zupa z selera - 5925 przepisów (strona:5/395)

Zupa krem z selera naciowego i sera pleśniowego 49

obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać pokrojony seler naciowy razem z marchewką pokrojoną w cienkie plasterki. Smażyć mieszając 10 minut. Wlać trochę wywaru i dokładnie wymieszać. Wszystko razem wlać do garnka i dolać pozostały wywar, kurkumę, ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę. Gotować kolejne 15 minut. Dodać ser pleśniowy i śmietanę. Zmiksować zupę dokładnie. Lekko podgrzać przez kilka minut. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Zupa spalająca tłuszcz 26

Zupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Poza tym znajdziecie w tej zupie seler naciowy, który ma właściw The post Zupa spalająca tłuszcz appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa warzywna gotowana na kurczaku 56

kolejny pomysł na lekki, dietetyczny obiad - zupa warzywna gotowana na piersi z kurczaka. Do zupy dodałam młodą włoszczyznę i seler naciowy. Poniższa zupa idealnie smakuje podana z drobnym makaronem, np.typu muszelki, kokardki. Składniki na 4 porcje: 1,5-2 l wody 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 4 młode marchewki 1 średniej wielkości cebula(...)pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Seler umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki (listki pozostawić w całości). Do ugotowanego mięsa dodać warzywa i gotować pod przykryciem (na średnim ogniu), aż do miękkości warzyw. Na sam koniec zupę posmakować i mocniej doprawić. Podawać z drobnym makaronem i obranym mięsem

Ugotować
Zupa brokułowa 64

wywar z mięsa 1/2 średniego brokuła 1 średnia pietruszka 1/2 selera pieprz do smaku sól do smaku Zagotowujemy bazę do zupy Selera i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy Do bazy dodajemy najpierw selera i pietruszkę. Po 5 minutach dodajemy brokuła Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez ok. 20 minut

Żyję by jeść
KEREVİZ ÇORBASI, czyli zupa z selera 66

Rozgrzewająca zupa z selera. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 duży seler 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka ¼ pora 1 mały ziemniak natka pietruszki sól pieprz tymianek 2 łyżki oliwy 4 szklanki wody Przygotowanie Obrać i umyć seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Zetrzeć. Umyć ziemniak i pokroić w kostkę. Umyć i pokroić pora w plasterki. W garnku(...)dodać wszystkie warzywa, przykryć i podsmażyć. Wlać wodę i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować natką i tymiankiem. Artykuł KEREVİZ ÇORBASI, czyli zupa z selera pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Krem selerowo-ziemniaczany 56

Jeszcze kilka lat temu nie zjadłabym dania z dużą ilością selera… Jednak z czasem smaki się zmieniają :) Ostatnio miałam ochotę na lekką zupę – z dużą ilością warzyw. Krem selerowo-ziemniaczany to pomysł na gęsty, sycący i wegetariański obiad. Jeżeli jesteście mięsolubami to krem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem. Składniki: 1 duży seler (korzeń) 4 większe ziemniaki(...)garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę ostudzić. Na sam koniec dodać śmietanę. Całość zmiksować za pomocą blendera i przyprawić do smaku: solą, pieprzem, ostrą papryką

Ugotować
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 84

mieszamy z sałatką. Dzielimy na porcje i odstawiamy do lodówki. Purée z ziemniaków i selera Ziemniaki i bulwę selera cienko obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę jak do zupy, seler w kostkę odrobinę mniejszą. Warzywa zalewamy w garnku wodą, , około 2cm nad ich poziom, dodajemy 1,5 łyżeczki soli, przykrywamy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane warzywa odcedzamy, zdejmujemy

Karo in the Kitchen
Boczniakowo pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami 58

przyprawami Winiary 3 łyżki wody gazowanej szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 łyżki oleju 100 g sera feta koperek świeży zupa: 200 g pieczarek 250 g boczniaków 1 cebula 1 por biała część 1 marchewka 1 kawałek selera 1 kawałek papryczki chili 250 ml pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 ząbki czosnku 2 ziela(...)godzinę.  Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroje na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków. Zupa: Seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 15 minut

wesoła kuchnia
Delikatny krem z kalafiora 124

Delikatny krem z kalafiora to sposób na szybki i zdrowy obiad! Pod tym aksamitnym kremem kryje się bowiem moc warzyw - poza kalafiorem, który odgrywa tu znaczącą rolę - marchew, pietruszka, seler... Zupa krem to świetny sposób na przemycenie warzyw, których normalnie niejadki nie zjadłby z talerza z tradycyjną zupą. Krem z kalafiora jest ponadto delikatny, przyprawiany jedynie solą i pieprzem. Lekkiej(...)pikanterii nadaje mu odrobina parmezanu, kwasowości -  nuta jogurtu naturalnego. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera

Moje Qulinaria
Zupa krem z białych warzyw 73

Zupa krem przygotowana na bazie białych warzyw korzeniowych – selera i pietruszki oraz kalafiora. Całości lekko słodkawego smaku dodaje cebula oraz wyrazisty czosnek. Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna.   S kładniki: 1 kalafior 2 średnie pietruszki korzeniowe średni seler lub ½ dużego 2 białe cebule 3-4 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy 1l bulionu warzywnego lub drobiowego sól

Pyry na Gaz
Zupa krem seler i jabłko 14

Zupa krem seler i jabłko Pogoda nas nie rozpieszcza, chwilami jest zimowo i prószy śnieg, niespodziewanie robi się ciepło i słonecznie, to znów, za chwilę pada deszcz… Jest marzec – w marcu, jak w garncu(...)mówi się, że pogoda ” gotuje się…” W te marcowe, jeszcze zimne dni proponujemy na rozgrzewkę zupę krem z selera. Charakterystyczny smak selera możemy przełamać dodając jabłka i kilka aromatycznych dodatków. Takie połączenie sprawia, że zupa selerowa jest na prawdę pyszna – oczywiście to nasza, subiektywna ocena Składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 selery korzeniowe – około

Tajemnice Smaku
Sycąca zupa z młodych warzyw i soczewicy 65

smakuje i pozwoliła mi na wyczyszczenie lodówki Osobiście uwielbiam zupy wiosną. Młode warzywa bez wątpienia robią robotę. Za selerem naciowym nie przepadam, ale wyjątkowo dodaję właśnie wiosną do zup, liście selera. Zresztą taki wywar z młodych warzyw jest świetną bazą do wielu zup – koperkowej, ryżowej, szpinakowej czy wielu innych. Ale powróćmy do zupy, moja mama myślała w pierwszej chwili(...)Zupa gotowana jest z młodych warzyw i ich wielkość podana w przepisie jest wielkością młodych warzyw. Stara marchewka ma inną wielkość niż młoda, podobnie pietruszka czy seler A teraz trik na poprawę smaku zupy. Jeśli chcecie, aby zupa miała głębszy smak, warzywa zamiast wrzucać na wrzątek, podsmażcie chwilę na 2 łyżkach masła i dopiero potem całość dodajcie do wrzątku. Drukuj

Mieszam w Garnku
Zupa krem z selera z piernikowa nuta 66

Ostatnio zakochałam się w zupie z selera. Prosta, smaczna, nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu. Jesienna, rozgrzewająca. Kilka wpisów temu pokazałam wam swoją podstawową wersje, tym razem zmodyfikowałam ją o dodatek piernika i malin. Ciekawe czy takie połączenie przypadnie wam do gustu? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem z selera 50

Dzisiaj chciałabym wszystkich zaprosić na prostą, bardzo prosta zupę z selera. Jeżeli ktoś lubi to warzywo nie powinien ominąć tej zupy w swoim menu.  1 duży seler 1 jabłko 1 ziemniak 1 cebula bulion (ok. 1,5 szklanki) ok. 1 szklanki mleka odrobina masła pieprz, sól, gałka muszkatołowa Seler, cebulę, ziemniaka i jabłko kroimy w kostkę.  Cebulę podsmażamy

Humanistka w kuchni
Zupa brokułowo- selerowa (seler naciowy) 71

wywar z mięsa 1/2 średniego brokuła 1 łodyga selera naciowego 1 łyżeczkę cząbru 1 łyżeczkę lubczyku pieprz do smaku sól do smaku Zagotowujemy bazę do zupy Selera myjemy i kroimy na cienkie kawałki Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy Do bazy dodajemy selera i brokuła Przyprawiamy 6. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez ok. 20 minut, aż brokuł

Żyję by jeść