suchej patelni orzechy i troszkę jogurtu na wierzch i zupa jak malowana.Przepyszna . Składniki: 5 marchewek 4 pietruszki 2 białe rzodkwie ,u mnie są zawsze w zestawie do zup 2 kawałki selera naciowego 1 pomarańcza bulion warzywno – drobiowy 2 litry ulubione przyprawy sól ,pieprz jogurt lub śmietana 18% do polania zupy orzechy ,migdały podprażone na suchej patelni Warzywka po ugotowaniu
Ladylaura.akurat mam mieszane uczucie co do tego komplementu, ale mi też smakowało, zatem polecam zarówno zwolennikom jak i przeciwnikom tradycyjnej polskiej zupy z kaszą :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół pora dwie garście świeżych listków szpinaku baby 1 i 1/2 litra wody 1 łyżka oliwy z oliwek liść laurowy ziele(...)wodą i wstawiamy na gaz. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy pianę, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do zupy, następnie to samo robimy z selerem naciowym. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, po czym dodajemy do zupy. Gotujemy około pół godziny, aż wszystkie składniki zmiękną. Na koniec wrzucamy
Quinoa Raz!przy najbliższej okazji! Nie będziecie żałować… Zupa idealna również dla wegetarian oraz wegan, wystarczy pominąć lub zastąpić w przepisie odpowiednie składniki. To co? Chcecie przepis? Składniki na zupę: 1 średni seler 2 średnie pietruszki 1 duży por 200 gramów płatków migdałowych 1/2 kostki masła 82% 1 łyżka stołowa mąki 100 ml białego wina wytrawnego śmietana kremówka 30% sól(...)Wszystkie warzywa (por, seler i pietruszkę) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Dodaj masło wraz z płatkami migdałowymi, posól całość i podsmaż, aż warzywa i migdały nabiorą złotej barwy. Pod koniec smażenia oprósz je mąką. Pamiętaj, aby cały czas mieszać całość – zarówno warzywa jak i migdały mogą się łatwo przypalić. Jeśli chcesz uzyskać bardzo gęstą zupę krem – zalej
Garniec MagalieDzisiaj mamy dla Was smaczną i pożywną zupę z ciecierzycy z pomidorami i selerem naciowym której inspiracją był nasz ulubiony Jamie Olivier
Kuchenne Wariacjesię, że ta zupa w wersji wegetariańskiej po prostu nie może się udać. A jednak metodą prób i błędów (oj, wiele ich było), udało nam się stworzyć przepis na lekki żurek wegetariański, który w smaku w niczym nie ustępuje wersji tradycyjnej. Cały jest wasz 🙂 Przepis na żurek wegetariański Składniki: trzy duże cebule, olej, pół korzenia selera, 200 gramów boczniaków, trzy(...)skarmelizować – to nasz sekret żurku wegetariańskiego. Składniki będziemy smażyć i dusić jednocześnie przez dłuższy czas. Cebulę posiekaj, w garnku na zupę rozgrzej olej, wrzuć cebulę, wymieszaj, przykryj i trzymaj na minimalnym ogniu. W tym czasie pokrój selera w kostkę, a boczniaki w paski, dorzuć do cebuli, wymieszaj i kontynuuj karmelizowanie. Czosnek posiekaj i rozetrzyj nożem z odrobiną soli, również
Kulinarna PolskaZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego(...)groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój
Moja DelicjaWegańska zupa krem z zielonych warzyw. W zupie znalazł się fenkuł czyli koper włoski, seler naciowy, groszek oraz por. Uwielbiam takie zupy bo można je jeść na obiad, kolację są bardzo lekkie i pożywne. W zupie tej mamy porządną porcję witamin które są niezbędne dla naszego organizmu. 1 koper włoski 3 gałązki selera naciowego 1 por biała część(...)Marchew obieram, seler naciowy i koper włoski kroję na kawałki. Por kroję w krążki. W rondlu rozgrzewam olej rzepakowy, dodaję por i chwile przesmażam. Dodaję koper włoski, seler naciowy, marchewkę w całości, wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. Na końcu dodaję groszek, sól, pieprz, czosnek i gotuję jeszcze pięć minut. Marchewkę wyjmuję z zupy i kroję
wesoła kuchniabardzo cienkie nitki. Można zastąpić zwykłym makaronem ryżowym, ryżem albo podawać bez niczego. Mimo, że zimy nie ma, zawsze warto zjeść miskę ciepłej i zdrowej zupy :). Składniki ( 6 porcji): - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 3 łyżki oleju rzepakowego/ masła - 1 łyżka posiekanej kolendry - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów(...)seler naciowy w plasterki. Soczewicę przepłucz. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i seler, gdy się zeszkli zalej zalej przecierem, pokrojonymi w kostkę pomidorami,wodą. Dodaj przyprawy, soczewicę, dokładnie wymieszaj. Gotuj ok. 45 minut. Po tym czasie dodaj ciecierzycę, gotuj jeszcze 10 minut. Jeśli chcesz zjeść zupę z makaronem vermicelli czy ryżem, dodaj go razem z ciecierzycą i gotuj tyle
Corner With RecipesWydaje mi się, że to jedyna słuszna konsystencja i struktura zupy dyniowej. Na blogu pojawił się już przepis na klasyczny krem z dyni . Mogliście też zobaczyć przepis na zupę dyniową z selerem . Obie bardzo smaczne, aromatyczne i rozgrzewające. Dziś proponuję Wam krem dyniowo-kalafiorowy . Jak się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku". PRZEPIS NA KREM
kolorowotorcikowojedynie barszcz czerwony z krojonymi burakami. Zupa ta, którą robię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ? Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki mąki pszennej(...)godziny – 2 godzin. ( wcześniej zacząć gotować niż sam wywar bo muszą wystygnąć po ugotowaniu ) Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora w talarki. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz
Na słodko lub wytrawnienastępne zajęcia miałam dopiero o 12.15. Ponadto wieczorny wykład również się nie odbył. Coś pięknego! Mogłoby tak być częściej :) Po raz kolejny, chciałabym przestawić Wam przepis na zupę krem, tym razem z selera. Robi się ją błyskawicznie, nie wymaga dużej ilości składników, jest pyszna i bardzo zdrowa. A mianowicie, seler zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas, magnez, fosfor
Be Fit Be Stronggęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy; 600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, kiełbasę, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie
Gospodyni Miejskagarnka z wodą wrzuciłam pokrojone ziemniaki i namoczony groch oraz pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziarnisty pieprz - gotowałam Startą marchew przesmażyć na oleju, dodać do zupy, wrzucić pokrojony seler, pietruszkę, gałązkę selera i lubczyku oraz ugotowaną cieciorkę - dogotować do miękkości warzyw Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, majerankiem Kto lubi już na talerzu doda do zupy łyżkę śmietany. Z tych
Proste Potrawydodatkiem pieczarek Zupa z pomidorów z dodatkiem sera pleśniowego Zupa z cukinii Zupa jarzynowa z chrupiącym boczkiem Zupa z fioletowej marchwi Zupa dyniowa z grillowaną gruszką Zupa z pietruszki i selera,z dodatkiem jabłek i smażonych listków szałwii Zupa z batatów z grzankami Zupa z pieczonych buraków z jabłkiem Zupa marchewkowa z sokiem z grejpfruta Zupa ziemniaczana z chrupiącym
Codzienna kuchnia niecodziennaMoja Baba 1 zamarz ōła 2 sie zupa ze pasternakym, ale jako żech go niy mōg 3 nikaj znojś 4 , a moje ślypia 5 we sklepie
Chop w kuchniPierwszy raz użyłam selera jako głównego składnika surówki. Byłam bardzo zaskoczona jak można z prostego połączenia selera z jabłkiem uzyskać pyszną surówkę. Wcześniej seler używałam raczej do zup i mięs na ciepło. 1 średni korzeń selera 2 średnie jabłka 1/2 cytryny 2 -3 łyżki śmietany szczypta soli
Kuchcik gotuje