zupa z selera - 5925 przepisów (strona:49/395)

Wegetariańska zupa z soczewicą - łatwa i smaczna 157

źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego . http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html Wegetariańska zupa z soczewicą - łatwa i smaczna Składniki: 100 gram soczewicy czerwonej 3 ziemniaki 2 marchewki seler pietruszka cebula 200 gram przecieru pomidorowego liście laurowe, ziele angielskie szczypta rozmarynu szczypta szafranu oliwa sól, pieprz Wegetariańska zupa z soczewicą - łatwa(...)smaczna Wykonanie: Cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie w garnku na zupę. Wrzucamy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kosteczkę. Pierwsze wrzucamy do garnka pietruszkę oraz selera i podsmażamy. Następnie marchewkę, a na koniec ziemniaki. Zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy do garnka z warzywami. Wrzucamy do całości soczewice i gotujemy

Pyza i Surówka
Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański) 175

seler obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela i gotujemy ok. 30 minut. Cebulę obieramy, kroimy na pół i dorzucamy do garnka wraz z majerankiem i oregano, gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Buraka, którego zostawiliśmy wcześniej, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupę

Be Fit Be Strong
Krupnik – prosto i pysznie 172

zetrzeć itd. Wskazówki znajdziecie w przepisie. Nie przedłużając dłużej zapraszam Was na przepis prosty i pyszny krupnik. Składniki: (na około 2,5 l zupy) 2 listy zimnej wody 2 marchewki 2 pietruszki korzeń 1/2 małego selera (korzeń) 1 mała cebula 4 ziemniaki opcjonalnie 2 suszone grzybki (ja dziś nie dodałam) około 250 g mięsa z kością (u mnie najczęściej udko(...)marchewkę dodaję do wywaru z kaszą, mieszam i dalej gotuję na małym ogniu pod przykryciem (aż ziemniaki będą miękkie). Następnie wyjmuję z wywaru cebulę, seler oraz pietruszki (korzenie). Ja często po przestudzeniu dodaję do zupy korzenie pietruszki (kroję je drobno, gdy lekko przestygną). Na koniec do zupy dodaję drobniutko posiekaną zieleninę (u mnie koperek, ale możecie dodać zieloną pietruszkę). Całość

Słodkie okruszki
Klasyczny rosół drobiowy 86

Rosół to nic innego, jak wywar z warzyw i mięsa (najczęściej drobiowego) gotowane na wolnym ogniu. Gdy przed laty stawiałam pierwsze kroki w kuchni, uważałam przygotowanie tej zupy za „wyższą szkołę jazdy”. W rzeczywistości wcale nie jest skomplikowana? Dla nas rosół to środek wzmacniający w czasie choroby. Gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, zjadamy miseczkę gorącego rosołu obficie(...)czasie zbieraj pianę gromadzącą się na wierzchu ( szumowiny ). Cebulę przekrój na połowę i każdą połówkę przyrumień nad gazem (możesz lekko przypalić) . Dodaj ją do zupy wraz z pozostałymi warzywami (marchewką, pietruszką, selerem) . Całość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu. Gotowy rosół podawaj z makaronem i pokrojoną natką pietruszki.   Rady: 1. Robienie rosołu należy rozpocząć od zalania mięsa

Kulinarne S.O.S.
Klasyczny rosół drobiowy 94

Rosół to nic innego, jak wywar z warzyw i mięsa (najczęściej drobiowego) gotowane na wolnym ogniu. Gdy przed laty stawiałam pierwsze kroki w kuchni, uważałam przygotowanie tej zupy za „wyższą szkołę jazdy”. W rzeczywistości wcale nie jest skomplikowana Dla nas rosół to środek wzmacniający w czasie choroby. Gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, zjadamy miseczkę gorącego rosołu obficie(...)czasie zbieraj pianę gromadzącą się na wierzchu ( szumowiny ). Cebulę przekrój na połowę i każdą połówkę przyrumień nad gazem (możesz lekko przypalić) . Dodaj ją do zupy wraz z pozostałymi warzywami (marchewką, pietruszką, selerem) . Całość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu. Gotowy rosół podawaj z makaronem i pokrojoną natką pietruszki.   Rady: 1. Robienie rosołu należy rozpocząć od zalania mięsa

Kulinarne S.O.S.
Zupa pomidorowo-bazyliowa z ryżem 186

wyciągamy z zupy. Udka z kurczaka można podać do zupy jako dodatek. Gdy gotuję rosół, to poza samą włoszczyzną dodaję jeszcze "bukiet ziół". W mojej zupie ląduje zawsze spora gałązka lubczyku, dwie gałązki natki selera i kilka gałązek natki pietruszki. Wszystkie te zielone dodatki wyciągam na koniec z zupy. Do zupy rybnej można dodać jeszcze kilka gałązek tymianku i inne

Passions hobbies life
Mrożenie liści selera i pora - gotowe zestawy rosołowe 165

zimowych zup. Pamietajmy, że warzywa kupowane zimą nie nadadzą wywarowi tak wspaniałego aromatu i smaku ! Dodatkowo jeżeli nie lubicie pływającej zieleniny w zupie taki zestaw sprawdzi sie idealnie! SKŁADNIKI:  zielone liście selera zielona część pora WYKONANIE: 1. Liście pora i selera dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.  2. Liście selera owijamy ściśle zielonymi częściami pora ( ilość

Atlas Smaków
Zupa dyniowa – najprostsza 129

idealnie złota i pyszna zupa dyniowa. Jej przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Przyznam się Wam, że nie wyobrażam sobie bez niej jesieni. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Zupa dyniowa – najważniejsze składniki Żeby przygotować pyszną zupę dyniową potrzebujemy tylko kilku składników. Dynia . Jak sama nazwa wskazuje, to podstawowy składnik naszej zupy. Do przygotowania zupy dyniowej możecie użyć dowolnej dyni(...)prostu zjeść zupę w towarzystwie kromki ulubionego chleba czy bułki. Drukuj Zupa dyniowa – najprostsza Idealna zupa na jesienny obiad – aksamitnie kremowa, sycąca i przepyszna! Posiłek lunch, obiad, zupa Kuchnia amerykańska, polska Słowo kluczowe dynia, fit obiad, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad, zupa, zupa dyniowa, zupa krem Całkowity czas przygotowania

Na-talerzu.pl
TRADYCYJNY KRUPNIK Z KASZĄ PĘCZAK (PRZEPIS MOJEJ MAMY) 189

ponieważ w lodówce zupa mocno gęstnieje, pamiętajcie, żeby rozrzedzić ją porcją wody.  Krupnik z kaszą pęczak to pyszna, gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa. A do tego jest bardzo tania i zdrowa - idealna na obiad dla całej Rodziny :) SKŁADNIKI: 2,5 litra wody (+ około 0,5 litra do ewentualnego dolania) 2 większe (albo 3 mniejsze) udka(...)miękkość mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna.  Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je na osobny talerz, a do zupy dodaj pokrojoną w półtalarki marchewkę, posiekane w słupki: seler oraz pietruszkę, por w całości. Gotuj warzywa 10 minut , po czym dorzuć do nich pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól i popieprz zupę do smaku ponownie

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa z brukselki – post dr Dąbrowskiej 126

razu ugotować większą porcję zupy i nadmiar zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku. Do przygotowania dania możemy użyć warzyw świeżych lub mrożonek. Koniecznie polecam spróbować! PRZEPIS NA ZUPĘ Z BRUKSELKI Składniki na zupę z brukselki (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 400 – 500g brukselki(...)pieprz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich liść laurowy 5 szt ziela angielskiego Jak zrobić zupę z brukselki: Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz posiekany pęczek natki pietruszki. Selera, cebulę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do garnka. Przykrywamy przykrywką, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy

Dorota Smakuje
barszcz ukrainski 156

lokalnym targu). składniki dla czterech osób  wywar 400 g żeberka wieprzowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula  kawałek korzenia selera 1 marchew  1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 2 łyżki masła 200 g ugotowanej białej fasoli 1/8 niewielkiej główki kapusty 1 marchew 4-5 niewielkich ziemniaków(...)drobno posiekaną cebulę. Do  przesmażonej   cebuli ( powinna się  aż  rozpadać), dodajemy  zmiażdżony  i posiekany ząbek czosnku,   seler pokrojony w słupki, oraz marchew i pietruszkę pokrojone w plastry.  Całość smażymy przez dwie minuty, często mieszając, a  następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego

Miód i pieprz
Zupa-krem selerowy z białą fasolą 123

gotuję zupy bez blendowania z wieloma kawałkami warzyw, z dodatkiem mięsa. Ale... dziś mam kolejną zupę- krem. Tym razem krem selerowy z dodatkiem białej fasoli i przyprawioną gałką muszkatołową. Zapewniam Was... pychota       Składniki: 1 l wywaru drobiowego 500 g selera (obranego i pokrojonego w kostkę) 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 1 duży lub 2 małe(...)sięga właśnie po zupy-kremy. Można je podać w małych miseczkach, na eleganckich talerzach. Można zjeść na pikniku i podczas wystawnego obiadu. Często robicie takie zupy? Jeśli nie, to spróbujcie ten krem z selera... Życzę SMACZNEGO! Krys Kochani, znów nawał spraw i obowiązków przyczyniły się do mojej mniejszej aktywności na blogu, a co za tym idzie do rzadszych odwiedzin

Kuchnia u Krysi
Zupa gulaszowa z indykiem i kukurydzą 155

obiad polecam pyszną zupę gulaszową z kukurydzą. Do jej przygotowania wykorzystuję mięso z indyka, można je oczywiście zastąpić innym mięsem. Zupa jest sycąca, najczęściej ją podaję z pieczywem. SKŁADNIKI : 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 1 marchewka, ćwiartka selera, 1 cebula, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 łyżka mąki(...)maśle. Do mięsa wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę oraz seler obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję kolejne 30 minut. 3. Na końcu do wywaru dodaję kukurydzę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa z botwinką + film 115

Najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek ale można ją również podać z ziemniakami będzie wtedy bardziej treściwa i sycąca. składniki na ok. 2 litra zupy włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, pora i kapusty włoskiej ) cebula ząbek czosnku 2  pęczki botwinki z buraczkami sok z 1 cytryny 2 gałązki natki pietruszki lub koperku mały pęczek szczypiorku(...)jajka ugotowane na twardo 200g śmietany 18% łyżka cukru czarny pieprz sól przepis Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera i kapusty włoskiej ), wlewamy około 1,5 litra zimnej wody i całość zagotujemy pod przykryciem. Umytą botwinkę razem z liśćmi siekamy, obrane buraczki kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru wrzucamy cebulę oraz czosnek, dodajemy

Smakowite Dania
Pieczone warzywa z ziołami, a jutro zupa 50

jako obiad sam w sobie. Podane niżej ilości składników są duże - nie bez powodu! :) Dynia przepełniona miłością :) Opiekane warzywa Składniki: 6 buraków 4 marchwie 2 korzenie pietruszki 1 seler 2 cebule 8 ząbków czosnku 3 ziemniaki 1 mała dynia sól pieprz świeżo mielony estragon rozmaryn 5 łyżek oliwy Warzywa opłucz, obierz, umyj i pokrój na kawałki równej wielkości. Blachę wyłóż(...)temperaturze ok 200 °C do czasu, aż warzywa będą miękkie i zarumienione. To, że podana porcja jest duża nie jest przypadkowe :) Z takiego zestawu warzyw można przygotować pyszną zupę-krem - nie jesz dwa razy tego samego, nie jest nudno, nie jest pracochłonnie :) Krem z pieczonych warzyw Składniki: ok 700 g pieczonych warzyw ok 0,5 l bulionu drobiowego ewentualnie

Gary Bez dna

Proponowane wyszukiwania