tradycyjnej pieczarkowej dodałam tutaj startą cukinię. Zupa wyszła gęsta i pożywna. Można dodać do niej również kaszę, ryż bądź makaron, wówczas będzie jeszcze bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 małej cukinii 250 g pieczarek(...)szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera i marchew obrać (jeśli to seler korzeniowy), umyć, pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do zupy razem z selerem i marchwią po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również startą na grubej tarce cukinię i posiekany drobno czosnek. Gotować aż warzywa
Czerwień i błękitZupa pieczarkowa z kaszą w wykonaniu Piotra była wyśmienita. Zupa jest gęsta i mimo małej ilości składników również pożywna, z marchewką, selerem, a jej zagęstnikiem jest kasza manna. Do jej przygotowania wykorzystano oprócz warzyw również masło i śmietankę, zupa jest bezmięsna z dużą ilością natki pietruszki. Wegetariańska zupa pieczarkowa z kaszą będzie smakować każdemu, nawet niejadkowi! 25 dag pieczarek(...)smaku 50 ml śmietanki 30% natka pietruszki Rozgrzewamy w rondelku masło. Kroimy w plastry umyte pieczarki, drobniej kroimy obrane i umyte marchew i seler, wsypujemy warzywa do rondelka i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Zupę doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem. Do rondelka z warzywami wlewamy rosół, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i gotujemy zupę pieczarkową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziarna ziela angielskiego; 2,5 litra zimnej wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać(...)Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut. Po tym czasie dodać
Gospodyni MiejskaPo okresie świątecznym, pełnym ciast, pierogów i pasztetów, pora na coś lekkiego! Popatrzyłam co mam w lodówce i zrobiłam delikatna zupę warzywną. Nie jest ona sycąca
Kasia Sarnamarchewki 1 pietruszka 1/4 selera sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie miękkie do zupy wrzucić kulki mięsne i gotować
Moje domowe kucharzeniełyżeczka cukru sol, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę, selera oraz pora wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około pół litra) i gotujemy z warzyw wywar. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę a selera naciowego w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę z selerem. Następnie dodajemy do garnka pokrojone w kostkę (3-4cm kawałki(...)przez 15 minut a po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy oraz wsypujemy ryż. Gotujemy przez kolejne 13 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Qchnia po prostumoże być fajna. Trochę czasu mi zeszło nim się za nią zabrałam, a teraz .. mhmm.. zjadłabym miseczkę nawet teraz :) Pyszna zupa i robi się ją bardzo szybko. Zupa chrzanowa 1, 5 litra rosołu 1 słoik chrzanu ( u mnie Polonaise ) 4 kawałki białej kiełbasy 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)pieprz Na początku obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlałam rosół ( jeśli nie masz gotowego rosołu dodaj drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler do zupy wraz z zielem angielskim 2szt, 2 liście laurowe) dodałam kiełbasę i ziemniaki oraz czosnek. Gotowałam całość aż ziemniaki się były już prawie gotowe. Dodałam do wywaru chrzan i majeranek
Kuchnia na wzgórzudodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków. Aromatyczna i pyszna! Smacznego! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony); 2 średnie marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 ząbki czosnku; 1,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 4 średnie ziemniaki; 1 średnia cebula(...)osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować. Następnie, do bulgotającego bulionu
Gospodyni MiejskaChociaż bardzo lubimy zupy, pierwszy raz przygotowałam krem z białych warzyw. Był barszcz biały, był krem z pasternaka, zupa z selera i ziemniaczana, ale takiego delikatnego kremu jeszcze u nas nie było. W towarzystwie grzanek, pestek i oleju z pestek dyni zasmakował u nas każdemu. Kto jeszcze ma ochotę spróbować? Składniki: 5 ziemniaków 3 żółte marchewki 2-3 korzenie(...)pietruszki lub pasternaka kawałek selera 150 ml kremówki 2 liście laurowe ziele angielskie - 3 ziarenka 3 ząbki czosnku rozmaryn, zielona pietruszka pieprz, sól do smaku pestki dyni olej z pestek dyni chleb na grzanki masło klarowane Przygotowanie : Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą kilka centymerów ponad pokrojone warzywa. Dodać ziele angielskie
Ze smakiem i z pasjąopcjonalnie 100 ml śmietany 30% DO PODANIA: tarty parmezan, oliwa truflowa, świeża bazylia WYKONANIE Brokuł dzielimy na różyczki, większe łodygi kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Seler i ziemniaka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plastry. W garnku, na małym ogniu rozgrzewamy masło. Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i smażymy, często mieszając, przez(...)bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 20 minut, do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia, lekko studzimy. Miksujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Przed podaniem delikatnie podgrzewamy, opcjonalnie dodając śmietankę 30%. Podajemy z tartym parmezanem, oliwą truflową i listkami bazylii
cool and mintyinfekcje. Tak więc jedzmy kiszoniaki jak najczęściej! Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora(...)pokrojony na kawałki seler i kostkę bulionu. Pokroiłam jeszcze pora na paseczki i dodałam do zupy wraz z podsmażonymi warzywami. Marchew,pietruszkę i selera (ilość w zależności od ilości zupy i gustów) starłam na tarce o grubych oczkach i podsmażyłam chwilę na patelni na maśle. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Część przecieru
potrawyregionalnemało ryżu, więc dorzuciłam jeszcze troszkę drobnego makaronu -akurat miałam makaron literki.Czasem nawet tak na szybko i z braku potrzebnych składników wychodzi pyszna zupka. 1 marchewka kawałek selera biała część pora 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 4 łyżki oleju śmietana szczypta cukru sól , pieprz ryż, makaron Wszystkie warzywa obrać(...)doprowadzić do wrzenia .Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.Na patelni rozpuścić masło, dodać przecier pomidorowy i cały czas mieszając smażyć przez dwie minuty. Dodać do zupy, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku. dodać śmietankę i wymieszać. Podawać z ryżem lub makaronem
Moje domowe kucharzenieswoim wieku stoczyć walkę z lwem. Przed walką poprosili o ugotowanie grochówki, zupy, która miała dodać im sił. Też lubię grochówkę, więc zakładam, że mnie też doda sił i pozwoli podźwignąć się z dołka. Składniki : pół szklanki grochu łuskowego (połówki) marchew pietruszka cebula kawałek selera korzeniowego ziemniak 2 listki laurowe majeranek suszony sól pieprz 2 ząbki czosnku Groch opłukać(...)razy więcej niż grochu) i ugotować na miękko. Uwaga! Strasznie kipi, więc tuż przed zawrzeniem, trzeba zdjąć pokrywkę z garnka. Podczas gotowania grochu przygotować warzywa na zupę. Marchew, ziemniak i selera obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przepołowić. Dorzucić do garnka z warzywami. Obieramy pietruszkę i wrzucamy w całości do garnka z warzywami (po ugotowaniu zupy pietruszkę
Weekendy w domu i ogrodzieTego Wam życzę! :) W okresie jesiennym szaleję na punkcie zup-krem i dyni. Mogłabym robić je na zmianę. Dlatego dziś nie będzie inaczej. Chciałabym zaproponować Wam pełną zdrowia zupę krem z selera naciowego z koperkiem. Dlaczego pełną zdrowia? Mianowicie, seler naciowy zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz kompleks witamin B, więcej witaminy
Be Fit Be StrongDostępny w LIDL za niecałe 80 zł. Pomógł mi zmiksować zupę na krem, ale do dzieła! Składniki polpa di pomodoro con basilico- puszka pulpy pomidorowej z bazylią, akurat trwa włoski tydzień w Lidl, jeśli się nie załapiecie, może to być inna pucha pomidorów. Sok z pomidorów seler naciowy mleko kokosowe kawałek selera kawałek cukinii marchewka kawałek białej cebuli cebula(...)sposób. Ja nie bez powodu zajadam selery, tak korzeń jak naciowe! Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól, jeśli soli jeść nie możemy. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym. Amerykanie
Z Kuchni Do Kuchni