawałek selera oraz(...)maggi hot dla podkręcenia smaku Olej do smażenia Opcjonalnie jeśli użyjemy świeżego łososia nie wędzonego wtedy dodać sporą szczyptę wędzonej czerwonej papryki w proszku, która dopełni smak zupy. Przygotowanie: Oczyszczone warzywa marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, por pokroić drobno. Lekko podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju. Podlać gorącym bulionem około 1,5litra, dodać przyprawy. Gotować na niewielkim

W garach u Gosi
Zupa jarzynowa 226

stole. Zupa jarzynowa na zasmażce, z kawałkami warzyw i w dodatku na mięsie. Po prostu pyszności! Proporcje na około 4 litry zupy. 2 porcje rosołowe 3 ziemniaki 5 marchewek 2 pietruszki 1 kalarepa 1 por 1/4 selera 1 puszka 400 gram groszku (z zalewą) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 4 litry wody Mięso umyć, włożyć do garnka(...)ogniu i pozostawić tak na 1,5-2 godziny. Zebrać powstające szumy. Można też wykorzystać gotowy wywar/rosół. Warzywa umyć. Marchewki i pietruszkę oskrobać, pokroić w plastry. Kalarepę i selera obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na 3 krótsze kawałki. Dodać do gotującego się mięsa, ewentualnie dodać liść laurowy. Ziemniaki obrać (oskrobać), pokroić w kostkę. Po około 25 minutach

Czerwony Gupik
Zupa gołąbkowa 197

łyżka vegety; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia cebuli i mięsa.    Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cienkie talarki. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany(...)całość podsmażać, aż cebula i mięso staną się delikatnie złociste. Mięso z cebulą doprawić solą i pieprzem do smaku. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę i seler, talarki pora, zalać 3 litrami zimnej wody, dodać vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania. Do zagotowanej zupy dodać pokrojoną kapustę, podsmażone mięso z cebulą oraz

Gospodyni Miejska
Kremowa zupa z kalafiora 136

Obecnie podstawę naszej diety stanowią sycące zupy. Znacie mnie już długo (ponad 5 lat) i wiecie, że definicją mojej kuchni jest prostota i oparcie na lokalnych, ogólnie dostępnych produktach. Bazą tej zupy jest kalafior. Zaplątał sie tez w moje lodówce kawałek brokuła i pół selera, w szklarni zanazłam jeszcz mini pory. Aby zupa była bardziej sycąca podałąm ją z makaronem(...)dzieła: Składniki na 4-6 porcji: 1 średni kalafior/brokół/pół na pół 2 marchewki 1 por lub cebula kawałek selera lub korzeń pietruszki polecane przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, kozieradka, kurkuma dwolny makron do podania Przygotowanie: W garnku 5 litrowym rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 2-3 minut posiekaną cebulę/por. Dodaj podzielony na małe

greenscarf
Zupa ogórkowa 169

mały seler 3 białe części pora pęczek koperku 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny majeranek, sól, pieprz,  6 ziemniaków dodatkowo: śmietanka roślinna lub zwierzęca Wykonanie: 1. Zupę zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy kroimy na pół, wkładamy do garnka, dodajemy umyte białe części pora i zalewamy 3,5 litrami wody, dodajemy 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny i nastawiamy(...)zmiękną, za pomocą sita wyciągamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wkładamy z powrotem do bulionu, dodajemy również ugotowane ziemniaki.  4. Ogórki kiszone ścieramy na małych oczkach - dodajemy do zupy.  Wlewamy przecier z ogórków i sok.  5. Całość zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek, do smaku sól, pieprz a na sam koniec przetarty w dłoniach majeranek.  6. Śmietankę polewamy

Mój pomysł na
Wegetariańska harira z amarantusem 271

wołowina), nasiona roślin strączkowych i przyprawy, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. My przygotujemy wegetariańską wersję tej zupy, jednak cały jej charakter zostanie zachowany. 100g nasion amarantusa 90g ciecierzycy 50g czerwonej soczewicy Mała cebula 2 ząbki czosnku Papryczka chili Pęczek kolendry Marchewka Seler naciowy Mini kukurydze Groszek cukrowy Kumin Ziarna kolendry Cynamon Imbir w proszku Kurkuma Pomidory w puszce Miód Daktyle(...)momentu, aż ciecierzyca będzie miękka. W dużym garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, Gdy nabierze ładnego koloru, dodajemy utarte ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i łodygę selera naciowego. Dodajemy również pokrojone mini kukurydze, ostrą papryczkę i groszek cukrowy. Dodajemy również posiekaną świeżą kolendrę. Na małej patelni prażymy łyżeczkę kuminu z połową łyżeczki ziaren kolendry. Przyprawy ucieramy

MarcinChef
JARMUŻ 162

postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana ze zrumienioną cebulką i podprawiona mlekiem. Z jarmużu można również przygotować smaczne koktajle. Jednym z najpopularniejszych dań z jarmużu są chipsy. To świetny pomysł

Ciastka - domowe słodkości
Barszcz czerwony czysty inaczej 204

łyżki cukru; 1 łyżeczka soli; Barszcz czerowny: 3 marchewki; 2 pietruszki; 1/2 selera; Biała część pora; 1 cebula; 2,5 litra zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 1 łyżka majeranku; Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia; Sól i pieprz do przyprawienia zupy do smaku.   Sposób przygotowania: Zakwas/sok buraczany: Buraki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry o szerokości(...)plastry. Cebulę pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny

Gospodyni Miejska
Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi 204

Zupę serowa z mięsnymi kuleczkami naprawdę warto spróbować. Smak doskonały , a mięsko uzupełnia białko w  diecie. Polecam. SKŁADNIKI: 2 marchewki 1/4 pora 1/2 pietruszki kawałeczek selera 100 ml śmietany  do zup i sosów 15 dag  serka topionego śmietankowego 35 dag mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej  liść laurowy sól pieprz do smaku

W kuchennym oknie Ewy
Rosół po węgiersku - zupa kurczakowa 204

Rosół po węgiersku - zupa kurczakowa z pieczarkami i fasolką   Składniki:   - 1 kurczak - sól - 3-4 ziarna pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 1 ząbek czosnku - 4 marchewki - 4 pietruszki - 1 seler - 1 cebula - suszona natka pietruszki - 150g pieczarek - 200g fasolki szparagowej - 100g makaronu(...)mnie nitka) Przygotowanie: Wkładam kurczaka do garnka, zagotowuję i zbieram pianę. Przyprawiam solą, pieprzem, imbirem, i czosnkiem. Czyszczę warzywa, ale cebulę nie obieram, tylko myję. Do zupy dodaję marchewki pokrojone w słupki, pietruszki, seler, natkę pietruszki oraz cebulę. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem aż kurczak i warzywa będą miękkie. Pieczarki kroję na cienkie plasterki i gotuję z fasolką

Kuchnia co dnia
Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem 113

Zupa warzywna, zupa jarzynowa, jarzynówka, czy śmieciówka – zwał jak zwał – ważne, że smaczne i pożywne :) Składniki Por 1 por Marchew 5 marchewek Pietruszka 2 małe Seler korzeniowy 1 mały Cebula 1 średniej wielkości Fasolka szparagow The post Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Rosół drobiowy 89

Jeśli planuję przygotować z niego zupę pomidorową to podwajam składniki. I tak za dzień, dwa, powstaje pomidorowa z passatą, koncentratem pomidorowym lub przetartymi świeżymi pomidorami bez skórki (szczególnie latem z dojrzałych, pięknych pomidorów). Koperek plus kilka łyżeczek śmietany (opcja) i jesy pycha, mówię Wam! SKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki ćwiartka selera kawałek pora, jasna część

Zasmakuj Kuchni
Zupa ziemniaczano - jarzynowa / Potato Vegetable Soup 79

Zupa ziemniaczano - jarzynowa  Dziś na pierwsze danie poleca się zupa ziemniaczano - jarzynowa . Jest prosta w przygotowaniu, tania, pożywna i pyszna - idealna na obiad na chłodne dni. Moja zupa ziemniaczano jarzynowa w zimowej wersji zawiera również masło i mąkę, które powodują, że zupa jest gęsta i bardzo sycąca. Podsmażone warzywa nadają jej wspaniałego smaku. Aby nie było za tłusto, warto(...)spożywacie krowiego mleka, w zupie sprawdzi się również mleko kokosowe, które nada całości egzotycznego charakteru. Zupa ziemniaczano - jarzynowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:)  TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne zupy, a TUTAJ więcej przepisów z ziemniakami:) Na obiad polecam również moją pyszną zapiekankę z ziemniakami i łososiem: Zupa ziemniaczano - jarzynowa, składniki

Lekcje w kuchni
Zupa brokułowa 552

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna zupa brokułowa z serkiem topionym. Z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera. Zdrowa, kolorowa i aromatyczna. Doskonała na lekki i rozgrzewający obiad. Polecam! Zupa brokułowa Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 60 Składniki -około 3-3,5 l wody -1 ćwiartka z kurczaka -sól, pieprz do smaku -3 liście(...)bulionu i odkładamy na talerz. Seler, jedną marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na średnich oczkach. Drugą marchewkę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do bulionu. Gotujemy. W między czasie ziemniaki kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Brokuła myjemy, odcinamy różyczki (większe kawałki dzielimy na mniejsze części). Brokuły dodajemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy serki topione

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania