zupa z selera - 5925 przepisów (strona:159/395)

"Kartoflanka" z grzybkiem - fit 147

wersję fit, ugotowaną na bulionie warzywnym, zagęszczoną zblendownymi ziemniakami zamiast ciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika. Zapraszam na kartoflaną ucztę! Składniki: około1 kg ziemniaków 1 cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka por 1/4 selera 2 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 1,5-2 l bulionu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowa zupa kalafiorowa 129

kozieradce! Zaprawdę powiadam Wam, te twarde jak kamyszki ziarenka robią cuda. Składniki na 6 porcji naprawdę sycącej zupy: 1 duży kalafior lub kilka niepozornych takie jak moje (z własnej uprawy) o łącznej wadze około 800 g 2-3 ziemniaki 200 g kawałek selera około 200 g marchwi 200 g gęstego mleka kokosowego łyżeczka nasion kozieradki (zmielonych) Przygotowanie: Kalafior podziel(...)wyrzucaj, tylko pokrój w drobną kostkę, tak jak pozostałe warzywa. Mała uwaga, niech będą miarę równiej wielkości, około pół centymetra. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki, marchew, seler i ogonki kalafiora. Smaż przez 5 minut cały czas mieszając (surowe ziemniaki lubią przywrzeć do dna). Następnie dodaj kozieradkę, wymieszaj i dorzuć kalafior. Do Warzyw dodaj 1,5- 2 litry

greenscarf
Ogórkowa z pulpecikami 157

Pyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. 2 l wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego(...)cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut.  Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Zupa serowa 158

Rewelacyjna kremowa zupa serowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek francuskich jest bardziej syta. Po domu roznosi się aromat serków. 2 drobiowe skrzydełka 1 cebula 2 kiełbaski francuskie Włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka) 7 różyczek kalafiora 100 serka topionego hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz(...)ugotowanego ryżu Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę – podsmażamy razem na patelni, przekładamy do zupy. Na końcu dodajemy pokrojone topione serki oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu Vegeta. Gotujemy

VioletoweKucharzenie
Zupa pieczarkowa z kaszą 90

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak się chce, to można Jak się lubi, to nawet trzeba Aromatyczna zupa pieczarkowa z kaszą w śmietanowym towarzystwie. Składniki: 250 g pieczarek 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 por 1 łyżka masła ghee 1,2 litra bulionu warzywnego 100 g śmietankowego serka topionego 3 łyżki jęczmiennej kaszy perłowej

R'n'G Kitchen
Rosół wołowy 106

Rosół wołowy, czy też bardziej bulion wołowy jest super bazą pod wszelkiego rodzaju zupy, jak np. gulaszowa, cebulowa, czy też krupnik. Oczywiście te powyższe zupy można

Kulinarne Przeboje
Flaki z boczniaków 145

wersja przypadnie do gustu tym którzy nie przepadają za tradycyjnymi mięsnymi flakami. Flaki z boczniaków to po prostu pyszna aromatyczna zupa grzybowa. ok. 400 gramów boczniaków 200 gramów włoszczyzny mrożonej lub 1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora. 1,5 litra dowolnego bulionu lub wody 4/5 kulek ziela angielskiego 3 duże liście laurowe pół płaskiej łyżeczki imbiru

Andzia Pichci
KREM Z MARCHWI 5 PRZEMIAN 113

Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka kawałek selera czerwona papryka obrana ze skórki 3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka startego świeżego imbiru pół pora cebula 2-3 ziemniaki

Cytryna&Co.
ZUPA Z BRUKSELKA I MAKARONEM 119

tulipany, a w sklepach pojawią się niedługo nowalijki. Przygotowałam więc lekką i sytą zupę z brukselką. Jest delikatna i smaczne. Zupę uzupełniłam ravioli z mięsem aby była bardziej syta. Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula sól pieprz 125 g ravioli z mięsem Arc Pol 1 pęczek koperku

Kuchnia w oparach
Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach 194

kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:).  1 główka kapusty  400g żeberek  4 marchewki 1 por  1/2 selera  1 cebula 1 por  1 pęczek koperku  3 ziemniaki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól, pieprz

Szefowa kuchni
Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką 149

Kupiłam botwinkę i ugotowałam taką oto zupę... Składniki: 4 skrzydełka 1 pęczek botwinki z małymi burakami 2 średnie buraki 1 średnia marchew pół średniego selera 3-4 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki szklanka ugotowanej ciecierzycy po pół papryki w dwóch kolorach 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków pół łyżeczki

Czerwień i błękit
Papryka faszerowana brokułami i selerem naciowym 165

korzystać. Brokuł lubimy w sałatkach kiedy chrupie nam pod zębami, albo jako gotowany podany z masłem i bułką tartą, brokułowa zupa krem z czosnkowymi grzankami też pyszna...  Dzisiaj będzie nieco odmiennie, czyli kolorowa papryka nadziewana brokułami, fetą i selerem naciowym, wspaniałe lekkie danie w wersji wegetariańskiej, które możecie podać również z  kurczakiem i wtedy mięsożercy będą również zadowoleni

Apetyczna babeczka
Sałatka z kurczakiem i ananasem 345

Jeśli planujecie przyjęcie albo mają Was odwiedzić znajomi i przyjaciele, to możecie przygotować szybką, prostą i smaczną sałatkę. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest przygotowana trochę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa gołąbkowa 204

kapusty. W weekend zdecydowałam się na ugotowanie zupy gołąbkowej z włoską kapustą. Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o dokładkę :)  Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego ok. 700 g wieprzowego mięsa mielonego ok. ćwiartka włoskiej kapusty 1 duża marchew pół selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki ryżu 500 ml passaty pomidorowej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)Marchew i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Dodać do wywaru. Kiedy wywar się zagotuje, dodać ryż. Kapustę grubo posiekać, dodać do wywaru razem z kminkiem. Kiedy ryż i warzywa zmiękną, wlać passatę, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, oregano, sól i pieprz do smaku. Chwilę pogotować, w razie potrzeby dosłodzić. Zupa na drugi dzień

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania