zupa z selera - 5925 przepisów (strona:65/395)

Zupa warzywna na rosole 162

rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki(...)kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem

R'n'G Kitchen
Przepis na kremową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. 128

tego jest bardzo dobra, a wykonanie zajmie nam zdecydowanie mniej czasu.  Przepis na kremową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów.  6 porcji. Na zupę: 10 szklanek wody włoszczyzna: 1 marchew, plaster selera, 1 mały por, 1 pietruszka 2 białe cebule 4 pomidory malinowe ząbek czosnku 1 czerwona papryka sól, pieprz, chili liść laurowy łyżka suszonej bazylii lub garść świeżej(...)mniejsze kawałki.  W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, liścia laurowego, bazylii i pieprzu, dodać warzywa i gotować około 20 minut (do miękkości) na średniej mocy palnika.  Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem i znów wstawić na palnik, by składniki się przez chwilę przegryzły. Doprawić do smaku, uzupełniając przyprawy, jeżeli jest jeszcze taka konieczność. Podawać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. 154

pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. Składniki na garnek o pojemności 4 litry: 1 kg boczniaków 500 g żołądków drobiowych 4 ćwiartki z kurczaka por - biała część 3 średniej wielkości marchewek 1 duży korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego(...)żołądki (w całości), dołożyć liście laurowe, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki w proszku. Zagotować i zebrać wytrącającą się pianę. Gdy zupa przestanie się burzyć, dołożyć tarte na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, oraz posiekany w kosteczkę por. Gotować przez 60 minut - do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości.  W trakcie gotowanie posiekać na paseczki grzyby

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 113

skleiły dobrze, następnie wywinąć brzeg pierożka na zewnątrz. Wrzucać do wrzątku, gotować od wypłynięcia 2 minuty, wyciągnąć, odparować i skropić oliwą, żeby się nie posklejały. Zupa: 300 ml bulionu 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego kawałek pora (jasna część) 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz trochę paseczków skórki cytrynowej(...)kawałki warzyw. Postawić ponownie na ogień. 2. Piekarnik nagrzać do 200°C, ustawić na funkcję grill lub górną grzałkę. 3. Mąką rozrobić z odrobiną wody, wlać do gotującej się zupy, gotować na małym ogniu 3 minuty. 4. Do żaroodpornych miseczek włożyć po kilka pierożków, zalać gorącą zupą, wstawić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie posypać pieprzem cytrynowym

Kuchnia Prezydentowej
Zupa grzybowa 127

grzyby, póki co pogoda jesienna bardzo dla nas łaskawa, ale już zapowiadają znaczne ochłodzenie więc to chyba ostatni weekend na zbieranie grzybów. Może jeszcze zdążycie:) Zupa grzybowa Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek por 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 nasiona ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 1 duża cebula 1/2 kg grzybów leśnych kila(...)minut, aż będą rumiane, posolić obficie i popieprzyć podczas smażenia, przełożyć do garnka z warzywami. Całość gotować 20 minut, odlać trochę wody z gotowania, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki

Smaczny zeszyt
Zupa krem z dyni z kurczakiem i graneczkami 216

pyszna,rozgrzewająca ,lekka i syta-uwielbiam jesień i ta prostą zupę,polecam  SKŁADNIKI: dynia po kawałku włoszczyzny(marchewka,seler,pietruszka) czosnek 2-3 ząbki pół cebuli kawałek pora, 2 ziemniaki, 2 rosołki, 2 piersi z kurczaka grzanki lub groszek ptysiowy -co kto woli łuskane pestki dyni lub słonecznik sól,pieprz kawałeczek świeżego imbiru PRZYGOTOWANIE: do dużego garnka wrzucamy obraną(...)będziemy to miksować,dajemy również piersi z kurczaka,żeby się w tym wywarze ugotowały,tylko pamiętajmy ,żeby je wyjąć przed zmiksowaniem,cebulkę podsmażamy lekko i dodajemy również do naszej zupy,dodajemy też rosołki,sól ,pieprz wciskamy czosnek i tarkujemy świeży imbir-do smaku,gotujemy ok 30-40 min do miękkości warzyw.Wyjmujemy piersi i resztę zupy miksujemy,podajemy z grzaneczkami

Swojskie jedzonko
Jesienne zupy – zupa z soczewicy i ciecierzycy 113

Zupa z soczewicy to zupa krem. Drobna czerwona soczewica szybko się rozgotowuje przez co zupa jest naturalnie gęsta. Dodatkowo do zupy dodałam kokosowe mleko. Zupa zyskała na sytości. Kokosowe mleko zawiera kokosowy olej , który jest bardzo zdrowy. Jest to również zdrowa alternatywa dla osób, które nie tolerują mlecznych przetworów. Bardzo często gotuję zupy, bo moje dzieci bardzo je lubią. Zupa(...)typowe dania na obiad w szwedzkim przedszkolu. Zupa z mielonym mięsem to przepis zainspirowany kuchnią dla przedszkolaków. Moje dzieci dawno już nie chodzą do przedszkola ale dobra zupa jest wciąż ich ulubionym daniem. Zupa z soczewicy 4 porcje Składniki: 1,5 l domowego bulionu z kurczaka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 2 ząbki czosnku

codojedzenia
Rosół drobiowy 60

Przepis na domowy rosół drobiowy z kurczaka – tak pyszny jak u Babci. Rosół drobiowy – Składniki: 1 cały kurczak o wadze ok. 2,4 kg

Kulinarne Przeboje
Zupa porowo-serowa z kluskami kładzionymi 157

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Prosta zupa, która smakuje rewelacyjnie. Być może to zasługa klusek, które idealnie komponują się z serowo-kremowym smakiem. mięso na wywar 1 por 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 listek laurowy 50-100g serka topionego (w zależności od upodobań) 1 łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: prażona cebulka (opcjonalnie) natka pietruszki starty parmezan sól(...)jajko 1 łyżka mleka mąka (*) szczypta soli   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli i listka laurowego. Do garnka wrzucić pokrojoną marchew, pietruszkę oraz selera. Pora poddusić na maśle i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości warzyw. Przygotować kluski. Jajko ubić ze szczyptą soli, dolać mleko, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.  (Ciasto powinno być dosyć gęste

Di gotuje
Zupa z białej kapusty 136

Aromatyczna, lekka i pożywna...bezmięsna propozycja na przepyszną zupę. Składniki mała główka kapusty 2 duże marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l gorącej wody 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę, marchewki(...)pietruszkę ,seler, ziemniaki kroimy w kostkę, chwilę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, solimy i oprószamy pieprzem. Zagotowujemy. Kapustę siekamy (dosyć grubo), dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i posiekany koperek, mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Rosół z kury (drobiowy) 512

Post Rosół z kury (drobiowy) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
zupa rybna z kluseczkami francuskimi 141

zupę rybną, soku nie zawiera, to poszerza paletę kolorystyczną zup (bo przypominam, że dwa lata temu proponowałam żółtą zupę rybną z grzankami ).  francuska zupa rybna 2 l wywaru jarzynowego z pietruszki i selera, 2 głowy karpia, ich szkielety i płetwy, 2 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oleju, sól, pieprz Do gorącego wywaru jarzynowego włóż

Eksperyment sobotni
Barszcz ukraiński z botwinką 148

botwinkę. Składniki: 1 pęczek botwinki z burakami 4 ziemniaki 1 puszka fasoli (białej lub czerwonej) 1 marchewka 1 mały seler 1 cebula ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%) sól ,pieprz ocet majeranek kminek 3 drobiowe skrzydełka Sposób przygotowania: 1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy(...)odszumowujemy. 2. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie. 3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem. 4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki

Kuchnia domowa Ani
Kartoflanka z domowymi zacierkami 95

niesamowitą ochotę na domowe zacierki, więc szybciutko wymyśliłam sobie danie, do którego mogłabym je dodać. Zupa okazała się na tyle smaczna, że na życzenie domowników gotowałam ją już od tamtej pory kilkakrotnie :) Kartoflanka z domowymi zacierkami Składniki: 3 duże ziemniaki marchew mała pietruszka kawałek selera mały kawałek pora 1 duży ząbek czosnku łyżka masła 2 litry domowego bulionu(...)rozpuszczone w 2 litrach wody liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz suszony lubczyk 0,5 szklanki śmietany 18% do zup porcja zacierek domowych przygotowanych według  tego przepisu . Wykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera obrałam, umyłam, starłam na tarce o grubych oczkach. Pora umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzałam masło, podsmażyłam

Kuchenne zapiski Edyty
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 125

biała fasola )+ 250 żółtego, niełuskanego grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach, ale można dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe(...)żeberek, mięsa na nich co prawda niewiele, ale dają fajny smaczek, dlatego ziemniaki musiałam dogotować osobno, później połączyłam je z gotową zupą).   Na mięso wylewam namoczone, napęczniałe fasole z grochem, na nich układam pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler naciowy i por, pokrojone na połowy obrane ząbki czosnku, dodaję także pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się zmieszczą do gara (moje

Smaczne Zdrowe