ryby, musztarda, miód i brokuł i danie gotowe. Przepis będzie dostępny w środę rano Czwartek: Kremowa fasolowa Energetyczna bomba do zrobienia w 15 minut. Elegancka, aksamitna zupa, na którą składa się fasola, seler, cebula i mleko kokosowe, polana ostrym jak brzytwa sosem. Przepis będzie dostępny w czwartek rano Piątek: Duszone krewetki na ryżu Jeśli masz w domu ryż, albo drobny(...)adobo zrobiliśmy surówkę z czerwonej kapusty i pomarańczy (kapusta to produkt, który mamy w lodówce jeszcze z menu z poprzedniego tygodnia 5 patentów na dania z kurczaka (i bez) ). Zupę krem dobrze jest zjeść z pajdą ciemnego chleba, a łosoś zyska na smaku jeśli dodać do niego pokrojoną cienko marchew. Czyszczenie spiżarni, czyli gotowanie z tego co jest pod ręką
Niedzielny kucharzwrzącej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora najpierw należy sparzyć wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy pora, pietruszkę i selera, a marchewkę i pomidory miksujemy. Następnie przygotowujemy lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlewamy cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy
Z notatnikadodaje energii i ma piękny, poprawiający humor kolor :) Składniki na ok 6 porcji: (zupę przyprawiam "na oko", co chwilę próbując, więc podane ilości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek(...)wrzucamy do garnka z batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Jeśli pozostały nam warzywa z bulionu, możemy dodać do naszej zupy 1 małą pietruszkę, 1 małą marchew i mały kawałek selera. Gdy bataty zmiekną, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodajemy mleko kokosowe (polecam najpierw zebrać trochę śmietanki i odłożyć ją do dekoracji), przyprawy, łyżkę
Zawsze głodna!zupa szparagowa, jedwabiście gładka i całkiem pożywna. Jajko w koszulce położone na grzance, wylewające się żółtko - to bardzo smakowite połączenie! Oryginalny przepis tutaj składniki ( 4 porcje) 500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte oliwa z oliwek 2 średnie białe cebule, obrane i posiekane 2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane(...)dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, próbując, solą
Stare Garytradycyjną zupę grzybową. Miałam z początku lekkie obawy, bo kompletnie nie znam się na grzybach, jednak ostatecznie wszyscy przeżyli obiad ;) A zupa była pyszna! Składniki na wywar: 1,5 l wody 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera kawałek pora 2 gałązki lubczyku 2 gałązki rozmarynu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe sól do smaku Składniki(...)łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion i zalewamy wodą. Gotujemy bez przykrycia 40 - 60 minut (zupa powinna lekko "pyrkać"). Po tym czasie zupę przecedzamy, jedną marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy
My Culinary ArtZupa grzybowa Składniki: 300-500 g świeżych lub mrożonych grzybów (oczywiście im więcej tym smaczniejsza zupa) 1 drobno posiekana większa cebula skrzydełko z indyka włoszczyzna : marchew, pietruszka , kawałek selera, por, kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku(...)cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki 2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki śmietana do zup i sosów Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera , por przekroić na mniejsze kawałki. Skrzydełko zalać wodą i zagotować , po tym czasie wymienić wodę na świeżą bez szumowin , dodać warzywa , ziele angielskie , liść laurowy
Aromatyczne Podróżeposzatkować i pokroić wszystkie składniki chwilę pogotować a potem delektować się pyszną i rozgrzewającą zupą w te zimne marcowe dni. składniki na 1,5 litra zupy udko z kurczaka marchew pietruszka kawałek selera mała cebula ćwierć główki kapusty włoskiej 4 średnie ziemniaki szczypta kminku łyżeczka papryki słodkiej mielonej sól biały pieprz natka pietruszki przepis Marchew, pietruszkę, seler i cebulę , obieramy
Smakowite Daniapapryka, kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni: • Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw. Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego(...)zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi. • Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu. • Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek. • Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast. • Lubczyk
Moje domowe kucharzeniezalewamy zimną wodą(1,4 l), dodajemy ½ łyżeczki soli, gotujemy 20 min od momentu zawrzenia. Następnie mięso wyjmujemy, do wywaru dodajemy pokrojoną na półplasterki marchew, seler w kostkę, gotujemy do ich miękkości. Do zupy dodajemy koncentrat, odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę. Gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy chilli, solą oraz pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem, u nas spaghetti
R'n'G KitchenPyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać! Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki(...)wodze, w której się moczyła. W książce podano czas 30 minut ale wg mnie to zdecydowanie za mało. Ja moją musiałam wyławiać z teoretycznie ugotowanej zupy i podgotowywać dalsze 30 minut. Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy, pora po umyciu kroimy w ćwierć talarki. W rondlu podgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa prze
Dzieje kuchennej Wiewióryinny zestaw obiadowy. ;-) A jeśli uda się Wam kupić do zupy młode ziemniaki, to już w ogóle niebo w gębie :) Wtedy zamiast natki pietruszki użyjcie koperku :) SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych) 150 g boczku 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego(...)pieprzu. 4. Zalewamy zawartość garnka wodą ponad poziom warzyw i gotujemy na małym ogniu do miękkości. 5. Następnie zestawiamy garnek z ognia, wyjmujemy liść laurowy, pora, selera, marchewkę i pietruszkę, po czym blendujemy zupę na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem z ziemniaków podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, chipsami boczku oraz natką pietruszki. Smacznego
W kuchni Katiekurczaka 1 marchewka kawałek pora kawałek selera 3 szklanku bulionu 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie) 3 łyżki śmietany sól, pieprz, zioła, papryka słodka Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy(...)gotowy. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Do garnka natomiast wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Doprawiamy zupę
My simple kitchenpożywności. Dodałam do niej włoszczyznę i selera naciowego ale można dorzucić inne warzywa jak brokuły czy kalafiora. Inne podobne zupy: zupa ryżowa z kurczakiem warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami Print Zupa warzywna z kurczakiem i ryżem Codzienna zupa warzywna gotowana na kurczaku z dodatkiem ryżu. Gęsta i pożywna, w sam raz na początek jesieni. Prep Time 20 minutes Cook(...)Selera pokroić w plasterki, pora pokroić w półkrążki. W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać warzywa, smażyć 10 minut. Do warzyw przełożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać 2-3 litrami wody, posolić. Gotować 30 minut. Do oddzielnego garnka włożyć ryż ( najlepiej w torebce) , zalać wodą i zagotować. Wyjąć torebkę z ryżem, rozciąć i przełożyć do zupy. Gotować
Cooking for EmilyBarszcz ukraiński jest pyszny, pożywny i zdrowy. Idealna rozgrzewająca zupa na jesienno-zimowe chłody. Przygotowany ze świeżych pokrojonych w kostkę buraczków i ziemniaków z dodatkiem kapusty włoskiej i białej fasolki. To solidna porcja warzyw. Barszcz zakwasiłam zakwasem z buraków, a to dodatkowo podnosi jego walory, nie tylko smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. W zależności od upodobań barszcz można przygotować(...)kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka masła ghee 2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: obraną, pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu w garnku, w którym gotujesz zupę w międzyczasie obrać buraki, marchew, pietruszkę i seler i pokroić w kostę. Dorzucić do cebuli i podsmażyć razem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, następnie zalać bulionem i zagotować w międzyczasie obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą dzisiaj mam przyjemność zaprezentować. Przepis na tą ciekawą zupę znalazłam na blogu pokochajgotowanie . Warzywa obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, natomiast marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, zalać bulionem i gotować całość do miękkości warzyw. Pod koniec
Świat Domowej Kuchni