zupa z selera - 5925 przepisów (strona:86/395)

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami 81

przygotowujemy dwie zupy – grzybową z suszonych grzybów oraz czerwony barszcz. Barszcz już zapasteryzowany, czeka na otwarcie 24.12, a grzybową przygotuję parę godzin przed Wigilią. A u Was, jakie zupy jada się na święta? Składniki: – 1kg buraków – 700ml zakwasu buraczanego – 6 marchewek – 2 pietruszki – 2 pory – 2 cebule – 1 seler – natka pietruszki(...)połówki lub ćwiartki jeżeli są duże. Każdą część pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę, studzimy. Marchewki, pietruszki, selera obieramy i razem z porem kroimy w kawałki, przekładamy do garnka. Cebule kroimy na pół i opalamy nad palnikiem, dodajemy do garnka. Dodajemy również suszone grzyby, natkę pietruszki, liście laurowe oraz

Be Fit Be Strong
Zupa z czarnej fasoli na ostro 110

zupa to strzał w dziesiątkę.Podeszłam do niej dość sceptycznie. Wydawało mi się, że fasola, cebula i kmin rzymski nie do końca do siebie pasują, ale najwidoczniej muszę się jeszcze dużo nauczyć. Pyszna jest! Dodatek fety i kolendry super podkręca smak. Wypróbujcie ją koniecznie. W mojej kuchni zagości na stałe. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: cebula(...)sztuki czosnek – 2 ząbki seler naciowy – 2 łodygi fasola czarna – 1 puszka z zalewą (400g) kmin rzymski mielony – ½ łyżeczki ostra mielona papryka – ½ łyżeczki ser feta – 40 g świeża kolendra – 6 gałązek olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Cebula powinna ładnie się

wiecejwarzyw.pl
Barszcz ukraiński z wkładką 108

wraz z zalewą ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4  małej główki białej kapusty ( około 35 dkg) garść suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany  do zup 1 czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku(...)drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę, sól i pieprz.  Dodać pokrojonego ziemniaka i startą na szatkownicy kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek.  Na patelni rozgrzać olej , dodać masło i podsmażyć plastry kiełbasy. Ułożyć na talerzu z zupą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Gosia gotuje
Zupa z pieczonymi pieczarkami 92

pieczarek makaron razowy świderki skrzydło z indyka pietruszka zielona pieprz,sól,oregano 2 łyżki oliwy włoszczyzna( 1 pietruszka,marchew,kawałek selera i pora) jogurt naturalny mały Pieczarki pokroić w plasterki. polać … Czytaj dalej Zupa z pieczonymi pieczarkami

gotuj ze mną
Krem z marchewki i selera 101

Prosta zupa krem, która zastąpi dwudaniowy obiad. Sycąca, dodająca energii, rozgrzewająca w chłodniejsze dni. Seler naciowy zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, a przy tym jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Krem z marchewki i selera Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)czosnek kroimy drobno, marchew i pietruszkę kroimy w talarki, seler kroimy w 1cm kawałki, ziemniaki kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy wszystkie warzywa oprócz imbiru i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy imbir, wlewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy

Smak mojej kuchni
Zupa gołąbkowa 153

porcji. Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej 100 g ryżu 2 średnie marchewki 1 pietruszka pół mniejszego selera 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l przecieru pomidorowego ( passaty ) só, pieprz czarny, ziele angielskie, liść(...)woda z mięsem się zagotuje dodać kapustę, pokrojoną w kostkę i starte na tarte o dużych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ryż przepłukać na sitku i po 15-20 minutach dodać do garnka z gotującą się zupą. Gdy ryż zmięknie dolać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze około 10 minut i podawać

Pieguskowa Kuchnia
Grzybowa z podgrzybków. 127

Zupa pachnąca lasem, lekka aromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby. 30 dkg podgrzybków 1 por biała część kawałek selera 1 marchewka 3 ziemniaki średnie liście selera sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 litra wywaru warzywnego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane(...)dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej 5 minut. Mąkę rozrabiam w ziemnej wodzie, dodaję do gotującej się zupy, zagotowuję , dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.. Posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
WARZYW KUBEK pijemy na zdrowie :) 176

zawartość saszetki wystarczy zalać ciepłą wodą, wymieszać i odczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Komplet zawiera osiem różnych wariantów warzywnych: ODCHUDZANIE - dieta kapuściana   ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia WIGOR - seler, pietruszka, pasternak WITALNOŚĆ - burak, pomidor, papryka  ODPORNOŚĆ - czosnek, cebula, por  DETOKS - k apusta, s zpinak, k alafior, n atka pietruszki(...)operek  URODA - marchew, pomidor, papryka  ODNOWA - dynia, cebula, seler, pomidor Koktajl bardzo prosty w przygotowaniu, zawartość saszetki wystarczy zalać ciepłą wodą, wymieszać i odczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Ja jestem już po pierwszej degustacji i powiem tak... smakuje mi :) Polecam, trochę zdrowia na wiosnę :)  Po więcej informacji zapraszam

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa krem z bobu z chrzanem wasabi i smażoną białą kiełbasą 147

pożywna lekko pikantna zupa                                                                             o aromacie chrzanu i żurku Składniki - 1 kość wędzona z schabu - 2 skrzydełka - kawałek selera - 1 marchew mała(...)seler marchewkę pietruszkę                                                              i pokrojone w kostkę ziemniaki gotować aż wszystko zrobi się miękkie 2. W osobnym garnku ugotować bub Obrać go z łupinek połowę bobu dodać do zupy

W królestwie smaków Beaty
Pikantna zupa rybna z selerem i fasolką 133

Pikantna rozgrzewająca zupa którą zrobicie tak naprawdę w 25 minut. Jest lekka, pożywna i do tego zdrowa. Wykorzystałam fasolką szparagową mrożoną bo bardzo ja lubię. Polecam posiłkować się warzywami mrożonymi o tej porze roku. Zupa ma orientalny smak. Zrobiłam ją z krewetkami i dorszem. 25 dkg krewetek 1 marchewka 4 gałązki selera naciowego 25 dkg fasolki szparagowej żółtej mrożonej(...)pietruszki 750 ml bulionu warzywnego Marchewkę obieram kroję w krążki. Seler korzeń obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Seler naciowy kroję na kawałki. W garnku rozgrzewam olej, dodaję por, seler, marchewkę i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej chwilę przesmażam. Wlewam bulion warzywny, dodaję seler naciowy, fasolkę, pokrojoną chili, i gotuję 15  minut. Dodaję

wesoła kuchnia
Krupnik na żeberkach 146

mięsa, ale jeśli ma być po domowemu... Ja uwielbiam krupniczek gotowany na żeberkach, z kaszą jęczmienną, bo miska takiej zupy szczególnie pasuje do jesiennej aury za oknem:) Składniki: 500g żeberek wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera (ok 200g) 2 średniej wielkości ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 cebula 1 łyżka domowej vegety(...)kości. Cebulę i łodygi pietruszki wyjąć. Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić: marchew i pietruszkę w półtalarki, seler w słupki. Wrzucić do gotującego się bulionu, gotować 5 minut, dodać kaszę, gotować 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, gotować ok 5 minut, aż będą miękkie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wrzącej wody i zupę zagotować. Zupę

Obiad gotowy
Drobiowa zupa gulaszowa 85

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W każdej wersji wychodzi pyszna. Pokusiliśmy się na kurczaka i boczniaki jako główne składniki zupy. Składniki:  500 g trybowanych udek kurczaka bez skóry 2 marchewki 1 seler 2 pietruszki 4 ziemniaki 150 g boczniaków 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1,5 litra rosołu drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka fasoli(...)podobnie ziemniaki oraz seler. Czosnek, marchew i pietruszkę kroimy w talarki, grzyby i paprykę w paski. Fasolę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki (z wyjątkiem fasoli i papryki), smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy rosołem. Dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut. Wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy pozostałe składniki. Gotujemy do miękkości papryki. Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, wlewamy chochlę zupy, mieszamy, wlewamy

R'n'G Kitchen
Zupa pulpecikowa z peczakiem czyli Zupowy Wtorek odc.100 164

podpatrzyłam w  Kuchni nr.03/2018. Proporcje radykalnie zmieniłam i otrzymałam gęstą, pyszną, pachnącą zupę. Jest to danie jednogarnkowe co zawsze wpływa na mnie pozytywnie :) Zupa pulpecikowa z pęczakiem po 1 pietruszce i marchewce pół małego selera lub dwie gałązki naciowego 2 małe cebu;e 2 łyzki masła łyzka oliwy 150 g pęczaki listek laurowy sól i pieprz pulpety(...)wieprzowiny do zmielenia jajko 2 łyżki bułki tartej wielka garść posiekanej natki pietruszki 100 ml przecieru pomidorowego Pietruszkę, selera i marchew obieramy, myjemy a nastepnie kroimy w plasterki. Cebule drobno siekamy. W duzym garnku rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy na nim 2/3 posiekanej cebuli. Dorzucamy kaszę i smazymy 2 minuty. Dorzucamy warzywa korzeniowe i smazymy kolejne 2 minuty. Zalewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasolowa z boczkiem i zacierkami 141

dlatego też coraz częściej gotuję takie rozgrzewające i sycące zupy jak min. ta fasolowa. Zwykle gotuję jej wielki garnek aby móc się nią cieszyć na drugi dzień. Wtedy smakuje jeszcze lepiej :) 200g fasoli 200g boczku parzonego 1 kiełbaska toruńska 2 łyżki oleju do smażenia marchewka korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 łodygi naci selera 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe(...)grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Smażyć kilka minut, następnie dodać do fasoli. Dolać jeszcze ok 1/2 l gorącej wody, wrzucić liście selera. Kiełbaskę pokroić w półplasterki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, dodać liście laurowe i ziele ang. Gotować do miękkości. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, majeranek i zacierki i gotować jeszcze

Smakołyki Asi
Soffritto Jack Monroe... 107

cebuli, gotowanych na smalcu, ale obecnie większość kucharzy używa raczej oliwy lub masła. Inne często dodawane warzywa to czosnek, seler i marchewka.  Trzeba przyznać, że moja wersja pachnie nieziemsko i przyda się na pewno przy przygotowywaniu szybkich zup-kremów (zwłaszcza takich "na szybko" i "dla jednego"), risotta i sosów do makaronów.    Składniki: (na 2 większe(...)oleju czerny pieprz 1 łyżka soku z cytryny Zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach i wrzuć do sporego garnka.  Obierz i drobniutko posiekaj cebulę, czosnek i selera. Dodaj wszystko do marchewki.  Wlej olej i sok z cytryny, dopraw do smaku sola i pieprzem. Zostaw na niewielki ogniu przez 20-25 minut. Kiedy cebula będzie przeźroczysta, a reszta

Lejdi of the house