równie pyszne danie przygotujecie także z bardziej Wam znanym jarmużem – dla ciekawej odmiany i jeszcze zdrowszej wersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju(...)plasterki. Marchewkę pokroić na plasterki lub w niedużą kostkę, pora pokroić w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić por, marchewkę i seler, liście laurowe oraz ziele angielskie, posolić i podsmażyć/poddusić na umiarkowanym ogniu, często mieszając przez około 7 minut (uważać, by składniki nie przypalały się lub przywierały
Even Better Foodjestem w pracy, moi chłopcy mogą liczyć wyłącznie na szybkie dania. Tym razem przygotowałam dla nich zupę kalafiorową z makaronem. Prosta, szybka, sycąca. Po prostu pyszna. W sam raz na coraz chłodniejsze dni. Polecam. Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • kawałek selera • kawałek pora • ziele angielskie, liść laurowy • 1 średni kalafior • 100 g suchego drobnego makaronu • sól, pieprz • kość(...)seler. 3. Obrać marchewki i pietruszkę, odciąć kawałek pietruszki z natką. Natkę dodać do wywaru. Doprawić solą. Gotować ok. 30 minut. 4. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Razem z zielem i liściem laurowym dodać do wywaru. Gotować przez ok. 25 minut. 5. Wyjąć kość karkową i obrać z mięsa. Kawałki mięsa dodać do zupy. Kość wyrzucić
W mojej kuchnismaczną zupę. Dodałam do niej resztę warzyw i tak powstała moja kolejna sezonowa zupa jesienna. Tym razem z brukselką Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki (oczyszczone, pokrojone w plasterki) 2 łodygi selera naciowego (oczyszczony, pokrojony w plasterki) 3 ziemniaki (obrane, pokrojone w kosteczkę(...)gazie, włożyłam cebulę, marchewkę i seler. Smażyłam około 10 minut. Wymieszałam i kiedy warzywa lekko się zrumieniły dodałam pomidory i brukselkę. Całość zalałam gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie na około 10-15 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem. Na wierzchu posypałam posiekaną natkę pietruszki. Rozłam do talerzy. Zupa jest smaczna, pożywna i rozgrzewająca
Kuchnia u KrysiKwaśny kapuśniak ugotowany na delikatnym, drobiowym bulionie. Nieco delikatniejsza propozycja tradycyjnej zupy. 2 udka z kurczaka 300 g kiełbasy z kurczaka ok. 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 pietruszka 2 duże marchewki 1/2 selera kawałek pora (ok. 1/2 białej części) pęczek natki pietruszki 6 suszonych liści laurowych 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 duży ząbek czosnku ok. 5 ziaren(...)ziela angielskiego 4 średnie ziemniaki sól do smaku (ok. 1,5 łyżeczki) pieprz do smaku (ok. 0,5 łyżeczki) Marchewki, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Wrzucić do dużego (co najmniej 4-litrowego) garnka razem z udkami kurczaka. Zalać 2 litrami wody. Dodać natkę pietruszki, pora, wyciśnięty ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem
BullioSkładniki: około 70 dag brokułów 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Marchew, pietruszki, seler i ziemniaki wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra). Dodajemy trochę soli i gotujemy do momentu aż warzywa będą al dente. W tym momencie dorzucamy brokuły(...)brokuły nie stracą koloru). Gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i rumienimy na patelni z dodatkiem masła i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy do zupy. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, za pomocą blendera miksujemy zupę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy np. z czosnkowymi grzankami
Qchnia po prostuSkładniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2,5 l wody 4 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 250 ml gęstej śmietany 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy 1 łyżeczka bazylii 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie Skrzydełka opłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele(...)angielskie, posolić i gotować do miękkości warzyw. Skrzydełka i liść laurowy usunąć z wywaru. Dodać puszkę pomidorów,przecier pomidorowy i gotować około 10 minut Zupę zmiksować blenderem, dodać majeranek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać z kleksem śmietany. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną w odrobinie wody. Wlać do zupy i zagotować
O kuchni z uczuciemZapraszam na pyszną zupę. Przygotowana na typowych warzywach rosołowych z dodatkiem serka topionego oraz makaronu smakuje wyśmienicie. Polecam Składniki: 1 spora marchewka 1 spora pietruszka kawałek selera biała część pora 1 łyżka masła 2 szkl bulionu 50 g serka topionego śmietankowego oraz: makaron szczypiorek Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy marchewkę, pietruszkę i pora w plasterki a seler w kosteczkę(...)zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy porcję makaronu wg instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Pod koniec gotowania się zupy dolewamy rozpuszczone w gorącym bulionie serki i zagotowujemy zupę, wyłączamy gaz (jeśli trzeba doprawiamy do smaku). Do miseczki przelewamy porcję zupę, dodajemy ugotowany makaron i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego Przepis
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzygotowywuje posiłki, jakiś czas temu "chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce) - kilka ziarenek(...)plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
SMYKWKUCHNISałatka z grupy (dla mnie) doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych i odżywczych, a sos arbuzowo-jaglany (kasza jaglana jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu) jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa! Co najlepsze - Zuzia zajadała(...)się aż miło! Myślałam, że roszponki nie tknie, ale jadła! Nawet szczaw strasznie jej posmakował, więc obiecałam zupę szczawiową - też bardzo dziecku smakowała ;)) Składniki: garść mixu sałat 3 garście roszponki 6 truskawek 1/2 granata 1/2 ćwiartki arbuza garść kiełków (dowolne) 2 łyżki selera startego na wiórki na grubych oczkach Sos: 1/2 ćwiartki arbuza 5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
Kolorowy Przepisownikwięc dziś przepis na zupę ogórkową z ziemniakami i oczywiście z koperkiem, którego w TEJ zupie nie może zabraknąć. Składniki: 500 g skrzydełek lub 2 udka 500 g ogórków kiszonych 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1/2 pora 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 150 ml śmietany(...)gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek drobno posiekać. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do miękkich warzyw i gotujemy przez 5 minut. Śmietanę zahartować, wlać do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiminutach od włożenia kaszy dodać do wywaru ziemniaki, a następnie marchew, selera, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, Gdy warzywa i kasza będą miękkie dodać natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitdodatkiem aromatycznego parmezanu. Świetna alternatywa dla zwykłej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad. ... bo zupa pomidorowa nigdy mi się nie znudzi :-) Składniki na ok 5-6 porcji: 2 puszki pomidorów (bez skórki) 1 kostka drobiowa 1 duża marchew 1 mały seler 1 mały korzeń pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 małe ziemniaki 1 łyżeczka cukru tymianek majeranek biały(...)Marchew, seler i korzeń pietruszki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka - gotuj pod przykryciem ok. 10 min. W tym czasie obierz ziemniaki i cebulę ... ziemniaka pokrój w kostkę, cebulę w piórka a następnie przesmaż na łyżce oliwy - dopraw tymiankiem, majerankiem i cukrem - wymieszaj i dodaj do garnka. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj z pomidorami do zupy - gotuj
Alutka-Gotujezupę przygotuje nawet najbardziej zabiegana gospodyni domowa, bo użyłam gotowego bulionu drobiowego, bardzo aromatycznego i smacznego. Zupa z kurkami to obiad dla całej rodziny. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: - 1 buteleczka bulionu drobiowego KRAKUS - 500 g kurek - 2 duże marchewki - 1/3 selera - 1 pietruszka - biała część pora - 2 garście makaronu świederki - świeżo zmielony pieprz - 150 ml śmietanki 12% - kilka(...)przyprawy, wlej bulion i około 2 litry wody. Całość gotuj do miękkości warzyw. Na patelni na maśle przesmaż umyte i osuszone kurki, wraz z listkami cząbru, dodaj do zupy całą zawartość z patelni. Dzięki temu kurki uwolnią aromat do sosu maślanego, będą bardziej jędrne, a zupa bardziej aromatyczna. Dodaj makaron i gotuj przez 12 do 15 minut. Dodaj
SMYKWKUCHNIsztuka, seler 1 mały, pieczarki 30 dag, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek soczewicę zieloną opłukać, zalać wodą i gotować z 10 minut, zebrać łyżką pianę następnie wsypać obrane i pokrojone warzywa i pieczxarki i gotować z 5 minut następnie wsypać zupę mrożoną jarzynową i gotować
W Mojej Kuchni Lubięcoś rozgrzewającego. Powoli zbliża się jesień więc warto czasem sięgnąć profilaktycznie po czosnek - naturalny antybiotyk. Zupa pieczarkowo-czosnkowa marchewka korzeń pietruszki 0,25 kg pieczarek 4 ząbki czosnku 1 cebula bulion ( u mnie z kostką rosołową domowej roboty) liść selera pieprz, sól łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki Gotujemy 2 l bulionu, wrzucamy(...)liściem laurowym oraz zielem angielskim. Teraz możemy przejść do przygotowania pieczarek - myjemy, kroimy na plasterki a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. dusimy ok. 10 min. Wrzucamy do zupy. Następnie wrzucamy również makaron. Gotujemy. Teraz możemy wrzucić pokrojone w talarki ząbki czosnku. Podbijamy mąką wymieszaną z jogurtem naturalnym. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Kuchnia moimi oczami