Smaczna i rozgrzewająca zupa z selerów naciowych z dużą ilością czarnego pieprzu ma bardzo ciekawy smak , jest bardzo lekka idealna propozycja dla jaroszów i chociaż do nich nie należę - zupy tego typu często przygotowuję. składniki na 2 litry zupy 70 dag łodyg selera naciowego 30 dag warzyw mieszanych ( marchewka,pietruszka, por ) 20 dag ziemniaków 2 łyżki masła szczypta(...)Warzywa mieszane i łodygi selera oczyszczamy , opłukujemy i kroimy w słupki . Przygotowane warzywa wkładamy do rondla , solimy , dodajemy łyżkę masła dusimy kilka minut ale tak żeby nie dopuścić do zrumienienia, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach gotowania dodajemy obranie i pokrojone w słupki ziemniaki .Gotujemy do miękkości . Do ugotowanej zupy dodajemy łyżkę masła , przyprawiamy solą
Smakowite Daniaprzygotowania tej zupy wykorzystałam płotki złapane latem przez Piotra (leżały sobie w zamrażarce i czekały na swoją kolej. Wykorzystałam również marchewkę pokrojoną w plasterki, seler pokrojony w paseczki, oraz pokrojoną papryczkę chili. Do smaku doprawiłam zupę doprawiłam zupę chili w młynku oraz sosem sweet chili! Pikantna zupa z płotek jest pyszna, rozgrzewająca, akurat na chłodne dni. A dodatek słodkiej passaty(...)pomidorowej i odrobina cukru zrobiła swoje. Pikantna zupa z płotek jest bardzo smaczna. 6 małych płotek 2 łyżki masła 2 marchewki 1/3 selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionu drobiowo-warzywna Winiary 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki cukru 1 mała papryczka chili chili w młynku sól do smaku Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzukając pomysłow na świąteczne potrawy, gdzieś w internetowych czeluściach w oko wpadł mi pasztet z selera. Przepis nie spodobał mi się jednak na tyle, żeby go
Polska ZupaSałatka z pieczonego kalafiora ze słodkimi akcentami. Stanowi bardzo malowniczy element stołu. Przepis pochodzi z książki Sami Tamimi i Yotam Ottolenghi „Jerozolima”, którą dostałam
Polska ZupaMacie swój ulubiony przepis na to danie. Składniki mogą się różnić, ale chyba wspólną cechą jest przygotowywanie tego sosu, trzeba go długo gotować na wolnym ogniu
Polska Zupaselera obrać i umyć. Następnie usunąć szumowiny. Dodać warzywa (marchewki, pietruszkę oraz selera), listki laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz oraz wsypać sól i pieprz. Gotować godzinę pod przykryciem (na średnim ogniu). Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po upływie czasu, do zupy dodać ziemniaki. Gotować do ich miękkości (około 15-20 minut). Kapustę kiszoną przełożyć(...)się zeszkli to dodać kapustę kiszoną i wlać sos sojowy. Całość dusić około 10-15 minut. Kapusta powinna zmięknąć. Na sam koniec z zupy wyjąć marchewki, pietruszkę oraz selera i do zupy przełożyć podduszoną kapustę kiszoną. Zupę jeszcze chwilę gotować (dosłownie kilka minut), ewentualnie dolać odrobinę wrzącej wody, jeżeli według Was zupa jest zbyt gęsta. Marchewki przekroić na pół, pokroić
Ugotowaću015bli tak, to zakochasz si\u0119 w zupie z pora i szynki. Niezwyk\u0142e po\u0142\u0105czenie smak\u00f3w!","keywords":["zupa z pora","zupa porowa","zupa z szynk\u0105","zupa z porem i szynk\u0105","zupa porowa z szynk\u0105","co zrobi\u0107 z roso\u0142u","pomys\u0142 na zup\u0119"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished(...)step-5f7456d3b771d","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Wy\u0142\u00f3wmy marchewki i seler. Wlejmy \u015bmietank\u0119, zagotujmy.","text":"Wy\u0142\u00f3wmy marchewki i seler. Wlejmy \u015bmietank\u0119, zagotujmy.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-porowa-z-szynka-wyjatkowy-smak\/#wpzoom-rcb-direction-step-1601460127035548","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Szynk\u0119 pokr\u00f3jmy w paski, dodajmy do zupy.","text":"Szynk\u0119 pokr\u00f3jmy w paski, dodajmy do zupy
ProstePesto.plpodsmażamy ok 10 minut. W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy obsmażone pieczarki i cebulę. Marchew i pietruszkę tarkujemy na tarce o dużych oczkach, dorzucamy do zupy, dokładamy też kawałek selera. Gotujemy zupę do miękkości warzyw ok 15 minut. Po tym czasie dokładamy makaron, kiedy będzie miękki zabielamy zupkę. Posypujemy obficie natką pietruszki
Z Majeczką w kuchniZupa z samych warzyw,bezmięsna bardzo lekka i przyjemna w smaku. Idealna dla tych co chcą zrzucić nieco kilogramów. 2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka kawałek kapusty włoskiej 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżka(...)starte warzywa,smażyć przez chwilę mieszając kilkakrotnie. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 10-15 minut. W międzyczasie posiekać kapustę,seler naciowy, paprykę pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw ok. 15-20 minut uważając by nie rozgotować selera i papryki. Smacznego
Kolorowa kuchnia ElkiKrem z gruszek z dodatkiem selera . Pyszna, delikatna zupa. 250 g selera, 1 kg gruszek, 1 ziemniak obiadowy, kawałek ( 1 cm x 3 cm) skórki cytryny – sama żółta część, gałązka tymianku, 150 ml białego wytrawnego wina, sól, gałka muszkatołowa, dodatki: duża garść orzechów włoskich, 100 g sera z pleśnią niebieską, natka pietruszki, kilka kromek bagietki, masło, Selera obrać, pokroić, włożyć(...)pokroić. Gruszki i ziemniaka włożyć do garnka z selerem. Dodać skórkę cytrynową i tymianek. Gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i solą. Zagotować. Przetrzeć przez sito. Wlać wino i gotować kilka minut. Orzechy pokroić i podprażyć na suchej patelni. Natkę posiekać niezbyt drobno. Przed podaniem posypać zupę natką i orzechami. Z bagietki i sera przygotować grzanki
królestwo garówSeler obok pietruszki to dwa warzywa który nie lubiłam od dzieciństwa, wyciągałam zawsze z zupy, z sałatki jarzynowej, wszędzie gdzie(...)gotowana wersja się pojawiała. Tymczasem jakiś czas temu jadłam frytki z selera i o dziwo ku mojemu zaskoczeniu bardzo mi zasmakowały, dlatego postanowiłam iść za ciosem i zrobić zupę krem z selera. Podobny jedliśmy w jednej z restauracji i bardzo nam smakował, a był z dodatkiem czekolady. Co powiecie na takie połączenie? Dla mnie boskie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo aromatyczna zupa z białych warzyw. Seler i pietruszka są warzywami o bardzo wyrazistym smaku. Łagodzi je delikatny kalafior. 1,5 l wody 2 skrzydełka drobiowe 1 kostka rosołowa warzywna 1 łyżeczka przyprawy do zup 1 por (biała część) 7 pieczarek 2 korzenie pietruszki ¼ korzenia selera 1 główka kalafiora(...)cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje dodajemy kostkę rosołowa oraz przyprawę do zup. Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę. Por kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa wkładamy
VioletoweKucharzeniekrem bardzo kojarzy mi się z zimą. Tą prawdziwą. Śnieżną, mroźną. Taką, gdy wracając do domu, marzy się o czymś gorącym, gęstym i treściwym. Taka jest ta zupa. Mam wrażenie, że seler jako bohater dania jest wciąż niedoceniany. Owszem, wrzucamy go do zupy, by pogłębić jej smak, czasem robimy surówki z surowego korzenia, ale... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuMoja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw - selera i pora. Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka: Zatem moi drodzy(...)częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni. 2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół
Sajkofanka smaku