zupa z selera - 5925 przepisów (strona:13/395)

Suszony seler 166

Suszona zieleninka to fajny dodatek do zup. Moją ulubioną jest seler ze względu na swój aromat. Oprócz wersji suszonej, posiadam też świeżą mrożoną natkę selera. Składniki: nać selera Sposób wykonania: Seler płuczemy w wodzie suszymy, siekamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Luźno rozkładamy. Blaszkę pozostawiamy w ciepłym, przewiewnym i słonecznym miejscu. Suszyłam w spokojny słoneczny dzień na balkonie. Co jakiś(...)czas musimy przemieszać selera, by się równomiernie wysuszył. Suchy seler przechowujemy w słoiku lub innym szczelnym naczyniu. Takiego selera używam głównie do zup. W podobny sposób można wysuszyć natkę pietruszki, koperku i innych zieleninek

Kuchnia domowa Ani
Grochówka - tradycyjna 164

Składniki : na około 5-6 szklanek wody 1 szklanka grochu w całości 1/2 szklanki grochu łupanego 1 duża marchew i pietruszka kawałek selera i pora 2 średnie ziemniaki majeranek, cząber, tymianek, kminek sól, pieprz, olej Przygotowanie: Groch przepłukujemy na sicie i wsypujemy do około 3/4 l wody- zostawiamy na noc Rano gotujemy groch na pół miękko, dodajemy przemyty groch łupany(...)miękkości obu Warzywa kroimy na drobno lub ścieramy na tarce, przesmażamy na oleju, wpierw marchew, potem pietruszkę, przekładamy do zupy w której jest juz groch Dodajemy do zupy pokrojonego selera i drobno pokrojone ziemniaki, potem por Gdy już wszystko będzie prawie miękkie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, kto lubi doda przesmażoną kiełbaskę :)  Kto nie ma czasu na gotowanie grochu

Proste Potrawy
Zupa warzywna z morszczukiem 91

aromatycznej i mocno warzywnej zupy wraz z dodatkiem morszczuka. Zupa jest bardzo szybka do przygotowania. Poniższe danie jest idealne dla osób będących na diecie lub mam karmiących piersią.  Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody 0,5 kg filetów z morszczuka 3 młode, średniej wielkości marchewki 3 łodyżki selera naciowego 1/4 kawałka dużego selera 1 por (zielona część(...)umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki. Do gotującej się wody dodać warzywa oraz ziarnka pieprzu. Całość posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Morszczuka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanych warzyw dodać rybę. Gotować 1 minutę. Zupę przykryć pokrywką i pozostawić na kilka minut

Ugotować
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 148

Dziś kolejna propozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down(...)recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 średni seler, obrany i pokrojony w kostkę 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego

karmelowy
barszcz czernichowski 101

masełku! Wzorowałam się na dwóch przepisach ( stąd i stąd ), ale i tak zrobiłam trochę po swojemu:) W taki mroźny czas talerz gorącej zupy smakuje i rozgrzewa jak nic innego! składniki: kość ze schabu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 5 ziemniaków 1/4 niedużej kapusty (moja włoska) 3 buraki ćwikłowe cebula kwaśne jabłko cukinia puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu(...)pomidorowego liść laurowy łyżka masła natka pietruszki jogurt grecki Kości wymyć, zalać ok 2l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy oraz pokrojone w słupki marchew, pietruszkę i seler. Gdy zupa zacznie wrzeć dodać drobno posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinię i jabłko wraz ze skórką, gotować na niedużym ogniu. Na patelni

6niebo
Zupa kalafiorowa z ryżem (na drobiowym wywarze) 154

Zupa kalafiorowa z włoszczyzną i koperkiem to pomysł na szybki, tani, sycący i bardzo smaczny obiad. Poniższą zupę przygotowałam na wywarze z ćwiartek kurczaka, aby była

Ugotować
ZUPA-KREM Z KALAFIORA 125

Pomysł na bardzo szybką zupę, przy której jest niewiele pracy: Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 129

wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie(...)wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z selera i gruszki 159

czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać zimę i nie obudzić się wiosną z  nadprogramowymi kilogramami. Mam ochotę powiedzieć: stay tuned, ciąg dalszy nastąpi :)  Tymczasem, spróbujcie razem połączyć selera z gruszką! Składniki:  na 3-4 porcje: 2 miękkie gruszki 1 średni(...)pestki dyni Przygotowanie: Gruszki, myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Seler również myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plastry.  Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną gruszkę oraz seler i gotujemy do miękkości.  Ugotowane przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, wywar z jarzyn, śmietanę i miksujemy razem na najwyższych obrotach przez ok. 1,5 minuty.  Przelewamy

bistro mama
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 159

niestety, ja do dziś mam ciarki na wspomnienie tej tłustej zupy... ;) Dużo włoszczyzny - im więcej włoszczyzny, tym mniej kostki rosołowej. Bez kostki naprawdę da się zrobić dobry rosół. To właśnie włoszczyzna nadaje cały smak! Daję dużo marchewki, bo lubię kiedy rosół ma słodkawą nutę. Czasami daję więcej selera i pietruszki, ale z tym muszę uważać, bo mąż od razu kręci

bistro mama
Zupa z selerem naciowym 119

Szybka i zdrowa zupa którą rozgrzejemy się w zimne dni. Zupa selerowa z akcentem papryki jest bardzo dobra. Korzystajmy z warzyw dostępnych o tej porze roku. 4 gałązki selera naciowego 2 marchewki 4 ziemniaki 1/3 selera korzenia 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielono czerwonej sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki(...)paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Zupa marchewkowa z kolendrą 120

marchewki 1 mała cebula 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki masła łodyga selera naciowego 2 małe ziemniaki 1 litr wywaru warzywnego lub wody 2 łyżki pestek dyni 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka świeżej kolendry 200 ml mleka (bez laktozy) 1 łyżka soli pieprz Zupa marchewkowa z kolendrą Przygotowanie. W garnku rozpuścić jedną łyżkę masła wraz olejem. Dodać drobno krojoną(...)dodać drobno-krojoną świeżą kolendrę. Zblendować zupę. Zupę podawać posypaną po wierzchu pestkami dyni. Zupa marchewkowa z kolendrą Wskazówki. Zupę można posypać świeżo krojoną kolendrą lub drobno krojonym selerem. The post Zupa marchewkowa z kolendrą appeared first on MeCooks

mecooks
ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - PIKANTNA 191

selera naciowego, ( selera w korzeniu do rosołu nigdy nie dodaję- zauważyłam iż zmienia on smak wywaru, na drugi dzień taki wywar mógł już posłużyć tylko jako baza do zup. Odkąd dodaję seler naciowy , taki rosół nie zmienia smaku nawet i przez 3 dni). Często nadmiar rosołu przelewam do słoików ok.0,5l i mrożę. Mam wtedy zawsze pod ręką bazę(...)pokrojone w kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się mrożonymi warzywami w paski ( daję ich ok.0,5kg). Dodać także pokrojony seler naciowy. Posolić i pogotować kilka minut. Następnie dorzucić makaron( lubimy makaron ugotowany w zupie- nadaje jej fajny posmak. i jest to jedyne danie gdy nie przeszkadza nam rozgotowany makaron, bo gdy postoi, to robi się bardzo miękki

Smaczne Zdrowe
Domowe bulionetki 136

prosty, polega na zmieleniu warzyw. Można go posolić, bądź też wykonać wersję bez soli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła można dowolnie miksować według swojego uznania. Składniki: 4 marchewki (około 180 g*) 2 pietruszki (około 80 g*) 1/2 selera (około 80 g*) 1 por (biała część około 100g*) 2 łodygi selera naciowego  (około

Moja Galeria Smaku
WARZYWNA ZUPA Z MAKARONEM 152

Zupa raczej nie jest sycąca, więc świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie lub kolacja. Czytaj więcej »

Kasia Sarna