zupa z selera - 5925 przepisów (strona:162/395)

Zupa z kapusty włoskiej i wieprzowiny 96

Pożywna zupa z kaszą, mięsem i warzywami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 pomidor malinowy 100 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l rosołu drobiowego 3 łyżki kaszy pęczak 1/4 główki kapusty włoskiej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Zupa warzywna z kiełbasą 156

gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 1 czerwona papryka 1,5 szklanki mrożonych warzyw wymieszanych razem: groszku, kukurydzy, zielonej ciętej fasolki do smaku świeżo zmielony

Zasmakuj Kuchni
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 128

drugi dzień była zdecydowanie lepsza, gdy smaki przegryzły się. Tradycyjna, polska zupa grochowa to będzie zdecydowany przebój na zimowe wieczory. Składniki: • 1 szklanka grochu suszonego łupanego • po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera – 1/4 całości • 1/2 pora • 4 ziemniaki • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela(...)seler, chwilę poddusić i przełożyć do gotującego się grochu. • Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut. • Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu. • Zupę przyprawić pieprzem, papryką

To co kocham
ZUPA WIEJSKA 156

taka brzydka pogodę. lubię gotować zupy na bazie pachnących lasem grzybków suszonych , które zbierałam pod koniec lata.Same warzywa ,kapusta pekińska i przyprawy jak seler i majeranek skutecznie przeganiają jesienną handrę.A jak jest u Was?.Zapraszam. 30DAG.ZIEMNIAKÓW W KOSTCE 1MARCHEW 1PIETRUSZKA 1CEBULA 1/2SELERA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 88

Zupa ogórkowa to smak mojego dzieciństwa. Jest prosta w wykonaniu ale też i wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie

Zrób to smacznie
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 136

Zupa ogórkowa to smak mojego dzieciństwa. Jest prosta w wykonaniu ale też i wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie

Zrób to smacznie
Co Lila jadła w środę? 5 146

oczywiście jogurtem naturalnym. Nie robiłaś nigdy granoli?  zajrzyj tutaj  i już więcej nie kupuj gotowca ze sklepu, ok? Zupa Krem z cukinii i brokułów, do tego słonecznik i kiełki. Mnóstwo warzyw w miseczce - marchewka, cebula, pietruszka, seler, cukinia i brokuły. II danie Odkąd zaczęliśmy sami robić placki (całkiem niedawno, bo zawsze myślałam, że do tego

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
ZUPA PIECZARKOWA 134

Moja propozycja jest dla osób lubiących pieczarki .Szybka i odchudzona zupka( bez śmietany,gdyż nie przepadam za nią w zupach),którą od czasu do czasu warto sobie zrobić. Składniki:   500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera por 1 cebula liście laurowe i ziele angielskie wg uznania 1 łyżka masła sól,pieprz  makaron Zagotować w garnku

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa z jagnięciny z curry 135

600 g łopatki jagnięcej z kością, 2 marchewki 1/2 selera, 1 – 2 cebule, 2 liście laurowe, tłuszcz gęsi lub oliwa z oliwek, 700 ml wody, 1/2

królestwo garów
krem z selera 99

tyle tylko, żeby czasem zaczerpnąć stamtąd inspirację do przygotowania nowego dania. Dziś proponuję więc bielusieńki krem, łagodny i aksamitny, pyszny. Zupa podana z chrupiącym, pikantnym chorizo i natką pietruszki wygląda bardzo apetycznie, doskonale syci i grzeje. składniki: duży seler 2-3 ziemniaki 1/2 kalafiora cebula 100 g kremowego serka topionego 3 łyżki oliwy 100 g kiełbasy chorizo natka pietruszki

6niebo
Zupa fasolowa z ziemniakami 134

Dziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał. Przepis pochodzi

moj przepis na
zupa z młodej kapusty 168

składniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej

Domowy Smak Jedzenia
Domowa kostka rosołowa z lubczykiem i oliwą z oliwek 170

Przyznam że kostkę w sklepie nigdy już nie kupię ta wyszła pachnąca  ziołami a nie chemią a moja zupa smakuje rewelacyjnie Składniki - 2 cebule - 1 por - 3 ząbki duże czosnku - 4 marchewki średnie - 3 pietruszki - 1 seler mały - kilka gałązek rozmarynu - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek oregano - 3 małe odnogi lubczyku - 3 liście pietruszki - 1 /2 łyżeczki płaskiej kurkumy

W królestwie smaków Beaty
Świąteczna zupa z łososia z porto 191

porto, więc spróbowałam z tym trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej niż zupa sama w sobie. Składniki: filet z łososia ze skórą 300g włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera) cebula z wbitym goździkiem 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 4 gałązki suszonego tymianku skórka

W kuchni wieczorem
KREM Z DYNI 143

KREM Z DYNI Składniki: - 1kg dyni - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 3 duże ziemniaki - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - 20g korzenia imbiru - 2 kostki

Mentor Smaku
Chowder w stylu "Manhattan". 157

krewetkach i łososiu. Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła 3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku 3 plasterki

Kulinarny karnet Christophera
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 159

zaszczyciła nas sama założycielka. Menu kolacji: - filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym - zupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym - bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu 16.03.2014, niedziela Czas w drogę

W kuchni Karmel-itki
Zupa gołąbkowa 134

rozgrzewająca, idealna na obecnie panującą pogodę. Aura nas nie rozpieszcza, więc na rozgrzewkę i poprawę humoru polecam pyszną zupę gołąbkową 😊 SKŁADNIKI: 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 2-3 łyżki oleju mała marchewka kawałek korzenia pietruszki kawałek bulwy selera 60 dag kapusty włoskiej liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego sól 10 dag suchego ryżu(...)kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do niej mięso mielone i obsmażyć rozdzielając na dość duże grudki. Kapustę opłukać, wyciąć głąb, liście pokroić na duże kawałki. Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, włożyć do dużego rondla i zlać 3 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia.  Dodać kapustę, posolić

Kuchenne zapiski Edyty
Przepyszny żurek 156

mało. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowaniu tego łatwego i dobrego przepisu. Przysmażony boczek dodaje świetnego smaczku zupie, a ugotowane jajka przypominają o wiośnie i o Wielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody –  włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku(...)cebulę i boczek pokroić drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Najpierw stopić boczek. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać  np. na sałatkę warzywną. Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem

Wołowina od rekina
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 197

śmietanki słodkiej i słodkiej fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny(...)łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę mieszamy, tak by powstał wir, słodzimy i wlewamy ciurkiem masę z jajka i mąki. Gotujemy jeszcze kilka minut. Fasolę wykładamy na talerz  zalewamy zupą. Smacznie wyszło

BaRepas
Zielona zupa ze szparagami i kabanosem 112

kilka cienkich kabanosów • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. • Zalać ok. 1,5 litra wrzącej wody i dodać sól do smaku, zioła, gotować 10 minut. • Dorzucić do zupy pokrojoną cukinię i gotować jeszcze 15 minut. • Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić umyty szpinak

To co kocham
Zupa ziemniaczana z pulpecikami mięsnymi 244

Potato soup with meatballs Składniki. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1/4 selera korzeniowego 1 łyżka masła pieprz sól  Kulki mięsne z majerankiem. 25 dag wołowiny zmielonej 1 jajko 1 cebulka 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Wykonanie. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać wrzącym wywarem. Pozostałe warzywa przesmażyć na maśle i dołożyć do ziemniaków. Gotować 5 minut. Przygotować(...)pulpeciki. Zmielone mięso, najlepiej wołowe, ale może być inne, połączyć z przesmażoną cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki. Kulki mięsne włożyć do zupy i gotować 10-15 minut. Posypać majerankiem ,najlepiej świeżym i podać

Kulinarny karnet Christophera
Barszcz czerwony - zabielany 226

szumowiny (szarą pianę która powstanie na wierzchu wywaru). Następnie zmniejszamy ogień i doprawiamy wywar zielem, pieprzem, listkami i solą.  W międzyczasie obieramy i myjemy włoszczyznę (marchew, pietruszki i seler). Dodajemy w całości razem z cebulą do gotującego się wywaru mięsnego. Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.  Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę(...)ugotowane odławiamy je z wywaru. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka.  Dodajemy starte buraki i pokrojone ziemniaki. Gotujemy bardzo powoli (zupa powinna tylko "mrugać" aby buraki nie zbrązowiały).  Gdy warzywa są miękkie doprawiamy zupę octem. Barwa pod jego wpływem powinna się wyostrzyć. Barszcz powinien nabrać lekko kwaśno - słodki smak

Qchnia po prostu
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM 178

często gości na moim stole. Prawda,że piękna? Proponuję dziś pyszną i pomarańczową   zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym  z dodatkiem świeżego imbiru. Jest sycąca, lekka i naprawdę pyszna. Składniki: 500 g kawałka dyni puszka  mleczka kokosowego 2 szt. marchewek średni seler 1 większy ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru(...)dodałam marchewkę i seler.  Po około 5 minutach dodałam kawałki ziemniaka. Dodałam starty na tarce korzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa.    Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku.  Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko

potrawyregionalne
Żurek na domowym zakwasie 171

domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa. SKŁADNIKI :na zupę ok 2,5-3 litrową przepis autorski biała surowa 4-5 szt marchew 2 szt większe  pietruszkę korzeń 1 szt seler pół sztuki  cebula 1 szt  czosnek 3-4 ząbki lubczyk 1 łyżkę liść laurowy(...)ustawiam średni ogień i gotuję - między czasie obieram włoszczyznę i kroję ją w drobną kostkę a marchew w talarki - obraną cebule opalam na ogniu doda to słodkiego posmaku do zupy i wzbogaci wywar - po ok 10 minutach wrzucam obrane warzywa, cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki - wrzucam liść laurowy, zgniecione nożem 3 ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek  oraz lubczyk, gotuję

Basia w kuchni
Zupa jarzynowa z buraczkami 157

wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej...  SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki  kawałek selera 2 cebulki ze szczypiorem sól, pieprz, vegeta 1 listek laurowy(...)obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika

Czary - gary w kuchni
Dietetyczny chłodnik z botwinki :) 114

smakiem. Uwielbiam zupy różnego rodzaju, jednak wiadomo, że kiedy za oknem temperatura dochodzi do 30*C to nie ma się ochoty na nic ciepłego, a coś pożywnego trzeba zjeść. I tu chłodnik przychodzi nam z pomocą :D Pyszny, na pewno spróbuję innych smaków :) Składniki (ok. 3 porcje) - 1 litr wody - 2 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - kawałek selera - kawałek pora(...)posypania - habżyki cebulowo-czosnkowe Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie dołóż pokrojoną botwinkę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę ostudź, pozostawiając ją bez przykrycia. Następnie dodaj jogurt, starannie wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki i pokuszonym habżykiem

Zdrowie na języku :P