zupa z selera - 5925 przepisów (strona:11/395)

Krupnik 169

Krupnik to zupa, która jest przygotowywana na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami oraz kaszą. Niektóre osoby dodają do niej kilka suszonych grzybków. Poniższa zupa  smakuje idealnie w chłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki(...)opalić. Seler obrać. Do mięsa dodać cebulę, seler i por. Gotować kilka minut. Gdy będą lekko miękkie to dodać starte warzywa, odsączone ziemniaki i przepłukaną kaszę jęczmienną. Całość przemieszać, przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa i kasza będą miękkie - garnek zdjąć z gazu. Przed samym podaniem zupę posypać zieloną pietruszką.  Pomysł na danie

Ugotować
Chowder z owoców morza (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) 109

owoców morza Chowder z owoców morza w wersji Keto i Paleo to pożywna, gęsta zupa na bazie kalafiora. Bez użycia mąki i śmietany! Wyśmienita opcja, gdy trzeba na szybko przygotować coś sycącego, ale sprawdzi się też na bardziej uroczyste okazje. Dania Lunch , Przekąska , Zupa Kuchnia Amerykańska , Europejska Keyword chowder Porcje 4 duże porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania(...)razu w bulionie przez ok 6-8 minut. Miękki kalafior zblendować z bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotować. W międzyczasie pokroić boczek, pora oraz seler naciowy w cienkie paski, podsmażyć przez kilka minut i wrzucić do zupy. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, po czym wrzucić mieszankę owoców morza. Po dodaniu owoców morza nie gotować zupy zbyt

Modern Cave Girl
ZUPA Z KURCZAKIEM 602

Klasyczny przepis na gęstą zupę z warzywami i szarpaną piersią... Artykuł ZUPA Z KURCZAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Zupa ogórkowa na żeberkach 148

angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić dokładnie opłukanego pora. Cebulę obrać, przeciąć na pół, położyć na palniku kuchenki gazowej i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Jeżeli nie mamy kuchenki gazowej, możemy(...)obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć korpus kurczaka, natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora (nie będą już potrzebne). Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo - po 1 łyżce - dodawać wywar cały czas mieszając (w sumie dodać około

Świat Domowej Kuchni
Zupa rybna - prosta i szybka 278

prawdę smaczna zrobiła się po nocy spędzonej w lodówce. Smaki się przegryzły, zupa, jak na tak prostą w przygotowaniu była bardzo dobra. Polecam! składniki ( 4 spore  porcje) 400 g filetów z ulubionej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) 3 - 4  łodygi selera naciowego 2 x 400 g pomidorów z puszki 1/2 cebuli 2 - 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu najlepiej(...)rozgrzać oliwę, wrzucić seler, cebulę i czosnek, smażyć przez ok 5 - 6 minut na średnim ogniu. Dodać pomidory i bulion, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki,  przyprawić koprem włoskim,  gotować ok 20 minut. Filety - umyte, osuszone, pozbawione skóry -  pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm) dodać do zupy, przykryć, gotować

Stare Gary
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem 262

kiszone ogórki; 125 ml soku z kiszonych ogórków; 5 średnich ziemniaków; 100 g ryżu; 1 ząbek czosnku; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz; 2 litry zimnej wody(...)oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Natkę pietruszki drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, dodać pokrojonego pora, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup i gotować około

Gospodyni Miejska
Wegetariańska zupa szczawiowa 180

przyjemnie, dlatego w takie dni bardzo lubię zjeść taką gorącą zupę. Warzywa kupiłam już gotowe w porcje na zupkę, użyłam dwa takie pęczki gdzie był seler, por, marchewka i nać pietruszki. Jednak zazwyczaj do zupy używam korzeń pietruszki, ale i bez niego zupa była aromatyczna i na prawdę dobra.  Warzyw ugotowanych w zupie, nigdy nie wyrzucam, marchewki(...)zjadamy w zupie a resztę warzyw używam do innego dania, o tym niebawem na moim blogu.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: połowa selera 4 marchewki 4 białe części pora 2 nacie pietruszki 3 kostki warzywne BIO, lub zwykłe słoiczek szczawiu (315 ml)  5 ziemniaków pieprz, majeranek, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie dodatkowo: jajka

Mój pomysł na
Krem z selera naciowego i pomidorów 102

przetarcia zupy, tak aby nie pozostał w niej żaden cały kawałek warzywa. Dzisiaj dzięki mikserom i blenderom ich przygotowanie nie jest żadnym kłopotem i robi się je naprawdę bardzo szybko. Nie musimy również kroić warzyw w równą kostkę, gdyż całość i tam zblendujemy. W tym wpisie chciałbym przedstawić przepis na smaczny i ciekawy w smaku krem z selera naciowego(...)podsmażamy, aż warzywa się lekko zarumienią. Dodajemy pokrojony seler naciowy, łyżkę miodu i zalewamy wodą. Całość gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Gotową zupę blendujemy na krem i doprawiamy szczyptą cynamonu. Możemy podawać

Jacob Tastes
Zupa z botwinką i kaszą pęczak 174

Poniższa zupa jest bardzo sycąca, szybka do przygotowania i świetnie rozgrzewa. Idealna dla osób, które cenią swój czas podczas przygotowywania posiłków.  Składniki na 4-5 porcji:  1 duża pierś z kurczaka pół pęczka botwinki (liście + buraczki) 1 woreczek kaszy pęczak (100 g) 1 puszka groszku konserwowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 1/4 kawałka selera sól, pieprz(...)opcjonalnie świeża bazylia Na samym początku warzywa umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Do garnka wsypać marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz pokrojone na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu.  W międzyczasie liście botwinki drobno posiekać, a buraczki obrać i pokroić

Ugotować
Botwinka 177

Popularna sezonowa, lekka zupa z młodych buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu(...)ogóle usunąć. Korzenie oraz poszczególne łodygi i liście bardzo dokładnie płuczemy. Następnie korzenie kroimy na plasterki o grubości kilku milimetrów, zaś łodygi i liście na kilkucentymetrowe odcinki. Z zupy usuwamy seler, cebulę i por. W ich miejsce dodajemy pokrojoną botwinę i gotujemy w zupie przez kolejne 45 minut. Nie podgrzewając już więcej zupy dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny

Kulinarna Pokusa
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 149

chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy  później  niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki,  można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą.   składniki 1  marchewka, pokrojona w plasterki 3 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki 1 średnia cebula

Stare Gary
ogórkowa z klopsikami 112

Pożywna zupa z dodatkiem klopsików wystarczy za cały obiad. Jarzyny starłam na tarce, żeby zostały zjedzone razem z zupą, bo selera i pietruszki w kawałku u mnie nikt nie lubi.  Składniki: kość wędzona 1 duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 2 liście selera 1 szklanka startych ogórków kiszonych małe ziemniaczki 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kwaśnej(...)liść laurowy ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej Kość zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do zupy. Ziemniaki obrać i w całości wrzucić do zupy (większe pokroić). Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Uformować klopsiki. Kiedy ziemniaki w zupie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Harira marokańska zupa – przepis 112

Harira marokańska zupa – przepis Harira to tradycyjna zupa Marokańska na bazie wołowiny, soczewicy i ciecierzycy bardzo aromatyczna i sycąca a za sprawą użytych przypraw również rozgrzewająca, po prostu smaczna. Harira marokańska zupa – przepis Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 400g wołowiny 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2L bulionu drobiowo warzywnego 125g czerwonej soczewicy 125g nasion ciecierzycy 500g przecieru pomidorowego(...)przez około godzinę na średnim ogniu. Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 500g przecieru pomidorowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sok z połowy cytryny, oraz pokrojony w kostkę  seler naciowy, zupę gotujemy jeszcze przez 10 min. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem i ewentualnie papryką chili w proszku oraz dodajemy garść pokrojonej natki kolendry. Harira marokańska zupa Zapraszam

Księga-Smaku
Zupa gołąbkowa 2424

takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie zupa gołąbkowa będzie jeszcze bardziej gęsta :) Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: 1 kapusta pekińska (wagowo około 0,8 kg) około 0,8 kg udek z kurczaka 100 g surowego ryżu basmati 1 puszka pomidorów w puszce 3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 3 małe cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy odrobina(...)Dodać starte warzywa, kawałek selera i kapustę pekińską. Wlać wodę i dodać pomidory w puszce. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną to dodać koncentrat pomidorowy i wsypać surowy ryż. Gotować kilka minut na małym ogniu. Odstawić. Ryż po kilku godzinach wyraźnie napęcznieje. Przed podaniem zupę można zabielić śmietaną

Ugotować
Zupa rybna z owocami morza 128

Bardzo sycąca zupa rybna z owocami morza doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. SKŁADNIKI 1/2 dużego korzenia selera 1 średniej wielkości korzeń pietruszki 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 225 g krewetek białych koktajlowych 225 g mieszanych owoców morza (skorupiaków i mięczaków) 500 g filetów z dorsza bałtyckiego(...)ryżu sól, pieprz mały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Korzeń selera obrać i pokroić w kostkę. Marchewki i korzeń pietruszki oskrobać i pokroić w krążki. Cebulę obrać z łupin i przekroić na pół. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa

Passions hobbies life