zupa z selera - 5925 przepisów (strona:164/395)

ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM 167

często gości na moim stole. Prawda,że piękna? Proponuję dziś pyszną i pomarańczową   zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym  z dodatkiem świeżego imbiru. Jest sycąca, lekka i naprawdę pyszna. Składniki: 500 g kawałka dyni puszka  mleczka kokosowego 2 szt. marchewek średni seler 1 większy ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru(...)dodałam marchewkę i seler.  Po około 5 minutach dodałam kawałki ziemniaka. Dodałam starty na tarce korzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa.    Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku.  Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko

potrawyregionalne
Żurek na domowym zakwasie 166

domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa. SKŁADNIKI :na zupę ok 2,5-3 litrową przepis autorski biała surowa 4-5 szt marchew 2 szt większe  pietruszkę korzeń 1 szt seler pół sztuki  cebula 1 szt  czosnek 3-4 ząbki lubczyk 1 łyżkę liść laurowy(...)ustawiam średni ogień i gotuję - między czasie obieram włoszczyznę i kroję ją w drobną kostkę a marchew w talarki - obraną cebule opalam na ogniu doda to słodkiego posmaku do zupy i wzbogaci wywar - po ok 10 minutach wrzucam obrane warzywa, cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki - wrzucam liść laurowy, zgniecione nożem 3 ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek  oraz lubczyk, gotuję

Basia w kuchni
Zupa jarzynowa z buraczkami 153

wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej...  SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki  kawałek selera 2 cebulki ze szczypiorem sól, pieprz, vegeta 1 listek laurowy(...)obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika

Czary - gary w kuchni
Dietetyczny chłodnik z botwinki :) 111

smakiem. Uwielbiam zupy różnego rodzaju, jednak wiadomo, że kiedy za oknem temperatura dochodzi do 30*C to nie ma się ochoty na nic ciepłego, a coś pożywnego trzeba zjeść. I tu chłodnik przychodzi nam z pomocą :D Pyszny, na pewno spróbuję innych smaków :) Składniki (ok. 3 porcje) - 1 litr wody - 2 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - kawałek selera - kawałek pora(...)posypania - habżyki cebulowo-czosnkowe Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie dołóż pokrojoną botwinkę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę ostudź, pozostawiając ją bez przykrycia. Następnie dodaj jogurt, starannie wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki i pokuszonym habżykiem

Zdrowie na języku :P
Domowa tradycyjna zupa ogórkowa 171

wyobraża sobie polskiej zupy ogórkowej bez liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :) SKŁADNIKI: 3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu) marchew 2 szt  pietruszka korzeń 1 szt seler 0,5 szt ziemniaki 7 szt  cebula 1szt ogórki kiszone 7 szt woda 2,5 litra(...)łyżki bulionetki warzywnej - międzyczasie obieram warzywa i ziemniaki  i kroję w drobną kostkę -  obraną cebulę opalam na ogniu i dodaję do wywaru gotującego się - wrzucam pokrojoną marchew, seler, pietruszkę oraz liście laurowe gotuję ok 15 minut - po tym czasie wrzucam pokrojone ziemniaki i gotuje na wolnym ogniu kolejne 15 minut - międzyczasie trę  na tarce o grubych oczkach

Basia w kuchni
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka 172

nią absztyfikanta, któremu w ten sposób przekazywano że nie jest odpowiednim wybrankiem na męża.  Czernina Składniki na zupę: Połowa kaczki francuskiej wiejskiej wraz z podrobami 1/2 litra krwi z kaczki zaprawionej 3 łyżkami octu 10% 3 marchewki 1/2 selera średniego 2 pietruszki  średniej 1 por 1 cebula  4 ziarnka  goździka 2 listki laurowe 5 ziaren(...)wolnym ogniu ok 1h. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy krew którą zaklepujemy mąką żytnią.  Gotujemy jeszcze ok 10 min. Do smaku dodajemy pieprz oraz cukier jeżeli będzie zupa za kwaśna. Do zupy w niektórych gospodarstwach  oddawano  tak zwane "owijaki" są to wyczyszczone łapki z kaczki oraz żołądek. Owijało się  wyczyszczonymi jelitami i gotowało

kgwjanczewo
kartoflanka 134

pieprz szczypiorek wykonanie: Ziemniaki, marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w grubszą kostkę). Pora kroimy w cienkie krążki. wszystkie warzywa przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i razem z pokrojoną kiełbasą podsmażamy na patelni a następnie dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną

Domowy Smak Jedzenia
Rosół z kury 153

jest konieczne przygotowywanie drugiego dania, bo taki zestaw spokojnie nasyci każdego. Jeżeli zostanie nam zupa z obiadu, to mąż zjada ją wieczorem jako "gorący kubek", więc nic się u nas nie marnuje ;-) SKŁADNIKI 4-5 udek z kurczaka 3 średnie marchewki 1/2 dużego korzenia selera 1 korzeń pietruszki 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego pęczek pietruszki (można dodać(...)plastry i wrzucić do garnka. Korzeń selera umyć, obrać, pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. Dodać jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i zalać wodą. Włączyć palnik i od momentu zagotowania się wody, gotować jeszcze godzinę. W międzyczasie makaron ugotować w osobnym garnku. Z ugotowanego wywaru wyciągnąć udka z kurczaka, a pozostałą zupę przelać do innego garnka przez sitko (jeżeli

Passions hobbies life
Zalewajka z grzybami - Regionalne smaki. Październik 176

leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki: 500-700 ml zakwasu żurkowego 6 średnich ziemniaków 2 marchewki, pietruszka, seler 30 dkg ciemnych pieczarek 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku(...)przygotowania zakwasu) sól, pieprz 4 białe kiełbaski Wykonanie: przygotować kilka dni wcześniej zakwas na żur wg tego przepisu boczek zalać zimną wodą. Zagotować. Dołożyć marchewki, pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków grzyby oczyścić, pociąć w plasterki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z kapusty pekińskiej 105

wrażenie, że lekko rozgotowany jest. No i jest...zupa z pekinki, niesamowicie warzywna, pomimo wołowego wywaru.   Składniki 300-400 g szpondra wołowego 2 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 suszony kapelusz podgrzybka 2 liście kaffiru 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała część(...)wlewamy z powrotem do garnka. Mięso ze szpondra kroimy na kawałki. Marchew i seler kroimy w julenkę,   pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy dalej

R'n'G Kitchen
Zupa ziemniaczana (kartoflanka) 641

zrobiłam zupę na kościach schabowych, na których było sporo mięsa i każdy otrzymał zupę z wkładką mięsną, bo przecież takie są najlepsze. Składniki: 1 kg kości schabowych 2 l wody 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 6 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól(...)posiekaną, dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki lub plasterki, seler, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażyć chwilę na patelni i dodać do wywaru wraz z liściem laurowym , zielem angielskim i solą. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać sos sojowy, pieprz i majeranek oraz mięso obrane z kości. Gotować chwilę. zupa ziemniaczana (kartoflanka

O kuchni z uczuciem
Zupa z bobem 144

podjadania, wyszła mi też zupa. Lekka, z bogactwem letnich, młodych warzyw, ale równocześnie bardzo sycąca. Obiecałam sobie, że bobu już wystarczy tego lata, ale zobaczymy, co się jeszcze wydarzy. Składniki: – 300 g bobu – garść fasolki szparagowej – 3 młode marchewki – 1 pietruszka – kawałek korzenia selera – 1 cebula – kilka liści selera(...)pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę i smażyć przez chwilkę. – Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. – Bób gotować 15 minut, odcedzić i obrać ze skórki. Fasolkę pokroić na kawałki ok. 3 cm. – Do zupy dodać obrany bób i fasolkę, gotować 10 minut

To co kocham
Zupa fasolowa z warzywami 152

dodałam zioła. Dodanie rozmarynu i tymianku było strzałem w dziesiątkę. Zupa nabrała niepowtarzalnego smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 20 dkg fasoli Jaś 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 mały seler 1 mały por 1 mała papryczka chili 2 gałązki rozmarynu(...)przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili, pokrojoną w kostkę marchew oraz selera. Kontynuować smażenie przed 2 do 3 minut. Całość następnie zalać wywarem, dodać fasolę, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, pora oraz pomidorki. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż fasola będzie miękka. Po ugotowaniu połowę zupy zmiksować. Wymieszać całość. Podawać z bagietką zapiekaną z parmezanem. Smacznego! Zupę wraz

mecooks
ZUPA OGÓRKOWA BIELONA Z BOCZKIEM 114

śmietany 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część 1 seler 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól ziele angielskie ********************************* Gotujemy smak z różnej włoszczyzny i ryby i ziemniaków, wlewamy bulion z ogórków i Gotujemy około godziny.Podsmażamy lekko mąkę na maśle , zaprawiany tym zupę ,zabielamy śmietaną i wkładamy poszatkowane i ugotowane osobno ogórki ,Zagotować.Na rozgrzanej patelni

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 136

Uwielbiam zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Teraz , kiedy jest sezon na wspaniałe pachnące pomidory to nie można jej nie ugotować. Zamykam również smak pomidorów w słoikach, aby zimą cieszyć się smakiem domowego przecieru. (przepis) Składniki: 3 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża pietruszka(korzeń) 1 por 2,5 l wywaru mięsnego 400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis(...)ziaren pieprzu 1 łyżeczka bazylii sól pieprz makaron lub ryż Marchewkę , pietruszkę, seler i por obrać i włożyć  do gotującego się wywaru mięsnego, a następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie,pieprz, czosnek i gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać przecier pomidorowy, pogotować chwilę. Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem

O kuchni z uczuciem