pewnością na ryż. Zupę można zaprawić śmietaną lub jogurtem, dziś u mnie bez takich dodatków. Zupa pomidorowa na drobiu, włoszczyźnie i passacie z dużą ilością lubczyku. Wspaniały obiad! Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 1 cebula – nie obieram jej 4 marchewki 3 pietruszki połowa selera 690 g passaty pomidorowej łyżka cukru pudru dla równowagi smaku sól, pieprz, lubczyk 4 ziela
Zasmakuj KuchniKremowa wegetariańska zupa, której głównym składnikiem są zdrowe brokuły. Pysznie smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek ziołowych. Składniki: 1/2 kg różyczek brokułów 2 marchewki 1 pietruszka cebula 1/2 małego selera 2 ząbki czosnku gęsta śmietana lub jogurt grecki sól, pieprz oliwa Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marchewkę, pietruszkę oraz(...)seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do garnka, zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na średnim ogniu. Po kwadransie dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze około 7-10 minut. Dodajemy cebulkę z czosnkiem i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy pieprzem, solą i chwile jeszcze podgrzewamy zupę na małym ogniu. Podajemy z kleksem śmietany
wyzwania kuchennesprzed lat. Może dlatego, z taką chęcią i sentymentem, do nich wracamy. Tym razem postanowiliśmy zrobić zupę ogórkową z ryżem i ziemniakami, zabielaną śmietaną. Składniki 400 g kości wieprzowych 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 2 łyżki ryżu 500 g ogórków kiszonych(...)Marchew, seler pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy
R'n'G KitchenWitam serdecznie, jak wiecie bardzo lubię zupy, dziś przypomniałam sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem. SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej łopatki jajko(...)patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety) do reszty dodajemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę, 2 jajka roztrzepać , lać małym strumieniem do zupy, roztrzepywać widelcem, dodać zasmażkę, zagotować i gotowe
Kuchnia Beatypatkach) 1 filecik anchois drobno posiekany garść drobno posiekanej bazylii z pietruszką Marchewkę i seler tniemy na kawałeczki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy warzywa i masło. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy koncentrat. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Zupę gotujemy. W tym samym czasie, kiedy zupa się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Ze składników
AZgotuj!pożywnej zupy koperkowej. To ostatnia okazja na tak aromatyczną zupę przed nadejściem zimy. Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np. pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu(...)gotujemy 3 minuty, aby usunąć surowy smak mąki. Dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy garnek z ognia. Śmietanę lub jogurt spieniamy trzepaczką, hartujemy wywarem i powoli, cały czas mieszając, wlewamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Marchewkę z wywaru kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy już na talerzu. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i pure ziemniaczanym. Jeżeli chcemy zaostrzyć
Kulinarne przemysleniaKremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które mocno zagęściły całą potrawę i uczyniły zupę sycącym posiłkiem, oraz rozgrzewający imbir, który w połączeniu z mleczkiem kokosowym nadał jej wyrazistego, orientalnego smaku. A co ważne – nowe odsłony zup dyniowych nieco bardziej przypadły(...)Bartkowi do gustu i chętnie wspomagał mnie przy zjadaniu kolejnych wersji. Składniki na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym 400 g miąższu z dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 1 kawałek chili 1 / 4 łyżeczki kolendry 1 / 4 łyżeczki kminku 2 łyżki masła
niecodziennikparyQchnia po prostu Delikatny a zarazem aromatyczny, może stanowić świetną bazę do innych zup :) Składniki: Qchnia po prostu 1 korpus z kurczaka 4 skrzydełka drobiowe 3 litry zimnej wody 4 marchewki 3 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe około 7 ziarenek ziela angielskiego około 10 ziarenek pieprzu 2 łyżki vegety sól do smaku posiekana natka(...)wraz z przyprawami (oprócz soli). Całość gotować powoli pod przykryciem około 1,5 godziny. Na koniec doprawić solą do smaku. Na talerze nakładamy makaron i dodajemy marchewkę ugotowaną w zupie. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Możemy również dodać trochę ugotowanego mięsa. Qchnia po prostu
Qchnia po prostupolsku z warzywami wg E. Kowalewskiej ( Pokochaj wegetarianizm ). Rozgrzewająca i sycąca zupa (przepis zmieniony). Można ją jeść solo lub podawać z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora , 3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej(...)pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju i majeranku w dużej ilości wody (20-30 minut). Rozprowadź mąkę kukurydzianą w zimnej wodzie, wymieszaj i wlej do zupy. Doprowadź do wrzenia . Dodaj przyprawy i zioła. Na talerzu posyp szczypiorem i natką. The Alternate Side (Season 3, Episode 11) Kramer’s been offered a role in a Woody
Qlinarnie i Qlinarnieoraz startą na grubej tarce marchew, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałek pora. Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zrobią się miękkie, dodajemy zioła prowansalskie. Jajko rozbijamy trzepaczką, powoli dosypujemy mąkę, aż osiągniemy konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto zrobi nam się zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do zupy. Parę minut gotujemy oraz dodajemy
Pani na deserczasu na rozpisywanie się to tak na szybko zapraszam na zupę jarzynową z kaszą pęczak. Pyszna pożywna w sam raz na obiad. Zapraszam :) Składniki : około 2 /2,5 litra wody 1 udko z kurczaka 2 małe marchewki kawałek : pora i selera 2 gałązki lubczyku domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 5 ziemniaków 1/2 szklanki kaszy(...)myjemy i przekładamy do garnka.Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę również przekładamy do garnka i zalewamy połową wody, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotowujemy.Następnie dodajemy umyty por, lubczyk i około 2 łyżek vegety, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, kaszę przelewamy wodą na sitku
Sama słodycz i szczypta chilidodatkiem jabłka :) Znana od dawna, do tej pory często jadana w niektórych rejonach Polski. Jabłko nadaje zupie słodkości i swego rodzaju świeżości. Pomidory i jabłka świetnie pasują do siebie, zupa jest tak smaczna, że ciężko nie poprosić o dokładkę ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)garnku zimną wodą. Zagotować i zebrać osad. Dodać listki laurowe, ziele, kolendrę, pokrojoną marchew, pietruszkę i seler oraz płaską łyżkę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. Na maśle zeszklić cebulę, dodać starte jabłka. Dusić chwilę razem. Dodać do zupy razem z pomidorami. Gotować kolejne 20 minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Udekorować kleksem gęstej śmietany
Domowa cukiernia Ewyochotę na pożywny, gorący obiad. Wczoraj ugotowałam zupę gulaszową. aromatyczną, pikantną, pyszną! Polecam na rozgrzewkę ;) Składniki na polską zupę gulaszową: 500 g mięsa (wieprzowina, wołowina) 2 łyżki oleju 400 g cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, biała część 3-4 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa do gulaszu 1/2 łyżeczki(...)około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy mąkę rozrobiona w śmietanie i zagęszczamy nią zupę. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem lub przyprawą do gulaszu. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe
Rozpustne gotowanieinnej zupy. Np. do zupy z owocami morza. Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami była bardzo smaczna. Zupę rybną można również podać z makaronem lub francuskimi kluseczkami. 3 marchewki + 1 małą do starcia 1 por 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach mielony pieprz czarny 2 ziarno ziela angielskiego 1 listek laurowy(...)koniec doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą i wsypujemy koperek. Na talerz wykładamy lane kluski, układamy kawałki gotowanego łososia. Zalewamy wrzącym bulionem, posypujemy świeżą natką pietruszki. The post Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmuszę mieć drugie danie, bo mój mąż nie jest głodny jak widzi zupę. Wystarczy usmażyć placki i mamy obiad gotowy. Składniki 1 porcja rosołowa z kurczaka 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 puszka pomidorów 1 czerwona papryka sól pieprz papryka ostra opcjonalnie śmietana Porcję rosołową zalać(...)drobną kostkę, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i wszystko delikatnie podsmażyć. Włożyć do garnka z mięsem, a następnie dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw. Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Chwilę pogotować. Można podać z kleksem śmietany. zupa z czerwonej soczewicy
O kuchni z uczuciempiątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz 3 duże ziemniaki 100 ml śmietana 36 % 1 łyżka oliwy Przygotowujemy bulion(...)przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko doprawiamy solą, wlewamy bulion warzywny, resztę pokrojonych pieczarek i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego! The post Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię