zupa z selera - 5925 przepisów (strona:22/395)

Zupa z cieciorką i grochem łupanym 129

garnka z wodą wrzuciłam pokrojone ziemniaki i namoczony groch oraz pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziarnisty pieprz - gotowałam Startą marchew przesmażyć na oleju, dodać do zupy, wrzucić pokrojony seler, pietruszkę, gałązkę selera i lubczyku oraz ugotowaną cieciorkę - dogotować do miękkości warzyw Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, majerankiem Kto lubi już na talerzu doda do zupy łyżkę śmietany. Z tych

Proste Potrawy
Zupy kremy - zestawienie najlepszych 175

dodatkiem pieczarek Zupa z pomidorów z dodatkiem sera pleśniowego Zupa z cukinii Zupa jarzynowa z chrupiącym boczkiem Zupa z fioletowej marchwi Zupa dyniowa z grillowaną gruszką Zupa z pietruszki i selera,z  dodatkiem jabłek i smażonych listków szałwii Zupa z batatów z grzankami Zupa z pieczonych buraków z jabłkiem Zupa marchewkowa z sokiem z grejpfruta Zupa ziemniaczana z chrupiącym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kryjmzupa ze zelera (Selerowa zupa krem) 113

Moja Baba 1 zamarz ōła 2 sie zupa ze pasternakym, ale jako żech go niy mōg 3 nikaj znojś 4 , a moje ślypia 5 we sklepie

Chop w kuchni
Surówka z selera 179

Pierwszy raz użyłam selera jako głównego składnika surówki. Byłam bardzo zaskoczona jak można z prostego połączenia selera z jabłkiem uzyskać pyszną surówkę. Wcześniej seler używałam raczej do zup i mięs na ciepło. 1 średni korzeń selera 2 średnie jabłka 1/2 cytryny 2 -3 łyżki śmietany szczypta soli

Kuchcik gotuje
Zupa krem czosnkowy z młodymi ziemniakami 127

Wyborna zupa czosnkowo – ziemniaczana według lekko zmodyfikowanego przepisu Magdy Gessler. Przepis ten podpatrzyłam kiedyś w Kuchennych Rewolucjach, gdzie zupa zachwyciła wszystkich swoim smakiem. Zupa czosnkowa jest delikatna, nie jest to przenikający czosnkowy aromat. Czosnek jest wyczuwalny, jednak bez nieprzyjemnej woni i aromatu. Krem jest naprawdę przepyszny. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kremowa zupa z czosnku i ziemniak\u00f3w(...)step-159203668712210152","image":""}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Kremowa zupa z czosnku i ziemniaków wg przepisu Magdy Gessler 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 50 min. Kalorie 115 kcal Kremowa zupa ze smażonego czosnku i młodych ziemniaków. Przepyszny przepis zainspirowany wariacją z Kuchennych

ProstePesto.pl
Lekka zupa z cukinią na lato 65

lata lubię kiedy w zupie jest dużo warzyw, ziół, a bazą jest bulion. Zupa z cukinii jest punktem obowiązkowym każdego sezonu! Letnia zupa z cukinii Składniki: woda ziele angielskie, liść laurowy korpus drobiowy - wywar drobiowy lub 3 litry  bulionu warzywnego 4 cukinie 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera korzeniowego mała cebula pęczek kopru

Gary Bez dna
Zupa fasolowa z burakiem 153

pokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki naciowej (lub natka pietruszki) szczypiorek jogurt grecki Obrać warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, imbir  wrzucić w całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową i wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych(...)warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut (buraki muszą być miękkie). Usunąć marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku i dodać (po wyłączeniu palnika) starty czosnek. Do zupy na talerzach dodać listki pietruszki naciowej, pokrojony szczypiorek i kleksy z jogurtu. Jestem zwolenniczką dodawania świeżych ziół

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa warzywna z kaszą jaglaną 138

Łagodna zupa warzywna z dodatkiem kaszy jaglanej. Maluchom na pewno posmakuje. Warto jeść kaszę jaglaną przez cały rok, ale w zimie jest szczególnie polecana, gdyż wzmacnia odporność. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 4 ziemniaki 1/4 korzenia selera natka pietruszki 1,5 l wody liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka masła sól, pieprz Kaszę jaglaną uprażyć kilka

Moja Galeria Smaku
Klasyczna kalafiorowa po polsku i "Wiedziałam, że tak będzie" 187

związku z tym zupa może być zjadana na gorąco i po ostudzeniu. Ze względu na obecność marchewki w zupie, konieczne jest dodanie tłuszczu, by witamina A miała się w czym rozpuścić. Składniki (na 3 porcje): pół kalafiora kawałek selera mała pietruszka marchew kawałek pora (ok. 7 cm) 1,5 łyżki śmietany sól pieprz natka pietruszki Warzywa obrać. Seler pokroić(...)drobną kostkę, marchew w talarki lub półtalarki, kalafior podzielić na róże. Do garnka wrzucić seler, pietruszkę (w całości), pora, marchew i kalafior. Wlać litr wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę. Wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa grzybowa z ziemniakami 231

zrobiłam zupę grzybową z dużą ilością młodych ziemniaczków i młodą, słodką marchewką. Zupa jest klarowna nie zabielana. W całym domu pachnie grzybami.... Lubicie ten zapach? Użyłam: 1 miseczka grzybów leśnych 3 marchewki 2 małe pietruszki 3 ziemniaki 1/2 cebuli 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka liści selera 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Na maśle podsmażyłam(...)obrałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka. Dorzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam 10 min. Następnie pokroiłam ziemniaki w większe kawałki i dodałam do zupy. Włożyłam również liście selera. Wszystko gotowałam na małym ogniu ok 30-45 min. Na koniec doprawiłam zupę solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu

Olikowa kuchnia
Krem z selera z pikantnymi chipsami z selera 154

zrobić. Otóż bzdura! Pyszne, wartościowe warzywo a dodatkowo o wspaniałym smaku, idealnym aromacie z dodatkiem imbiru i przepysznych, pikantnych chipsów selerowych. Wspaniała zupa, bardzo rozgrzewająca. Z pewnością będzie często gościła na moim stole.  Składniki: duży seler pietruszka ziemniak cebula czerwona ząbek czosnku litr bulionu imbir świeży- 2 cm lub suszony- pół łyżeczki oliwa z oliwek  chili w płatkach(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 5 minut. Po 20 minutach zaglądamy do zupy, wszystkie warzywa powinny być miękkie. Blenderujemy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy chipsami z selera. Gotowe

Mango Papaja
Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem 67

Składniki Porcja rosołowa mięsa np. udka Makaron lub ryż Pietruszka Marchew Por 1 mały Seler pół średniego selera Przecier pomidorowy 300ml lub koncentrat pomidorowy (90g) Pieprz do smaku Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać, odmoczyć przez The post Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI 137

się tylko smak potrawy, ale także wygląd. Zupa z dyni pojawiła się już we wcześniejszych moich przepisach lecz ze względy na to, iż uwielbiam jej smak i wygląd tym razem postanowiłam zrobić ją w nieco innej wersji z dodatkiem pulpecików drobiowych, dzięki temu zupa może stanowić zarówno pierwsze jak i drugie danie. ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI SKŁADNIKI: 700g dyni pokrojonej(...)bulion drobiowy. Do gotującej się zupy dodajemy uformowane pulpeciki i gotujemy ok 15-20minut i doprawiamy według uznania. Zupę podajemy z natka pietruszki, pestkami dyni SMACZEGO. ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł

Księga-Smaku
Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym 83

gotowaliśmy mleko na budyń. Delikatnie owinęłam naczynia ściereczkami i spakowałam. Niech teraz moja krakowska kuchnia strzeże bezcenne pamiątki z dawnych lat… A dla Was zupa bardzo oryginalna w smaku. Czuć paprykę pieczoną, charakterystyczny seler naciowy, kwaskowatą pomarańczę. Spróbujcie! Składniki 5 papryk czerwonych 3 ząbki czosnku 200ml soku z pomarańczy 1 seler naciowy 2 ziemniaki 1 marchewka sól, pieprz czarny(...)kawałki selera naciowego, ziemniaki,czosnek. Gotować do miękkości. Następnie dodać upieczoną paprykę i sok z pomarańczy. Zmiksować całość. Smacznego! Zupa jest dużo smaczniejsza następnego dnia Artykuł Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa rybna 143

marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu  3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz  vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko(...)pieprzu,ziela angielskiego i listek laurowy,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy

Bajeczna Kuchnia
zupa z brązowej soczewicy z wędzonym boczkiem i grzybami z wolnowaru 178

braku urody, warto ja ugotować. Zwłaszcza, że jak większość wolnowarowych zup, jest mało wymagająca.  Sycące danie, polecam! Opracowane na podstawie przepisu z książki"The slow cook" Heather Whinney składniki 200 g suszonej soczewicy brązowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1  czerwona cebula, pokrojona w kostkę  2 selery naciowe  3 - 4  ząbki czosnku, posiekane 2 listki(...)ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać do miękkości, około 3 minut. Posypać pieprzem, dodać czosnek, i pokrojony seler smażyć jeszcze przez ok 5 - 6  minut, aż seler zmięknie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i listki szałwii - smażyć tak długo, aż boczek nieco się wytopi i zrumieni - ok 5 minut. Dodać płatki papryki, opłukaną soczewicę i grzyby wraz

Stare Gary
Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 170

Oczywiście każda pani domu w Polsce ma swoją wersję tej zupy. Podaję tutaj swoją ulubioną bardzo esencjonalną, ciut zmodyfikowaną w porównaniu z klasyką. Barszcz zwykle gotuje się na rosole mięsnym, ja wolę wersję bezmięsną. Składniki (na 3 porcje): średni burak czerwony średni ziemniak 2 małe marchewki pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek kapusty (u mnie 2 liście) mała cebula liść laurowy(...)Dorzucić pietruszkę i liście kapusty (w klasycznej wersji kapusta jest poszatkowana). Garnek ustawić na włączonym palniku. To jest też moment na wrzucenie do zupy namoczonej wcześniej fasoli . Cebulę pokroić w drobną kostkę lub cienkie piórka. Marchewki, seler i buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa i liść laurowy dorzucić do garnka. Zupę gotować do miękkości warzyw na palniku

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania