zupa z selera - 5925 przepisów (strona:75/395)

Rosół z gęsi. 138

Rosół z gęsi, to zupa doskonała. Moim zdaniem jest najsmaczniejszym ze wszystkich rosołów drobiowych. Cechuje się esencjonalnym, głębokim smakiem. Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie podkręca charakter rosołu z gęsi. Szkoda, że sezon na świeże mięso gęsi jest tak krótki, chętnie gotowałabym ten rosół przez okrągły rok. Składniki: 2 uda z gęsi (waga 1 kg) lub porcja rosołowa(...)wody Przygotowanie: Mięso umyć  przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować na wolnym ogniu. Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować rosół przez 1,5 godziny

Codziennik Kuchenny
Krupnik z kaszy jaglanej 104

książce kucharskiej z 1962 roku znalazłam przepis na krupnik z kaszy jaglanej. Postanowiłam przepis wcielić w życie. I tak dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie. Składniki: 3 l wody 3-4 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 3-4 ziemniaki 1 cebula Ćwiartka z kurczaka 100 gram boczku wędzonego 150 gram kaszy jaglanej Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziele angielskie(...)wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. W między czasie obieramy marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Kroimy w kostkę. Razem z całą cebulą dodajemy do wywaru. Boczek kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i umieszczamy w zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy

Smaki Ewy
Zupa pomidorowa z malinówek z kaszą jaglaną i koperkiem 96

malinówek, które są wspaniałe, jędrne i słodkie. Zatem dziś u mnie na obiad słoneczna pomidorówka! Składniki Pomidory malinowe marchewka, seler, moc koperku kasza jaglana  Skworcu sól do smaku bazylia świeża pieprz prosto z młynka Zupa jest prosta w przygotowaniu. Najpierw gotujemy kaszę jaglaną na sypko. Warto ugotować nieco więcej, gdyż świetnie przechowuje się w lodówce kilka dni. Pomidory trzeba(...)tylko do zup, ale do gotowania przede wszystkim mleka i owsianki. I jako, że ma 20 cm średnicy jest idealny do wszystkiego co się czepia innych garnków, tak to ujmę. Do garnka wrzućcie pomidory i potraktujcie ich blenderem na pulpę pomidorową. W razie potrzeby dolejcie trochę wody. Posólcie, dosmaczcie pieprzem, dodajcie startej na tarce marchewki,selera, i właściwie tego czego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem z buraczków 148

bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru garść świeżego lubczyku 1 łyżeczka ziarenek kolendry 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 3 duże buraki Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar(...)były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela oraz pozostałe zioła i przyprawy Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję pokrojone w kosteczkę buraki. Smażę około 20-30 minut.  Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  doprawiłam czosnkiem (3 ząbki przeciśnięte przez praskę) i majerankiem. Do miseczki

ClauditteMissCooking
Hiszpańska zupa fasolowa 101

roku: jesień, zimę, wiosnę. Zupa jest wegetariańska, ale jeśli macie ochotę na mięsną wkładkę, polecam dodać chorizo. Do zupy możecie użyć swojej ulubione odmiany fasoli. Jeśli gotujecie ja od podstaw pamiętajcie by namoczyć dnia poprzedniego – to sprawi, że szybciej się ugotuje i będzie bardziej kremowa w smaku. PRZEPIS HISZPAŃSKA ZUPA FASOLOWA Składniki hiszpańska zupa fasolowa: 150g fasoli suchej(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka siekanych pomidorów 1 papryka czerwona 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1/2 papryczki chili suszonej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 2 liście laurowe pół bazylii sól oliwa z oliwek Jak zrobić hiszpańska zupę fasolową: Zaczynamy od fasoli, wsypujemy ją do miski i zalewamy wodą. Następnie zostawiamy na noc do namoczenia

Dorota Smakuje
Wigilijna zupa grzybowa. 261

odcedzamy i co bardzo ważne wywar zachowujemy . Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozmrożone grzyby (ewentualnie pieczarki) kroimy w kostkę, natomiast ugotowane suszone grzyby w cienkie paseczki. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Gdy cebula robi się szklista dodajemy pokrojone grzyby(...)smażymy około 1-2 minuty. Po tym czasie dodajemy marchewkę, pietruszkę seler, smażymy jeszcze 1-2 minuty. Teraz całość zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie w wywarze z gotowania grzybów rozprowadzamy łyżkę mąki i dodajemy do zupy, zabielamy mlekiem (można użyć śmietany słodkiej 18% lub 30%, lecz u nas tradycyjnie

Rozpustne gotowanie
Ogórkowa 98

Tradycyjna rodzinna zupa ogórkowa gotowana na wołowinie lub łopatce. Osobiście wolimy łopatkę lecz zupa wyjdzie równie smaczna na wołowinie. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, a smakiem zachwyci wszystkich.  * 500g łopatki lub wołowiny * słoik kiszonych ogórków * marchew  * pietruszka * seler (3cm x 6cm x 1.5cm) * 3 litry wody * 4 duże ziemniaki * wegeta, pieprz, liść laurowy * 3 łyżki śmietany(...)łyżki mąki Mięso pokrojone w mniejsze kawałki, gotujemy w 3 litrach wody przez 30 minut. Po tym czasie dorzucamy obraną marchew, pietruszkę oraz seler. Całość doprawiamy około łyżką wegety, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1 liściem laurowym. Zupę gotujemy przez 45 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po tych 45 minutach dorzucamy ziemniaki i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Przez

Klasyka Gotowania
Zupa Ogórkowa z Ryżem 163

ogórkowa z ryżem . Będziemy potrzebować : na wywar : około 2,5 l wody 2 udka (około 600 g) kawałek pora (40 g) kawałek korzenia selera (80 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) na zupę ogórkową : 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 1 cebula (60 g) 200 g śmietany użyłam 18 % (około 7 łyżek

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa z cukinii z pomidorami i kurczakiem 122

Dzisiaj mamy chłodniejszy dzień, więc proponujemy Wam zupę z cukinii z pomidorami i kurczakiem Składniki: - ćwiartka kurczaka (ok. 400 g) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łodyga selera naciowego - 2 duże cukinie (żółta + zielona) - 500 g pomidorów - 140 g makaronu - sól, pieprz - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 2 litry wody Składniki(...)zimną wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam się gotować dodajemy umyte i pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie cebulę kroimy w kostkę oraz czosnek drobno siekamy i dodajemy do zupy. Przyprawiamy. Gdy warzywa są na wpół twarde to pomidory obrane ze skórki kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Na koniec dajemy cukinie umyte

Kuchenne Wariacje
Pistou i lato w Prowansji 118

czosnku rozgniecione - 1 cebula - 2,5 litra wywaru z warzyw tudzież wody - bouquet garni z 2 gałązek natki pietruszki i listka laurowego, związany kawałkiem selera naciowego - 1 duży pomidor - 85 gram suchego makaronu do zupy (gwiazdki) - parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy ser Przygotowanie zupy: Obieramy marchewkę i kroimy według zasady: wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Skórki

Życie zamknięte w smaku
Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność 274

minut Proporcje dla 6-7 osób Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodyżki selera 1 puszka czerwonej fasoli 420 g 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g 4 ziemniaki 1 litr bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżka posiekanego koperku 500 ml przecieru pomidorowego  1 mała(...)pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już

Kulinarne przygody Gatity
Zupa paprykowa z grzankami 89

średnie papryki (mix papryk) 1,5 l wody 1 łodyga selera 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka soli szczypta pieprzu (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka oliwy opcjonalnie śmietana do serwowania jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie. Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu(...)garnka wsypać mieloną słodką paprykę oraz kumin. Na bardzo małym ogniu podsmażyć przyprawy przez około 10 sekund. Dodać pokrojonego w kostkę selera oraz krojoną paprykę. Zalać wodą. Posolić i popieprzyć do smaku. Zwiększyć ogień i zagotować. Gdy zupa zacznie się gotować zmniejszyć ponownie ognień, tak aby nadal się gotowała ale dość wolno. Gotować przez 40 minut od momentu zagotowania. Gotową

mecooks
Zupa paprykowa z grzankami 123

średnie papryki (mix papryk) 1,5 l wody 1 łodyga selera 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka soli szczypta pieprzu (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka oliwy opcjonalnie śmietana do serwowania jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie. Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu(...)garnka wsypać mieloną słodką paprykę oraz kumin. Na bardzo małym ogniu podsmażyć przyprawy przez około 10 sekund. Dodać pokrojonego w kostkę selera oraz krojoną paprykę. Zalać wodą. Posolić i popieprzyć do smaku. Zwiększyć ogień i zagotować. Gdy zupa zacznie się gotować zmniejszyć ponownie ognień, tak aby nadal się gotowała ale dość wolno. Gotować przez 40 minut od momentu zagotowania. Gotową

mecooks
Zupa ogórkowa 162

się dzisiaj pomysł, aby na obiad była zupa ogórkowa :) Potrzebujemy: 3-4 skrzydełka drobiowe (można oczywiście na jakiekolwiek bazie mięsnej zrobić zupę) 5-6 ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka - korzeń natka pietruszki 1/4 selera troszkę koperku 3 łyżki śmietany przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegeta, kostka rosołowa) Do dzieła! Wstawiamy w garnku nasza bazę(...)liście laurowe. W międzyczasie kroimy w nie dużą kostkę ziemniaki i marchew - wrzucamy do garnka. Po kilku minutach dorzucamy seler i korzeń pietruszki. Kiedy wszystko pomału zacznie się gotować dodajemy natkę pietruszki. Jeżeli zbierają się "fusy" na zupie to zbieramy je i wyrzucamy. Kiedy ziemniaki będą miękkie to dodajemy starte na tarce ogórki, koperek i kostkę rosołową. Chwilkę gotujemy. Odlewamy

Kolejny blog o gotowaniu

Proponowane wyszukiwania