zupa z selera - 5925 przepisów (strona:87/395)

czerwony barszcz bieszczadzki 137

składniki: 500 g buraków 200 g fasoli jaś 300 g ziemniaków 250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler) 1500 – 2000 ml wywaru (rosołu) 2 łyżki śmietany sól, pieprz wykonanie: Dzień przed gotowaniem zupy fasolę, płuczemy zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do napęcznienia (ok. 12 godz.). Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do innego

Domowy Smak Jedzenia
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 167

Gęsty i pożywny barszcz z pieczonych buraków. Z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie w próżni(...)masła i 1 łyżka oleju roślinnego (najlepiej kokosowego) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1,5 l gorącego bulionu po 1 szklance pokrojonych w drobną kostkę warzyw: marchewki, dyni, selera  1 szklanka poszatkowanej białej kapusty 1/ puszki ciecierzycy z zalewą 3 pomidory lub 1/2 puszki krojonych pomidorów  2 ząbki czosnku starte na tarce przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny

cool and minty
Zupa szparagowo-kalafiorowa 118

blogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki 1 mały seler kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół szczypta gałki muszkatołowej oraz(...)selera umyć i obrać. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Pora przekroić wzdłuż i przepłukać, selera pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać masło, śmietankę

Czerwień i błękit
Zupa grzybowa z podgrzybkiem brunatnym 186

zupą grzybową  Iglotex. Zupa robi się właściwie sama, ale ja dodałam ,jak zwykle, coś od siebie. Składniki - 2 opakowania zupy grzybowej  Iglotex *skład - podrzybek brunatny (30%); warzywa w różnych proporcjach: ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula. -suszone pomidory z solą morską i szczypiorkiem -łyżeczka oleju z sycylijskich ostrych papryczek- pomoże naszemu zdrowiu, rozgrzeje -3 ząbki czosnku -natka pietruszki

Z Kuchni Do Kuchni
Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną 182

szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę i ziemniaki, gotujemy kolejne 15 minut. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Zupa cztery sery 261

Zupa jest bardzo smaczna i syta. Na chłodne jesienne dni idealna. Jeśli macie ochotę to w zakładce Zupy znajdziecie inne przepisy na smaczne zupy. Polecam! Składniki 1,5 wody 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 serek topiony 100 g sera gorgonzola 100 g sera mozzarella 200 g sera gouda 1 liść laurowy koperek ostra papryka sól pieprz Marchewkę(...)pietruszkę, seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać warzywa wodą, dodać liść laurowy i ugotować wywar. Kiedy warzywa będą miękkie wyciągnąć liścia laurowego i całość zblendować na gładko. Zagotować, dodać serek topiony, pokruszony ser gorgonzola, starty na tarce ser gouda i mozzarella. Całość doprawić solą, pieprzem, i ostrą papryką. Gotować mieszając aż sery się rozpuszczą. Zupę podawać posypaną koperkiem

O kuchni z uczuciem
Zupa krem z kalafiora 124

wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała(...)blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  przyprawą chilli i świeżym koperkiem.  Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr

ClauditteMissCooking
Zupa ogórkowa babci Basi 83

jesteśmy narażeni na przeziębienia polecam zupę ogórkową z jajkiem. Bardzo pożywna i dużo witaminy C , pochodzącej z ogórków kiszonych. Zupę tą podaję z gotowanym jajkiem. Potrzebne składniki : 3-4 ogórki kiszone ( moje były własnej produkcji ) 2 marchewki, 3 ziemniaki, pół selery (niedużej bulwy ) 3 – 4 jajka gotowane, żurek z paczki Winiary, drobny makaron Zacierka, vegeta czerwona, cukier, Sposób przygotowania(...)ziemniaki, marchew i seler kroimy w kostkę, ogórki zaś trzemy na dużych oczkach tarki, do 1,5 litra wody dodajemy 10 łyżeczek żurku Winiary dobrze rozprowadzamy do rozpuszczenia. dodajemy warzywa w kostce (bez ogórków ), gotujemy ok. 15 min. Gdy warzywa są podgotowane, dodajemy pół paczki zacierki i gotujemy 3-4 min, Na końcu dodajemy starte kiszone ogórki, wlewamy trochę wody

Pysznosci Babci Basi
Przepisy na staropolski i nowoczesny rosół 81

Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Do miseczek nalewamy porcję zupy. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami. Smacznego. Rosół staropolski z borowikami Rosół: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler, kawałek pora, cebula opalona nad ogniem, liść kapusty włoskiej, gałązka natki pietruszki, gałązka natki selera, gałązka lubczyku, porcja rosołowa(...)warzywa, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około 2 godziny. Dodajemy natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotujemy kolejne 2 godziny. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Do miseczek nalewamy porcję zupy. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego. *Na podstawie wyników badania

Mienta blog
Zupa pomidorowa z szarymi kluskami 177

naszej Pani sołtys, która często raczy swoich gości między innymi tą jakże popularną na naszych stołach zupą, lecz podaną z szarymi kluchami. Składniki na zupę: 0,5 kg biodrówki 3 marchewki 1 por 1 mały seler 2 pietruszki 1 mała cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego słoiczek przecieru z pomidorów  200 ml śmietana 30% sól, świeżo zielony(...)następne 50 minut na bardzo wolnym ogniu, 10 minut przed końcem dodajemy przecier pomidorowy, na koniec dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz śmietankę którą przed wlaniem do zupy powinniśmy zahartować wlewając odrobinę zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.  Zupę podajemy z kluchami szarymi, posypaną zieloną pietruszką. Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki

kgwjanczewo
Pyszna zupa klopsowa 110

Pyszna zupa klopsowa Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa z klopsikami wieprzowymi i dużą ilością warzyw. Palce lizać!     Składniki: ok 300g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek 1/3 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por 3-4 ziemniaki pół cebuli

Blog z Apetytem
Kapuśniak 139

Składniki: 3-4 l wody 1 mały seler 2 marchewki 1 korzeń pietruszki por (ok.15 cm białej części) 1 gałązka lubczyku porcja mięsa na zupę 25 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 1 mała cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna majeranek 5 ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sposób(...)przygotowania: 1. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i przekładamy do garnka z wodą (marchew pokroić w talarki). Pory i lubczyk dokładnie umyć i dodać do warzyw. Mięso umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka. 2. Do gotującego się wywaru dodać kostkę rosołową/warzywną, liść laurowy, ziele angielskie. 3. Kapustę pokroić i dodać do wywaru. 4. Ziemniaki obrać, pokroić na większą

A Ty Smakuj Mnie
Zupa z cukinii i groszku 188

Składniki: 300 g cukinii (waga po wydrążeniu) 1 marchewka kawałek selera 1 szklanka mrożonego zielonego groszku sól, pieprz grzanki lub groszek ptysiowy Mamut do podania Przygotowanie: Cukinię pokroić na kawałki … Czytaj dalej Zupa z cukinii i groszku

czarrna od kuchni
Zupa ogórkowa z ryżem i koperkiem 140

pyszna, moim zdaniem lepsza od wersji z ziemniakami. Do tego obowiązkowo dużo koperku. Pożywny i bardzo smaczny obiad. Zupy nie trzeba zabielać ani zaprawiać mąką, bo gęstości dodaje jej ryż. 200g karkówki 500g ogórków kiszonych 200g suchego ryżu 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 1 pęczek koperku  3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego(...)pół, zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper i por drobno siekamy, ogórki, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa poza ogórkami. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy ryż, gotujemy kolejne 15 minut. 3. Na samym końcu dodajemy

Szefowa kuchni
Zupa kalafiorowa 130

jedna z moich ulubionych. Zawsze dodaję dużo warzyw i śmiało mogę stwierdzić, że można się tą zupą najeść, choć to pewnie rzecz względna☺ 1 h ok. 3 l Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 5 marchewek 5 średnich ziemniaków 1 por 0,5 selera 1 średni kalafior 3 łyżki śmietany (opcjonalnie jogurt naturalny) Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, biały pieprz, ziele angielskie(...)nich skrzydełka przez ok. 40 min. Później z powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i kalafior z liści. Wszystkie składniki (oprócz kalafiora) kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki. Po około 15 minutach dorzucamy do gotujących się warzyw i podgotowujemy około 15 minut. Zupę studzimy

Ania i Marcin gotują