Będzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :) Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka
Taste Of My DayCzas Przygotowania : 15 min Czas Gotowania : 2 h 30 min Gotowe w : 2 h 45 min Liczba porcji : 10 W każdą niedzielę w moim domu
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyzupa marchewkowa fit . Zupa marchewkowa z sokiem z pomarańczy to prosty przepis na dietetyczny, pyszny, tani i lekkostrawny obiad. Pełna witamin zupa. Zupa jest delikatna, słodka od marchwi i soku z pomarańczy, zdrowa, idealna dla dzieci, dla osób na diecie lekkostrawnej, a osoby na diecie odchudzającej mogą ją jeść bez wyrzutów sumienia. Moja zupa marchewkowa to prosta zupa z marchewki(...)Zupa marchewkowa fit jest pyszna, do tego ma taki słoneczny kolor! Polecam moje przepisy na zupę z marchwi i pomarańczy , zupę marchewkową z kurkumą i curry , oraz zupę krem z marchwi z ognistą mieszanką przypraw. Zupa marchewkowa to źródło beta karotenu, możemy przygotowywać cały rok, również z mrożonej marchewki. Zupę marchewkową możecie doprawić według swoich preferencji smakowych. Ale zupa marchewkowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojego męża, moja zresztą też ;-) . Przepis na mój żurek jest trochę inny niż tradycyjne żurki ponieważ nie odcedzam bulionu i zostawiam wszystkie warzywa. Bardzo lubię smak marchewki, selera czy pietruszki w zupie. Jeżeli ktoś tego nie lubi to przed dodaniem podsmażonej kiełbasy należy go odcedzić. Co do zakwasu to ja zawsze używam kupnego ;-( Robiłam raz swojski zakwas(...)żurek mają również różną intensywność smaku więc polecam wlać najpierw część zakwasu, spróbować i ewentualnie dolać więcej. Zapraszam!!! Składniki: Na bulion: 5 marchewek, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka ziela angielskiego, kilka liści laurowych, sól, pieprz, vegeta ( jeżeli ktoś używa), 3-4 litry wody Na żurek: 6-7 szt. białej kiełbasy, 5 szt. dobrej
Passion of Cookingswoimi upodobaniami. Myślę, że większość z Was nie wyobraża sobie Świąt bez tej zupy. Zapraszam do wypróbowania mojej metody na tą tradycyjną zupę:) Składniki: - 10 dag wędzonego boczku; - 40 dag białej kiełbasy; - 4 ziemniaki; - 1 pietruszka; - ćwierć selera; - 1 cebula; - zakwas na żurek ; - pół szklanki śmietany 30%; - chrzan, rzeżucha, majeranek, sól, pieprz; - 3 jaja na twardo; - olej, woda Wykonanie(...)dodać do wywaru. Oczyścić i opłukać pietruszkę i seler. Warzywa wrzucić do wywaru. Dodać obraną i poszatkowaną cebulę. Gotować 20 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy boczek oraz kiełbasę. Usunąć pietruszkę i seler. Do wywaru przecedzić przez sito zakwas. Gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zapraw śmietaną. Doprawić chrzanem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Kiełbasę i boczek
dom-agi.pldziecinnie proste. Podaję przepis na zupę od podstaw, ale możecie przygotować ją również z bulionu, który już macie. Zapraszam do gotowania! :) Składniki na babciną zupę pieczarkową: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1 malutki seler 1 mała cebula 1 liść laurowy 1 ziarnko ziela angielskiego 1,3 l wody 200 g umytych, obranych pieczarek 1 łyżka masł(...)wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy, aż pieczarki zmiękną, a płyn wyparuje. 3. Odłożoną marchewkę i kawałek selera ucieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do przecedzonej zupy. Dodajemy również pieczarki. Gotujemy 5 minut, po czym wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości (dzięki gotowaniu makaronu bezpośrednio w zupie, puści trochę "kleju
My Culinary ArtZupa zacierkowa , taka typowa domowa, idealnie pasująca na jesienne obiadki. Składniki: por kawałek selera marchew pietruszka 2-3 szt.skrzydełek kurzych 3-4 ziemniaki 3-4 łyżki zacierki makaronowej parę plasterków boczku wędzonego majeranek ziele angielskie liście laurowe sól,pieprz Wlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki(...)seler, por,liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę i niedużą pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy. Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zacierki. Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem. Podsmażyłam na patelni pokrojony, wędzony boczek i pod koniec gotowania dodałam
potrawyregionalnewywar: 2 piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić 2 łyżeczki nasion kolendry 0,25 łyżeczki nasion kozieradki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżeczki ryżu 0,5 łyżeczki(...)przez chwilę, aby przyprawy połączyły się z masą cebulową. Dodać drobno pokrojony seler naciowy z wywaru. Dodać pomidory, kurkumę i zalać wywarem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. W międzyczasie rozdrobnić pierś z kurczaka z wywaru, natomiast marchewkę pokroić w plasterki. Gdy zupa się ugotuje dodać do niej większą część marchewki i zmiksować. Zupę spróbować
Codzienne Gotowaniezupę kalafiorową . Od dawna gotowanie zup zaczynamy od podsmażenia warzyw na oleju lub maśle klarowanym, dzięki czemu szybciej robią się miękkie, a ich smak również się wzbogaca. Tak było i tym razem i choć zrezygnowaliśmy z dodania mięsa, smak zupy kalafiorowej był intensywny i głęboki. Składniki na zupę kalafiorową 1 mały kalafior 2 marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki, pietruszki, seler obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Seler naciowy oraz por umyć, pokroić w paski. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć. Do dużego garnka włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę i seler, dodać masło klarowane, podsmażać warzywa przez 5 minut, od czasu do czasu przemieszać. Wsypać ziemniaki, seler naciowy, por, chwilę podsmażać
niecodziennikparyLubię seler naciowy – zwykle dodaję go do zup lub gulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka(...)cytryny i dokładnie wymieszaj. Z łodyg selera zdejmij włókna (ja to zrobiłam obieraczką) i pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa
Kulinarne S.O.S.Lubię seler naciowy – zwykle dodaję go do zup lub gulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka(...)cytryny i dokładnie wymieszaj. Z łodyg selera zdejmij włókna (ja to zrobiłam obieraczką) i pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa
Kulinarny S.O.S.smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami. Składniki na ok 4-5 porcji Czas przygotowania: 1.5 l bulionu 2 łodygi selera naciowego 1 papryka słodka 2 piersi kurczaka(...)doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście kafiru, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz zmiażdżoną nożem trawę cytrynową 3. Seler naciowy i pieczarki kroimy w plasterki, do zupy dorzucamy kurczaka, po chwili pieczarki i seler, dodajemy pastę z tamaryndowca lub gotową pastę Tom Yum, gotujemy całość ok 10 min, następnie wlewamy pomidory z puszki, gotujemy jeszcze ok 10 min pod przykryciem
Słodki Kompromismąki, jajka lub śmietany. W ten sposób można przygotować pożywne bezglutenowe danie bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Zupa ma słodkawy smak pasternaka, więc idealnym dodatkiem okazało się roszponkowe pesto. Składniki (na 4-5 porcji): 4 korzenie pasternaka 2 ziemniaki mała pietruszka cebula 2 łodygi selera naciowego suszona papryczka chili sól olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku(...)łodygi selera naciowego (przekrojone tak, by zmieściły się w garnku) i pół łyżeczki soli. Warzywa gotować do miękkości. Potem wyłączyć palnik. Wyjąć chili i kawałki selera naciowego. Resztę warzyw zmiksować ręcznym blenderem. Zupę doprawić do smaku i ewentualnie rozrzedzić wrzątkiem. Podawać z kleksami pesto (u mnie pesto z roszponki i bazylii - przepis wkrótce
Weekendy w domu i ogrodziezalać 2,5 l zimnej wody, zagotować, odszumować. Cebulę obrać, naciąć na krzyż, opalić na palniku i wrzucić do wywaru. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić i dodać do zupy łącznie z łodygami selera i pietruszki. Dodać 5 kulek ziela angielskiego, łyżeczkę lubczyku, sól, pieprz i magie do smaku. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Wszystko gotować
dom-agi.pl