ogórkowa z ryżem . Będziemy potrzebować : na wywar : około 2,5 l wody 2 udka (około 600 g) kawałek pora (40 g) kawałek korzenia selera (80 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) na zupę ogórkową : 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 1 cebula (60 g) 200 g śmietany użyłam 18 % (około 7 łyżek
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj mamy chłodniejszy dzień, więc proponujemy Wam zupę z cukinii z pomidorami i kurczakiem Składniki: - ćwiartka kurczaka (ok. 400 g) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łodyga selera naciowego - 2 duże cukinie (żółta + zielona) - 500 g pomidorów - 140 g makaronu - sól, pieprz - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 2 litry wody Składniki(...)zimną wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam się gotować dodajemy umyte i pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie cebulę kroimy w kostkę oraz czosnek drobno siekamy i dodajemy do zupy. Przyprawiamy. Gdy warzywa są na wpół twarde to pomidory obrane ze skórki kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Na koniec dajemy cukinie umyte
Kuchenne Wariacjeczosnku rozgniecione - 1 cebula - 2,5 litra wywaru z warzyw tudzież wody - bouquet garni z 2 gałązek natki pietruszki i listka laurowego, związany kawałkiem selera naciowego - 1 duży pomidor - 85 gram suchego makaronu do zupy (gwiazdki) - parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy ser Przygotowanie zupy: Obieramy marchewkę i kroimy według zasady: wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Skórki
Życie zamknięte w smakuminut Proporcje dla 6-7 osób Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodyżki selera 1 puszka czerwonej fasoli 420 g 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g 4 ziemniaki 1 litr bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżka posiekanego koperku 500 ml przecieru pomidorowego 1 mała(...)pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już
Kulinarne przygody Gatityśrednie papryki (mix papryk) 1,5 l wody 1 łodyga selera 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka soli szczypta pieprzu (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka oliwy opcjonalnie śmietana do serwowania jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie. Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu(...)garnka wsypać mieloną słodką paprykę oraz kumin. Na bardzo małym ogniu podsmażyć przyprawy przez około 10 sekund. Dodać pokrojonego w kostkę selera oraz krojoną paprykę. Zalać wodą. Posolić i popieprzyć do smaku. Zwiększyć ogień i zagotować. Gdy zupa zacznie się gotować zmniejszyć ponownie ognień, tak aby nadal się gotowała ale dość wolno. Gotować przez 40 minut od momentu zagotowania. Gotową
mecooksśrednie papryki (mix papryk) 1,5 l wody 1 łodyga selera 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka soli szczypta pieprzu (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka oliwy opcjonalnie śmietana do serwowania jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie. Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu(...)garnka wsypać mieloną słodką paprykę oraz kumin. Na bardzo małym ogniu podsmażyć przyprawy przez około 10 sekund. Dodać pokrojonego w kostkę selera oraz krojoną paprykę. Zalać wodą. Posolić i popieprzyć do smaku. Zwiększyć ogień i zagotować. Gdy zupa zacznie się gotować zmniejszyć ponownie ognień, tak aby nadal się gotowała ale dość wolno. Gotować przez 40 minut od momentu zagotowania. Gotową
mecookssię dzisiaj pomysł, aby na obiad była zupa ogórkowa :) Potrzebujemy: 3-4 skrzydełka drobiowe (można oczywiście na jakiekolwiek bazie mięsnej zrobić zupę) 5-6 ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka - korzeń natka pietruszki 1/4 selera troszkę koperku 3 łyżki śmietany przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegeta, kostka rosołowa) Do dzieła! Wstawiamy w garnku nasza bazę(...)liście laurowe. W międzyczasie kroimy w nie dużą kostkę ziemniaki i marchew - wrzucamy do garnka. Po kilku minutach dorzucamy seler i korzeń pietruszki. Kiedy wszystko pomału zacznie się gotować dodajemy natkę pietruszki. Jeżeli zbierają się "fusy" na zupie to zbieramy je i wyrzucamy. Kiedy ziemniaki będą miękkie to dodajemy starte na tarce ogórki, koperek i kostkę rosołową. Chwilkę gotujemy. Odlewamy
Kolejny blog o gotowaniutaki, że łyżka stoi. Pamiętajcie aby wieczór wcześniej namoczyć ciecierzycę* w zimnej wodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków(...)półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około 30 min na małym gazie, tak aby warzywa stały się miękkie, dodać pokrojone mięso. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, dodać zakwas
moj przepis nakrem. Pomiędzy tytułowymi białymi warzywami pojawiły się także bataty - nie mogłam sobie podarować ich dodania - ich smak jest niewiarygodnie uzależniający ...ale w związku zupa przybrała dominujący kolor batatów :) Co potrzebujemy; 4 duże pietruszki 2 średnie selery 1 dużego batata 1 litr bulionu 1 główkę czosnku Pieprz, sól dla smaku ok. 500 ml wody 4 łyżki miodu(...)minut. Czosnek wyciskamy z łusek, wrzucamy do blendera wraz z batatami, pietruszką i selerem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy do bulionu, gotujemy kilka minut. Nasz krem nakładamy na talerze, następnie dodajemy łyżkę serka koziego, pietruszkę, świeży pieprz i sól. Lekko słodki smak zupy zmieszany z serkiem kozim... wyborny.... :) WSZYSTKIEGO SMACZNEGO
dlaSmaQzjedzeniu jesteśmy syci i szczęśliwi :) Moja pikantna zupa krem z dyni jest idealna na długie, deszczowe jesienne wieczory. Smacznego! Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem Składniki Włoszczyzna (1 mały seler, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki z natką, por, cebula) Dynia hokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką) Zielony groszek z puszki Pół łyżeczki soli (albo wcale(...)robię puree za pomocą blendera. Po ugotowaniu bulionu wyjmuję z niego warzywa i blenderuję na gładką masę. Wszystkie warzywa (razem z dynią) dodaję do bulionu i przyprawiam. Pozwalam, aby zupa przeszła smakiem (choć i tak najlepsza jest na następny dzień i na koniec dodaję groszek
VegUlkakiszonej * 1 kg ziemniaków * 30 dag cienkiej kiełbasy * 30 dag żeberek lub kości wędzonych * mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę * opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania * marchewka, pietruszka, seler, por * cząber * sól, pieprz * papryka słodka mielona * papryka ostra mielona * przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie) * mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelni Sposób wykonania Żeberka(...)kości, mięso umyć i włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem. W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju. Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić
Mix smakuRoman";} Jeśli posiadamy w domu robota z funkcją grubej tarki to bardzo łatwo i szybko możemy ugotować taką oto zupę ogórkową. Zupa ogórkowa - łatwy przepis Składniki: Słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka mielona sól, pieprz Zupa ogórkowa - łatwy przepis Wykonanie
Pyza i Surówkałyżka majeranku zakwas na żurek (przepis znajdziesz tutaj ) chrzan pieprz, sól Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, por z przyprawami: pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe gotujemy wywar warzywny. Do wywaru dodajemy zakwas, majeranek, czosnek i zagotujemy wywar. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z łyżeczką chrzanu i jajkiem ugotowanym na twardo
Łycha smakówwywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku 1 brokuł około 500 g Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny(...)zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela
ClauditteMissCooking