zupa z selera - 5925 przepisów (strona:26/395)

BOTWINKA - przepis na barszcz czerwony z botwinką 131

inaczej, jednak ja nie wyobrażam sobie takiej zupy bez dodatku jajek na twardo i pokruszonego białego sera. Oczywiście obowiązkowo kwaśna, gęsta śmietana i dużo posiekanego, świeżego kopru. Botwinka to zupa, która na pewno kojarzy mi się z dzieciństwem. Szczególnie w sezonie na botwinkę, barszcz ten był przyrządzany przez babcie albo rodziców bardzo często. Prosty przepis na aromatyczny i pyszny barszcz(...)pokroić w kostkę. Krok 2. W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, marchew i podsmażyć chwilę, często mieszając. Następnie wlać gorący, przecedzony rosół i podgotować.  Dołożyć do zupy starte buraczki, listki selera, a po kilku minutach pokrojoną botwinkę. Gotować razem nie dłużej niż przez 5 minut. Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem i koncentratem z buraków. Można delikatnie pocukrować. Wsypać

Moja Książka Kucharska
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 185

moja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową. Składniki : 3 średnie ziemniaki 1 mały buraczek czerwony szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony ) 1 marchew i mała pietruszka pół małego selera około 4 cm pora cebulka i ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, łyżka suszonych warzyw mielona papryka czerwona słodka, pieprz 3-4 ziarnka 2 kostki mięsne  2-3 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy(...)Obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, na gorącym tłuszczu smażymy wpierw marchew, dokładamy do zupy, potem pietruszkę i po lekkim przesmażeniu przekładamy do zupy, solimy do smaku Ścieramy selera, kroimy w pół krążki pora i dokładamy do całości, gotujemy Ostatecznie doprawiamy zupę majerankiem, papryką, pieprzem mielonym, kostką mięsną i dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną Całość gotujemy jeszcze

Proste Potrawy
Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą 128

bardzo prosta, pełna jarzyn zupa zimowa. Jest tu marchew, pietruszka, seler, cukinia, a w zasadzie sporo cukinii oraz pieczonej żółtej papryki. Dodatek zielonej soczewicy wspaniale zagęszcza zupę, sprawiając, że powstaje pyszny krem. Wszystkie jarzyny podsmażam na oleju kokosowym, aby zyskały na smaku, następnie gotuję i miksuję. Całość wspaniale smakuje z podprażonym słonecznikiem. Spróbujcie, bo to bardzo prosta, gęsta zupa(...)zimę. Składniki (na 4 michy) kostka na zupę 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 duża marchew 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 cukinie 2 żółte papryki 2 – 3 łodygi selera naciowego 1 szklanka zielonej soczewicy 1 liść laurowy 2 ziarnka ziele angielskiego 1-2 ziarna jałowca szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz szczypta cząbru i estragonu garść ziaren słonecznika 2 łyżeczki

Raj dla Podniebienia
Zupa ogórkowa na skwarkach 238

szybka w wykonaniu. Pychota! Składniki: 7 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 150 g wędzonego boczku; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 6 - 7 średnich ogórków kiszonych; 250 ml soku z kiszonych ogórków; 2,5 litra zimnej wody(...)skórką na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia. Koperek drobno posiekać. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Wiosenne (spiżarniane) porządki, czyli zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem 122

odrobiną soli - tak powstał wywar o wyrazistym rybim aromacie. Zamroziłam go i oto nadeszła jego pora!  Zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem Składniki: 0,5 litra wywaru rybnego (lub innego, który lubisz) 1 kg ziemniaków 1 duży seler 1 duży por ziele lubczyku szczypta soli świeżo mielony pieprz posiekana natka pietruszki do podania Krem z ziemniaków(...)rybnym - przygotowanie: Do wywaru dodaj drobno pokrojone ziemniaki i selera, gotuj do czasu, aż delikatnie zmiękną. Dodaj pokrojonego pora i ziele lubczyku i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zmiksuj przy użyciu  blendera. Dopraw szczyptą soli, pieprzem i jeśli lubisz. Podawaj z posiekaną natki pietruszki. Dlaczego nie ma zdjęcia?! Zupa była gotowana wieczorem. Dodatkowo była bardzo smaczna. Połączenie tych dwóch

Gary Bez dna
Żurek na zakwasie 215

pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średniej wielkości ziemniaki; 2 liście laurowe; 5 ziarenek ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 2 litry zimnej wody; 2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia; 250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek ; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki cukru; 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany do zup(...)zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka mąki pszennej; 3 łyżki startego chrzanu ze słoiczka; Sól; Pieprz; 1/2 natki pietruszki; Jaja ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa

Gospodyni Miejska
Zupa buraczkowa 529

kwaśną śmietaną. Z dodatkiem świeżego koperku. Pyszna! Składniki: 3 duże buraki czerwone; 1 średnia marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 6 średnich ziemniaków; 3 litry zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Pęczek koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 - 4 łyżki octu spirytusowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki(...)pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować. Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Śmietanę wlać

Gospodyni Miejska
Zupa pieczarkowa 169

musi być ze śmietaną, która oprócz smaku dostarcza nam również nieco tłuszczu, dlatego nie gotuję jej już na mięsie. Składniki: (na 2 litry zupy) 300 g pieczarek 2 małe marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka(...)majeranku pieprz biały i sól do smaku 100 ml śmietany do zupy 2 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 łyżeczka zwykłego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować zupę pieczarkową? Marchew, ziemniaki, pietruszkę, selera obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Do gotującej się wody

Kuchcik gotuje
Zupełnie zwyczajna jesienna zupa warzywna 247

Czasem nachodzi mnie ochota na zupełnie zwyczajną, polską zupę warzywną. Korzystając z bogactwa jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :) Składniki: 1/3 dużego lub 1/2 małego pora pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 200 g dyni 200 g kabaczka lub cukinii 2 różnokolorowe papryki przecier pomidorowy koperek 2 liście laurowe(...)obrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut. Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką.  Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min. Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz jeśli zachodzi potrzeba

Taste Of My Day
Krem z zielonych warzyw 167

Zupa na zielono, w jednym talerzu mamy selera, por, brokuła, rukolę warzywa które łączy nie tylko kolor ale też witaminy niezbędne dla naszego zdrowia. W tej zupie przemycimy coś czego nasza rodzina nie lubi. 1 por biała część 4 gałązki selera naciowego 1/2 brokuła 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania rukoli sól, pieprz 1/3 szklanki słodkiej śmietany(...)różyczki. Cebule, czosnek obieram i kroję drobno. przesmażam na maśle, dodaję por i dalej smażę na wolnym ogniu, dodaję seler, liście laurowe, wlewam bulion i gotuję około 10 minut. Wkładam różyczki brokuła i gotuję jeszcze 4 minuty. Zupę miksuję blenderem, dodaję rukolę i znowu miksuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z rukolą i makaronem, natką

wesoła kuchnia
Zupa jarzynowa z brokułem 301

Zupa jarzynowa z brokułem to lekkie danie. Dzięki dodatkowi selera naciowego jej smak jest bardzo wyrazisty. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa nabiera dodatkowo bogatszego, głębokiego smaku. 2 marchewki pietruszka seler 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki cebula 250 g brokuła 4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sól do smaku olej do smażenia Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki, pietruszkę i selera

Dieta bez mleka
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 239

rozgrzewająca  do tego zdrowa i pożywna,  taka jest właśnie zupa z ciecierzycą.   Taka zupa jest  idealna na chłodne jesienne dni. Zapraszam do spróbowania, bo smakuje wyśmienici :) Składniki: 2 L bulionu 1 puszka ciecierzycy 5 ziemniaków 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 puszki groszku  1 cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia natka pietruszki majeranek

magiczna kuchnia Kasi
Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą 156

warzyw z dodatkiem niebieskiego sera. Pyszna kombinacja smaków, obok której ciężko przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie. Składniki (ok. 1,5 l gotowej zupy): 1 (110 g) cebula kawałek (50 g) pora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki (750 ml) bulionu 1/3 szklanki śmietanki kremówki(...)muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć. 3) Zalać gorącym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać imbir oraz gałkę muszkatołową

Fitsweet.me
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 225

łyżki majeranku; 1/2 łyżeczki pieprzu. Sposób przygotowania: Marchewkę, seler, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić wywar do wrzenia. Buraki obrać, umyć, osuszyć(...)zależności od wielkości. Do wrzącego wywaru z jarzyn włożyć pokrojone buraki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować, aż buraki będą miękkie. Gdy buraki będą ugotowane, do zupy dodać zakwas, czosnek, cukier, sól, pieprz i majeranek. Doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze przez chwilę (około 5 minut), na bardzo małym ogniu, razem pogotować. Ugotowaną zupę ewentualnie jeszcze doprawić

Gospodyni Miejska
Krem z białych warzyw z serem pleśniowym i gruszką 142

ogródków.  Warzywa i owoce to idealny duet na naszych talerzach :) Poznajmy nowe odsłony letnich smaków w niebanalnych formach. Zupa krem nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. Może zaskakiwać nas z każdą łyżką coraz bardziej. Spróbujcie :) Składniki: duży seler duża pietruszka lub 2 małe (korzeń) 3 młode ziemniaki biała część dużego pora średnia cebula 2 ząbki czosnku dojrzała gruszka(...)przykryła warzywa). Pora, cebulę i czosnek również obieramy i siekamy, delikatnie soląc. Wszystkie warzywa Mieszamy w garnku i gotujemy do momentu kiedy seler oraz ziemniaki będą na wpół miękkie. W tym momencie do zupy dokładamy pokrojoną gruszkę, bazylię oraz ser camembert.  Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie miksujemy je, oprawiamy do smaku przyprawami oraz słodką śmietanką. Idealnie smakuje z mini

ChilliJemy