zupa z selera - 5925 przepisów (strona:50/395)

Zupa krem z pomidorów z klopsikami w stylu śródziemnomorskim 128

Dzisiaj prezentuję zupę pomidorową w odmienionym stylu z oreganowo – bazyliowymi klopsikami. To taka odmiana dla typowej, pomidorowej zupy. Spróbujcie również odmienić swoją zupę. Składniki: 2 spore marchewki Kawałek selera Korzeń pietruszki 4 - 5 ziemniaków ( zależy jakie duże ) 3 gałązki selera naciowego 1 cebula Ok.2 l wody 2 puszki pomidorów Sól Pieprz Kwaśna śmietana Listki świeżej bazylii Klopsiki 500 gram mięsa(...)puszki. Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą. Mieszamy masę i formujemy małe klopsiki. Klopsiki gotujemy w pomidorowej zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kwaśną śmietaną i listkami świeżej bazylii. Dodatkowo możemy posypać świeżo, grubo mielonym kolorowym pieprzem SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
KOLOROWA ZUPA Z KURCZAKIEM 136

kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Seler naciowy myjemy i kroimy również w plasterki. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, marchewkę oraz selera naciowego. Smażymy około 5 min. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy około(...)czasie, dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę i groszek. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 min. Zupę nalewamy na talerz i posypujemy świeżymi listkami kolendry

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną 174

pieczarki, nabrałam wielkiej ochoty na zupę. Pamiętam, że moja mama do pieczarkowej dodawała kaszę zamiast makaronu i bardzo mi jej zupa smakowała. Ugotowałam i chyba już zawsze do pieczarkowej będę dodawać kaszę! Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 1 mały seler 1 duża marchew 1 pietruszka 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej średniej 250 g pieczarek 1 listek(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, a kaszę przepłukać. Dodać do zupy razem z tartymi warzywami po ok. 40 minutach od zagotowania  wywaru. Wrzucić również pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek. Pieczarki

Czerwień i błękit
Fasolowa na młodej fasolce 101

niech się gotuję) na małym ogniu. Marchewkę myje obieram i kroje w plasterki , dodaje do fasolki. ziemniaki myje obieram kroje w kostkę i dodaje do fasolki. Seler i pietruszkę obieram dodaje do zupy a po odcinam kawałek i też dodaje do zupy . Na końcu wkładam pałki z kurczaka i na małym ogniu gotuje koło 1.1/2 godziny . Wrzucam pokrojony drobno

Różowa kuchnia
Gołąbkowa 244

Lubicie gołąbki? Jeżeli tak to mam dla Was równie smaczną jednak zdecydowanie mniej pracochłonną propozycję.  Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę gołąbkową ;)  Na przepis natchnęłam się już jakiś czas temu i powiem szczerze, że dość ostrożnie do niego podchodziłam. Przez długi czas odstawiałam go do zrobienia na później.  Jednak z racji braku pomysłu na obiad, wczoraj postanowiłam dać(...)straci różowy kolor. Marchewkę, pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną kapustę oraz podsmażone

Krakowskie smaki Ani
Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków 141

wędzoną makrelą, która świetnie się z całością komponuje. Polecam szczególnie zimową porą, bo wtedy zupy smakują najbardziej. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Zupa krem: 1 kg ziemniaków 200 g sera mascarpone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 1 por 1 natka pietruszki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej(...)Gotuj aż warzywa staną się miękkie. Gotowy bulion przecedź przez sito. Do bulionu wrzuć ugotowane ziemniaki oraz białe warzywa z przygotowanego bulionu: cebulę, pietruszkę oraz seler. Zmiksuj na gładko i ponownie przecedź przez sito. Zupę przypraw kminkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodaj ser mascarpone i zmiksuj krem ponownie blenderem. Gotową zupę podawaj z porwaną na kawałki

Food Square
Juszka śląska 184

już była prawie gotowa, w mieszkaniu zapachniało znajomo... krupnikiem z domu moich rodziców, bynajmniej nie Ślązaków, a mieszkańców Polski Centralnej. Tą zupą witam astronomiczną jesień, która zawitała kilkadziesiąt minut temu. Składniki : 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler korzeniowy 2 cebule 500 g ziemniaków natka pietruszki lubczyk 200 g kaszy jęczmiennej 6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe natka pietruszki(...)sól, pieprz   Ugotować wywar z obranych warzyw, czyli pietruszkę, marchew i selera zalać zimną wodą (ok. 2,5 l). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i osolić do smaku (tak na oko z 1 łyżeczkę). Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. W trakcie gotowania wywaru, obrać cebule, opalić, by nabrały koloru i aromatu i dodać do wywaru. Kiedy

Weekendy w domu i ogrodzie
Botwinka 107

Oprócz tego wyjątkowego smaku jest jeszcze ten piękny różowy kolor. Nie mam opamiętania jedząc tę zupę. Powiem Wam tylko, że na drugi dzień była chyba jeszcze smaczniejsza. Pycha! Składniki: - 10 dag cielęciny, 2 skrzydełka - 2 pęczki botwinki; - 1 młoda marchewka; - 1 pietruszka; - mały kawałek selera; - kawałek pora; - pół szklanki śmietany(...)garść posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Oczyścić z szumowin. Gotować chwilę pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyścić, pokroić, dodać do zupy. Bulwy buraka pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 15 minut. Liście botwinki pokroić w kawałki wraz z łodygami, dodać do zupy. Gotować do miękkości. Dodać

dom-agi.pl
ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI 96

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na zupę: Około 1-1,5 l wody, marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, 5-6 większych ziemniaków, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, większa szczypta lu bczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta(...)minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw. W międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyjmuję pora, selera oraz pietruszkę, wrzucam mięso, gotuję kolejne 20 minut. Warzywa łączę z odrobiną zupy, koperkiem oraz śmietanę, miksuję na gładko, wlewam do garnka. W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami + film 130

jesienny obiad . Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest akcent w postaci kawałka smacznego żeberka. składniki na 6 porcji zupy 70 dag żeberek 1/2 główki młodej kapusty włoszczyzna ( marchewka , pietruszka, mały kawałek selera i pora ) cebula ząbek czosnku 6 - 7 ziemniaków mała puszka koncentratu pomidoreowego 2 łyżki posiekanej pietruszki 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego(...)kawałki żeberka, i zalewamy je około 2 litrami wody, doprawiamy solą . Dodajemy poszatkowaną kapustę i pokrojone ziemniaki , oraz włoszczyznę (marchewkę , pietruszkę, mały kawałek selera i pora) ząbek czosnku oraz cebulę. W trakcie gotowania  zupę doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, szczypta kminku i ziarenkami pieprzu. Zupę gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy

Smakowite Dania
Grochówka. Zupa grochowa. 76

Pyszna grochówka ze smażonymi ziemniaczkami!! Składniki Marchew 2 marchewki Pietruszka 1 sztuka Seler kawałek Por 1 mały por Liść laurowy 2 liście Ziele angielskie 3 ziarenka Cebula 1 duża cebula Wędzonka 300g (lub innego mięsa, np. The post Grochówka. Zupa grochowa. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa kurkowa z makaronem orzo 221

Dzisiaj na blogu zupa kurkowa z dodatkiem makaronu orzo. Smacznego! Składniki: 2 golonki z indyka 1/2 dużego seler 2 średnie marchwie 4 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 makaronu orzo 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego lubczyku 2 łyżki listków majeranku (ew. suszonego(...)kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Grzyby wrzucić do wywaru. Po 10 minutach dodać selera i marchew oraz obrany i posiekany drobno czosnek. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, natkę, zioła i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony). Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać

Czerwień i błękit
Zimowa zupa jarzynowa ze śweżych warzyw 164

wrzącej wody, wrzucić liść laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać, bo jest bardzo ostra ) i kilka ziaren pieprzu czarnego,pokrojoną drobno cebulę, gotować  Pokroić kawałek selera i w pół krążki pora, wsypać do zupy Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym, dołożyć do ziemniaków, posolić Startą pietruszkę ( oddzielnie) również obsmażyć na maśle i dodać do zupy Umyty i podzielony na różyczki

Proste Potrawy
Zupa krem z zielonej soczewicy 114

Możliwości jest wiele. Zupa krem z zielonej soczewicy to propozycja dla każdego. Sycąca, gęsta i aromatyczna. Z pewnością zasmakuje każdemu. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM  Z ZIELONEJ SOCZEWICY Składniki: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 selera średniej wielkości 1 duża pietruszka 1 szklanka zielonej soczewicy  1,5 litra wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry(...)sól 2 łyżki oliwy Przygotowanie zupy: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę - zeszklić. Pod koniec dodać czosnek. Pietruszkę i selera obrać i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do zeszkolnej cebuli i smażyć około 5-7 minut. Do warzyw wsypać opłukaną zieloną soczewicę. Całość zalać około 1,5 litra zimnej wody

kolorowotorcikowo
Zupa krem kalafiorowa 171

Składniki: 1 mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu .     Polecam też zupy krem z dyni , kurek , cukinii i brokuła . Przygotowanie:    Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania