zupa z selera - 5925 przepisów (strona:81/395)

Szafranowy rosół cielęcy z quinoą i boczniakami cytrynowymi 182

około 4 litry wody sól Wykonanie: Kości i mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, zbieramy pianę, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler, por) zmniejszamy gaz tak, aby pojawiały się tylko pojedyncze bąbelki. Cebulkę opalamy i również wrzucamy do zupy, razem z obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki kurkumą delikatnie solimy. Gotujemy na minimalnym ogniu około 8 godzin, w połowie gotowania

Quinoa Raz!
Vichyssosie – chłodnik, przysmak kuchni amerykańskiej 201

jest sporo. Kilka już prezentowałam na blogu. Dzisiaj kolejny chłodnik, zapewniam, że nie ostatni. Pogoda sprzyja ku temu aby rozsmakować się w chłodnych zupach. Ten jest przepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi 1 l bulionu warzywnego ( możne być(...)Sól Pieprz Wykonanie: Umyte pory i łodygi selera drobno kroimy. Dusimy na maśle z dodatkiem kilku łyżek bulionu. Około 15 minut. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku

Smaki Ewy
Zupa z kukurydzą i serkiem topionym 186

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Pyszna i szybka zupa, którą możecie przyrządzić "po swojemu". Jeśli lubicie bardziej kremową - dodajcie więcej serka.  Jest niezwykle syta, rozgrzewająca i idealnie nadaje się na chłodne dni. mięso drobiowe na wywar (*) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka kukurydzy (polecam Develey ) 100g serka topionego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela(...)posypania (starty) Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych.   Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera). Kilka minut przed końcem gotowania dodać kukurydzę (z zalewą). Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony.   Całość doprawić do smaku (gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i posypać natką pietruszki. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać

Di gotuje
Zupa z batatów 170

Zupa z batatów. Pyszna i rozgrzewająca, idealna zupa na chłodne dni. To jesienna wersja zupy jarzynowej w kolorach złotej jesieni, wersja jest lekko pikantna za sprawą pasty paprykowej, rozgrzewająca, słodsza i równie pyszna w smaku jak tradycyjna zupa ziemniaczana , za sprawą słodkich ziemniaków, czyli batatów, dodatek pozostałych warzyw ją zagęścił i urozmaicił w smaku. Nie jest to krem z batatów(...)warzywa, chwila namysłu i powstała ta pyszna jesienna zupa z batatami. Polecam Wam też zbiór 40 naszych przepisów na ulubione zupy , ta zupa z batatów może stanąć w szranki z tymi ulubionymi J Składniki na zupę z batatów dla 4 osób: 4 bataty 1/2 kalafiora 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżka domowej bulionetki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z BRĄZOWYM RYŻEM 211

pyszniejszej zupy niż pomidorówka ze świeżych, soczystych malinowych pomidorów ...   Naturalna słodycz zupy przełamana dodatkiem świeżej bazylii, czosnku i zagęszczona brązowym ryżem ...  Dla mnie to istna uczta dla podniebienia!  Składniki: 1,5 kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 cebula świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych) 3 łyżki oliwy sól pieprz(...)minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też okrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Wsypujemy ryż i  gotujemy całość na małym ogniu ok 30 minut mieszając od czasu do czasu, aby ryż nam nie przywarł.  Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
Zupa z zielonego groszku 146

zupa jest idealna zarówno w lecie, jak i w zimie. Jest bardzo smaczna i zdrowa. To zdecydowanie jeden z wielu smaków mojego dzieciństwa:) Zupa z zielonego groszku Składniki: 450 g mrożonego groszku marchewka pietruszka kawałek selera 2 liski laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu czarnego kostka rosołowa drobny makaron sól Wszystkie warzywa obieramy, a marchewkę

PatiGotuje
Wegańska grochowa 167

Zupa grochowa kojarzy mi się z dzieciństwa. Chciałam aby była bez zasmażki, śmietany i kostki rosołowej. Taką zupę właśnie chcę zaproponować. Smakuje wyśmienicie. Składniki: woda 2,5l 2 łodygi selera naciowego 1/3 pora seler mały pietruszka korzeń  cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka grochu łuskanego szklanka soczewicy czerwonej 4 ziela angielskie 3 liście laurowe szczypta chili sól pieprz(...)dodajemy selera naciowego, por, pietruszkę i seler pokrojony na mniejsze części, cebulę, czosnek. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Wrzucamy soczewice i groch, ziele, liście laurowe,rozmaryn i przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i  ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne

Apetyt na Zielone
Rozgrzewająca zupa z serela naciowego i kalafiora – dietetyczna i aromatyczna 176

Zupa zdrowa, dietetyczna, ostra, aromatyczna. Świeże zioła i przyprawy nadają smak tej potrawy. Chili, pieprz ostrości, a papryka wędzona wyrazistości. Z pewnością ta zupa w diecie powinna zagościć na stałe, bo na przemianę materii ma właściwości doskonałe. Składniki: 100 g kuskusu perłowego, młody seler naciowy, 1 kalafior, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek(...)smaki się połączą, a kuskus spęcznieje, warzywa powinny być chrupiące. Zupę przed podaniem oprószamy papryką wędzoną. Na przykład: Curry, mieszanka kilku przypraw, które razem stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Obecna w składzie curry kurkuma powoduje, że mieszanka ta posiada szereg właściwości zdrowotnych.  Chili - pobudza metabolizm. Seler nacoiwy samo zdrowie i mała zawartość kalorii tak jak i kalafior

Moniki Smakołyki
Najlepsza zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami 120

zupy grzybowej. Były grzyby świeże, suszone oraz makaron , ale zabrakło przepisu na najbardziej lubianą opcję w moim domu, więc pora to nadrobić. Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami jest najpyszniejsza! Może dlatego, że właśnie taką gotowała mama... Nie ma to jak miseczka takiej sytej, cudownie aromatycznej zupy, która jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu. A Wy lubicie zupę(...)gotowania.)   Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić umyte oraz pokrojone w paski grzyby, pokrojoną, marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera.  Wsypać również kaszę pęczak.   Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości wszystkich składników. Na końcu zupę należy zabielić śmietaną, opcjonalnie posypać zieleniną oraz doprawić do smaku. (*) Zupę można przygotować

Di gotuje
Zupa koperkowa. 181

Zapraszam na lekką zupę koperkową. Nie jadłam jej wieki, zupełnie o niej zapomniałam. A koperku co roku w ogrodzie pod dostatkiem. Ja swoją podałam z makaronem, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami, czy ryżem. Polecam jesienią  smaczną zupę wiosenną :) Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - cebula - gałązka lubczyku - 1 duży pęczek koperku(...)doprowadzam do wrzenia. Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, kroje w słupki, cebulę obieram, koperek obieram z gałązek i drobniutko kroję. Gałązek nie wyrzucam. Warzywa dodaję do wywaru wraz z obranymi gałązkami z koperku i lubczykiem. Całość gotuję na wolnym ogniu ok. godzinę / półtorej, do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie wyjmuję z zupy cebulę, gałązki lubczyku i koperku. Wyjmuję również

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ziemniaczana 825

blogu nie mam dużo przepisów na zupy to gotuję je dość często, ponieważ mój mąż uwielbia tego typu dania. Muszą jednak one być z tzw. „wkładką”, dlatego moja zupa ziemniaczana jest gotowana na żeberkach i wzbogacona jeszcze kiełbasą. Dzięki temu jest ona sycąca i idealna na zimowy lub jesienny obiad. Taką zupę można przygotować również w wersji bezmięsnej(...)Zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pietruszkę, marchew, seler obrać, pokroić w niedużą kostkę. Pora umyć, pokroić w półplasterki. Warzywa przełożyć do gotującej się zupy. Gotować około 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z zupą. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę pokroić w plasterki

Danka Pichci
Ryżówka z pulpetami 258

Ryżówka z pulpetami z "Książki Kucharskiej Przyjaciółki". Składniki: marchewka; pietruszka; seler; por; koperek; 300 g mielonej cielęciny lub indyka; kajzerka; sól, pieprz; jajko; 1/2 szklanki ryżu. Zupa: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w 1,5 l. wody i doprawiamy do smaku. Ryż po opłukaniu wsypujemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy koperek. Przygotowanie pulpetów

Miksturownik
Zupa szczawiowa z jajkiem. 174

znalazł. Ale teraz zamiast korzystać z mrożonego wystarczy udać się na spacer i szczaw przynieść ze sobą, przyjemne z pożytecznym. A pyszna zupa zadowoli każdego. Składniki; 20 dag szczawiu (same liście) 1 marchewka mały kawałek selera 1 laska kiełbasy (może być parówka, zwyczajna - co tam macie) 2 łyzki masła sól, pieprz, przyprawa uniwersalna jajka 1 łyżka oleju śmietana 18% koperek(...)garnka wlewamy wode  i wrzucamy pokrojoną w kostke marchew i seler. Gotujemy do miękkości. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na łyżce oleju do przyrumienienia. Czasami zdaża się ze zostaje nam kiełbasa z grillowania, wtedy dodaje włąśnie taką. Ten grillowany zapach i smak moim zdaniem sprawia ze zupa jest jeszcze lepsza ;-) Kiedy warzywa sąjuz miękkie dodaje kiełbase oraz duszony

Radość kipiąca uśmiechem.
Pomidorowa zupa krem 220

Zawsze z makaronem. A poza tym musi być gęsta ! W związku z tym zawsze blenduję włoszczyznę, która się  gotowała w zupie. Pomidorowa zupa krem Składniki: 3 nóżki kurczaka 2 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łyżki domowej vegety 500 ml passaty pomidorowej ( u mnie Primo Gusto) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru  śmietana koperek

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA Z SOCZEWICY Z WĘDZONYMI ŻEBERKAMI 205

cebulę i parę ząbków czosnku w kostkę. Zeszkliłam je na patelni.  Starłam na tarce o grubych oczkach marchewkę,pietruszkę i kawałek selera. Podsmażyłam warzywa na patelni na maśle. Dodałam je wraz z cebulą i czosnkiem do zupy. Wrzuciłam suszone grzybki,dodałam przyprawy (sól,pieprz,majeranek) i gotowałam  do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjęłam

potrawyregionalne

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję